“Saatat menettää rahasi” - ja neljä muuta sijoitusmyyttiä murrettuna
Sijoittamiseen liittyy monia uskomuksia, jotka voivat lannistaa meidän taloudellista itsevarmuutta tai estää jopa kokonaan sijoittamisen aloittamisen. Oletko itse joskus erehtynyt ajattelemaan, että sijoittaminen on vain varakkaille ja se vaatii isoja rahasummia, joita ei omasta takataskusta löydy? Tai että sijoittamisen kanssa pitää olla tosi varovainen ja sitä on syytä tehdä mahdollisimman pienillä summilla, koska kaiken voi kuitenkin menettää?
Jos nämä pohdinnat ovat tuttuja, niin haluan murtaa näitä myyttejä omakohtaisilla kokemuksillani ja näyttää, että todellisuudessa sijoittaminen ei ole pelottavaa tai vaikeaa ja on saavutettavissa kaikille, jotka ovat valmiita sitoutumaan pitkäjänteiseen suunnitelmaan.
Myytti 1: Sijoittamisessa on suuret riskit ja saatat menettää rahasi
Riskit ovat aina osa sijoittamista, mutta usein pelko menettämisestä estää meitä ottamasta askelia eteenpäin. Moni ajattelee, että jos sijoitat, sinulla on suuri mahdollisuus menettää rahasi. Totuus on, että hyvin suunniteltu sijoitusstrategia, hajauttaminen ja pitkä aikajänne voi pienentää riskejä huomattavasti.
Yksi tehokkaimmista tavoista hallita riskejä on hajauttaminen. Tämä tarkoittaa sijoitusten jakamista eri omaisuuslajeihin, toimialoihin ja maantieteellisiin alueisiin. Näin yksittäisen sijoituskohteen heilahtelut eivät vaikuta koko salkun arvoon merkittävästi. Esimerkiksi rahastosijoittaminen tarjoaa luonnollisen hajautuksen, sillä varat sijoitetaan useisiin eri yrityksiin ja/tai toimialoihin.
Toinen tärkeä keino on ajallinen hajauttaminen. Sijoittamalla säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain, vähennät riskiä sijoittaa juuri ennen markkinoiden laskua. Tämä tasaa hankintahintaa ja vähentää markkinoiden ajoittamiseen liittyvää epävarmuutta.
On tietysti täysin totta, että rahaa voi myös menettää. Meidän taloudessa yksi hyvä esimerkki siitä oli sijoitukset Venäjä-rahastoon. Kun hyökkäyssota Ukrainaan alkoi, suljettiin nämä rahastot ja rahat jäivät sinne. Rahat menetettiin. Tiedossa oli, että Venäjälle sijoittamisessa on kohtuullisen isot riskit, mutta niiden konkretisoitumista ei tullut ajateltua. Myös maailmantilannetta seuraamalla olisi voinut tehdä johtopäätöksiä jo hieman aiemmin. Jos tämä olisi ollut ainoa rahastosijoitus, niin harmittaisi varmasti. Kaikkia munia ei siis kannata laittaa samaan koriin, eikä tarpeetonta riskiä kannata ottaa, jos hyvää tuottoa on saatavilla pienemmälläkin riskillä.
Sijoittaminen ei siltikään ole uhkapeliä, vaan suunnitelmallista toimintaa, jossa riskit voidaan minimoida oikeilla menetelmillä. Tärkeintä on aloittaa maltillisesti oman budjetin sallimissa rajoissa ja rakentaa salkku, joka vastaa omia tavoitteita ja riskinsietokykyä. Kun hajauttamisesta on huolehdittu ja sijoittamisen aikajänne on viidestä vuodesta vuosikymmeniin, niin salkkusi on jo hyvin varmalla pohjalla.
Myytti 2: SijoittamineN on tuuripeliä
Yksi harhaluuloista on, että sijoittaminen perustuu sattumaan. Mediassa korostuu usein tarinat menestyjistä, joiden sijoitukset näyttävät kasvavan kuin itsestään. Lähdettiin sijoittamaan tosi pienellä summalla ja yhtäkkiä oltiinkin melkein miljonäärejä. Miten se muka ihan yhtäkkiä tapahtui? Joku onnenkantamoinenko sattui kohdalle, voiko sitä kutsua edes sijoittamiseksi?
Harvoin sijoittamisessa on kyse siitä, että jollakin kävi hyvä tuuri. Kävi hyvä tuuri, kun oli ostanut 10 vuotta sitten osaketta, joka onkin nyt yhtäkkiä noussut satumaisiin lukemiin ja tuhansien prosenttien tuottoon. Usein siinä on tehty taustatutkimusta ja nimenomaan etsitty potentiaalisia yrityksiä, joilla voisi olla menestystarina edessään. On otettu myös tietoista riskiä siinä, että sijoitetaan, vaikka yrityksen suunta voi olla myös täysin päinvastainen jos uudet innovaatiot eivät lennäkään. On myös oltu pitkäjänteisiä ja odotettu kärsivällisesti kasvua se 10 vuotta.
"Taloudellinen vapaus ei synny sattumalta – se rakentuu suunnitelmallisuudella ja jatkuvalla oppimisella."
Todellisuudessa varallisuuden kasvattaminen edellyttää siis harkittuja, pitkäjänteisiä päätöksiä ja monesti vuosikymmenten työn. Mediassa tätä tylsää ja pitkää polkua avataan aika harvoin, koska kukapa olisi kiinnostunut lukemaan asiasta esimerkiksi silloin, kun salkussa on vasta satasia. Sellaisen matkan seuraaminen on aika pitkäpiimäistä. Mutta suurimmalla osalla onnistuminen sijoittamisessa tapahtuu selkeällä suunnitelmalla, kurinalaisuudella ja jatkuvalla oppimisella – ei sattumanvaraisilla päätöksillä.
Myytti 3: Sijoittaminen vaatii paljon rahaa
Monet ajattelevat, että sijoittaminen on vain suurten summien peliä ja jotta on järkeä aloittaa, tarvittaisiin vähintäänkin tuhansien eurojen alkusijoitus. Totuus kuitenkin on, että pienikin pääoma voi ajan myötä kasvaa merkittäväksi, kun sitä sijoitetaan säännöllisesti ja pitkäjänteisesti - ja pystytään hyötymään kunnolla korkoa korolle -ilmiöstä. Tärkeintä on aloittaa ja sitoutua pitkäjänteiseen suunnitelmaan, vaikka summat olisivatkin aluksi vaatimattomia. Meidän kaikkien elämän ajalle mahtuu monenlaisia vaiheita, myös taloudellisesti, joten ehdit kyllä sijoittamaan elämäsi aikana myös suurempia summia ja vauhdittamaan sen avulla vaurastumista.
Olen itse aloittanut hyvin vaatimattomilla kymppien summilla ja se on varmasti todellisuutta monelle muullekin. Joko siksi, että rahaa ei ole enempää tai siksi, että rohkeus ei riitä muuhun. Mutta ei silti kannata olla aloittamatta, vaikka et juuri tällä hetkellä pystyisikään sijoittamaan enempää. Pienistäkin summista voi rakentaa merkittävää varallisuutta ajan saatossa, vaikka isompaan varallisuuten tähtäävän onkin nostettava summia heti tilaisuuden tullen. Silloinkaan ei puhuta vielä kovin isoista summista, vaan esim. 300e/kk tuo ihan mukavan potin 10-15 vuoden kuluessa.
Myytti 4: Sijoittaminen on vaikeaa ja vaatii paljon opiskelua
Aika yleinen käsitys on, että sijoittaminen on monimutkaista puuhaa, joka vaatii suurin piirtein taloustieteen tutkinnon ja jatkuvaa pörssikurssien ja talousuutisten tuijottelua ja niihin reagointia. Todellisuudessa sijoittamisen aloittaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan ja pitkäjänteisessä sijoittamisessa strategian noudattaminen on tärkeämpää kuin päivittäinen reagointi ja kaupankäynti.
Jokainen, joka on valmis opettelemaan edes muutaman jutun siitä, miten sijoittaminen käytännössä tapahtuu, pystyy ottamaan digitaalisia työkaluja käyttöön ja pystyy toimimaan kurinalaisesti suunnitelman mukaan, voi menestyä sijoittamisessa.
Tarvittavat työkalut, tiedonlähteet ja neuvot ovat kuitenkin nykyään helposti kaikkien saatavilla ihan ilmaiseksi. Ja vielä videomuodossa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että sijoittamisen alkuvuosina en käyttänyt opiskeluun aikaa lainkaan ja pääsin silti alkuun. Hoidin ensimmäisen rahastosijoituksen ihan pankin tiskillä ihmisen kanssa ja varmaan se on mahdollista nykyäänkin. Rahastoja hallinnoivat ammattilaiset, jotka huolehtivat sijoitusten hajauttamisesta ja riskienhallinnasta puolestasi. Näin sinun ei tarvitse itse syventyä yksittäisten osakkeiden tai kryptovaluuttojen analysointiin.
"Sijoittaminen itsessään on oppimismatka. Jokainen virhe opettaa ja jokainen onnistuminen vahvistaa uskoa omiin kykyihin."
Myöhemmin olen opiskellut sijoittamisesta paljonkin, sillä kiinnostuin siitä matkan varrella ja se on varmasti auttanut minua monipuolistamaan sijoitussalkkuani. Mutta kun hyppäsin toissa vuonna kryptojen maailmaan, niin tein sen taas itselleni luontaisessa järjestyksessä: aloitin ensin ja opiskelin myöhemmin.
Kaikkea ei siis tarvitse tietää ja opiskella perinpohjaisesti etukäteen.
Myytti 5: Nopeita ja isoja voittoja syntyy yhdessä yössä
Nykyajan mediassa korostetaan usein tarinoita, joissa sijoittajat rikastuvat hetkessä. Tai siltä se varmasti lukijasta kuulosta, vaikka todellisuudessa varallisuuden rakentaminen on harvoin näin dramaattista tai nopeaa. Edes kaikki kryptosijoittajat eivät ole tulleet rikkaiksi yhdessä yössä, usko tai älä.
Suurimmalla osalla sijoittaminen perustuu vakaaseen, säännölliseen toimintaan ja pitkän aikavälin kehitykseen. Joidenkin sijoituskohteiden arvonheilahtelu ja kasvupotentiaali on tietysti suurempi kuin toisten, mutta suurin osa sijoittaa aika tasaisiin, keskimääräistä 7-8% vuosituottoa tuottaviin sijoituskohteisiin, koska eivät nimenomaan halua suurta arvonvaihtelua. Mitä nuorempi sijoittaja, sitä suurempaa riskiä pystyy kantamaan, sillä pitkä sijoitusaika tasaa mukavasti arvonvaihteluita. Myöhemmällä iällä aloittava haluaa varmasti tasaisempaa kyytiä, vaikka kukapa ei haluaisi tehdä niitä isoja voittoja.
Taloudellinen vapaus saavutetaan vähitellen – askel askeleelta, ilman pelkoa markkinoiden hetkellisistä nousuista tai laskuista. Tämä ajattelutapa on auttanut minua välttämään impulsiivisia päätöksiä ja keskittymään pitkäjänteiseen sijoittamiseen ympärillä olevasta hälystä välittämättä.
Myytit on murrettu ja TIE on auki
Sijoittamisen myytit voivat helposti hämärtää todellista kuvaa siitä, mitä vaurastuminen vaatii. Varallisuuden rakentaminen ei tapahdu hetkessä tai salaisella reseptillä, vaan se on matka, jossa pienet, harkitut päätökset muodostavat lopulta suuren kokonaisuuden.
Haluan rohkaista sinua näkemään sijoittamisen sellaisena työkaluna, joka antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa itsellesi taloudellinen tulevaisuus, jossa unelmat eivät jää vain haaveiksi, vaan muuttuvat konkreettisiksi tavoitteiksi.
Jokainen sijoituspäätös – olipa se pieni tai suuri – on askel kohti taloudellista vapautta ja itsenäisempää elämää.
Jaan aktiivisesti sijoitusmatkaani ja inspiraatiota myös Instagramissa, ota seurantaan!