Nettovarallisuuden kasvu vaurastumisen mittarina

Tuntuuko vaurastuminen välillä turhauttavan hitaalta? Minusta ainakin tuntuu. Tämä on siis tsemppikirjoitus sinulle, joka painit samojen ajatusten kanssa!

Ihmisille on tyypillistä yliarvioida lyhyellä aikavälillä saavutettavat tulokset, ja puolestaan aliarvioida pitkän aikavälin mahdollisuudet. Tämä on valitettavasti syy, mikä estää meitä usein vaurastumasta.

Itse olen luonteeltani malttamaton ja "kaikki mulle heti nyt" -tyyppi. Olen kuitenkin varsin tietoinen, että varsinkin alussa vaurastuminen tuntuu hitaalta, koska se on sitä. Vaurastumisen yksi salaisuus on korkoa korolle -ilmiö, jonka vaikutuksia ei näe nopeasti, vaan vasta vuosien päästä. Sijoittaminen siis vahvistaa itsekuria ja lisää malttia ;).

Haluan kuitenkin tuoda esille, millaisilla työkaluilla omaa talouttaan kannattaa tarkastella, jotta motivaatio sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan säilyy. On aika tutustua oman nettovarallisuuden kehitykseen!

Nettovarallisuuden laskeminen

Jotta voit seurata nettovarallisuutesi kehitystä, sinun täytyy ensin tietää mikä on tämän hetkinen nettovarallisuutesi. Nettovarallisuus on helppoa laskea.

  1. Laske yhteen kaikki varallisuutesi: säästöt, sijoitukset, omistusasunto, sijoitusasunto ja muu merkittävä varallisuus. Itse en laske autoa varallisuuteen, koska en pidä sitä varallisuutena vaan pakollisena menoeränä.

  2. Laske kaikki velkasi: luottokorttivelka, asuntovelka, pikavipit yms. Itse en laske autolainaa mukaan velkaan, koska en laske myöskään autoa varallisuudeksi.

  3. Kun olet laskenut varat ja velat, katso, jääkö nettovarallisuutesi plussalle (eli onko sinulla enemmän varoja kuin velkoja) vai meneekö nettovarallisuutesi miinukselle.

Nyt kun olet perillä, mikä on tämän hetkinen nettovarallisuutesi, voit tehdä tavoitteita ensi vuodelle ja ehkäpä jopa laskea, miten varallisuutesi kehittyi vuonna 2020.

Nettovarallisuuden seuraaminen lisää motivaatiota

Mielestäni nettovarallisuuden seuraaminen on mielekkäämpää kuin pelkästään eurojen tuijottaminen. Jos mietin vain, että sijoitan kuukausittain 200 euroa, tuntuu, ettei varallisuuteni kasva lainkaan. Miten ihmeessä voisin vaurastua? Juuri tämä on se hetki kun on vaikeaa nähdä isoa kuvaa ja korkoa korolle -ilmiön vaikutusta. Niinpä keskityn nettovarallisuuden kehitykseen.

Tuntui, ettei vuosi 2020 ollut taloudellisesti minulle kummoinen. Tein vähän töitä keväällä, koska opiskelin. Tienasin vähän, joten laitoin asuntolainan lyhennysvapaalle ja pienensin kuukausittain sijoitettavaa summaa muutaman kuukauden ajaksi. Säätöjä ei myöskään tietenkään kertynyt tuona aikana. Lisäksi kesällä koiramme joutui yllättäen leikkaukseen, jonka loppulasku minun lompakolleni oli 2600 euroa. Silloin sanottiin heipat puskurille..

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana tuntui, että tallaan paikallani ja vaurastuminen on tuskallisen hidasta.

Vuoden aikana sain lukea, kuinka muut sijoittajat ottivat hyödyn irti osakekurssien laskusta ja tekivät mielettömiä tuottoja. Harmikseni minulla ei ollut sotakassaa, jota olisin voinut sijoittaa koronadipin aikana. Tietenkin eteeni tuli myös tarinoita, kuinka joku sijoitti puolet nettopalkastaan ja joku toinen osti jo kymmenennen sijoitusasuntonsa. Tällaiset tarinat saattavat välillä aiheuttaa sen, ettei omaa edistymistään huomaa, koska vertaa itseään muihin.

Onkin tärkeää palauttaa itsensä aina välillä maan pinnalle ja muistuttaa, että kaikki lähtevät eri lähtökohdista. En voi verrata itseäni 50-vuotiaaseen insinööriin, joka on sijoittanut jo toistakymmentä vuotta. Kuten en voi verrata myöskään siihen kaksikymppiseen, joka on ollut säästeliäs koko ikänsä.

Niinpä sellaisina hetkinä kun tuntuu, ettei edistystä tapahdu, kannattaa palata omien lukujen ääreen. Nettovarallisuuden prosentuaalinen kehitys toimii ainakin itselläni loistavana motivaattorina.

Nettovarallisuuteni kasvoi 16 prosenttia

Vuoden lopussa istahdin alas ja rupesin lyömään numeroita exceliin. Sain ilokseni huomata, että kehitystä oli tapahtunut taloudellisista haasteista huolimatta! Nettovarallisuuteni kasvoi vuoden 2020 aikana reilut 16 prosenttia. Sen lisäksi, että kasvatan osakesalkkuani, lyhennän myös asuntolainaa sekä kahden sijoitusasunnon lainaa. Yhdessä nämä kerryttävät nettovarallisuuttani.

Tarkastelemalla nettovarallisuuden kehitystä muistin taas, miksi asuntosijoittaminen on minulle loistava vaurastumisen muoto. Siinä ikäänkuin vaurastuu huomaamatta, kun saadulla vuokralla lyhennetään sijoitusasunnon velkaa. Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen ei tapahdu yhtä huomaamatta, koska jokaisesta palkastani menee konkreettisesti euroja sijoituksiin. Sijoitusasuntojen lainat puolestaan pyörivät vähän kuin itsestään.

Esimerkki, kuinka voit laskea nettovarallisuuden kehityksen;

Vuoden 2020 alussa nettovarallisuus on 20 000 euroa ja vuoden lopussa 23 000 euroa --> muutos +3000 euroa

Kehitys: 3000 / 20000 * 100 = 15 %

Ensi vuoden tavoitteenani on kasvattaa nettovarallisuutta 20 prosenttia. Lisäksi tavoitteena on ostaa uusi sijoitusasunto kolmen vuoden tauon jälkeen.

Matkalla on kuitenkin paljon muuttujia, koska kevään aikana en lyhennä asuntolainaa meidän asuessa vuokralla uuden talon rakentamisen ajan. Jään myös äitiyslomalle keväällä, jonka seurauksena tuloni tippuvat. Voi siis olla, että tavoite jää haaveeksi, tai toisaalta se voi myös ylittyä. Paljon riippuu sitä, kuinka paljon uuden kodin rakentamiseen menee rahaa, ja mikä on uuden talon arvo sen valmistuttua (=mikä on varallisuuteni).

Kannustan jokaista asettamaan tavoitteita, vaikka siinä on aina riskinsä, ettei niihin pääsekään. Mielestäni on kuitenkin suurempi menetys, jos ei yritä lainkaan. Ilman tavoitteita ei myöskään pääse juhlimaan onnistumisia ;)

Vaurasta ja menestyksekästä vuotta 2021!

Muistathan ottaa Rahamedian Instagram -tilin seurantaan, mikäli haluat saada inspiraatiota vaurastumisen polullesi :)

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Kasvussa blogi: Vuoden 2020 luetuimmat postaukset

Seuraava
Seuraava

Nyt on se hetki, jolloin kannattaa pysähtyä oman talouden äärelle