Miten säästää rahaa

Tili tuli, tili meni? Loppuiko palkka jälleen ennen aikojaan? Tuntuuko, että koko ajan tulee yllärilaskuja joihin et ole varautunut? Jos vastasit kyllä näihin, tästä tekstistä on varmasti hyötyä sinulle. Kerron tässä mielestäni parhaimmat vinkit siihen, miten muuttaa omia tottumuksia säästöystävällisemmiksi. Tiedän, että se voi tuntua hankalalta, ja monelle se myös onkin sitä, mutta sinnikkäällä asenteella ja kärsivällisyydellä se onnistuu. 

Varsinkin näin vuoden alussa tuntuu, että joka paikka huutaa uudistumista, uuden minän rakentamista ja alusta aloittamista. Olen itse aina tykännyt uudesta vuodesta, siitä, että uusi vuosi lähtee käyntiin ja tuntuu, että se on täynnä mahdollisuuksia. Mutta olisi silti mielestäni naiivia ajatella, että vuoden vaihtuessa vaihtuisi myös omat toimintatavat ja pinttyneet rutiinit. Niiden muuttaminen vaatii tietoista työtä. Miten se sitten käytännössä tapahtuu? Opiskelemalla, opettelemalla, ajan kanssa ja hitaasti. Jos et ole tottunut säästäjä, vaatii se aikaa. Tärkeintä on, että aloitat. Kannattaa muistaa, että ei koita kerta heitolla muuttaa kaikkia tapojaan, koska siitä harvoin seuraa kovin pysyviä muutoksia. Olen jostain lukenut, että uuden tavan oppimiseksi tulisi uutta toimintatapaa toistaa vähintään 30 päivää. Tämä pitää varmasti paikkansa, ja rahan kanssa kun ollaan tekemisissä, vie muutos varmasti kauemminkin, ihan jo sen takia, koska suurimmalle osalle meistä rahaa tulee keskimäärin yhden kerran tuossa ajassa. 

Seuravaksi listaan neljä vinkkiä säästämiseen. Säästövinkkejä on netti täynnä, ja tästä listasta jää moni hyvä vinkki pois, mutta halusin rajata tämän niihin asioihin, jotka on oman kokemuksen perusteella auttaneet eniten. 

1. Maksa ensin itsellesi.

Tärkein sääntö, minkä olen oppinut säästämisestä puhuttaessa, on se, että maksa aina ensin itsellesi. Eli heti, kun raha kilahtaa tilille, siitä otetaan säästöön siivu. On paljon helpompaa laittaa siitä 1800 euron palkasta 100 euroa säästötilille, kuin laskujen jälkeen jääneestä 600 eurosta. Tuloshan on sama, mutta ihmisen mieli toimii sillä lailla hassusti, että se kuvittelee pääsevänsä helpommalla säästämisessä, jos säästösumman ottaa sivuun silloin, kun tilillä on suurempi määrä rahaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaisesta saapuvasta palkasta/etuudesta/tuesta tms laittaa suoraan 10 % sivuun säästöön. Jos susta tuntuu, että 10 % on liikaa, niin laita vaikka se 5 %. Jos sekin tuntuu olevan liikaa, niin silloin olisi varmaan ihan hyvä käydä vähän läpi sitä edellisen kuukauden tiliotetta ja katsoa, että mihin sitä rahaa oikeen menee.  

 

2. Tee ruokalista ja noudata sitä

Tämä on varsinkin lapsiperheessä monesti se akilleen kantapää, johon menee euro jos toinenkin hukkaan. Tai näin ainakin meillä, ellei me oikeasti tehdä tätä. Mun suositus on, että tee ruokalista koko viikolle valmiiksi, ja laadi kauppalista sen perusteella. Lisää kauppalistaan aamu-, väli- ja iltapalatarvikkeet, ja mene listan kanssa kauppaan. En itse pidä kauheasti ruoanlaitosta, mutta se että kaapista löytyy kaikki tarvittavat ainekset valmiiksi suunniteltuun ruokaan, helpottaa paljon sitä jokapäiväistä, tuskallista ruoanlaittotuntia. Suurempi plussa on silti se, että koska hyvin suunnitellun listan avulla ei tule juurikaan ruokahävikkiä, ja rahaakin säästyy.

3. Budjetoi

Tämä yksinkertainen asia on tärkeä osa oman talouden hallintaa. Budjetoimalla menot ja tulot näet selkeästi, että mihin sitä rahaa kuluu, ja voit sen jälkeen fiksailla sitä paremmaksi. Jos vaikka huomaat, että budjetoimasi 400 € ruokaan ei mitenkään riitä kuukausittaisiin ruokalaskuihin, voit miettiä, että onko kyseessä liian tiukka budjetti vai liian löysä rahankäyttö. Valtaosalla se on jälkimmäistä. Sä voit valita, mihin rahasi käytät, ja parhaiten pystyt sen tekemään päättämällä etukäteen, mihin tilille tulevat eurot kuluvat. Säästämisen kannalta tämä on olennaisimpia, ellei olennaisin, tekijä.

 

4. Säästä kaverin kanssa

Mikäs sen mukavampaa, kun yhdessä ystävän kanssa kärsiä ne ekat muutoksen tuomat ehkä hankalammat viikot, mitkä väistämättä saa pinnan kireälle ennen kuin uudesta asiasta on muodostunut tapa. Ei mutta oikeasti, kaverin kanssa säästäminen on paljon mukavampaa. Voi jakaa onnistumiset ja epäonnistumiset, ja mikä vielä parempaa, voi juhlia yhdessä säästötavoitteen täytyttyä. Olen sitä mieltä, että jokaisella pitäisi olla ainakin yksi kaveri, kenen kanssa rahasta voi puhua avoimesti ja häpeilemättä, ja jakaa omat ahdistuksen tai ilon tunteet asiaa kohtaan. Vinkkinä muuten, että minulla on Instagramissa @sijoitakuintavis-nimierkin takana menossa koko tämän vuoden ajan säästöhaaste, jossa on tavoitteena säästää puskuri hätävaraksi. Haasteeseen on osallistunut jo kymmeniä ihmisiä, ja jaan aina joka viikko ihmisten edistymistä omalla kanavallani. Tuu ihmeessä säkin mukaan! 

 

5. Anna itsellesi uusi mahdollisuus

Sait vaivalla säästettyä 200 euroa säästötilille, mutta huomasitkin hyvän tarjouksen, ja käytit kaiken? Ei haittaa! Olisi tylsää, jos kaikki asiat elämässä menisi suunnitelmien mukaan. Aloita alusta. Ota asia oppimisen kannalta. Nyt tiedät, että joku tietty asia triggeröi sut käyttämään rahaa, ja sä voit nyt miettiä, että mikä siitä tilanteesta teki sellaisen, että se sai sut siirtämään ne rahat käyttötilille. Meidän rahakäyttäytymiseemme vaikuttaa aina jokin tunne. Oli se sitten tiedostettu tai tiedostamaton tunne, niin se on aina syypää siihen, että käytämme rahaa. Ota tavoitteeksi, vaikka kahden viikon ajalle, että joka kerta kun mielesi tekee siirtää rahaa säästötililtä käyttötilille, kysyt itseltäsi, että mikä tunne taustalla on. Se saattaa alkuun tuntua tyhmältä ja tönköltä, mutta aika nopeasti huomaat itsekin, miten suuri vaikutus tunteilla asiaan on.

 

On hyvä muistaa, että säästämisen onnistumiseen vaikuttaa moni asia. Jos oma elämäntilanne on kovin kuormittava, on ilmiselvää, että säästäminen ei ole se ensimmäinen asia mikä on mielessä. Tällöin kannattaa tietenkin keskittyä ensisijaisesti oman olotilan parantamiseen, ja aloittaa säästäminen sitten, kun henkiset voimavarat ovat riittävät. Rahahuolissa painivalle annan sellaisen vinkin, että kannattaa rohkeasti kohdata oma tilanne. Se ei todellakaan ole helppoa, mutta siellä olleena tiedän, että loppupeleissä se auttaa tilanteeseen eniten. Päätyy se sitten velkajärjestelyyn, ulosottoon, tai kuukausien tiukkaan budjetointiin, niin se on aina parempi vaihtoehto kuin sellanen epämääräinen kelluminen ja asian pakoilu. 

 Minkälaisia säästökeinoja sulla on käytössä? Mikä sellanen asia jäi listasta pois, minkä ehdottomasti lisäisit sinne? Täältä voit käydä lukemassa miten me säästämme puskuriin, ja täältä pääset lukemaan tekstini siitä, että miten budjetoida.

Edellinen
Edellinen

Millä mielin vuoteen 2022?

Seuraava
Seuraava

Miljoonan asuntosalkku, miltä se tuntuu?