Millä mielin vuoteen 2022?

Tammikuu vetelee jo viimeistä päivää, mutta vielä voi puhua alkuvuodesta ja omista tavoitteistaan kuluvalle vuodelle. Moni saattaa asettaa tarkkoja tavoitteita elämän eri osa-alueille, niin sijoittamisen, ajankäytön kuin vaikkapa itsensä kehittämisen suhteen.

Minä myös mietin aina vuoden alussa mitä haluaisin kuluvan vuoden aikana saavuttaa tai tehdä. Osa osakesijoittajista voi miettiä hyvin yksityiskohtaisia prosentuaalisia tavoitteita tai vähintään miten haluaa ylittää indeksin. Itse olen aktiivinen, mutta pitkäaikainen ja kärsivällinen osakesijoittaja. Minulle on tärkeää, että eteenpäin mennään koko ajan, mutta henkisesti olen varautunut siihenkin, että numeroiden valossa takapakkia voi tulla, jos pitkäaikainen laskumarkkina rantautuu.

Vuositavoitteiden asettaminen on hyvä aloittaa ensiksi tarkastelemalla miten edellinen vuosi sujui. Kerron heti alkuun kuitenkin mikä jäi viime vuodesta harmittamaan ennen kuin paljastan saavutinko asettamani tavoitteet. Tämän jälkeen listaan tälle vuodelle asettamani viisi tavoitetta.

Mikä jäi kaduttamaan vuodesta 2021?

Kaduttamaan jäi ehdottomasti se, että en noudattanut omaa sijoitusstrategiaani. Esimerkiksi Verkkokauppa.com ja Kamuxin ostin salkkuuni lyhyttä kaupankäyntiä varten. Lyhyellä tarkoitan muutamien kuukausien omistamista. Molemmat osakkeet olivat varmasti noin reilut 30 prosenttia plussalla ja tällöin oman strategiani mukaisesti olisi pitänyt niistä irtautua, mutta ei, en vain irtautunut… Nyt ne ovat hankintahintaan nähden tappiolla. Tämä harmittaa, sillä kyseisten firmojen toimiala ei itseäni varsinaisesi innosta eivätkä firmat edusta sitä globaalia liiketoiminta tai kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen luomista, joita yleensä valitsemissani sijoituskohteissa etsin.

En tiedä mikä siinä on, että en pystynyt toimimaan oman strategiani mukaan? En usko, että kummankaan yhtiön kurssi tulee tänä vuonna raketin lailla nousemaan. Onneksi molemmat yhtiöt maksavat pientä osinkoa edes. Uskon, että näiden yhtiöiden osalta jään nyt odottamaan milloin ne nousevat ostohinnoilleni, ja sitten teen exitin.

Vastaavasti näin jälkikäteen voi harmitella sitä, miksen vuoden mittaan hankkinut enemmän usein hehkuttamieni yhtiöiden osakkeita, kuten Vaisala ja Valmet.

Saavutinko asettamani tavoitteet?

Alkuvuodesta 2021 sanoin, että tavoitteenani on nettovarallisuuden kasvattaminen noin 25 prosentilla. Lähinnä olin ajatellut osakesalkun kasvamista. Syksyyn asti sujuikin vahvasti, ihan markkinoiden ansiosta. Lisäostoja myös tein kuukausittain, mutta suurin syy arvon nousulle oli yleinen kurssinousu.

Loppusyksystä meno rupesi kuitenkin hyytymään joidenkin osakkaiden osalta. Tämä koski erityisesti jenkkipörssin teknoyhtiöitä sekä ja muutamaa suomalaista kasvuyhtiötä, joiden nousu tasaantui. Loppuvuodesta mentiin jo laskusuuntaan. Nämä osakkeet eivät ole suuressa painossa omassa salkussani, mutta hyydyttivät menoa niin, että vuoden korkeimmat lukemat salkun osalta taisin saavuttaa syyskuun alkupuolella. Samalla useamman yhtiön kurssi tasaantui pyörimään enemmän tai vähennän samoilla lukemilla.  

Vuoden aikana nettovarallisuus on kuitenkin lisääntynyt myös sen myötä, että asuntolainoja on tullut lyhennettyä koko ajan. Asettamaani tavoitteita en kuitenkaan saavuttanut. Eteenpäin kuitenkin tullut mentyä ja on tärkeintä.

Vuoden 2022 tavoitteET

Uskon siihen, että tavoitteita on hyvä asettaa, sillä ne ohjaavat omaa toimintaa. Hienoa on, jos kykenee asettamaan selkeät numeraaliset tavoitteet, sillä sitä kautta omaa toimintaa pystyy seuramaan ja tarvittaessa tekemään muutoksia. Ohessa viisi tavoitetta tälle kuluvalle vuodelle:

  1. OmaAn terveyteen ja hyvinvointiin investoiminen.

    Itselleni urheilu ja ulkoilu on kaiken a ja o arjen jaksamisen kannalta. Urheiluun kuluvasta ajankäytöstä en ole valmis tinkimään. Aikaa ja rahaa urheiluun saisi kulumaan vaikka kuinka, mutta johonkin on raja vedettävä. Konkreettisesti rahallisesti haluan investoida tänä vuonna hyvään märkäpukuun, jahka taas järviin pääsee uimaan (viime vuoden loppukesästä jo ostin verkkokaupasta yhden, mutta ei ollut sopiva ja palautin), harjoitusvastukseen sisäpyöräilyyn (tämänkin ostin jo, mutta ei käynyt omaan pyörään, joten meni vaihtoon) ja lasten harrastuksiin.  Yleensä, jos olen jotain varustetta hankkimassa, niin aika tarkkaan perehdyn valikoimaan, asiakasarvionteihin ja sitten teen tietoisen päätöksen siitä minkä hintakategorian tuotteen ostan. Esimerkiksi märkäpuvun suhteen hintahaarukka on sieltä markettien noin 80 eurosta aina ammattilaiskäyttöön tarkoitettujen pukujen noin useisiin tuhansiin euroihin. Oma ehdoton hintakattoni on noin 500 euroa, sillä edes niin trendinä olevaan triathloniin kisoihin en ole tähtäämässä.

  2. Omassa sijoitusstrategiassa pysyminen.

    Tälle vuodelle en ole asettanut vielä erityistä strategiaa osakemarkkinoilla toimimisen suhteen. Merkit viittaavat siihen, että epävarmuutta riittää. Kuukausittain pyrin tekemään sijoituksia edes jossain määrin, sillä tunnetusti pohjan ennustaminen on vaikeaa. Lisäksi tavoitteena on aktiivisesti uskaltaa hyödyntää avarage down-strategiaa, joka tarkoittaa sitä, että osaketta ostetaan lisää, mikäli hinta laskee ja täten jatkuvasti pyritään sitä keskihintaa saamaan alaspäin. (HUOM! Jos samaa strategiaa harrastat, niin myyntitilanteessa ne myydään samassa järjestyksessä kuin ne ostettu, eli vanhimmat ensin). Tätä avarage down -strategiaa meinaan hyödyntää erityisesti omiin pitkän ajan omistuksiin, kuten Kesko, Fortum (suhtautuminen tosin varautuneempaa nyt Venäjä- ja Uniper-riskien takia), Vaisala ja Valmet. Toinen on myös, että edelleen haluan kehittyä sijoittajana, joka osaa tehdä lyhytkestoisia peliliikkeitä: tässä tärkeää se irti päästäminen ja toisaalta vaatisi myös aktiivisesti markkinoiden seuraamista, johon oma aika ei tahdo riittää. Tätä silti haluan harjoitella, ja omat näkemykseni Verkkokauppa.com ja Kamuxista olivat oikeanlaisia, kunhan vaan olisin malttanut luottaa itseeni!

  3. Toisen sijoitusasunnon hankkiminen.

    Tavoitteena nyt myös hankkia toinen sijoitusasunto, ja lainalupaus on jo taskussa. Tässä asuntosijoittamisskenessä olen ollut valitettavan passiivinen. Olen vasta hiljaittain alkanut innostumaan asuntosijoittamisen mahdollisuuksista, kun olen tietoisesti kääntänyt asenteeni niin, että velkavipua hyödyntämällä voi kartuttaa varallisuutta pidemmällä. Tämähän on nerokasta, kun ei tarvitse hirvittäviä pääomia laittaa, toki riskeistä tulee olla tietoinen, kuten Niina on aiemmassa blogissaan asuntosijoittamisen riskeistä kirjoittanut. Eli tällä hetkellä etsin sopiva kohdetta. Muutamaa asuntoa olen jo käynyt katsomassa, ja ne olivat niin kuumia markkinoilla, että menivät saman tien kaupaksi. Tämä asuntometsästys on myös aikaa vievää puuhaa.

  4. Osingon jatkuva vuosittainen kasvu.

    Tähän voin itse osittain vaikuttaa investoimalla säännöllisesti. Toinen puolisko, yritysten tuloskunto, voi välillä yllättää. Viime vuonna tuli ennätysosingot, mutta johtui osittain esimerkiksi siitä, että Nordea maksoi kahdet osingot. Tätä osinkotilannetta nyt tällä hetkellä seuraan, kun yhtiöt julkaisevat viime vuoden tuloksiaan ja kertovat osinkoesityksensä.

  5. Yrittäjyyden edistäminen.

    Yrittäjyyteen liittyvä aihio on edennyt pidemmälle ja toivottavasti konkretisoituisi tämän vuoden aikana. Se kuinka paljon olen taloudellisesti valmis satsaamaan riippunee omasta riskin sietokyvystä ja miten muu talous kestää. Selkeä tekeminen kuitenkin tuo motivaatiota ja fokusoi omaa ajankäyttöä vapaa-ajalla ainakin tässä vaiheessa, kun yrittäjyydestä ei saa tuloja.

Millaisia tavoitteita teillä on asetettu tälle vuodelle? Sijoittamisen tai muun elämän osa-alueen suhteen?

**
Ps. Ota Sijoittajaleidin somekanavat seurantaan Insta tai Facebook.

Edellinen
Edellinen

Tavoitteiden kirkastamista vuodelle 2022

Seuraava
Seuraava

Miten säästää rahaa