Vaikeat vuodet saivat Hanna ja aki vanhasen tarkastelemaan elämäänsä: Nyt vauraan ja merkityksellisen elämän tavoittelu ohjaa valintoja
Kuvaaja: Kristi Lehto
— Rankkoihin vuosiin mahtuivat vaikea raskaus, lapsen haastava syntymä ja hänen silloinen vakava tilansa sekä oma sairastumiseni autoimmuunisairauteen raskaana ollessani. Emme olleet koskaan aiemmin kohdanneet niin raskaita aikoja. Päätimme, että jos tästä selviämme, selviämme mistä tahansa. Toimimme Akin kanssa tiiminä, ja nämä kokemukset opettivat meille, mistä sisusta meidät on tehty. Ne saivat pohtimaan syvemmin elämää - sitä, millaista elämää todella haluamme elää, Hanna muistelee.
— Moni asia tapahtui yhtä aikaa. Jo pelkästään lapsen syntymä on valtava muutos elämässä, Aki täydentää.
Hanna ja Aki käänsivät vaikeat kokemukset voimavaraksi ajatellen, että heidän oli tarkoitus käydä ne läpi. Työ ja uralla eteneminen olivat olleet ennen etusijalla, mutta vastoinkäymiset muistuttivat elämän ainutkertaisuudesta ja arvaamattomuudesta. Siksi tänä päivänä he pitävät tärkeänä suurien unelmien aktiivista tavoittelemista. Hanna ja Aki istuvat säännöllisin väliajoin yhdessä miettimään, mitä haluavat seuraavaksi saavuttaa, ja kirjaavat ylös konkreettisia asioita tavoitteidensa saavuttamiseksi. Asuntosijoittaminen on yksi heidän vaurastumisen keinoistaan, jonka myötä he tavoittelevat taloudellista vapautta.
Kun arvot ja unelmat kohtasivat - Hanna ja Aki löysivät toisensa
Hannalla oli ollut nuoresta asti pelko siitä, että katkeroituisi elämälle.
— Pelko syntyi jo ala-asteella. Kuulin aikuisten ihmisten puhuvat, kuinka he olivat jättäneet unelmiaan toteuttamatta. Muistan yhä tarkasti jopa, missä seisoin ja kuinka näin katkeruuden heidän kasvoillaan. Herkkänä ja tunteita aistivana tunsin itsekin tällöin haikeutta. Mietin, mikseivät he toteuta unelmiaan nyt. Silloin päätin, että minä toteutan omani. Se oli elämäni käännekohta ja sen jälkeen punainen lanka, jota seurasin nuoresta iästä saakka, Hanna kertoo.
Hannalla oli suuria unelmia maailman näkemisestä, matkustelemisesta, ulkomailla asumisesta, urasta ja puolisosta. Hän sai osakseen kommentteja niin ikätovereiltaan kuin vanhemmilta ihmisiltä: “Putoa jo pilvilinnoista” ja “Kuulostaa ihan Disney-sadulta.” Hänen unelmiinsa ei siis uskottu.
— 24-vuotiaana päätin, että nyt on oikea hetki. Ilman suurempaa miettimistä ostin menolipun yksin Australiaan. Aluksi olin siellä vuoden working holiday -viisumilla, mutta viihdyin niin hyvin, että hain toisen vuoden viisumin. Tein kolme kuukautta töitä kerrallaan, matkustelin ympäri Australiaa ja etsin matkan varrelta seuraavan työn. Halusin kokeilla kaikkea muuta, mitä en Suomessa ammattini puolesta tekisi - työskentelin tarjoilijana, baarimikkona, hotellin siivoojana ja operoin jopa kaivoksella 30-tonnista kaivuria. Se oli uskomattoman mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, jota en olisi saanut, jos en olisi lähtenyt. Australiassa mikään ei ollut valmiina, vaan kaikki piti rakentaa itse, ja se kasvatti valtavasti, Hanna toteaa.
Aika pian Hannan palattua Australiasta Hanna ja Aki tapasivat toisensa. Akilla oli myös taustaa ulkomailla asumisesta. Ensimmäisen kerran hän asui Saksassa vietettyään siellä kaksi vuotta opiskelijavaihdossa. Samankaltaisten arvojen jakamisen lisäksi, ajatukset seikkailullisesta elämästä ympäri maailmaa kierrellen ja uran rakentamisesta, kohtasivat Hannan kanssa.
— Molemmille oli itsestään selvää, että tuemme toisiamme urasuunnitelmissa ja henkilökohtaisissa unelmissa. Se, että molemmat halusivat tahoillaan edetä urallaan, ei ollut kummaltakaan pois. Seurustelumme alkumetreillä lähdin kuuden kuukauden työkomennukselle Saksaan, jonka aikana reissasimme kuukausittain toistemme luokse niin Saksaan kuin Suomeenkin, Aki muistelee.
Vuosia kului uraa rakentaessa tittelistä toiseen. Molemmat olivat urakeskeisiä, työ oli tärkeää. Hanna ja Aki reissasivat useamman kerran vuodessa töiden vastapainoksi ja suunnittelivat lähes kaikki matkansa aktiivilomiksi, ympäri maailmaa eri vuoria valloittaen.
Kuvaaja: Kristi Lehto
Vaikeista vuosista tasapainoon
Vuonna 2020 yksi Hannan ja Akin unelmista toteutui - Hanna tuli raskaaksi. Raskaus osoittautui kuitenkin vaikeaksi. Ennenaikaisen synnytyksen pelko pakotti Hannan vuodelepoon. Raskaana ollessaan Hanna sairastui myös autoimmuunisairauteen, joka aiheutti kovia kipuja. Hoitovaihtoehdot olivat rajalliset, sillä lasta piti suojella. Aiemmin Hanna ja Aki olivat hallinneet elämäänsä, aikataulujaan ja suunnitelmiaan, mutta nyt tilanne ei ollut enää heidän käsissään.
Lopulta pelko kävi toteen. Lapsi syntyi etuajassa ja synnytyskokemus oli traumaattinen; Lapsen tila oli epävakaa ja pelko sekä lapsesta että Hannasta oli läsnä. Alkoi vakavat sairausepäilyt ja tutkimukset lapsen terveyden vuoksi. Tutkimusprosessi oli pitkä - tuloksia piti odottaa yhteensä vuoden ajan.
— Voitte vain kuvitella, millaisia ajatuksia siinä vuoden aikana ehti käydä läpi. Ei se ollut mitä toivottiin; sitä vaaleanpunaista vauvakuplaa. Kuitenkin, vaikka oli vaikeaa, uskoimme siinä hetkessä kaikella olevan tarkoituksensa ja tämän olevan vain väliaikaista, Hanna muistelee.
Seitsemän viikkoa synnytyksen jälkeen lapsi voitiin ottaa pois hengityskoneesta ja koko perhe pääsi yhdessä kotiin. Aika oli hyvin stressaavaa, jonka seurauksena Hannan sairaus paheni.
— Jatkuvat tutkimukset ja neurologin epäilyt lapsen vakavammasta sairaudesta varjostivat arkea. Akin kanssa totesimme, että jos tästä selviämme, selviämme mistä tahansa, Hanna kertoo.
Puolen vuoden jälkeen Hannan sairauteen löydettiin hoitotasapaino. Myös tutkimusten tulokset osoittautuivat negatiivisiksi ja vakavat epäilyt voitiin lapsen kohdalla jättää taakse. Silloin Hanna ja Aki ymmärsivät mistä sisusta heidät oli tehty.
— Silloin päätimme elää elämäämme jatkossa vahvasti omien arvojemme mukaan sisimmästämme käsin, Aki summaa.
Hanna ja Aki pysähtyivät itsensä ääreen ja ylös kirjautui seuraavia heille tärkeitä asioita: enemmän aikaa perheen ja läheisten kanssa, maailman näkemistä ja kokemista yhdessä perheenä, osa vuodesta ulkomailla lämpimässä sekä merkityksellisiä työprojekteja, jotka tuottavat lisäarvoa ja hyvää ihmisille.
Kuvaaja: Ideavisual
Asuntosijoittaminen vaurastumisen keinona
Ajatus asuntosijoittamisesta sai alkunsa vuonna 2022 Hannan ollessa vaunulenkillä. Hän kuunteli vaurastumisesta kertovia podcasteja ja kirjallisuutta. Silloin heräsi ajatus siitä, että asuntosijoittaminen on myös Hannalle ja Akille mahdollista, eikä vain valmiiksi rahallisesti vauraiden puuhaa.
— Ajatuksesta innostuneena juoksin Akin luo ja kysyin, haluaisiko hän lähteä mukaan asuntosijoittamiseen. Perustelujeni jälkeen hän oli heti mukana. Istahdimme saman tien alas ja kirjasimme ylös tavoitteemme: meidän molempien tulisi opiskella asuntosijoittamista kuuden kuukauden ajan kuuntelemalla ja lukemalla siihen liittyvää sisältöä päivittäin. Sitouduimme tavoitteeseen ja jo neljän kuukauden kuluttua ostimme ensimmäisen sijoitusasuntomme. Sen jälkeen olemme jatkaneet opiskelua aktiivisesti ja suorittaneet kokonaisuudessaan jopa vuoden mittaisen koulutuksen, Hanna kertoo.
Hanna ja Aki sekä remontoivat että suunnittelevat asuntoja itse, mutta hyödyntävät myös ammattilaisten apua. Tulevaisuudessa he aikovat keskittyä yhä enemmän remonttien ulkoistamiseen.
— Koemme asuntosijoittamisen olevan yksi hyvä keino vaurastua ja meille se tuo mukanaan myös paljon merkityksellisyyttä - saamme herättää huonokuntoisia asuntoja takaisin henkiin luoden kauniita ja toimivia koteja niitä etsiville. Vuokranantajina haluamme tarjota inhimillisen ja lämpimän vuokralaiskokemuksen. Muun muassa asuntosijoittamisen avulla pyrimme saavuttamaan taloudellisen vapauden, joka puolestaan mahdollistaa suurien unelmiemme toteuttamisen. Muistamme kuitenkin elää tässä ja nyt. Meille on äärimmäisen tärkeää nauttia matkasta - ja tässä niin sanottu määränpää taloudellisesta vapaudesta tulee olemaan sivutuote. Emme ole vielä perillä, mutta kun vapautimme mielemme esteistä, ymmärsimme sen tulevan tapahtumaan, kunhan sitoudumme siihen, Hanna avaa.
Vauras ja merkityksellinen elämä tarkoittaa Hannalle ja Akille omien arvojen pohjalta elämistä. Hanna ja Aki toteuttavat haluamiaan asioita, joita heidän arvonsa vahvasti ohjaavat: he ovat rehellisiä ja luotettavia sekä haluavat jatkuvasti kasvaa ihmisinä. Tämä näkyy asuntosijoittamisessa ja remontoimisessa toisten ihmisten kunnioittamisena sekä työn laatuna: kun jotain tehdään, niin tehdään kunnolla laadusta tinkimättä. Hanna ja Aki korostavat molemminpuolista rehellisyyttä ja hyvää työetiikkaa, kun puhutaan yhteistyökumppaneista.
— Kun haluaa jatkuvasti kehittyä, tekeminen pysyy mielekkäänä. Haasteet eivät ole ongelma, vaan enemmänkin paikka oppia uutta, Aki kertoo.
Unelmien tavoittelu on systemaattista ja suunniteltua puuhaa
— Olen päivätöissä, enkä koe, että olisin luopunut mistään. Käytän vapaa-aikani unelmieni tavoitteluun - iltaisin työpäivän jälkeen ja viikonloppuisin. Kyse on siitä, mihin vapaa-aikansa haluaa käyttää. Jollekin se voi tuntua uhraukselta, mutta itse valitsen mieluummin tekemisen, joka vie kohti tulevaisuuden tavoitteita. On tärkeää miettiä, mitä todella haluaa ja mitä sen saavuttaminen vaatii. Tekemisellä ja ympärillä olevilla ihmisillä on valtava merkitys, Aki sanoo.
Hanna puolestaan on päivätyöstään opintovapaalla tulevaan syksyyn 2025 asti. Hän opiskelee muutosjohtajuutta ja samalla toimii heidän yhteisen yrityksensä toimitusjohtajana.
— Oman mielen työstämiseen on tehty paljon työtä. Olemme molemmat todella uteliaita ja meillä on halu kehittyä. Arjen priorisointi on tärkeää. Teemme asioita, jotka vievät kohti tavoitteitamme. Panostamme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jotta olemme virkeämpiä. Emme katso esimerkiksi televisiota, vaan käytämme ajan itsemme kehittämiseen, kuten podcastien kuunteluun ja osallistumme erilaisiin valmennuksiin. Jos ei ota askelia, jää paikoilleen. Täytyy myös olla valmis olemaan alkuun huono ennen kuin voi olla hyvä. Oma ego siirretään täysin syrjään ja fokus on omassa kasvussa eikä muihin ihmisiin vertailussa tai pohdinnassa, kuinka näyttäytyy muiden silmissä. Nöyryys uuden oppimiseen ja avoimuus ovat avain suurempaan kasvuun, Hanna kertoo.
Hanna ja Aki kirjaavat yhdessä tavoitteensa ylös neljännesvuosittain, määritellen selkeät fokuspisteet seuraaville kuukausille. Nämä voivat liittyä asuntosijoittamiseen, kuten uuden kohteen löytämiseen, yritystoiminnan kehittämiseen tai perheen seuraavaan seikkailuun ulkomailla. Kaikki asetetut tavoitteen ovat konkreettisia ja mitattavia, jotta edistystä voidaan seurata ja suunnitelmat toteuttaa.
— Avainasemassa on sitoutuminen tavoitteisiin. Sitoutumista ei välttämättä synny, jos ei ole suurempaa merkitystä taustalla. Esimerkiksi jos halutaan pudottaa painoa, aina olisi hyvä miettiä miksi sitä todellisuudessa tavoittelee? Tai saada lisää rahallista varallisuutta, mutta mikä on syy sen halun takana? Onko se esimerkiksi enemmän aikaa läheisten kanssa ilman taloudellista painetta vai jokin muu? Oman onnellisuuden kannalta olisi hyvä löytää vastaukset näihin itsestä sisimmästään ja omien arvojen pohjalta. Oman merkityksen löytäminen on pitkäjänteisen työskentelyn tulosta oman mielen kanssa. Se ei ole helppoa ja voi olla toisinaan todella raskastakin, mutta se on kaikki sen arvoista, Hanna neuvoo.
Hanna ja Aki kokevat elävänsä arvojensa mukaista elämää, mutta tiedostavat myös olevansa matkalla kasvaen ihmisinä jatkuvasti.
— Se missä olemme nyt ei välttämättä ole sitä, mitä haluamme viiden vuoden päästä, siksi on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan itseään säännöllisesti. Haluamme aktiivisesti toteuttaa unelmia, koska nekin muuttuvat. Koemme olevamme aina matkalla, mikä onkin parasta, Hanna pohtii.
Kuvaaja: Ideavisual
Vuorten valloitusta ja verkostoitumista muiden asuntosijoittajien kanssa
Elämäntapamuutos on tuonut paljon mahdollisuuksia Hannan ja Akin elämään. He ovat muun muassa löytäneet ympärilleen uusia saman ajatusmaailman jakavia ihmisiä. Yksi muutoksen mukana tulleista mahdollisuuksista on vuorten valloitus -matkojen järjestäminen asuntosijoittajille.
— Olemme harrastaneet Akin kanssa vaellusta ulkomailla jo 10 vuotta. Päällimmäinen vuorilla syntyvä tunne on pystyvyyden tunne. Tunne, että kykenemme mihin vain. Suunnittelemme itse reitit, jolloin vastaan ei useinkaan tule muita ihmisiä. Se on yksi niistä paikoista, missä pysähdymme itsemme ääreen. Erään reissun jälkeen jaoimme Instagramissa @seikkailijansalkku -tilillämme kuvia vuorilta. Asuntosijoittajaystävämme, Jaana Smeds, kommentoi haluavansa päästä joskus myös itse vastaaviin maisemiin. Päätimme yhdessä Jaanan kanssa, että lähdemme vastaavanlaiselle reissulle ja kutsumme mukaan muitakin asuntosijoittajia. Lopulta lähdimme 25 asuntosijoittajan voimin matkaan. Tämän jälkeen jatkoimme samaa konseptia järjestettynä matkana, Hanna kertoo.
Reissuilla asuntosijoittaminen on yhteisenä yhdistävänä tekijänä. Matkalla verkostoidutaan ja siellä joillekin reissulaisille saattaa syntyä erilaisia yhteistöitä asuntojen tai muun yritystoiminnan saralla. Pitkään yhdessä oleminen sen kaltaisissa olosuhteissa muodostaa erilaisen syvemmän siteen ihmisten välille: tunnistetaan toisten arvoja ja tapaa toimia, mikä on toimivan ja pitkäaikaisen yhteistyön edellytys.
— Vuoriseikkailumme ovat laajentaneet kaikkien reissulaisten verkostoja ja matkalla on koettu myös todella suuria tunteita. Se saa ihon kananlihalle, kun reissulaiset kertovat myöhemmin syntyneistä ajatuksista ja siitä, mitä he ovat lähteneet reissun jälkeen toteuttamaan. Matkoilla on ollut suuria vaikutuksia joidenkin elämään. Vuorilla ja kasvunhaluisten ihmisten kanssa yhdessä vaeltamisella on taianomainen vaikutus, Hanna summaa.
Kuvaaja: Ideavisual
Inspiraatiota vapaampaan ja omannäköiseen elämään
Tulevaisuudessa Hanna ja Aki haluavat viettää Suomen talvet lämpimässä ja pyrkivät saamaan yrittäjyyttä vahvemmin elämäänsä. Matkastaan vauraaseen ja merkitykselliseen elämään he jakavat tarkemmin Instagram-tilillään: @seikkailijansalkku.
— Toivomme tuovamme tilillämme muille inspiraatiota omannäköiseen ja vapaampaan elämään, sekä suurten unelmien toteuttamiseen. Elämää voi rakentaa aktiivisesti sieltä käsin, miltä haluaa oman elämän näyttävän ja tuntuvan, sekä niin, että työ tukee sitä. Työn ja vapaa-ajan ei tarvitse olla kaksi täysin erillistä asiaa, Hanna kertoo.
— Instagram on myös hyvä väylä samanhenkisten ihmisten löytämiselle, joilla on itsensä tapaan suuria unelmia. Se oli meidänkin alkuperäinen tavoitteemme, kun perustimme @seikkailijansalkku -tilin kaksi vuotta sitten. Ajatusmaailmamme muuttui vaikeina vauvavuosina hyvin paljon, mikä muokkasi tapaamme elää. Tällöin koimme, että ajatuksemme erosi suuresti lähipiiristämme, emmekä halunneet hukuttaa heitä ainaiseen puheeseen suurista tavoitteistamme, asuntoasioista tai mielen suuremmasta potentiaalista. Nyt meillä on laaja verkosto isosti ajattelevia asuntosijoittajia, yrittäjiä ja muita kasvunhaluisia ihmisiä, joiden kanssa voimme keskustella muun muassa näistä aiheista tuntikausia putkeen ilman, että kukaan nukahtaa kesken, Hanna naurahtaa.
Kuvaaja: Ideavisual