Seitsemän askelta sijoittamisen aloittamiseen

*Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivustoon. Mikäli päädyt rekisteröitymään Nordnetin asiakkaaksi linkin kautta, saan siitä komission.

Tämä kirjoitus on sinulle, joka olet pohtinut sijoittamisen aloittamista, mutta et tiedä, mistä aloittaa. Tietoa on liikaa, etkä saa oikein otetta mistään. Tähän postaukseen kokosin seitsemän steppiä, joilla pääset vihdoin sijoittamisessa alkuun. Ei kannata tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista, joten pidetään homma simppelinä :)

1. Valitse sinulle sopiva palveluntarjoaja

Sijoittamisen aloittamisessa ensimmäinen steppi on valita palveluntarjoaja, jonka kautta haluat aloittaa sijoittamisen. Olet varmasti kuullu Nordnetista, joka mainitaan usein keskustelupalstoilla. Itsekin sijoitan Nordnetin kautta. Mikäli haluat ryhtyä sijoituspankki Nordnetin asiakkaaksi, *voit rekisteröityä ilmaiseksi heidän sivuillaan. Voit myös soittaa omaan pankkiisi ja varata ajan sijoitusneuvontaan, jossa sinut autetaan sijoittamisessa alkuun.

2. Mieti kuinka paljon olet valmis sijoittamaan

Usein minulta kysytään, millä summalla kannattaa aloittaa sijoittaminen. Mielestäni sillä summalla, joka sinulla on varaa sijoittaa. Ja kun sanon varaa sijoittaa, tarkoitan sellaista rahaa, jota et tule todennäköisesti ta’rvitsemaan pitkään aikaan.

Jos sijoitat vaikka 20 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan 7 prosentin vuosituotolla, sinulle kertyy karvan vajaa 25 000 euroa. Uskon, että tuo 25 000 euroa eläkeiän kynnyksellä lämmittää enemmän kuin 200 euroa tilillä. Mielestäni sijoittaminen kannattaa aloittaa jo muutamalla kympillä kuussa. *Nordnetissä pystyt aloittamaan kuukausisijoittamisen jo 15 eurolla kuukaudessa. Aloita mieluummin pienellä summalla kuin odotat, että sinulla on varaa laittaa enemmän.

Lue lisää budjetoinnista

3. Mihin sijoittaisin?

Tämä on useimpien kynnyskymys, johon sijoittamisen aloittaminen tyssää. Ei tiedetä, mihin sijoittaa ja pelätään, että valitaan väärä sijoituskohde. Tuohon kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska ei ole sitä yhtä oikeaa sijoitustuotetta.

Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta voisi katsoa, mikä rahasto tulee tuottamaan parhaiten tai edes hyvin. Älä siis anna tämän kysymyksen estää sinua aloittamasta. Miksikö? Koska kun aloitat sijoittamisen, se ei tarkoita, ettetkö voisi muuttaa sijoituskohdettasi myöhemmin. Aloita jostain ja tutki samalla asiaa lisää. Blogikirjoitukseni erilaisista rahastoista voi auttaa sinua pääsemään alkuun rahaston valinnan kanssa.

4. Kulut syövät tuottoja

Kulut syövät tuottoa. Tämän faktan takia on tärkeä minimoida kulut. Yhden prosentin ero kuluissa saattaa tuntua pieneltä, mutta vuosien saatossa tämä yhden prosentin ero saattaa syödä tuottoja kymmeniä tuhansia.

Itse olen pitänyt maksimikuluna 0,6 prosenttia. Vain siinä tapauksessa hyväksyn korkeammat kulut, että en saa vastavaa rahastoa pienemmillä kuluilla ja uskon vahvasti rahaston menestykseen. Esimerkiksi olen sijoittanut Handelsbankin kestävä energia rahastoon, koska vastavaa ei ole löytynyt indeksirahastona ja se on hyvin menestynyt rahasto. Siinä on korkeammat kulut, koska rahasto on aktiivisesti hoidettu. Luotan siis ammattilaisten kykyyn valita rahastoon oikeita kohteita.

Jos aloitat sijoittamisen oman pankkisi kautta ja käyt sijoitusneuvonnassa, ole tarkkana sinulle suositellun rahaston kuluista. Rahastoissa saattaa olla erilaisia piilokuluja, joten kysy tarkkaan myös mahdolliset merkintä-, lunastus- sekä hallinnointipalkkiot. Näin saat selville kokonaiskulut. Jokaisen pankin valikoimista löytyy kustannustehokkaita indeksirahastoja, mutta usein pankit tarjoavat ensisijaisesti aktiivisestsi hoidettua (=kalliimpia) rahastoja, koska ne tuottavat pankille paremmin.

5. Hajauttaminen

Moni on varmasti törmännyt sanaan hajauttaminen. Hajauttaminen on tärkeä osa sijoittamista, mutta siitäkään ei kannata tehdä liian suura mörköä.

Jos sijoitat 15 eurolla kuukaudessa, hajauttaminen eri rahastojen välillä ei ole tarpeellista tai oikeastaan edes mahdollista. Silloin on hyvä valita yksi rahasto, johon laitat koko summan kuukausittain. Jos sijoitat enemmän, esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa, voit harkita summan hajauttamista eri rahastojen välille.

Ajallista hajauttamista teet automaattisesti, jos sijoitat kerran kuukaudessa. Tällöin sinun ei tarvitse yrittää ajoittaa ostamista mihinkään tiettyyn aikaan, vaan sijoitat automatisoidusti kuukausittain. Näin tulet ostaneeksi rahastoa välillä edullisemmin ja välillä kalliimmin, mikä tasoittaa keskihintaa.

Kannattaa miettiä että hajautat

  1. ajallisesti - sijoitat tarpeeksi usein ja säännöllisesti, esimerkiksi kuuukausittain

  2. toimialoittain - rahaston tulee sijoittaa eri toimialoihin, älä sijoita esimerkiksi vain teknologiaan

  3. maantieteellisesti - kannattaa harkita sijoittamista eri maantieteellisiin alueisiin

6. Hyödynnä korkoa korolle -ilmiötä

Korkoa korolle -ilmiö tekee sijoittamisesta mielenkiintoista ja tuottoisaa. Toisaalta taas, jos sitä ei ymmärrä, saattaa sortua lopettamaan sijoittamisen liian aikaisin, koska ilmiön vaikutuksen alkaa näkemään vasta vuosien jälkeen.

Korkoa korolle -ilmiön vaikutusta ei näe ensimmäisinä vuosina, kun aloitat sijoittamisen. Sanotaan, että noin ensimmäiset viisi vuotta sijoitussalkkusi kasvaa enimmäkseen vain sinne sijoitetusta rahasta eikä tuotosta. Vasta noin viiden vuoden jälkeen korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen alkaa pikkuhiljaa näkemään. Tämän takia sijoittamisessa vaaditaan pitkäjänteisyyttä.

Itsekin olen sortunut siihen, että aloitettuani sijoittamisen olen myynyt sijoitukseni, koska ne eivät ole tuottaneet “mitään”. Ennen en myöskään tehnyt minkäänlaista sijoitussuunnitelmaa, jonka takia päädyin epärationaalisiin ratkaisuihin turhan usein.

Tästä pääset lukemaan mielestäni hyvän ja selkeän postauksen korkoa korolle -ilmiöstä sekä kokeilemaan korkoa korolle -laskuria :)

7. Sijoitussuunnitelman tekeminen

Jonkinlainen sijoitussuunnitelma on hyvä olla, jotta osaat toimia järkevästi erilaisissa markkinatilanteissa. Jälleen kerran ei pidä tehdä tästäkään asiasta itselle liian suurta ongelmaa, vaan riittää, jos edes mielessäsi pohdit seuraavia asioita: kuinka paljon ja miten pitkään olet valmis sijoittamaan sekä miten reagoit, jos sijoitustesi arvo laskee?

Oma sijoitussuunnitelmani lyhyesti: sijoitan kuukausittain Nordnetin kautta erilaisiin rahastoihin. Sijoitusaikajänteeni on +30 vuotta, ja vaikka sijoitusteni arvo laskee, jatkan edelleen sijoittamista kuukausittain. Sijoitusaikajänteeni on niin pitkä, että siihen ehtii mahtumaan useampia nousuja ja laskuja, jonka takia en reagoi kurssien muutokseen. Itseasiassa aloitettuani sijoittamisen vuonna 2017, sen jälkeen on tullut hurja nousu, nopea lasku (korona), uusi hurja nousu ja jälleen laskumarkkina (korkojen nousu ja inflaatio). Pitkäjänteisyyttäni on koeteltu.

Kaikista tärkeintä on aloittaminen

Melko kulahtanut lause, mutta pitää täysin paikkaansa. Ilman riskiä ei ole tuottoa ja ilman sijoittamisen aloittamista on mahdotonta nauttia sijoittamisen tuotoista. Jatkuva aloittamisen viivästyttäminen maksaa sinulle vain rahaa.

Kaiken tämän sijoitusbuumin keskellä on kuitenkin tärkeää muistaa, että sijoittaminen ei ole kaikkia varten. Jos ajatus rahojen menettämisestä ahdistaa ja yöunet kärsivät, ei kannata sijoittaa. Tosin olen myös sitä mieltä, että sen tietää vasta sitten kun kokeilee.

Sijoita siis se ensimmäinen 20 euroa rahastoon muutaman kuukauden ajan ja katso, miltä tuntuu. Jos iskee paniikki ja ahdistus, sijoittamisen voi aina lopettaa ja rahat nostaa pois. Pahimmassa skenaariossa pörssiromahdus iskee samantien kun olet sijoittanut muutaman kuukauden ja sijoitustesi arvo romahtaa välittömästi. Tässä tapauksessa olet mahdollisesti menettänyt muutamia kymppejä tai satasen. Parhaimmassa skenaariossa puolestaan saattaa olla, että innostut asiasta ja muutaman vuodenpäästä huomaat sijoittaneesikin jo aika pitkään :)

Kannattaa siis pohtia, oletko valmis ottamaan sen riskin, että saatat menettää kokeilussa muutaman kympin vai sen riskin, ettet ikinä aloita ja menetät mahdolliset sijoittamisen tuotot?

- Johanna

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettäää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.

Edellinen
Edellinen

Kun tekoäly mullisti tietotyön

Seuraava
Seuraava

Uusi on aina parempi kuin vanha ja vapaa on se, jolla on rahaa