Helppoa rahaa vai hullua riskinottoa? Erään asuntosijoittajan arjen aakkosia

Edellisessä postauksessani kirjoitin asuntosijoittamisen aloittamisesta. Nyt kysymys kuuluu, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun hyppy on hypätty ja ensimmäinen asunto hommattu? Mitä kaikkea kuuluu asuntosijoittajan arkeen?

Odotellaanko vain kuohuviinilasi kädessä satumaisten euromäärien automaattista saapumista vuokratileille vai karhutaanko yhtenään vuokria lakimiesten kanssa samalla hirviövuokralaisen täysin tuhoamia asuntoja kalliisti korjaten?

Kokemukseni mukaan ei kumpaakaan. Asuntosijoittajan arki on enimmäkseen paljon tylsempää.

Tässä postauksessa olen listannut joitakin asioita, joiden kautta keskikokoinen asuntosijoittaminen näkyy minun arjessani. Sellaisia asioita, jotka pysyvät aika samoina vuodesta toiseen.

On toki myös paljon asioita, jotka voivat tilapäisesti viedä aikaa paljon enemmänkin. Vaikkapa asunnon remontoiminen tai uuden kohteen ostamiseen liittyvä perehtymistyö ja lainaneuvottelut vievät hetkellisesti paljon aikaa, mutta minun letkeässä sijoitusstrategiassani kuitenkin harvakseltaan.

Nyt siis luvassa erään keskikokoisen ja rauhallista kasvua tavoittelevan asuntosijoittajan jokapäiväisen arjen A niin kuin aakkosia satunnaisessa järjestyksessä.

T niin kuin tavoitettavuus

Hallinnoin tai olen apuna hallinnoimassa tällä hetkellä yhteensä kahdeksan asunnon salkkua. Käytännössä minun on siis oltava kahdeksan erikokoisen asukaskunnan tavoitettavissa 365 päivänä vuodessa, noin 12 tuntia vuorokaudessa. Yhteyttä vuokralaisiin pidän pääosin sähköpostilla tai WhatsAppin kautta. Pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin muutaman tunnin sisällä viestin huomaamisesta.

Välillä yhtään viestiä ei tule kuukausiin, välillä useita viikossa. Joskus vuokralainen irtisanoo kämppänsä kesken vappubileiden tai jääkaappi menee rikki silloin, kun olen perhelomalla Pohjoisessa. Näissäkin tilanteissa vastaan niin pian kuin pystyn.

Hallinnoinnin voisi toki myös ulkoistaa, jos se alkaisi stressata. Minusta yhteydenpito on kuitenkin toistaiseksi ollut aika leppoisaa eikä se ulkoistaminen ole ilmaista.

Vaikka vuokralaiseni ovat mukavia, en kuitenkaan kaveeraa heidän kanssaan. En kysele muuten vaan kuulumisia, enkä vie tupaantuliaislahjoja tai joulutervehdyksiä. Vien ainoastaan uuden astianpesukoneen, jos edellinen hajoaa. Vastaan, jos kysytään. Olen muutaman tunnin sisällä tavoitettavissa, aina.

S niin kuin vuokrien seuranta

Kuukauden alkupuolella seurailen, että vuokrat tulevat ajallaan. Jos vuokra alkaa olla reilun viikon myöhässä, kyselen perään. Kop kop, pahempia ongelmia ei ole ollut.

E niin kuin Etuovi

Tai O niin kuin Oikotie. En päivittäin enkä edes viikoittain pörrää noilla sivustoilla, mutta aina kun hakuvahti kilahtaa, käyn kyllä kurkkaamassa, mitä, missä ja mihin hintaan.

E niin kuin Excel

Lukuisissa Exceleissä pyörittelen erilaisia kannattavuuslaskelmia nykyisistä ja mahdollisista tulevista asunnoista.

O niin kuin opiskelu

Haluan oppia koko ajan lisää asuntosijoittamisesta. Enimmäkseen opiskelen erilaisia podeja kuunnellen ja jonkin verran myös kirjoja ja blogeja lukien. En tosin erityisen tavoitteellisesti, vaan enemmänkin huvin vuoksi.

V niin kuin verkostoituminen

Olen saanut uusia tuttuja ja kavereita asuntosijoittamisen kautta. Olen huomannut, että meitä muuten aika erilaisia ihmisiä yhdistää toisten kannustaminen, auttaminen, tukeminen ja innostaminen, sekä tietenkin rakkaus tähän lajiin. Asunnoilla vaurastuminen ei vaikuta vaativan kyynärpäitä vaan yhteistyötä.

K niin kuin koti

Mikä sitten on parasta asuntosijoittamisessa? Parasta asuntosijoittamisessa on se, että saa tarjota koteja. Haluan nimenomaan tarjota turvallisia vuokrakoteja, jotka tuntuvat ihan yhtä paljon kodilta kuin koti omistusasunnossa voi tuntua.

On mahtavaa antaa avaimet ihmiselle, joka on ollut vaikkapa eron tai luottotietojen menettämisen vuoksi ollut hankalassa elämäntilanteessa etsimässä uutta turvasatamaa.

On myös ihanaa kuulla vuokralaisilta, että kotiin on asetuttu ja kysellään vaikkapa ikkunan vuosittaisiin kevätpesuihin liittyviä asioita!

Vuoden 2024 uutuudet: E niin kuin euribor ja A niin kuin Airbnb

Viimeisen vuoden aikana ja erityisesti tämän vuoden puolella korkojen nousu on alkanut enemmän tuntua asuntosijoittajan arjessani. Kannattavuus on laskenut, toivottavasti tilapäisesti.

Vaihdoin alkuvuonna pankkia ja samalla 12 kuukauden euriborin 3 kuukauden euriboriin kaikissa lainoissani. Tästä on seurannut, että seurailen aamun Hesarista korkojen liikkeitä aikaisempaa tarkemmin, vaikka en niihin pystykään vaikuttamaan.

Euriborien sijaan pystyn vaikuttamaan oman asuntosijoittamiseni kannattavuuteen. Niinpä olemme perheyhtiön kautta aloittamassa muutaman viikon kuluttua Airbnb-vuokraus yksinkertaisesti kassavirtaa parantaaksemme. Tähän varmaan palaan.

E niin kuin elämä

Asuntosijoittaminen on osa elämääni, mutta loppujen lopuksi aika pieni osa elämääni. Näiden aakkosten ulkopuolella elämääni mahtuu vaikka kuinka paljon muitakin kirjaimia, jotka eivät liity asuntoihin mitenkään. Ja toki asuntosijoittamiseen liittyviä aakkosiakin riittäisi vielä vaikka kuinka paljon, mutta enhän toki tyhjennä koko pajatsoani kolmanteen postaukseeni!

En siis valvo öitäni pahimpia mahdollisia asuntosijoittajien painajaisia kuvitellen, mutta en myöskään istu päivä päivältä pullistuvan rahakirstun päällä peukaloitani pyöritellen. Asuntosijoittamisen aikajänne on niin pitkä, että välillä tulee vähän takapakkia vaikkapa sen korkojen nousun tai esimerkiksi vesivahingon muodossa, mutta pitkässä juoksussa varallisuus kyllä karttuu, jos vaan hoitaa oman osuutensa hyvin.

Asuntosijoittamiseen liittyy kyllä riskiä, mutta niin liittyy myös vaikka autolla ajamiseen tai rakastumiseen. Sellaista elämä on.

 

Ps: Asuntosijoittajan elämääni voit seurata myös Instagramissa.

Edellinen
Edellinen

Korkea elintaso ja hyvinvointi ovat kaksi eri asiaa

Seuraava
Seuraava

Mitä kaksion remontoiminen maksaa?