Avointa rahapuhetta - kurkistus sijoitussalkkuuni

Kirjoitin viimeksi lähes puolitoista vuotta sitten postauksen siitä, millaisia sijoituksia salkustani löytyy. Se postaus sai suuren suosion ja huomasin, että ihmiset haluavat nähdä konkreettisia esimerkkejä siitä, miltä hajautettu sijoitussalkku voi näyttää. Koska salkkuni on kokenut tuon jälkeen melkoisen myllerryksen, päätin ottaa uusinnan ja näyttää, mitä siellä oikein tällä hetkellä on.

Pörssiosakkeet ja ETF:t

Olisi hienoa sanoa, että valitsemani pörssiosakkeet ovat päätyneet salkkuuni tarkan analyysin jälkeen ja jokainen osto on tarkkaan harkittu. Mutta valitettavasti näin ei ole. Pörssisalkkuni koostuu lähinnä listautumisanneista jääneistä osakkeista sekä kaivos- ja raaka-aineyhtiöistä.

Jälkimmäisiin on käytetty enemmän harkintaa ja nuo listautumisannit; noh, jokainen on päätynyt salkkuuni viiden minuutin harkinnan jälkeen. Tätä en suosittele! Olen osallistunut useisiin listautumisanteihin kuluvan vuoden aikana ja osa niistä yhtiöistä ei enää ole koko salkussani. Toisin sanoen, olen kotiuttanut pikavoitot ja sijoittanut rahat edelleen.

Kaaviosta näkyy osakesalkkuni tämän hetkisen jakauman eri yhtiöittäin. Suurimpaa roolia näyttelee tällä hetkellä uraaniyhtiö Uranium Energy Corp, joka on kasvanut salkkuni suurimmaksi lähinnä kurssinousun johdosta; sen arvo on lähes nelinkertaistunut hankintahinnastaan.

Näiden lisäksi minulla on oman sijoitusyhtiöni kautta joitain pörssiyhtiöitä, jalometalliarvopapereita sekä muun muassa. raaka-aine ETF-rahastoa (IShares Diversified Commonidy Swap UCITS ETF). Oma kiinnostuksen kohteeni on tällä hetkellä juurikin raaka-aineet. Oletteko huomanneet jo, kuinka inflaatio on alkanut näkyä monissa raaka-aineissa? Puutavara, polttoaineet, sähkö. Nämä ovat ainakin näkyvimmät, joiden hintojen merkittävään nousuun on moni jo Suomessakin törmännyt. Kaikki merkit on ilmassa siihen, että raaka-aineet tulevat kallistumaan edelleen, joten itse uskon sieltä sektorilta löytäväni mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Listaamattomat yhtiöt

Listaamattomat "lottokupongit": näihin olen sijoittanut sillä mentaliteetillä, että sijoitusaika voi olla hyvinkin pitkä (jos haluan luopua yhtiöstä, pitää minulla olla itse hankittuna ostaja yhtiölle, eikä kauppa käy niin helpolla kuin pörssiosakkeilla) ja sijoitukset ovat hyvin isoriskisiä. Salkussa on edelleen samat kaksi yhtiötä kuin aiemman postaukseni aikaan. Ensimmäisen sijoituksen tein innovatiiviseen yhtiöön, joka hyötyy erittäin paljon kiertotalouden megatrendistä. Uskon yhtiöllä olevan paljon potentiaalia. Toinen yhtiöstä on holding-yhtiö, joka sijoittaa varansa useisiin suomalaisiin kasvuyhtiöihin. Nämä molemmat hankinnat olen tehnyt Privanetin kauppapaikan kautta, joka ei enää ole toiminnassa.

Näiden kahden lisäksi uusin hankinta on aktiivisen terveyden palveluita kehittävä ja tuottava yhtiö, jonka tarkoituksena on listautua pörssiin lähivuosina. Tämä yhtiö ei ole ollut kaupan missään kauppapaikalla vaan tähän päädyin sijoittamaan sijoittajaverkostojeni kautta. Verkostoissa on voimaa, koska verkostoitumalla muiden ihmisten kanssa voi päästä kiinni sellaisiin sijoituskohteisiin, joiden olemassaolosta valtaosa ihmisistä ei edes tiedä. Tämä sijoitus on tehty osakeyhtiön kautta, eikä näy siitä syystä tämän artikkelin kaavioissa.

Sijoitusteni prosentuaalinen jakauma näyttää tältä.

Sijoitusteni prosentuaalinen jakauma


Asunnot

Aiemmista postauksistani voit käydä lukemassa, kuinka ostin ensimmäisen ja toisen sijoitusasuntoni. Asuntoja on edelleen salkussa nämä kaksi, ja olen arvottanut ne kaaviossani velattoman osuuden mukaan. Asunnot ovat minua kiinnostava sijoituskohde siitä syystä, että asuntosijoittamisessa on helppo käyttää velkavipua ja vauhdittaa sen avulla vaurastumista. Sijoittamalla käsirahan asuntoon, parhaassa tapauksessa vuokralainen maksaa asunnon kulut ja lainanlyhennykset korkoineen, jolloin asunto pyörii "itsekseen" ja vaurastuttaa sijoittajaa joka kuukausi.

Ainahan se ei näin ruusuista tietenkään ole ja ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaakin opiskella aihetta mahdollisimman paljon, jolloin voi välttyä paremmin yleisimmiltä aloittavan asuntosijoittajan virheiltä.

Valuutat ja arvometallit

Valuutat ja arvometallit - kategoriaan lasken eurot, kryptovaluutat sekä fyysisen sijoituskullan ja -hopean. Kulta ja hopea on salkussani lähinnä inflaatiosuojana, eli arvonsäilyttäjänä. Kryptovaluutat taas ovat mukana enemmän spekulatiivisempina tuotteina. Täytyy sanoa, että kryptovaluuttojen hintakehitystä en kunnolla ymmärrä, enkä ole jaksanut sen opiskeluun panostaa. Aloitin kryptoihin sijoittaminen kuitenkin noin vuosi sitten ja ne on kyllä tähän asti yllättäneet huimalla hintarallilla. Sijoitan kryptoihin pieniä summia kuukausittain ja ymmärrän niiden olevan riskisijoituksia.

Oma liiketoiminta

Suurimpana varallisuuseränä salkussani on kuitenkin oma yritykseni, jossa siis työskentelen täysipäiväisesti. Sen arvoa en näissä laskelmissa ole arvottanut, mutta pidän liiketoimintaa suurimpana mahdollisuutena kasvattaa varallisuutta pitkällä tähtäimellä. Tekemällä menestyksekästä liiketoimintaa, ei sen tuottomahdollisuuksille ole ylärajaa.

Miltä sinun sijoitussalkkusi näyttää?

  • Essi


HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Lapsesta yrittäjä? - Lue inspiroivia tarinoita nuorista yrittäjistä

Seuraava
Seuraava

ASUNTOSIJOITTAJAN TESTAMENTTI