Miksi budjetoida?

”En minä jaksa joka penniä laskea.”

”Ihme penninvenytystä!”

”Elämästä pitää nauttia!”

”Naurettavaa miettiä jokaisen asian kohdalla mistä saisi halvemmalla.”

Näitä ja monia muita tokaisuja olen kuullut kerran, jos toisenkin ottaessani puheeksi budjetin ja budjetoinnin. Harva kuitenkin tajuaa, että silloin kun on velkainen, pienituloinen ja huonolla tavalla hyvä rahankuluttaja, näitä on pakko miettiä, jotta joskus pääsee eteenpäin. Kun lähdin muuttamaan suuntaani raha-asioissa muutamia vuosia sitten, ensimmäinen asia, jonka opettelin, oli budjetointi. Se on myös se kantava asia, joka vie minua uudelleen ja uudelleen eteenpäin tavoitteesta toiseen.

Minulla on edelleen tallessa se ruutuvihko, johon aloin kirjaamaan ylös tulot ja menot, ja näin jälkeenpäin olen todella iloinen, että olen säästänyt ne. Ne muistuttavat minua siitä, miten pitkän matkan olenkaan niistä ajoista tullut eteenpäin. 

Miksi budjetoida?

Budjetoinnin avulla pystyt luomaan kokonaiskuvan omasta rahatilanteestasi. Tärkeintä on, että on itselleen rehellinen, kun menoja alkaa purkamaan. ”Ei mun nyt varmaan tätä 4,5 euron lehteä tarvitse tähän listata”- tyyppiset ajatukset ovat niitä, jotka saavat hommaan kusemaan ennen kuin on päässyt edes alkuun. Budjetoinnin avulla sinulle selkiytyy rehellisellä ja joskus jopa karulla tavalla se, mihin sinä ne rahasi käytät. 

Kun minulta kysyttiin, miksi minulla ei koskaan ole rahaa, oli hyvin helppo vastata, että no kun vuokra, ruoka ja laskut ja yksinhuoltajuus jne. Aina löytyi syy sille, miksi samalla viikolla tulleesta tuesta ei ollut jäljellä kuin muutama euro, ja taas oltiin pulassa, kun rahaa ei ollutkaan ruokaan. Mutta kun otin härkää sarvista, eli sen hervottoman laskupinon, ja aloin purkamaan sitä, niin mitä sieltä paljastuikaan? Resurs Bank, Klarna, ellos-tili, H&M… Kaikki osamaksuja, ja niitä oli tuhansien eurojen edestä. Toki olin ollut oikeassa siinä, että rahat kyllä menivät laskuihin, mutta ne laskut olin aiheuttanut minä itse. 

Kun sinulla on paperilla ylhäällä tulosi, näet selkeästi, minkä verran rahaa saat kuukaudessa. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta yllättävän monella ei ole tarkkaa tietoa siitä, minkä verran rahaa tilille kuukaudessa tulee, ja asettaa itselleen harhan siitä, että rahaa olisi enemmän mitä sitä oikeasti on.

Budjetointi on ehdoton oman talouden hallinnan kannalta siksi, että sen avulla pystyy hallitsemaan mihin ne rahat menevät. Sinulla on valta määrätä sinun rahojasi, joten laita ne oikeisiin paikkoihin. Tähän auttaa se, että asiat ovat paperilla, ja voi vaikka laskimen kanssa laskea, että minkä verran mihinkin asiaan voi tai haluaa käyttää rahaa. Alkuun tein itse niin, että joka ikiselle eurolle oli käyttötarkoitus. Asiaa vaikeutti hieman se, että minulle tuli rahaa useampana eri päivänä kuukaudesta, mutta silloin pilkoin laskut osiin, ja maksoin osan laskusta yhtenä päivänä ja loppuosan toisena päivänä. Pääasia oli, että kuukauden lopussa talous oli tasapainoinen. 

Muista oma hyvinvointi

Olemme kaikki erilaisia ihmisiä, ja meillä jokaisella on ne omat asiat, jotka tuovat elämään iloa ja mielihyvää. On tärkeää, että kun omaa rahatilannetta lähtee muuttamaan, niin ei unohda omaa hyvinvointia. Jos talouden vetää liian tiukille ilman yhtään joustoa, voi olla varma, että sitä ei jaksa kovin kauaa. Budjetoi itsellesi myös käyttöraha. Minulla se oli alkuun kuukaudessa parikymppiä, ja sillä sain ostaa mitä ikinä halusin. Siitä ei tarvinnut potea minkäänlaista huonoa omaatuntoa, koska se oli budjetissa, ja se oli omaan käyttöön tarkoitettukin. 

Alkuun se tuntui typerältä, että en voinut käyttää enempää kuukaudessa asioihin, joihin olin käyttänyt satoja euroja. Mutta mitä enemmän aikaa meni, sitä enemmän sitä käyttörahaa alkoi arvostamaan, ja sitä kautta arvomaailma ja ajattelutapa muuttui. Ei tehnyt mieli laittaa sitä heti johonkin meikkiin tai muuhun vastaavaan, vaan aloin oikeasti miettimään, että miten haluan itseäni palkita hyvästä työstä. Itselläni tämä tarkoitti useimmiten jotain kirjaa, lukutoukka kun olen. 

Kannattaa myös muistaa, että rahatapojen muuttaminen on pitkä prosessi, ja matkan varrella tulee aivan varmasti takapakkia. Juuri kun on omasta mielestään laatinut hyvän budjetin, tuleekin jokin yllättävä asia, joka vaatii enemmän rahaa. Omalla kohdalla tämä oli lapsen sairastelu sekä jokunen yllärilasku, jota en ollut muistanut laskea mukaan. Älä anna sen lannistaa, vaan muokkaa budjettisi uuteen tilanteeseen sopivaksi ja muista, että aina tulee seuraava kuukausi ja seuraava budjetti. 

Palkitse itsesi myös saavutuksista. Muistan, kun sain ensimmäisen kerran vuosiin Resurs Bankin tilin nollille, niin se fiilis siitä, että sieltä ei tulekaan enää jatkuvalla syötöllä uusia laskuja oli aivan mahtava. Muista fiilistellä onnistumisia, ja ajattele asiaa koko elämän mittaisena matkana. 

Edellinen
Edellinen

Q3/2020 tulokset - Orion, Kone, Neste ja Nordea

Seuraava
Seuraava

Inflaatio — Rahojesi salakavala nakertaja