Seksikäs sähkö - muista kilpailuttaa sähkösopimus!

Vaikka nyt on kesä ja sähkön hinta huitelee mukavan alhaisissa luvuissa (sähkön hinta ollut jopa negatiivinen), ei ole kovinkaan montaa kuukautta, kun kotitaloudet joutuivat kärvistelemään älyttömien sähkölaskujen kanssa.

Meidän taloudelle sähkösopimus on tällä hetkellä erityisen ajankohtainen, sillä kaksivuotinen sähkösopparimme uskomattomalla alle viiden sentin kilowattituntihinnalla ja nollaeuroisella perusmaksulla on päättymässä kesäkuun lopussa. On siis aika pohtia minkälaiseen sopimukseen seuraavaksi kannattaa tarttua.

Soitin kolme suurinta sähköyhtiötä (Helen, Fortum ja Vattenfall) läpi ja pyysin tarjoukset. Kerron kohta, mikä oli lopputulema, mutta ensin hieman keskustelua siitä minkälaiset sopimukset tällä hetkellä trendaavat ja vähän myös spekulointia mihin sähkön hinta on menossa.

Teitkö kalliin sähkösopimuksen viime talvena? Et ole ainoa.

Luin hiljattain Talouselämästä pitkän artikkelin sähköstä. Tässä artikkelissa tehtiin muun muassa analyysi siitä minkälaista tulosta isot energiayhtiöt tekivät pahimman energiakriisin aikaan.

Energiayhtiöt takoivat vuonna 2022 miljarditulosta. Esimerkiksi Fortumin liikevaihto (myynti) kasvoi 37 %, Helenin 35 % ja Vattenfallin 29 %. Osasyynä lienee se, että aika moni meni ja solmi määräaikaisen sähkösopimuksen korkeaan hintaa viime talvena, sillä pelko siitä, että hinnat nousevat vielä entisestään oli korkealla.

Ei ollut mitenkään epätavallista, että viime talvena kotitaloudet solmivat määräaikaisia sähkösopimuksia, joiden kilowattituntihinta oli 20-30 sentin hujakoilla.

Rohkeimmat solmivat viime talvena pörssisähkösopimuksen ja pyrkivät vaikuttamaan sähkölaskun suuruuteen käyttämällä sähköä sellaiseen vuorokaudenaikaan, kun se oli edullista. Pörssisähkön hinta kävi loppuvuodesta pahimmillaan melkein 40 sentissä per kilowattituntihinta, mutta omalla kulutuksella, lähinnä mihin kellonaikaan pesee pyykkiä tai saunoo, laskun suuruuteen pystyi vaikuttamaan.

Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta vaihtelee nimittäin tarjonnan (sähkön tuotanto) ja kysynnän (sähkön kulutus) mukaan.

Sähkön hinnan ennustetaan nousevan loppuvuodesta

Pörssisähkön hinta on tällä hetkellä alhainen. Tätä kirjoittaessa (6.6.) kävin katsomassa Vattenfallin sivuilta spot-hintaa, joka näytti olevan noin 3 senttiä per kilowattitunti. Myös Helenin äpistä näkee pörssisähkön hinnan.

Mutta mihin sähkön hinta on kehittymässä tänä vuonna? Eli kannattaako sitoutua määräaikaiseen sopimukseen ja taata sähkölle tietty hinta, vai kannattaako ottaa riski, ja solmia sopimus, jossa hinta määräytyy pörssisähkön mukaan?

Talouselämän artikkelissa spekuloitiin myös energiamarkkinoiden lyhyen ja pitkän aikavälin näkymiä. Artikkelissa todettiin, että sähkön futuurit ennustavat hintojen nousua. Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ole viime talven kaltainen tilanne, vaan tämän hetken ennusteessa sähkön kilowattituntihinta nousee loppuvuotta kohden noin 10 senttiin per kWh.

(Ps. Futuuri on kaupankäyntiväline, jonka hinta ja toteutumisajankohta osuu tulevaisuuteen, ja perustuu siten ennusteeseen siitä, mihin hinta kehittyy. Jos jollain on parempi määritelmä saa kommentoida!)

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja sähkön hintavertailu

Soitin tällä viikolla kolme isointa sähköyhtiötä läpi ja pyysin tarjoukset. Olin saanut Heleniltä tarjouksen sähköpostiin maaliskuussa, mutta tilanne on maaliskuusta muuttunut, jonka johdosta päätin tehdä kilpailutuksen.

Painiskelin ennen kaikkea sen kanssa kannattaako ottaa pörssisähkö, kiinteähintainen määräaikainen vai kiinteähintainen toistaiseksi voimassa oleva.

Tässä saamani tarjoukset.

*näiden lisäksi Vattenfall tarjosi pakettia, joka maksaa 39,9 e/kk 208 kWh asti, jonka jälkeen hinta 45 senttiä per kilowattitunti. Tämän osalta siis paras olla tiedossa tarkka kulutus ja varmistaa, että tuota 208 kilowattituntia ei ylitetä, koska 45 senttiä on älytön hinta.

Sain kun sainkin Helenin määräaikaiseen soppariin paremman tarjouksen. Hinta ennen kilpailutusta oli nimittäin 11,79 c/kWh ja perusmaksu 3,99 e/kk.

Vattenfallin kiinteähintaisesta, toistaiseksi voimassaolevasta, sanottiin suoraan, että tätä hän ei voi suositella. Ymmärrän ja olen samaa mieltä, sillä kukapa maksaisi 31,5 senttiä kilowattitunnilta, kun pörssisähkö on lähes ilmaista tällä hetkellä ja määräaikaisetkin sopimukset ovat yli puolet edullisempia.

Pörssisähkö suosituin

Kysyin myös Instagramin puolella neuvoja ja sitä, minkälaisia sähkösopimuksia muilla on tällä hetkellä.

  • Pörssisähkö on ehdottomasti suosituin tällä hetkellä. 81 vastauksesta peräti 51 vastasi käyttävänsä pörssisähköä. Vain 26 vastaajalla oli käytössä määräaikainen soppari ja yhdellä neljä kertaa vuodessa päivittyvä hinta. Vain yksi vastasi että on toistaiseksi voimassaoleva sopimus. Kahdella onnekkaalla sisältyi sähkö vuokraan.

  • Suosituimmat sähköyhtiöt olivat Fortum (7), Helen (5) ja Vattenfall (3) - tässä järjestyksessä. Vastauksia tähän kysymykseen tuli 22 ja suluissa yhtiöiden saamat äänet. Näiden vastauksien innoittamana soitinkin noihin kolmeen isoimpaan. Kiitos kaikille avusta 😊

  • Hintoja ei oikein osattu kertoa, eikä kovinkaan montaa vastausta tullut. Päättelin, että tämä oli ehkä vaikea kysymys. Viimeisimmästä sähkölaskusta kuitenkin selviää mitä hintaa on maksanut.

Ohessa ei-niin-visuaalisesti upeat kuvat Instagram-kyselystä.

Mekin päädyimme pörssisähköön

Pallottelimme näitä eri vaihtoehtoja. Heti selvää oli, että emme lähde vaihtamaan, vaan jatkamme Helenin asiakkaana. Selvää oli myös se, että toistaiseksi voimassa olevaa kiinteähintaista sopimusta ei kannata tällä hetkellä ottaa.

Jäljelle jäi siis määräaikainen kiinteähintainen tai pörssisähkösopimus, joista päädyimme jälkimmäiseen.

Perustelimme tätä sillä, että vaikka sähkön hinta pörssissä nousisi loppuvuodesta vaikkapa 10 senttiin, olisi loppulasku kuitenkin samaa luokkaa kuin vaikkapa tuolla 9,99 sentin määräaikaisella sopimuksella. Toisaalta, sähkön pörssihinta on tällä hetkellä jotain 3 sentin luokkaa, ja siinä se varmaan vielä pari kuukautta pysyttelee. Näin ollen säästämme jonkun verran seuraavien kuukausien aikana.

Joku fiksumpi kehotti olemaan sitoutumatta nyt mihinkään (eli ei kiinteää hintaa tai määräaikaisuutta). Kannattaa sitoutua vasta sitten, kun hyviä kiinteähintaisia taas tarjolla. Hyvä tässä tilanteessa olisi varmaankin 7-8 sentin tienoilla.

Meidän talouden kulutus ei joka tapauksessa päätä huimaa, sillä asumme kohtuullisissa neliöissä kahden aikuisen taloudessa (esimerkiksi helmikuussa kulutus 217 kWh, maaliskuussa 160 kWh, huhtikuussa 186 kWh).

Jään silti odottamaan mikä muutos sähkölaskuissamme tapahtuu! Toivottavasti ei kovinkaan iso, ainakaan ylöspäin.

Edellinen
Edellinen

Kuinka paljon arvioin kulujen nousevan syksyyn mennessä?

Seuraava
Seuraava

Motivaation puute voi olla uuden alku