Verkostot ja niiden merkitys - Miksi verkostoituminen kannattaa?

Verkostoitumisesta puhuttaessa mielikuvat saattavat vaihdella villisti: toisille se on silkkaa satunnaista kahvikuppien kilistelyä, toisille taas järjestelmällistä tekemistä viikosta ja vuodesta toiseen. Tämän päivän asuntosijoittamisessa, samoin kuin elämässä yleensä, verkostojen rooli on kuitenkin kiistaton. Onhan tunnettuutta ja esimerkiksi ammatillista piiriä kasvatettu myös aikojen alusta - tosin hieman eri nimityksellä ja hieman eri tavoin, mutta kuitenkin.

Nykyajan teknologinen kehitys ja sosiaalinen media on kuitenkin avannut mahdollisuuksia jokaiselle taustasta riippumatta aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan muutamasta näkökulmasta sitä, miksi verkosto auttaa elämässä eteenpäin ja ansaitsee paikkansa sijoittajan työkalupakissa.

  1. Verkostot antavat vapauden keskittyä siihen missä olet hyvä - Ihmiset jaetaan työelämässä usein ns spesialisteihin ja generalisteihin. Generalistilla tarkoitetaan yleisesti monta asiaa yleisellä tasolla hallitsevaa henkilöä, kun taas spesialisti osaa yhtä tai muutamaa asiaa todella syvällisesti. Usein hyvä asiantuntija on spesialisti, mutta uralla edetessään esihenkilötehtäviin tarvitaan paljon myös muita taitoja. Mutta luoko enemmän lisäarvoa todella kapean alueen täydellinen osaaminen vai monien asioiden osaaminen yleisellä tasolla? Molemmilla voi toki menestyä ja pärjätä hyvin elämässä, mutta kuten monesti, totuus lienee jotain sieltä väliltä.


    Perinteinen vanhemmilta peritty tee se itse -mentaliteetti kerryttää kyllä kokemusta ja laajentaa samalla osaamispalettia melko leveäksi. Asioita on hyvä kyllä kokeilla ja tehdä, mutta jossain vaiheessa tulisi miettiä, kannattaako kaikkea tehdä itse vai voisiko hyvän verkoston avustuksella keskittyä siihen, mikä omassa tekemisessä luo eniten lisäarvoa. Aika on rajallista ja monesti joku muu tekee inhoamani asian jo luonnostaan paljon paremmin. Kannattaa siis pyrkiä keskittymään siihen missä on hyvä ja muodostaa ympärille joukko ihmisiä, jotka täydentävät tuota osaamista. Se ei ole pelkästään tehokasta, vaan avaa myös ovia uusiin mahdollisuuksiin, joita ei yksin puurtamalla välttämättä löytäisi.


  2. Avaat mahdollisuuksia, joiden olemassaolosta et muuten edes tietäisi- Elämä on täynnä yllätyksiä ja mahdollisuuksia, mutta joskus tarvitaan pieni tönäisy niiden huomaamiseen. Kaikki tiedämme punaisen auton esimerkin - aluksi niitä ei huomaa, mutta kun keskityt punaisiin autoihin yhtäkkiä niitä on joka paikassa. Verkostoista ne tönäisyt myös usein löytyvät. Sieltä voi avautua ovia, joista et edes tiennyt unelmoivasi. Ja puhumme nyt kaikenlaisista ovista – ei vain työ- tai bisnesmahdollisuuksista, vaan myös uusista ystävistä tai harrastuksista.


  3. Moninkertaistat tietopankkisi hyvän verkoston avulla - Verkoston kautta tiedon virta on valtava. Puhutaan siis enemmän kuin vain kuulumisenvaihdoista, vaikka tottakai nekin ovat tärkeitä. Ajankohtaiset tiedot, trendit ja vinkit ovat kultaakin arvokkaampia lähes jokaisessa yhteydessä. Kysy vaikka asuntoflippaajilta tai tonttia etsiviltä kiinteistökehittäjiltä. Niille, jotka ovat sisäpiirissä, tiedon etumatka ei ole vain etu – se on välttämättömyys. Kun tiedät enemmän ja usein myös ennen muita, teet parempia päätöksiä, ja paremmat päätökset johtavat parempiin tuloksiin. Asuntojen parissa se usein tarkoittaa parempia diilejä, parempia vuokralaisia ja lopulta parempaa tuottoa. Työelämässä se tarkoittaa parempaa urakehitystä, parempia valintoja ja ylipäätään parempaa työmarkkina-arvoa, sillä myös työnantajat ymmärtävät verkostojen merkityksen.


Omalla kohdallani verkostot ovat tarkoittaneet erityisesti mahdollisuuksia sekä alkuun pääsemistä uusissa asioissa. Esimerkiksi yhtään asuntoa en ole ostanut Oikotieltä tai Etuovesta, vaan verkostojen kautta tulleista mahdollisuuksista. Myös työelämässä paikat ovat löytyneet usein jonkun vinkkaamana yrityksen suuntaan haun ollessa käynnissä tai toisinpäin mikäli hakua ei edes kyseiseen paikkaan ole ollut käynnissä.

Täytyy myös muistaa, että verkostot eivät toimi vain yhteen suuntaan. Se ei ole vain siitä, mitä voi saadaa, vaan myös sitä, mitä voi tarjota. Näissä autenttisuus, avuliaisuus ja lisäarvo ovat avainsanoja. Kun lähestyt verkostoitumista ja uusia ihmisiä tällä asenteella, rakennat suhteita, jotka ovat kestäviä ja luovat lisäarvoa kaikille. Liikkeellekin pääsee helposti - laita viestiä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiinnostavalle tyypille ja kysy lounaalle tai kahville.



Ps. Päivittäistä sähläämistäni voi seurata parhaiten instagramin kautta. Jos yhtään ylläolevat aiheet kiinnostavat, heitä ihmeessä viestiä niin vaihdellaan ajatuksia

Edellinen
Edellinen

Aloita asuntosijoittaminen!

Seuraava
Seuraava

Blogiesittely: Arvovalintoja