Vuosi 2021 paketissa – nettovarallisuus kasvoi 48 prosenttia ja sijoitussalkku muuttui viisinumeroiseksi

Kun kirjoitan tätä, on vuoden 2021 viimeinen päivä. Olen käynyt läpi tämän vuoden tavoitteet sekä saavutukset, ja voin olla tyytyväinen itseeni sekä talouteni kehitykseen. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun asetin itselleni taloudellisia tavoitteita, ja voin sanoa, että se kannatti. Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitkä olivat tavoitteeni, mikä oli lopputulos ja pohdin jo mahdollisia tavoitteita ensi vuodelle.

Miksi tavoitteiden asettaminen on tärkeää?

Kuten mainitsin, vuosi 2021 oli ensimmäinen kerta kun asetin konkreettiset taloudelliset tavoitteet. Olin jo vuosia tehnyt tavoitteita muilla elämän osa-alueilla, mutten koskaan talouden saralla. Niinpä vuoden 2020 lopussa istuin alas ja kävin läpi talouteni luvut; velat (asuntolainat), säästöt sekä sijoitukset. Tämän jälkeen asetin tavoitteet, kuinka paljon minulla olisi velkaa vuoden 2021 lopussa, miten suuren puskurin säästäisin ja kuinka isoksi sijoitussalkkuni kasvaisi.

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, koska ilman tavoitteita on vähän kuin lahtisi ajamaan autolla uuteen paikkaan, laittaisi navigaattorin päälle, muttei kirjoittaisi siihen osoitetta. Päämäärään on vaikea (mahdoton) päästä ilman selkeää tavoitetta, koska et tiedä mihin suuntaan lähteä ja matkalla on vaikea tehdä oikeanlaisia valintoja.

Päämääränä voi esimerkiksi olla taloudellinen vapaus, 100 000 euron sijoitussalkku tai 10 sijoitusasuntoa. Ennen lopullista päämäärää matkalle mahtuu useita välietappeja, ja on otettava pienempiä askelia kohti lopullista tavoitetta. Aseta siis itsellesi tavoitteita seuraavalle vuodelle, ja tarvittaessa pilko sekin tavoite pienempiin osiin. Kun sinulla on tavoite mielessä, teet vuoden aikana ratkaisuja tietoisesti sekä alintajuntaisesti, jotka ohjaavat sinua kohti tavoitteitasi.

Tavoitteeni ja saavutukseni vuonna 2021

Asetin itselleni tavoitteet asuntolainalle, autolainalle, sijoitussalkun suuruudelle sekä säästöille.

  • Asuntolainat olivat vuoden 2021 lopussa suuremmat, kuin mitä olin asettanut tavoitteeksi. Tämä johtui pitkälti siitä, että uuden talon rakentamiseen meni odotettua enemmän rahaa. Eipä taida ketään rakentajaa se yllättää.

  • Lainat suurenivat, mutta myös omistuksieni arvo kasvoi, koska korkea kysyntä alueella, johon rakensimme, on nostanut talojen hintoja

  • Vuoden 2021 alussa sijoitussalkkuni Nordnetissa oli hieman päälle 5000 euroa. Tavoitteeksi vuodelle 2021 asetin 10 000 euron rajapyykin ylittämisen - tänään 31.12.2021 salkkuni arvo on yli 13 000 euroa. Jes tavoite ylitetty reippaasti!

  • Autolainalle asetin tavoitteeksi 5000 euroa, mutta maksoimmekin aviomieheni kanssa lainan kokonaan pois syksyllä. Tämän ansiosta vapautuu kuukausittain enemmän rahaa sijoittamiseen.

  • Puskurin tavoitteeksi asetin 3000 euroa, mutta lopulta puskuri kasvoi 4500 euron suuruiseksi.

Olin viimeisilläni raskaana, kun talopaketti saapui keväällä 2021. Rahaa paloi rakennusprojektissa enemmän, kuin olimme toivoneet, mutta onneksi myös talon arvo oli odotettu korkeampi. Olen kirjoittanut blogiini omakotitalon rakentamisen kustannuksista, ja kertonut, kuinka rakennuttaminen on ollut yksi keino kasvattaa varallisuuttamme.

Näiden tavotteiden lisäksi olin haaveillut uuden sijoitusasunnon ostosta, mutta tästä tavoitteesta innostuin vasta toden teolla syksyn aikana, kun aloitin kuuntelemaan Rahamedian tuottamaan Asuntosalkku Kasvussa -podcastia, jota juonsi Rahamedian perustaja ja bloggaaja Niina Huhtala. Tavoite ei kuitenkaan konkretisoitunut tänä vuonna, mutta otin kuitenkin askelia oikeaan suuntaan, ja odotan tällä hetkellä lainalupausta sijoitusasuntoa varten.

Nettovarallisuus vaurastumisen mittarina

Nettovarallisuuteni kasvoi vuoden aikana huimat 48 prosenttia. Tuohon kasvuun tuo lisämausteen yhden asunnon realisointi, jota en ollut aikaisempina vuosina laskenut mukaan laskiessani nettovarallisuuttani. Omistin siskoni ja serkun kanssa mummimme asunnon, joka on aikoinaan saatu lahjana. Myimme asunnon joulukuussa mummimme muutettua vanhainkotiin. Tästä saatu raha nostatti varallisuuttani. Ilman kyseistä “ylimääräistä” tuloa, varallisuuteni olisi silti kasvanut 39 prosenttia, mikä on mielestäni varsin hyvin. Tavoitteeni vuodelle 2021 oli 20 prosentin kasvu.

Mikäli nettovarallisuuden laskeminen ei ole sinulle entuudestaan tuttua, suosittelen lukemaan aikaisemmin kirjoitukseni aiheesta.

Nettovarallisuuden seurannassa suosin itse prosentuaalisen kehityksen seuraamista eurojen sijaan. Varsinkin alussa vaurastuminen saattaa tuntua todella hitaalta ja epämotivoivalta, jos katsoo vain euroja. Sen sijaan, jos katsoo prosentuaalista kehitystä, voit huomaamatta jopa motivoitua ;)

Tavoitteet vuodelle 2022

Millaisia tavoitteita asetan vuodelle 2022?

  • Rahasto- ja osakesalkku kohoa 13 000 eurosta 20 000 euroon

  • Aloitan asuntolainan lyhentämisen - se on ollut lyhennysvapaalla vuoden 2021, koska rakensimme

  • Ostan uuden sijoitusasunnon

  • Perustan yrityksen, joka tulee keskittymään sijoittamiseen

  • Asetan nettovarallisuuden kasvulle prosentuaalisen tavoitteen

  • Kasvatan yritykseni tulosta - minulla on toiminimi sekä olen osakkaana Rahamediassa


Suosittelen laskemaan tavoitteen nettovarallisuuden kavulle, mutta muista pilkkoa tavoite pienempiin osiin. Mieti, kuinka aiot saavuttaa tavoitteen. Kuinka paljon lyhennät huonoa velkaa, kuinka paljon säästät, paljon sijoituksesi kasvavat, paljon lainasi lyhenevät ja niin edelleen. Vaurasta vuotta 2022! Muista, että tavoitteet ovat hyviä, kun ne hieman pelottavat. Vaikka et pääsisi tavoitteisiin, olet silti todennäkäisesti askeleen pidemmällä ja hieman vauraampi, kuin nyt.

Muista ottaa Rahamedian Instagram -tili seurantaan! Siellä Rahamedian bloggaajat jakavat omia tavoitteita sekä kertovat, miten vuosi 2021 meni.

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Tarina yrittäjän noususta ja tuhosta

Seuraava
Seuraava

Vaurastumisen mindset -kirjakalenteri