Näin jaat rahat parisuhteessa reilusti ja vältät rahariidat - ota käyttöön helppo malli

Kun kaksi ihmistä muuttaa yhteen, on tärkeää puhua rahankäytöstä ja kuinka rahat parisuhteessa jaetaan. Rahasta riitely on kyselyiden mukaan yleistä parisuhteessa, mutta näin ei tarvitse olla. Pariskunnan osapuolet voivat olla hyvinkin erilaisia rahankäyttäjiä, joten on tärkeää sopia mahdollisimman selvästi, kuinka yhteiset kulut jaetaan.

Yhteinen vuosibudjetti on malli, jonka avulla vältätte rahariidat ja teette yhteisestä talouden hallinnasta mahdollisimman helppoa ja reilua.

OMAT VAI YHTEISET RAHAT PARISUHTEESSA?

Erilaisia malleja jakaa rahat parisuhteessa on monia. Toisilla on täysin omat rahat joista kumpikin maksaa osuuden yhteisistä kuluista. Toiset ovat sopineet, että kaikki tulot ovat yhteisiä ja niistä maksetaan yhteiset ja omat kulut.

Mielestäni toimiva ja suositeltava malli on näiden yhdistelmä. Meidän perheessä on käytetty jo vuosien ajan yhteistä vuosibudjettimallia, jossa omien tilien lisäksi meillä on yhteinen tili, jonne kumpikin osapuoli siirtää sovitun tasa summan kuukausittain.

Tämä helpottaa myös henkilökohtaisen talouden hallintaa. Kun tasasumma yhteisiin menoihin on siirretty eri tilille, tiedämme tarkasti, kuinka paljon rahaa jää omaan käyttöön. Kun yhteiselle tilille siirrettävä summa on sama joka kuukausi, on helppo suunnitella omaa budjettia.

Parasta tässä mallissa on juuri se, että yhteisten menojen hallinnointi on helppoa ja reilua, jonka lisäksi kumpikin voi tehdä omilla rahoillaan mitä haluavat. Tällöin kummankaan ei tarvitse puuttua toisen rahankäyttöön, koska kumpikin hoitaa ensin osuutensa yhteisistä menoista. Kummankaan omat valinnat tai rahankäyttötottumukset eivät vaikuta perheen yhteiseen talouteen.

NÄIN JAATTE RAHAT REILUSTI PARISUHTEESSA VUOSIBUDJETTIMALLIN AVULLA

Vuosibudjettimalli on tehnyt perheemme talouden hallinnasta todella helppoa ja selkeää. Se on ehkä paras rahatyökalu, jonka ansiosta raha asiat pysyvät hallinnassa kuin itsestään, eikä rahasta tarvitse riidellä. Mallin avulla yhteisten kulujen jakaminen on tasa-arvoista, sillä laskujen ja muiden yhteisten menojen maksaminen on hyvin pitkälti ennalta suunniteltua ja automatisoitua. Kumpikin osapuoli tietää, mitkä kulut maksetaan yhteiseltä tililtä, eikä jokaisesta tarvitse keskustella erikseen kuka maksaa mitäkin.

Vuosibudjetin ideana on, että lasketaan yhteen kaikki yhteiset kulut koko vuoden ajaksi ja jaetaan summa kahdellatoista kuukaudella. Näin saadaan laskettua tasaerä, jonka yhteensä kumpikin osapuoli siirtää yhteiselle vuosibudjetti tilille. Nämä rahat ovat yhteisiä ja korvamerkattuja sovittuihin laskuihin ja kuluihin. Kun tasasumma on siirretty, molemmille jää omat rahat käytettäväksi mihin parhaaksi näkee.

Kotivinkki 6.9.2023

NÄIN LAADIT PERHEEN YHTEISEN VUOSIBUDJETIN JA VÄLTÄT RAHARIIDAT

Vuosibudjetin laatiminen kannattaa tehdä kerralla huolella, minkä jälkeen sen käyttö on todella helppoa eikä vie juurikaan aikaa. Listatkaa ensin yhdessä mitkä yhteiset kulut haluatte ottaa vuosibudjettiinne. Mukaan kannattaa laskea kaikki säännölliset laskut, kuten sähkö, vesi, vakuutukset, internet ja muut kiinteät kustannukset.

Myös ruokakulut kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan vuosibudjettiin, sillä ne lohkaisevat tyypillisesti ison erän kuukausibudjetista. On todella huojentavaa tehdä ruokaostoksia, kun rahat niihin on valmiiksi varattuna. Budjettiin kannattaa varata keskiarvon verran kuukausittaisista ruokakuluista, sillä summa harvoin on täysin sama joka kuukausi.

Meillä on laskettu mukaan myös lasten harrastukset ja vaatehankinnat, mikä on ollut olennaisen tärkeä juttu helpottamaan lapsiperheen rahastressiä. Kun talvi yllättää ja kaikille kolmelle lapsella tulee ajankohtaiseksi ostaa uudet talvivaatteet kenkineen, on kiva lähteä ostoksille tietäen, että rahat on olemassa vuosibudjettitilillä. Monissa perheissä äiti huolehtii lasten hankinnoista ja saattaa myös maksaa enemmän lasten kuluja. Kun lasten hankinnat ovat mukana vuosibudjetista, jakautuvat kulut reilusti, eikä ne ole pois kummankaan vanhemman omasta rahapussista.

Mukaan kannattaa laskea myös hieman extraa, jotta budjetin toteutumisessa on pelivaraa. Jos jokin yksittäinen kulu nousee, on kuukausittaista tasa erää aiheellista nostaa. Esimerkiksi meillä tytöt aloittavat tänä syksynä ratsastusharrastuksen, jonka kuukausimaksu ylitti harrastusmenoihin budjetoimani summan reilusti ja vaati lisäyksen vuosibudjetin kuukausierään. Muuten seuraan budjetin toteutumista kuukausittain ja päivitän vuosibudjetin vain kerran vuodessa.

VUOSIBUDJETTIMALLIN HYÖDYT

Vuosibudjetin ansiosta laskujen ja toistuvien menojen maksaminen on stressitöntä ja vaivatonta, sillä rahat ennalta tiedossa oleviin menoihin on aina valmiina yhteisellä vuosibudjetti tilillä. Toisina kuukausina kuluja on enemmän, toisina vähemmän. Yksittäiset isot laskut eivät hetkauta kuukausibudjettia suuntaan tai toiseen, sillä rahat niihin on aina valmiina.

Yhteiselle tilille siirretään yhteensä tietty summa joka kuukausi. Yhdessä sovitaan minkä verran on kummankin osuus eikä kuluja ole välttämätöntä jakaa puoliksi. Osuuksien määrään voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko puolisoilla keskenään suuret tuloerot tai lasten lukumäärä. Elämäntilanteen muuttuessa osuuksia voi muuttaa. Esimerkiksi jos äidin tulot laskevat äitiyslomalle jäädessä, voi olla ajankohtaista sopia uudelleen paljonko on kummankin osuus yhteisistä menoista.

Meidän taloudessa minä laitan vuosibudjetti tilille hieman enemmän rahaa, sillä asumme mieheni omistamassa talossa ja hän vastaa asumisen kuluista. Kompensoin tätä maksamalla enemmän yhteisiä menoja, mutta niin, että minulle jää vastaava summa omiin sijoituksiin, minkä verran mies kartuttaa omaisuuttaan lyhentämällä asuntolainaa. Perheessämme on kolme lasta joista vanhin on minun esikoiseni, joten siirrän myös hänen menojen verran enemmän rahaa yhteiselle tilille ja kaikkien lasten kulut ja menot maksetaan reilusti yhteisestä potista.

Vuosibudjettimalli on helposti sovellettavissa erilaisiin elämäntilanteisiin ja perheisiin. Olennaisinta on, että vuosibudjettitilin saldo kattaa kuukausittain yhdessä sovitut kulut. Se miten summa jaetaan, on täysin perheestä kiinni.

Samaa ideaa voi soveltaa myös yhden ihmisen talouteen. Tällöin listataan ylös kaikki kiinteät ja tiedossa olevat menot koko vuodelle ja jaetaan kahdellatoista. Tämä tasasumma siirretään kuukausittain erilliselle laskutilille, josta listatut menot maksetaan. Muu raha jää käyttöön.

TURVAA OMA TALOUTESI

Oli parisuhdetilanteesi mikä tahansa, jokaisen on tärkeää turvata oma taloutensa. Miten selviäisit, jos jäisit yksin? Parisuhde päättyy aina jossain vaiheessa, joko eroon tai puolison kuolemaan. Ellet ole ensiksi menehtyvä osapuoli, tulet jonain päivänä olemaan tilanteessa, jossa sinut tulee pärjätä itsenäisesti.

Valitettavan moni on taloudellisesti riippuvainen puolisostaan ja hyvä tavoite ihan jokaiselle on pärjätä taloudellisesti itsenäisesti. Se tarkoittaa, että osaa huolehtia omista raha asioistaan, on varautunut yllättäviin tilanteisiin riittävällä puskurilla ja on varaa selviytyä itsenäisesti.

MITEN PUHUA RAHASTA PARISUHTEESSA

Rahasta puhuminen parisuhteessa voi olla toisinaan vaikeaa. Mitä aikaisemmin ja avoimemmin keskustelun rahasta aloittaa, sen helpompi on luoda yhdessä juuri teille toimiva systeemi. Rahasta puhuminen voi etenkin suhteen alussa tuntua vaikealta, sillä kulttuurissamme rahaa pidetään hyvin henkilökohtaisena asiana.

Se mihin haluaa käyttää rahaa kertoo paljon siitä, mitä asioita pitää tärkeänä ja myös luoteenpiirteet voivat vaikuttaa rahankäyttöön. Toinen saattaa olla hyvinkin tarkka rahankäyttäjä ja toinen taas impulsiivinen shoppailija. Omaan rahatilanteeseen voi liittyä myös häpeää ja on hyvin tyypillistä, että toiselta salataan todellista rahatilannetta. Mitä enemmän rahasta puhuu ylipäätään, sen helpommalta avoin raha keskustelu alkaa tuntumaan. Suosittelen kokeilemaan!

Lue myös Kaksplussan artikkeli: Tuulin perheessä ei riidellä rahasta - Syynä on keino, joka tekee laskujen maksamisesta helppoa

Edellinen
Edellinen

Mitkä osakkeet voisivat menestyä vuonna 2025?

Seuraava
Seuraava

Oletko vastuullinen vuokranantaja? Kirja vastuullisuuden merkityksestä ja käytännöistä asuntosijoittajalle