Omakotitalon rakentamisen kustannukset

Muutama kuukausi taaksepäin puhuin Rahamedian Instagram-tilillä omakotitalon rakennusprojektistamme. Rakennamme toista taloamme ja kerroin, kuinka näiden projektien avulla olemme voineet kasvattaa nettovarallisuuttamme. Aihe tuntui kiinnostavan monia, joten tässä kirjoituksessa kerron rakentamisesta sekä sen kustannuksista.

Rakennamme ensisijaisesti kotia itsellemme

Kun kirjoitan tätä postausta, istun uudessa keittiössämme. Olemme muuttaneet uuteen taloomme reilu viikko sitten. Tämä on toinen rakennusprojektimme, ja vaikka asummekin jo tässä, niin hommat jatkuvat vielä pitkälle syksyyn.

Kaiken kaikkiaan rakennusprojekti tulee kestämään reilun vuoden siitä hetkestä, kun päätimme aloittaa rakentamisen ja saamme koko projektin loppuun pihaa myöten. Olemme toteuttaneet projektin nopealla aikataululla, jotkut kun käyttävät pelkästään talon suunnitteluun vuoden.

omakotitalon rakentamisen kustannukset

Raksarealismia. Tältä talo ja piha näyttävät viikko muuton jälkeen. Hommaa on vielä pitkälle syksyyn.

Edellinen talo, jonka rakensimme (rakennutimme) oli paritalo. Rakensimme sen yhdessä puolisoni veljen kanssa. Kirjoittaessani sanon meidän rakentavan taloa, vaikka todellisuudessa meillä ei ole osaamista talon rakentamiseen, vaan ostamme suurimmaksi osaksi palvelut ammattilaisilta, ja hoidamme projektijohdon itse eli rakennutamme talon.

Emme harrasta gryndausta, vaan rakennamme aina ensisijaisesti itsellemme kotia. Edellisessä talossa asuimme reilu neljä vuotta. Takaraivossa on jo pieni ajatus kolmannesta rakennusprojektista, mutta vasta korkeintaan vuosien päästä. Tai sitten voi olla, että viihdymme tässä eläkepäiviin asti.

Vaikka rakennamme kotia itselle, emme rakenna hinnalla millä hyvänsä, vaan pidämme aina kustannukset maltillisina, jotta talon arvo on enemmän kuin sen kustannukset. Näin pystymme kasvattamaan nettovarallisuutta, joka puolestaan mahdollistaa sijoitusasunnon/-asuntojen ostamisen, kun talossa on vapaata vakuutta.

Varallisuuden kasvattaminen rakentamisella – ota nämä asiat huomioon

Rakentamisessa kustannukset voivat helposti lähteä lapasesta. Syynä voivat olla yllättävät menot tai omat valinnat, kuten kalliimmat ratkaisut, kuin alunperin on suunnitellut. Budjetissa on myös mahdollista pysyä, eikä mielestäni ole järkeä pelotteluissa, joissa kerrotaan, että budjetit ylittyvät 30 prosentilla. Meillä molemmissa projekteissa budjetti on ylittynyt noin kymmenellä tuhannella eurolla.

Jos haluaa lähteä rakentamaan itselleen omakotitaloa sillä idealla, että talon kustannukset ovat pienemmät kuin sen arvo, kannattaa muutamia asioita ottaa huomioon.

Sijainti

Ensinnäkin on selvää, että sijainnilla on suuri merkitys. Kainuun perukoille on varmastikin mahdoton rakentaa taloa niin, että sillä voisi tehdä voittoa. Talojen hinnat ovat siellä mitä ovat, koska kysyntä määrää hinnat, mutta rakentamisen kustannukset ovat siellä samat kuin etelässäkin. Ensimmäinen asia on siis miettiä, minne talon rakentaa, jos haluaa tehdä voittoa tai kasvattaa varallisuuttaan. Onko alueella kysyntää? Millainen on alueen hintataso?

omakotitalon rakentaminen, metsäkalteva

Rakensimme Hyvinkäällä alueelle, joka kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti ja kysyntää on paljon. Kun talo on valmis, pyydämme välittäjältä arvion pankkia varten.

Talopaketin valinta – muuttovalmis vai "tee se itse"?

Talon voi rakennuttaa tilaamalla talotoimittajalta avaimet käteen -paketin, jolloin talo voidaan tehdä valmiiksi pihoja myöden. Voit myös tilata sisustusvalmiin ratkaisun, jolloin teet sisäpinnat itse. Me olemme molemmilla kerroilla ottaneet vesikattovalmiin paketin, joka tarkoittaa sitä, että talotehdas laittaa rungon pystyyn ja katon pään päälle, jonka jälkeen poistuvat tontilta ja loppuprojekti on meidän vastuulla.

Valitsit minkä tahansa paketin, niin aikaa projekti vie. Muuttovalmis paketti ei tarkoita automaattisesti sitä, että voisit vain pyöritellä sormia rakennusprojektin ajan.

Me olemme valinneet riisutuimman paketin, koska näin säästämme rahaa. Hoidamme projektinjohdon sekä kilpailutamme urakoitsijat itse (timpurit, sähkö-, putki-, maansiirtotyöt jne.). Lisäksi teemme projekteissa aina sellaisia asioita, joihin ei vaadita rakennusalan osaamista, kuten esimerkiksi maalausta, lattian ja listojen asennusta, villoittamista sekä kipisilevyjen ruuvaamista. Kaikki mitä teemme itse on säästöä kotiin päin.

omakotitalon rakentaminen

Kesällä menin usein iltaisin raksalle maalaushommiin, kun olin saanut vauvan nukkumaan. Kun asenne on kohdillaan, hommasta voi jopa nauttia.

Loppupeleissä kulutamme taloomme kyllä saman verran, kuin joku laittaa saman kokoiseen muuttovalmiiseen pakettiin. Mutta meidän talossa on silloin kalliimpia ratkaisuja, jolloin myös talon arvo on korkeampi ja lopputulos itselle mieluisampi.

Jos käyt netistä katsomassa talotoimittajien sivuilta muuttovalmiiden talojen hintoja, saat hyvin vääristyneen kuvan kokonaiskuluista. Niiden pakettien sisällöt ovat niin riisuttuja, että hyvä kun niihin kuuluu edes ovenkahvoja :D

Tässä lyhyesti listaa, joissa olemme voineet valita kalliimpaa sen takia, että hoidamme projektin itse verrattuna siihen, että ottaisimme samalla budjetilla valmiin paketin. Valaistus (spotit perinteisen lampun sijaan), paremmat kodinkoneet, isot ikkunat, isot laatat, kalliimmat lvi-kalusteet, seinävessat, saunan materiaalit, väliovet, kiintokalusteet (keittiö, kodinhoitohuone, eteinen, vessat), korkeampi huonekorkeus. Lista on pitkä.

Budjetti

Tämän vuoden aikana puun hinta on noussut jopa 30 prosenttia. On siis selvää, että se vaikuttaa rakentajien budjettiin. Budjettiin vaikuttaa lisäksi jokaisen neuvottelemat diilit urakoitsijoiden kanssa. Lopulliseen hintaan vaikuttavat lukemattomat asiat, jo siitä lähtien millaiselle tontille aikoo rakentaa.

En osaa sanoa, mitä rakentaminen kustantaa juuri tällä hetkellä, mutta puhun hinnoista, jotka pätivät vielä viime vuoden puolella. Omalla kokemuksella voin sanoa, että yksikerroksisen omakotitalon (noin 120–130 neliötä) rakentaa suurinpiirtein 300 000 euron budjetilla, ja siihen päälle tontti ja varainsiirtovero.

Tuolla hinnalla saisi varmasti muuttovalmiin pelkistetyn paketin tai sitten hoitamalla projektin itse tuolla hinnalla saa myös jo hieman spesiaalimpaa.

omakotitalon rakentaminen, muuttovalmis

Jos olisimme tilanneet avaimet käteen -paketin, olisimme joutuneet maksamaan perushinnan lisäksi ekstraa kivitasosta, kalliimmista kodinkoneista, korkeammista kaapeista, kalliimmasta hanasta ja altaasta, valaistuksesta sekä integroiduista kodinkoneista. Pelkästään nuo muutokset olisivat kustantaneet vähintään 15 000 euroa.

Mikäli päädyt katsomaan talopakettien hintoja netissä, muista lisätä kustannuksiin ainakin seuraavat asiat, jotta saat todellisemman käsityksen kuluista:

  • Tontti ja varainsiirtovero

  • Pohjatutkimus (alk. 1000 euroa)

  • Liittymiskustannukset sekä lupamaksut kaupungille (näihin uppoaa helposti kunnasta riippuen 10–20 tuhatta euroa)

  • Pohjatyöt (kustannukset vaihtelevat 20–60 tuhannen euron välillä)

  • Perustukset

  • Muutokset (varaisin muutoksiin ihan vähintään 10 000 euroa, koska kyllä lähes kaikki haluavat jotain parempaa, kuin mitä peruspakettiin kuuluu, varsinkin, jos rakentaa kotia itselleen)

  • Pihan rakentaminen (vähintään 10 000 euroa)

  • Vastaava mestari ja pääsuunnittelija (alk. 5000 euroa)

Mihin asioihin kannattaa panostaa?

Tarkkoja lukuja en tule projektistamme avaamaan. Jokainen projekti on kuitenkin omanlaisensa, ja kuten aikaisemmin sanoin, kustannuksiin vaikuttavat niin monet eri asiat. Arvosta voin sanoa sen verran, että puhuin juuri paikallisen välittäjän kanssa, ja hän kertoi, että läheltä meitä oli tarjottu vastaavan kokoisesta uudesta omakotitalosta, joka ei ollut vielä edes täysin valmis, 450 000 euroa. Meidän alueella olisi siis helposti saatavissa 70 000 - 100 000 euron arvonnousu, ehkä jopa enemmänkin. Siitä saa jo mukavasti vakuuksia kolmeen-neljään sijoitusasuntoon Hyvinkäältä.

Rakentamisesta voisin kirjoittaa helposti liian pitkän postauksen, koska asiaa on paljon! Niinpä jätän seuraavaan postaukseen listauksen, mihin asioihin kannattaa mielestäni panostaa ja mistä pihistää, jotta voi maksimoida talon arvon suhteessa käytettyyn rahaan, ja näin nostaa nettovarallisuutta.

Olisi myös mielenkiintoista kuulla, mitä juuri sinä haluaisit tietää talon rakentamiseen liittyen? Kerro, niin vastaan siihen seuraavassa kirjoituksessa :)

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

KUINKA HUOMIOIDA VASTUULLISUUS OSAKESIJOITTAMISESSA?

Seuraava
Seuraava

“Jos mulla ei olisI yhtään tulonhankkimislainaa, se olisi painajaismaisen pelottavaa.”