MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?

Tässä blogitekstissäni kerron, miten itse lähdin etsimään kysymykseen vastausta. Kysymykseen törmää lähes viikoittain sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Mikäli tähän olisi yksi oikea vastaus ylitse muiden, niin kaikki varmasti sijoittaisivat vain siihen yhteen paikkaan ja yhteen omaisuuslajiin. Kysymys on kuitenkin todella hyvä, sillä vastausten avulla voi oppia. Toisaalta taas voi mennä pahasti pieleen jos sokeana lähtisi toteuttamaan jonkun toisen mielipidettä.

Itse mietin myös tätä samaa kysymystä silloin, kun aloitin sijoittamisen.

Mihin kannattaa sijoittaa?

Löysin vastauksen lähempää kuin luulinkaan, itsestäni.


AJASSA TAAKSEPÄIN

Opiskelin innoissani eri omaisuuslajeja ja aloitin pienillä summilla ensin rahastojen kanssa. Opettelin osakkeiden analysointia. Mikä on tekninen analyysi tai fundamenttianalyysi? Kokeilin treidausta leikkirahasalkulla ja opettelin kynttilöiden liikkeitä. Samaan aikaan etsin tietoa asuntosijoittamisesta ja tein kuukausisäästösopimuksen kultaan.

Tämä toimintamalli ei ollut hyvä ratkaisu minulle. Kokonaisuus oli sittenkin liian iso hallittavaksi ja keskityin kaikkiin valitsemiini omaisuuslajeihin vain vähän. Pienet kokeilut siellä sun täällä eivät tuottaneet tuloksia. Sanontakin kuuluu näin: Jos annat 50%, miten voi odottaa 100% tuloksia? Näinhän siinä kävi itselle, odotin saavani enemmän.

Osassa omaisuuslajeista en pystynyt noudattamaan strategiaa, koska yksinkertaisesti mielenkiinto ja aika ei riittänyt. Pian olinkin myöhässä voittojen kotiuttamisen suhteen ja esimerkiksi lyhyen aikavälin sijoittamisessa tuotot jäivät helposti miinukselle. Jälkikäteen ajattelen näiden olevan oppirahojani. Ilman näitä oppeja, tietoa olisi nyt paljon vähemmän.

Pieniä summia menettäneenä pohdin samalla millainen oma riskinsietokykyni on, mitä olen oikeasti valmis pahimmassa tapauksessa menettämään ja miten tätä kokonaisuutta voisi hallita.

Kokeilujen jälkeen oivalsin, mihin minun kannattaa sijoittaa ja panostaa. En ollenkaan yllättynyt siitä, että tuloksia alkoi sen jälkeen tulla nopeasti.

Lähdin liikkeelle näistä kysymyksistä:

-        Minkä verran minä haluan käyttää aikaa sijoittamiseen?

-        Mikä omaisuuslaji on sellainen mitä seuraan ja opiskelen innolla?

-        Millainen on riskinsietokykyni?

-        Mitä vahvuuksiani voisin hyödyntää sijoittamisen yhteydessä?

Olen viimeiset viisitoista vuotta pyörinyt etuovessa jo ennen kuin aloitin asuntosijoittamisen. Tykkäsin katsella asuntoja ja haaveilin milloin mistäkin kohteesta, lähinnä oman kodin näkökulmasta katsottuna. Olen kasvanut lapsena rakentamisen ja remontoinnin keskellä. Minulle on suorastaan epänormaalia, että joku rakentamisen tai remontoinnin projekti ei olisi käynnissä tai suunnitelmissa.

Koin suurta intohimoa asuntoihin ja sisustamiseen sekä oman käden jäljen näkemiseen. Ymmärsin asuntosijoittamista, sen konkreettisuus oli minulle helppo käsittää. On enemmän kuin luontevaa olla nyt asuntosijoittaja.

Tärkein kysymys oli kuitenkin selvittää itselleni, miksi minä sijoitan ja mitä haluan sijoittamisella saavuttaa?

Apukysymyksiä:

Sijoitanko sen vuoksi, että sijoittaminen on trendikästä? Sijoitanko sen vuoksi, että joku muu on onnistunut sijoittamisella? Sijoitanko sen vuoksi, että haluan turvata oman taloudellisen tulevaisuuden? Sijoitanko sen vuoksi, että haluan vaurastua ja nauttia vapaana eläkepäivistä? Sijoitanko sen vuoksi, että haluan taloudellista vapautta tai että minun ei tarvitse olla palkkatyössä eläkeikään saakka?

Syitä alkoikin tulla monia ja ajatuksille sekä tekemiselle alkoi tulla merkitys.

Minä sijoitan siksi, että voin turvata taloudellisen tulevaisuuteni itselleni ja läheisilleni. Lisäksi haluan nauttia ja kokea elämässä asioita mitkä tuovat minulle iloa ja arvoa. Rakastan matkustelua ja elämää ilman rajoja. Haluan päättää itse.

Ilman rahaa en voi toteuttaa haaveitani matkustelusta, ilman rahaa en voi toteuttaa haaveitani palkkatyön jättämisestä. Lisäksi aikaa on 24 tuntia vuorokaudessa. Sanotaan, että rahalla ei voi ostaa aikaa, aivan oikein. Voit kuitenkin ostaa aikaa sitä kautta, että voit päättää. Jos sijoitustesi tuotot esimerkiksi mahdollistavat sinulle osa-aikatyön, enemmän vapaa-aikaa tai ennen aikaisen eläkkeelle jäämisen, sinulla on aikaa enemmän niille asioille mihin haluat sitä käyttää.

Minun ensimmäinen lukemani kirja aiheen ympärillä oli Terhi Majasalmen Totuus taloudestasi. Kirjan nimi kuvastaa minusta hyvin sitä, että oikea totuus tulee sinusta itsestäsi eikä muiden mielipiteistä. Muilta voi ja kannattaa oppia, mutta sinä itse olet totuus. Kun tiedät itsesi ja oman tilanteesi, saat itsevarmuutta.

“PUTKIREMONTTIPUTKI”

Aloittaessamme asuntosijoittamisen yksi puolituttu totesi parkkipaikalla, että älkää missään nimessä ostako sitten sellaista asuntoa mihin on tulossa putkiremontti. Nykyisin meidän yksi strategia on ”putkiremonttiputki”, jonka lyhyesti esittelin helmikuussa Tahkolla Suomen vuokranantajien tapahtumassa. Olemme noudattaneet tässä ydinajatusta; Osta halvalla ja myy kalliilla.

Asunnon hinta on usein alhaisimmillaan juuri ennen isoa linjasaneerausta ja sen jälkeen arvonnousua on mahdollista saada itse tehdyn remontin lisäksi. Tämä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista ja ostamisessa täytyy onnistua, jolloin linjasaneerauksen hinta on vähemmän kuin asunnon arvo sen jälkeen. Tullaan siis oppimisessa kohtaan, mistä löydän motivoituneen myyjän ja kustannustehokkaan remontin? Tämä on toinen tarina.

Jos siis mietit mihin kannattaa sijoittaa, suosittelen ensin kysymään itseltäsi miksi haluat sijoittaa, minkä verran haluat käyttää siihen aikaa ja yksinkertaisesti paljonko haluat rahaa eläkepottiin tai vaikka mahdollisimman pian kuukausittaisena kassavirtana? Lisäksi on hyvä pohtia sijoittamista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä kysyä milloin tarvitsen tai haluan käyttää sijoitusteni tuottoja tai pääomia.

Kun osaat vastata näihin, on tosi paljon helpompi lähteä liikkeelle tai tehdä muutoksia nykytilanteeseen. Jos ei tippaakaan kiinnosta asunnot, älä sijoita asuntoihin vain siksi, että joku muu tekee niin. Jos ei kiinnosta yhtään istua koneella analysoimassa päivä- ja tuntikynttilöitä, ei kannata laittaa kaikkia rahoja treidaamiseen, vaikka naapuri menestyisi treidaamalla.

Muista kuitenkin kaikessa hajauttaminen. Itse keskityn ja allokoin omaisuuslajeissa tällä hetkellä isommin asuntoihin, mutta samalla sijoitan muihin omaisuuslajeihin hajauttamisen ja likvidoinnin näkökulmasta. Panostan myös ajan käytössäni tällä hetkellä asuntoihin. Muissa omaisuuslajeissa taas panostan automatisointiin, jolloin ajankäyttö niihin on mahdollisimman minimaalinen.

Haluanko enää 15 vuoden päästä olla remppakämpillä repimässä tapettia? En välttämättä halua. Se ei kuitenkaan tarkoita ettenkö haluaisi tehdä sitä nyt, tai että asioita ei voisi muuttaa. Suunnitelmana on suunnata varallisuutta jopa pois päin asunnoista varallisuuden kasvaessa. Ikää tulee lisää, lapset kasvavat, elämäntilanteet muuttuvat, halut ja intressit muuttuvat.

Kokonaisuuden hahmottamisen ja tavoitteiden seuraamisen vuoksi jokaisen olisi hyvä laatia itselleen sijoitussuunnitelma. Katso tästä Rahamedian blogikirjoitus sijoitussuunnitelman laatimisesta.

Jokaisessa omaisuuslajissa voi menestyä sijoittajana, pohdi ja opiskele mikä olisi sinulle sopiva vaihtoehto. En suosittele luottamaan keskustelupalstan vastauksiin siinä, mihin kannattaa sijoittaa. Jos joku kysyy omaisuuslajia minulta, vastaan asuntoihin. Jos joku kysyy sitä naapuriltani, hän saattaa vastata: Älä missään nimessä sijoita asuntoihin.

esimerkki Stepit:

1.      Ellet tiedä mihin eri omaisuuslajeihin voi sijoittaa, opiskele nämä.

2.      Ellet tiedä miten ja millä summilla kyseiseen omaisuuslajiin voi sijoittaa, opiskele tämä.

3.      Tee sijoitussuunnitelma, jota noudatat ja tee tarvittaessa muutoksia.

4.      Aloita, ellet ole vielä aloittanut.

5.      Hyödynnä muiden ihmisten osaamista ja kokemuksia valmentautumalla.

6.      Muista mindset, senkin täytyy kehittyä matkan varrella.

7.      Ajatukset eivät ole vielä tekoja ja ilman tekoja ei tule tuloksia.

8.      Hakeudu verkostoihin, joissa voit jakaa kokemuksia ja inspiroitua lisää.

9.      Älä astu oman ajattelumallin miinaan, jossa asiat eivät olisi mahdollisia. Elleivät ole nyt, ne voivat olla sitä tulevaisuudessa.

10.   Nauti matkastasi sijoittajana ja tee siitä hauskaa.

Sylissä mun lukemat kirjat asuntosijoittamiseen liittyen:

  • Millionare Real Estate Investor

  • Asuntosijoittamisen lumipalloefekti

  • Sinustako flippaaja?

  • Osta, vuokraa, vaurastu

  • 8 tapaa menestyä asuntosijoittajana

  • Vaurastu asuntoflippaamisella

Vinkki: Suosittelen lukemaan mielenkiintoisia ja opettavaisia kirjoja aina uudelleen ja uudelleen. Mikäli ensimmäisellä lukukerralla ei ihan ymmärrä kaikkea, toisella kerralla silmät voivat avautua eri tavalla ja voit saada uusia oivalluksia kun asioita on päässyt viemään myös käytäntöön. Näin minulle on ainakin käynyt!

 

Kaikkien ei tarvitse haluta samoja asioita, kymmeniä asuntoja ja isoa varallisuutta. Ei tietenkään.

..mutta taloudellinen hyvinvointi ja taloudellisen tulevaisuuden turvaaminen on asia, minkä jokaisen haluaisin ottavan vakavasti. Minä rakennan sitä erityisesti asuntosijoittamisen avulla, kuitenkaan unohtamatta hajautusta muihin omaisuuslajeihin minulle sopivalla tavalla.

Vastaus kysymykseen: Mihin kannattaa sijoittaa?

Sijoita ensisijaisesti itseesi ja oman osaamisen kehittämiseen, sieltä löydät itsellesi oikean vastauksen siihen mitä oikeasti etsit. Omaa osaamistasi ei kukaan vie sinulta pois, olipa markkinatilanne mikä tahansa. Mieletöntä, että tässä ei ole kattoa. Ei ole rajoja sille, kuinka paljon voit saavuttaa ja mahdollistaa sijoittamisen avulla. Mahtavaa!

Aurinkoa ja iloa kevääseen, otetaan kaikki valon tuoma energia hyötykäyttöön.

Tervetuloa seuraamaan matkaani myös Instagramiin.

Seuraava
Seuraava

Näin hankimme lisätuloja ja maksoimme velkaa nopeammin - 3 luovaa tapaa