Aloita asuntosijoittaminen!

Viime vuoden aikana kaksi tyyppiä lähipiiristäni on ostanut ensimmäisen sijoitusasuntonsa. Olen kannustanut ja rohkaissut vierellä, mutta toki joitakin kohteita vähän toppuutellut. Olen auttanut lukemaan myynti-ilmoituksesta sen pienellä präntätyn kohdan ”taloyhtiön remontit”. Tehdyt ja tekemättömät, luki niitä ilmoituksessa tai ei.

Molemmissa tapauksissa kaupat sopivasta kohteesta tehtiin, ja asuntosijoittajan arki on alkanut mutkattomasti.

Kavereiden vierellä kulkeminen palautti mieleeni muistoja omalta asuntosijoittajan alkutaipaleeltani. Ainakin minulle ja niille tyypeilleni nimen kirjoittaminen ensimmäistä kertaa sijoitusasunnon kauppakirjaan oli iso ja vähän pelottavakin askel. Vuosien kuluessa allekirjoittaminen on muuttunut allekirjoittaneelle jo aika paljon arkisemmaksi.

Tässä postauksessa on luvassa pohdintojani sekä kokemuksiani siitä, miksi ja miten ensimmäinen sijoitusasunto kannattaa ostaa.

ASUNTOSIJOITTAMINEN ON MAHDOLLISTA MONILLE

Asuntosijoittaminen kannattaa mielestäni aloittaa aina, jos se on omassa elämäntilanteessa mahdollista. Viisasta olisi aloittaa mahdollisimman nuorena, mutta kyllä myöhemminkin ehtii. Asuntosijoittamisen aloittaminen ei vaadi miljoonaperintöä, pörssiyhtiön toimitusjohtajan tuloja eikä tutkintoa kauppatieteistä.

Kuitenkin sijoitusasuntolainen saaminen vaatii jonkinlaisen alkupääoman, vakuuksia tai takaajia sekä myös muita tuloja. Ihan kaikki eivät voi saada heti sijoitusasuntolainaa, mutta heistäkin moni voi vähän myöhemmin sitkeydellä ja säästämällä saada.

Asuntosijoittaminen on tavalliselle palkansaajalle mahdollinen ja järkevästi tehtynä turvallinen sijoitusmuoto. Jos taas lainan saamisen ehdot eivät juuri nyt omassa elämässä täyty tai kassavirtanegatiivisen sijoitusasunnon hankkiminen kiristäisi liikaa omaa taloutta, on viisaampaa ensin säästää alkupääomaa ja sijoittaa vaikka vastuullisiin rahastoihin joustavalla summalla kuukausittain.

Olin itse ensimmäistä sijoitusasuntoani ostaessani keskituloinen palkansaaja. Olin juuri myynyt perheemme omakotitalon, jonka myynnistä oli jäänyt pieni pesämuna sijoitusasunnolle. Muutimme itse vuokralle. Sijoitusasunnon avulla voimme asua rauhassa vuosia kivassa vuokrakodissamme ja silti kerryttää asuntovarallisuutta.

Miksi sitten mielestäni kannattaa ostaa sijoitusasunto? Koska hyvän perehtymisen jälkeen asuntosijoittaminen mahdollistaa varallisuuden kasvattamisen ilman valtavia riskejä, jos ei tietoisesti lähde maksimoimaan tuottoja esimerkiksi tekemällä riskisijoituksia muuttotappioalueilla. Asuntosijoittaminen sopii monille, koska sitä on mahdollista tehdä monella tavalla, aktiivisemmin tai passiivisemmin. Velkavipua käyttämällä pitkäjänteinen sijoittaja voi vaurastua ilman isoa alkupääomaa. Hyvänä vuokranantajana toimiminen ja hyvien vuokrakotien tarjoaminen on myös hyvin palkitsevaa.

OPISKELE, LASKE JA USKALLA OSTAA SIJOITUSASUNTO

Oma ensimmäinen sijoitusasuntoni oli kyllä pitkän harkinnan ja haaveilun tulos, mutta kaupat tein oikeastaan riviäkään asuntosijoittamiskirjallisuutta lukematta ja ainuttakaan laskelmaa tekemättä. En ollut leväperäinen tai hullunrohkea. Tietoa ei vain viisitoista vuotta sitten yksinkertaisesti ollut tarjolla. En ainakaan tiennyt yhtään suomenkielistä kirjaa, blogeista tai podeista nyt puhumattakaan. En tiennyt yhden yhtä asuntosijoittajaa. Päättelin ainoastaan, että kun ostan ja vuokraan asunnon, voin lyhentää vuokralla lainaa. Tällä menolla jonakin kauniina päivänä asuntoni olisi velaton.

Kohteeksi päätyi vanhempieni valitsema 1980-luvun kerrostaloneliö Joensuun keskustassa. Vanhempieni valitsema sen takia, että he muuttivat ensimmäiseen sijoitusasuntooni pitkäaikaisiksi vuokralaisiksi. Joensuun keskusta valikoitui alueeksi samasta syystä.

Tänä päivänä kenenkään ei tarvitse ostaa sijoitusasuntoa yhtä vähäisellä perehtymisellä kuin itse tein. Suosittelenkin lukemaan asuntosijoituskirjoja ja –blogeja ja kuuntelemaan aiheeseen liittyviä podcasteja, mutta ei kuitenkaan määräänsä enempää.  Jossain vaiheessa on silti vain tehtävä se hyppy ja ostettava se kämppä. Nyt nimittäin tietoa on saatavilla loputtomasti. Oppiminen jatkuu ja syvenee myös ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnan jälkeen.

Todennäköisesti ensimmäinen asunto ei ole se paras asunto, mutta on se paras siinä mielessä, että on aloittanut asuntosijoittamisen. Harvalla on myöskään ensimmäistä sijoitusasuntoaan ostaessa vielä selvillä itselle parhaiten sopiva yksi ja ainoa strategia, jos sellaisen ylipäätään edes haluaa valaa sementtiin.

Ja vielä yhtenä vinkkinä ihan alkumetreille: Suosittelen liittymään Suomen Vuokranantajiin samana päivänä, kun ensimmäinen oma sijoitusasunto on hankittu, mieluummin vaikka ennemmin. Omien ja monien muiden asuntosijoittajien kokemusten mukaan järjestöön kuuluminen tuo valtavasti tietoa, verkostoja sekä muun muassa valmiiden asiakirjapohjien ja lakineuvonnan kautta turvaa. Ja mukaan tosiaan pääsee, vaikka ei vielä omistaisi ensimmäistäkään sijoitusasuntoa. 

ASUNTOSIJOITTAMISTA OPPII ASUNTOSIJOITTAMALLA

Oma ensimmäinen sijoitusasuntoni oli pitkään perheemme mummola. Ihan maailman parhaat vuokralaiset, mutta ymmärrettävästi maltillinen vuokra eikä myöskään huipputuottoa. Oma ensimmäinen sijoitusasuntoni ei ole ollut paras asuntosijoitukseni, ei todellakaan. Se on ollut taloudellisesti todennäköisesti huonoin asuntosijoitukseni.

Viiteentoista vuoteen nimittäin mahtuu useita enemmän tai vähemmän kalliita remontteja, jotka ovat syöneet tuottoa. Tässähän ei olisi mitään ihmeellistä, ellei asunnon hinta olisi samaan aikaan kuitenkin mennyt alaspäin, vaikka tai koska maakuntakeskuksen ruutukaavalla toimitaan.

Ensinnäkin putkiremontin viivyttelyn vuoksi taloyhtiössä ehti olla useita vesivahinkoja. Putkiremontin yhteydessä oli aika rempata kylppäri, mikä ei ole ilmaista puuhaa. Muutama vuosi myöhemmin vuorossa oli taloyhtiön julkisivuremontti. Pian sen jälkeen vuokralaiset huomasivat, että keittiön kaapiston alla tulvii. Vesivahingon korjaaminen vaati seinän kuivatusta ja lattian uudistamista kahdessa huoneessa yli kuukauden ajan. Vaikka vesivahingon korjaus meni taloyhtiön yhteisistä varoista, lasku tyhjistä kuukausista lankesi minulle. Seuraavaksi oven takana kolkuttelee pintaremontti. Toisaalta maakuntakeskuksen ruutukaavalla ei remontteja lukuun ottamatta ole ollut yhtään tyhjää kuukautta.

Toisesta näkökulmasta ensimmäinen sijoitusasuntoni on myös paras sijoitukseni. En ole hetkeäkään katunut sen hankkimista ja asuntosijoittamisen aloittamista. Olen oppinut valtavasti asioita, joita en olisi voinut kirjoista, lehdistä tai sosiaalisen median kanavien kautta oppia ainakaan yhtä tehokkaasti. Olen oppinut niistä remonteista, olen oppinut vuokralaisten etsimisestä ja vuokranantajana toimimisesta, olen oppinut Joensuun asuntomarkkinasta ja vuokramarkkinasta, olen oppinut taloyhtiön toiminnasta ja monista muista asioita. Olen oppinut itsestäni sen, että asuntosijoittaminen sopii minulle hyvin.

Ja haasteista huolimatta kävi juuri niin kuin olin etukäteen ajatellut: Saamillani vuokratuloilla pystyin maksamaan asuntoni velattomaksi.

LÖYDÄ OMA POLKUSI ASUNTOSIJOITTAJANA

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista en siis ole katunut. Sen sijaan jonkin verran olen katunut sitä, että minulla meni niin monta vuotta ymmärtää, että sijoitusasuntoja kannattaisi ja on mahdollista ostaa enemmänkin kuin yksi! Toisaalta asuntosijoittajana kehittyminen ja kasvaminen vaatii aikaa, opiskelua ja rahaa. Olen käyttänyt niitä resursseja aikaisemmin enemmän muihin itselleni tärkeisiin asioihin, joten miksi varsinaisesti katuisin elettyä elämäni. Vasta pari viimeistä vuotta olen tuntenut, kuinka vauhti kiihtyy, mutta se on jo jonkun toisen postauksen aihe.

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostamisen jälkeen kannattaa siis minua nopeammin kasvattaa sijoitusten määrää. Mutta ei ole pakko. Jos kasvaminen tuntuu liian pelottavalta, stressaavalta tai sitovalta, voi sijoittaa vaikkapa jäätelöön, elokuviin, maastopyörään tai mikä nyt tuottaakin itselle eniten iloa. Raflaavista tuhkimotarinoista huolimatta tyypillisesti asuntosijoittajalla on salkussaan yksi tai kaksi asuntoa.

Sen yhden asunnon suhteen käy nimittäin todennäköisesti silti niin kuin kävi itsellänikin, ajan kuluessa siitä tulee velaton, eikä sekään ole hullumpi polku.

Jos taas haluaa kasvaa, täytyy opiskella, verkostoitua, asettaa tavoitteita ja ostaa harkiten lisää asuntoja. Tekemisen kautta oma ja omiin arvoihin sopiva polku asuntosijoittajana löytyy ja rakentuu. Muilta voi oppia, mutta muilta ei voi kopioida omaa polkua.

Velattomaksi maksettu ensimmäinen sijoitusasuntoni oli yksi perheyrityksemme perustamisen mahdollistaja. Asunto ei myöskään ole ollut todellakaan meillekään pelkkä sijoitus. Se oli ensin vanhempieni koti ja lasteni mummola. Siellä on oltu yökylässä, virvottu ja leivottu pullaa. Vanhempieni muuton jälkeen se on ollut ja on tälläkin hetkellä ihanan perheen koti. Asunnon tuomaa arvoa voi mitata muutenkin kuin euroissa.

Viime vuoden lopulla postitin perheyhtiön asuntojen osakekirjat huoneistotietojärjestelmään rekisteröintiä varten, koska en halunnut enää säilyttää arvopapereita kotona. 

Vain tämän yhden asunnon osakekirjan kohdalla raksin haluavani saada alkuperäisen osakekirjan itselleni pientä ylimääräistä maksua varten. Kaikista haasteista huolimatta kuitenkin juuri se on minulle jotakin samaa kuin ensilantti Roope Ankalle, pikkuruisen imperiumimme alku. Ensimmäinen askeleeni omalla ja omannäköiselläni asuntosijoittajapolullani.

 

Asuntosijoittajan polkuani voit seurata myös Instagramissa.

Edellinen
Edellinen

Naiseuden hinta on satojatuhansia euroja

Seuraava
Seuraava

Verkostot ja niiden merkitys - Miksi verkostoituminen kannattaa?