Stressaantunut ja rahat loppu? Näin rauhoitan kehoani ja mieltäni rahastressin keskellä

Silloin kun rahat ovat lopussa, on hyvin vaikea keskittyä mihinkään muuhun kuin siihen mitä puuttuu. Ihan ymmärrettävää. Rahaa pankkitilille kiitos ja sassiin.

Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että on paljon muitakin asioita, mihin silloin kannattaisi keskittyä, jotta mikään voisi muuttua. Tärkein näistä asioista on itsestä huolehtiminen. 

Kun raha-asiat ovat stressanneet pitkään, tulevaisuus saattaa tuntua epävarmalta ja huoli seuraa mukana lähes joka hetki.

Joskus ajattelin, että raha on vain numeroita. Budjetoinnilla ja säästämisellä selviää, ja asiat ratkeavat kunhan rahaa tulee lisää. Not.

Sain huomata ihan omakohtaisesti, että silloin kun ollaan riittävän syvällä suossa, tarvitaan myös muita voimavaroja, sillä taloudellinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan siihen, miten keho ja mieli voivat. 

Olin pitkään niin stressaantunut, että kroppa oli jatkuvasti taistele tai pakene -tilassa. Tämä teki järkevien rahapäätösten tekemisestä tosi vaikeaa. Olin joko lamaantunut tai yritin sätkiä eteenpäin paniikissa, mikä ei auttanut tilanteeseen yhtään. Hassua sekin, että vaikka olen hyvinvointialan ammattilainen, en meinannut tunnistaa itsessäni sitä, mitä kehoni suorastaan yritti huutaa minulle.

Lopulta havahduin. Ymmärsin, että talouteni kuntoon laittaminen vaatii myös sitä, että pidän huolta omasta jaksamisesta, sillä ilman sitä en pysty hallitsemaan raha-asioita.

Kun raha stressaa, mieli kuormittuu ja voi olla vaikea nähdä selkeästi seuraavaa askelta. Jos tunnistat näistä kohdista itsesi, voi olla hyvä hetki pysähtyä ja kysyä: mitä juuri nyt tarvitsen voidakseni paremmin?


5 merkkiä siitä, että olisi aika laittaa oma hyvinvointi etusijalle:

  1. Huoli toimeentulosta on jatkuvasti mielessä. Se vaikuttaa uneen, jaksamiseen ja arkisiin valintoihin.

  2. Tunnet olosi eksyneeksi, etkä tiedä mistä aloittaa talouden järjestäminen. Ehkä tunnet jopa häpeää raha-asioista.

  3. Päätöksenteko on vaikeaa. Tunnet syyllisyyttä aiemmista valinnoista ja lykkäät asioita, vaikka tiedät että jotain pitäisi tehdä.

  4. Motivaatio on hukassa. Tulevaisuus ei tunnu selkeältä tai toiveikkaalta. Usko omaan taloudelliseen tulevaisuuteen on pahasti horjunut.

  5. Välttelet sosiaalisia tilanteita rahatilanteen vuoksi tai huomaat, että raha aiheuttaa vain riitoja kotona.


Askeleet, joilla rauhoitan kehoani ja mieltäni rahastressin keskellä:

1. Vietän aikaa luonnossa.

Olen huomannut, että myös somen selaamisen ja jatkuvan uutisten seuraamisen vähentäminen on auttanut valtavasti. Keho rauhoittuu kun ei tarvitse kantaa koko maailman huolia harteillaan, ja se vaikuttaa myös suoraan ajatuksiin.

2. Panostan nukkumiseen.

Väsynyt mieli tekee helposti huonoja päätöksiä. Hyvät yöunet auttavat kirkastamaan ajatuksia. 

3. Liikun lempeästi.

Jo pienikin 20 minuutin kävelylenkki nostaa mielialaa ja auttaa keskittymään paremmin myös raha-asioihin. Saa aina ihan parhaat ideat lenkillä.

4. Raivaan ympäristöäni.

Pienikin järjestys kotona tuo rauhaa mieleen. Siivoan huoneita, joissa vietän eniten aikaani, ja luovun tavaroista, jotka vievät energiaa. Mitä vähemmän visuaalista kaaosta, sitä helpompi on hahmottaa myös omaa rahatilannetta.

5. Teen asioita, joista tulee hyvä olo.

Kuuntelen musiikkia, luen ja kuuntelen kirjoja ja kokkaaan kiireettä hyvää ruokaa perheelleni. Ne hetket, joissa sielu lepää, alkavat aina kantaa hedelmää.



mieli, keho, sielu ja lompakko kulkevat kaikki käsi kädessä

Lompakon ei tietenkään tarvitse olla tyhjä ennen kuin aloittaa itsestään huolehtimisen, vaan jokaisen taloudellinen tilanne varmasti hyötyy hyvinvoinnin priorisoinnista. Aina kun alan asettaa itsestä huolehtimisen etusijalle, huomaan, että raha-asioiden hoitamisesta tulee paljon helpompaa. Jaksan suunnitella paremmin, ostaa fiksummin, enkä panikoi niin helposti pieniä asioita.

Mieli rauhoittuu. Päätöksenteko selkeytyy. Ja kuin huomaamatta, taloustilannekin alkaa näyttää paremmalta.

Palaan myös säännöllisin väliajoin takaisin takaisin oman visioni äärelle. Mihin olen menossa? Millaista elämää haluan luoda? Kun tulevaisuudessa siintää selkeä ja inspiroiva suunta, myös arjen päätökset alkavat tukea sitä.

Käytännön tasolla keskityn pieniin, mutta tehokkaksi todettuihin rahataitoihin. Budjetointiin, lisätulojen hankkimiseen ja järkevään kuluttamiseen. Asetan pieniä tavoitteita, otan askeleita omaan tahtiin, ilman kiirettä tai suorituspainetta.

Mieli, keho, sielu ja lompakko kulkevat käsi kädessä.

Palaan tähän oivallukseen aina, kun tarvitsen muistutusta siitä, mistä aloittaa.



Liity Rikkauskirjeitä riippumatolta-uutiskirjeen tilaajaksi ja nappaa 101 luovaa bisnesideaa e-kirja lahjaksi.

Seuraa minua Instagramissa, sieltä löydät vinkkejä budjetointiin, säästämiseen ja lisätuloihin.

Seuraava
Seuraava

MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?