Oletko tuhluri vai vaurastuja? Laske yksinkertaisella kaavalla!

Kuuntelin vastikään Thomas J Stanley ja William D. Dankon kirjan Millionaire next door. Kirja on ilmestynyt vuonna 2010, mutta sen opit eivät ole vanhentuneet mihinkään. Se löytyy muun muassa Bookbeatista*. (suosittelulinkki)

Stanley ja Danko ovat tutkineet Amerikan miljonäärejä, siis ihmisiä, joiden nettovarallisuus ylittää miljoonan, monilla moninkertaisesti. Toisin kuin voisi kuvitella, he eivät ole niitä, jotka prameilevat huvijahdeillaan ja rollsroyceillaan, asuvat kalliilla alueilla ja elävät leveästi. Päinvastoin. Self made- eli tee-se-itse-miljonäärit ovat saavuttaneet varallisuutensa nimenomaan olemalla astumatta tuohon statusloukuksi kutsuttuun kuluttamisen ansaan. Kun tutkijat järjestivät heille tapaamisen tarjoiluineen, kukaan heistä ei koskenut kaviaariin ja kalliisiin viineihin.

DIY-miljonääriksi tullaan tarkalla taloudenpidolla ja kerryttämällä nettovarallisuutta sinnikkään pitkäjänteisesti. Olet ehkä kuullut tämän ennenkin, eli sikäli Stanley ja Danko eivät tarjoa hokkuspokkus-temppuja miljonääriyteen.

Paljonko sinulla olisi hyvä olla nettovarallisuutta?

Kirjoittajat jakavat ihmiset karkeasti kahteen ryhmään, tuhlureihin ja säästäväisiin, yksinkertaisen nettovarallisuuskaavan mukaan. Paljonko ihmisellä siis olisi hyvä olla nettovarallisuutta (varat miinus velat)?

Yksinkertainen peukalosääntö menee näin:

ikä * bruttotulot vuodessa kaikista lähteistä

________________________________________

jaetaan kymmenellä

Kaava huomioi siis sekä henkilön tulotason että iän: mitä korkeammat nämä ovat, sitä korkeampi pitäisi olla myös nettovarallisuuden lukeman.

Tutkijat ottavat esimerkiksi kuvitteellisen, 41-vuotiaan Anthonyn, joka tienaa 143 000 dollaria vuodessa ja joka saa pääomatuloja 12 000 dollaria.

41*155 000

___________

10

Keskiverto-Anthonyn nettovarallisuuden olisi siis hyvä olla 635 500 dollaria. Stanleyn ja Dankon mukaan tuhlurin tunnistaa siitä, että hänen nettovarallisuutensa on maksimissaan puolet tästä. Säästäväisillä puolestaan – heillä, joista voi sinnikkäällä työllä vielä tulla miljonäärejä ja taloudellisesti riippumattomia – tuo summa on vähintäänkin tuplat.

Lue Niinan blogi nettovarallisuuden laskemisesta

Ei kannata verrata vierustoveriin

Mitä tämä kaava kertoo? Se kertoo ennen kaikkea ihmisen mindsetistä ja niistä pienistä rutiineista, joita hän arjessaan toteuttaa. Mielestäni laskentakaava on aika nerokas, sillä se peilaa nettovarallisuuttamme vain ja ainoastaan omaan tilanteeseemme. Tässäkään asiassa kun ei kannata verrata itseään eri elämäntilanteessa olevaan vierustoveriin, vaan käydä keskustelua itsensä kanssa siitä mitä tavoittelee, ja muokata käytöstään mahdollisesti sen mukaan.

Tuhlurin elämä on tietysti ihan ok, jos sen tiedostaa ja haluaa sitä toteuttaa. Samalla on hyvä tietysti tajuta, että voi jossain kohtaa elämässään joutua yhteiskunnan ”turva”verkkojen varaan. Jos minulta kysytään, ne alkavat näyttää yhä heiveröisemmiltä. Omalla kohdallani päämotivaattori alkaa pienituloisena freelancerina sijoittamaan olivat sanalla sanoen onnettomat näkymät tulevasta eläkkeestäni.

Kannattaa suoda ajatus tai pari myös sille, miksi on ehkä ajanut itsensä statusloukkuun. Onko se omannäköistä vai muiden näköistä elämää?

Lue blogini Voiko pienituloinen alkaa asuntosijoittajaksi?

Aiotko tehdä tänä vuonna konkreettisia muutoksia taloudessasi tai ajattelussasi?

Naapurin miljonääreihin palatakseni, voisi helposti ehkä kuvitella, että he ovat miljonääriytensä vuoksi joutuneet isosti luopumaan jostain. Stanleyn ja Dankon tutkimus kertoo kuitenkin, että he elävät tyytyväistä, aivan tavallista elämää. Eivät heidän naapurinsa tiedä, että he ovat miljonäärejä.

Mielenkiintoinen juonne Stanleyn ja Dankon tutkimuksessa oli, että varakkaat käyttivät tuhlureita huomattavasti enemmän aikaa taloudellisen tulevaisuutensa suunnitteluun. Näin uuden vuoden alussa kysyn siis sinulta, miltä nettovarallisuutesi näyttää? Aiotko tehdä tänä vuonna joitain konkreettisia muutoksia omassa taloudessasi tai ajattelussasi?

P.S. Minusta, pienituloisesta freelancerista, tuli puolimiljonääri jokin aika sitten. Juttelemme siitä tässä Rahamania-podcastissa ja tein siitä postauksen myös Instatililleni Taloushaukka.

Edellinen
Edellinen

Opiskelin sosiaalityötä, vaikka olin varma etten halua työskennellä sosiaalityöntekijänä

Seuraava
Seuraava

Viiden vaatteen vuosi – uudenvuodenlupaus, jonka teen tästä lähtien joka vuosi