Olen sen ennenkin sanonut, mutta sanonpahan uudestaan; olen laiska säästäjä ja innokas sijoittaja. Rahan säästäminen tilille on minusta todella epämotivoivaa ja tylsää. Ikuinen optimisti kun olen, uskon aina naivisti, ettei mitään yllättävää tule tapahtumaan. Joten miksi ihmeessä säästäisin tililleni useita tuhansia, kun sen rahan voi sijoittaa?

Tämä kesä opetti kuitenkin toisin. Toukokuussa selvisi, että koiramme ristiside on rikki ja se vaatisi leikkauksen. Koko operaatiolle tutkimuksineen ja komplikaatioineen tuli hintaa 6500 euroa, josta vakuutus korvasi 1200 euroa. Tämä oli yllättävä meno, johon en ollut varautunut.

Toinen tilanne tänä vuonna, jossa olisin kaivannut puskuria, oli epäonnistunut työpaikan vaihdos. Vaihdoin työpaikkaa kesäkuun alussa, ja hyvin nopeasti selvisi, ettei kyseinen työpaikka ole minua varten. Uusi työ aiheutti ahdistusta, mutta en voinut lopettaa työtä heti, koska minulla ei ollut puskuria, jota olisin voinut käyttää elämiseen siihen asti, kunnes saisin uuden työn.

Kirosin itseäni, koska jälleen kerran ”kärsin” siitä, etten ollut säästänyt rahaa. Tarpeeksi iso puskuri olisi antanut minulle mahdollisuuden lopettaa epämiellyttävässä työpaikassa heti, eikä vasta kun uusi työ löytyisi. Raha olisi tuonut juuri sitä mitä siltä halutaan, eli vapautta. Tässä tapauksessa vapautta valita omien arvojen ja hyvinvoinnin mukaan.

Puskurin kasvattaminen alkakoon

Olen nyt ottanut tavoittaakseni puskurin kasvattamisen kunnollisen kokoon, eikä vain muutaman tuhannen euron säästöihin. Käytäntö osoitti, että se muutama tuhat euroa voi kadota hetkessä.

Seuraava tavoite on kasvattaa puskuri vastaamaan kolmen kuukauden pakollisia menoja ja se summa pyörii noin 4500 euron hujakoilla. Tavoitteeksi pistetään siis kiva pyöreä 5000 euroa. Toki jatkan samalla sijoittamista, mutta nyt pääpaino siirtyy hetkeksi sijoittamisesta puskurin kasvattamiseen.

Yksi työkalu puskurin kasvattamiseen on ostolakko. Ostolakkoni ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten voisi käyttää rahaa mihinkään, vaan ostolakkoni sisältää vain kaiken turhan materian ostamista. Turha materia on tässä tapauksessa kaikki, mitä en oikeasti tarvitse. Eli mikäli syksyllä Gore-Tex-takkini hajoaa, voin käydä ostamassa uuden, koska se on elämänlaadultani melko välttämätön. Omistan kaksi isoa koiraa, joiden kanssa lenkkeilen sateellakin pitkään. Ostolakon tarkoitus ei siis ole heikentää elämänlaatuani. 😉

Muun muassa ulkona syömistä ja juomista, eikä hierojalla käymistä ole kielletty. Pyrin kuitenkin välttämään sen, etten ”siirrä” tuhlaamistani materiasta palveluiden jatkuvaan ostamiseen. Ostolakko kestää vuoden 2020 loppuun, eli noin puoli vuotta.

Kohti minimalismia ja ajattelutavan muutosta

Ostolakon tarkoitus on auttaa saamaan rahaa paremmin säästöön, mutta ennen kaikkea toivon, että ostolakon seurauksena oma ajatteluni muuttuisi. Olen saanut nyt itseni useaan kertaan kiinni ajattelemassa listaa siitä, mitä kaikkea haluaisin ostaa… Ja voin kertoa, että se lista on pitkä.

Toivonkin, että ostolakon aikana voin vapauttaa ajatukseni jatkuvan materian ajattelemisesta johonkin fiksumpaan. Uskon vahvasti siihen, että hyvä talouden hallinta lähtee siitä, ettei jatkuvasti ole tunne, että tarvitsee jotain. Olen aika varma, että juuri ne ihmiset päätyvät velkaantumaan, joille ulkoinen habitus ja tavarat merkitsevät paljon. Näin on ollut myös omalla kohdallani.

Haluankin saada muutosta korvieni väliin ja käyttää aikani ja aivokapasiteettini johonkin muuhun, kuin jatkuvaan seuraavien ostosten pohtimiseen. Ajattelen aivan liikaa rahaa sekä asioita, joita rahalla voi ostaa. Haluan hetkeksi unohtaa ajatukset rahan ympäriltä ja saada talouden hoidon rullaamaan omalla painollaan, ilman pohdintaa, kuinka paljon sain tässä kuussa säästöön ja sijoituksiin, ja miten paljon on varaa nyt tässä kuussa tuhlata.

Lisäksi ostolakon innoittamana olen tyhjentänyt kotia turhasta tavarasta pistämällä vaatteita ja pieniä kodin esineitä myyntiin tai kiertoon. Minimalismi on asia, joka on kiinnostanut jo muutaman vuoden ajan, ja sitä kohti olen pikkuhiljaa edennytkin. Uskon, että ostolakko antaa tuulta purjeisiin tämän asian tiimoilta. Rahamedian bloggaaja Essi on kirjoittanut minimalismista taloudellisesta näkökulmasta. Kirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Hauska nähdä millaisia fiiliksiä ja ajatuksia loppuvuosi herättää. Ainakin tähän asti fiilis on ollut varsin positiivinen! Kävin kauppakeskus Iso Omenassa muutama päivä taaksepäin ja näin useita ihania vaatteita näyteikkunoissa. Oli jollain tavalla ”helpottavaa” huomata, ettei tullut tarvetta poiketa hypistelemään vaatteita, koska olenhan ostolakossa. Toivon, että hyvä fiilis säilyy vuoden loppuun asti!

Onko sinulla kokemusta ostolakosta? Olisi kiva kuulla ajatuksia ja muiden kokemuksia aiheesta! Jäikö ostolakosta elämään pysyvää muutosta vai palasiko kaikki ennalleen?   

P.s. Mikäli et vielä seuraa Rahamediaa instagramissa, suosittelen ottamaan tilin seurantaan! Siellä tulen päivittämään muun muassa fiiliksiä ostolakosta. 🙂


– Johanna