Voiko pienituloinen alkaa asuntosijoittajaksi?

Kun innostuin asuntosijoittamisesta, nettotuloni olivat freelancerina noin tonnin kuussa. Pidin itsestäänselvyytenä, ettei mikään pankki lähtisi rahoittamaan moista pähkähullua haavetta.

Vaikka tuloni olivat pienet, rahaa jäi silti mukavasti säästöön. Asumiskuluni olivat todella pienet (kiitos jo melkein kokonaan maksetun asuntolainan) ja kulutuksemme oli maltillista. Olin alkanut karsia omaa kulutustani tietoisesti paria vuotta aiemmin, mies sen sijaan ei ole koskaan mikään kulutushirmu ollutkaan. Olin myös jokin vuosi sitten luopunut hevosestani, joten rahaa tuntui olevan suorastaan ruhtinaallisesti.

Tuleva onneton eläke kolkutteli takaraivossa, joten laitoin kaiken ylös exceliin. Vakuutukset, kiinteistöverot, jätemaksut, sähkö- ja vesimaksut, matkat, vaatteet, kosmetiikan sekä päivittäisen kulutuksen kuten ruuat ja auton menot. Monet kulut, kuten puhelimet ja tietokoneet liittymineen, osa matkoista ja osa omakototalomme kuluista (meillä on työhuone kotona) menee firman kirjanpitoon.

Näiden laskelmien kanssa marssin pankkiin kysymään lainaa uudisyksiön puolikkaaseen. Pieneksi yllätyksekseni pankki ei nähnyt lainansaannissani mitään ongelmaa.

Voiko pienituloinen siis alkaa asuntosijoittajaksi? Kyllä voi.

Tässä vinkkini sinulle, pienituloinen, joka haaveilet sijoitusasunnosta

  • Laske auki numerosi. Tätä ei voi liikaa korostaa. Voi tuntua työläältä alkaa käydä läpi koko vuoden tiliotteita (tätä suosittelen, sillä esimerkiksi jotkut vakuutusmaksut tulevat maksuun vain kerran tai kahdesti vuodessa. Myös ruoka- ja matkustuskulut ovat ainakin meillä kesällä ihan eri luokkaa kuin muulloin). Pitää kuitenkin muistaa, minne olet menossa: tämä on vasta alkusysäystä kaikelle sille excelin pyörittelylle jota tulet jatkossa tekemään, matkallasi kohti taloudellisesti vapaampaa elämää.

  • Laske auki ostettavan kohteen numerot. Riittääkö vuokratulo kattamaan lainanlyhennykset nyt ja tulevaisuudessa, ja jos ei, ota tämäkin huomioon laskelmissasi. Sinänsä positiivinen kassavirta ei ole mielestäni pakollinen, jos vain oma taloutesi kestää sen. 

  • Purjehdi pankkiin oman asiasi asiantuntijana. Kun olen tehnyt edelliset ja tietysti muutenkin perehtynyt aiheeseen nimeltä asuntosijoittaminen, sinun on helppo mennä pankkivirkailijan pakeille ja vastata hänen esittämiinsä kysymyksiin. Tätäkään ei voi liikaa korostaa. Jos ette ole samalla sivulla, yhteisymmärrystä lainasta tuskin syntyy.

"Purjehdi pankkiin oman asiasi asiantuntijana"

  • Mikäli saat kielteisen vastauksen, kysy miksi. Pyri sitten antamaan vielä vastine ongelmakysymykseen, jos mahdollista. Jos ette pääse yhteisymmärrykseen, mene toiseen pankkiin. Pankkiuskollisuus ei ole tätä päivää vaan pankit kilpailevat asiakkaista siinä missä mitkä tahansa yritykset.

  • Lähde asuntosijoittajaksi kimpassa. Mikäli et halua haukata kerralla kokonaista asuntoa ja vapaissa vakuuksissasikin on toivomisen varaa, ota mukaan sijoittajakumppani. Puoliso, sisarus tai vanhempi vaikka. Saatte uuden, yhteisen harrastuksen ja autatte toinen toisianne vaurastumisen tiellä.

  • Älä lannistu. Mikäli pankkikierros tuottaa pettymyksen etkä onnistu saamaan lainaa, älä jää tuleen makaamaan. Jatka opiskelua. Jatka säästämistä. Jatka laskelmien tekemistä.

Ja vielä: voit harkita lisätulojen hankkimista tai parempipalkkaista työtä, mutta älä putoa siihen ansaan, että asuntosijoittaminen olisi vain varakkaille. Ei se ole. Olen itse siitä elävä esimerkki. Viidessä vuodessa yritystuloni eivät ole juuri kasvaneet, sillä arvostan enemmän vapaa-aikaa kuin rahaa. Sen sijaan asuntosalkkuni on kyllä kasvanut ja tuo perheeseemme kuukausittaista tuloa jo enemmän kuin minä.

Jos haluat seurata, miten kasvatamme mieheni kanssa varallisuuttamme pienellä rahalla mutta suurella sydämellä remontoimalla pommeista helmiä, ota seurantaan Instatilini Taloushaukka.

Edellinen
Edellinen

Uuden Airbnb-majoittajan 3 yleisintä virhettä – ja miten välttää ne

Seuraava
Seuraava

Q3/2020 tulokset - Orion, Kone, Neste ja Nordea