Oletko vastuullinen vuokranantaja? Kirja vastuullisuuden merkityksestä ja käytännöistä asuntosijoittajalle
Ennakkoluulot vastaan vastuullisuus
Kirja saatu
Kun kuulin Hanna Silvolan ja Kati Valjuksen kirjasta Vastuullinen vuokranantaja, ajattelin, etten ole kirjan kohderyhmää. Kuvittelin vastuullisen asuntosijoittamisen tarkoittavan lähinnä kierrätysmateriaalien käyttöä remontoinnissa – enkä itse ole mikään remontoija. Vastuuullisuudesta kertovat ESG-merkinnät ovat kyllä tuttuja rahasto- ja osakesijoittamisen puolelta, mutta ne tuntuivat etäisiltä asuntosijoittamisen yhteydessä. Varsinkin, kun omistan vain yhden enkä kymmeniä sijoitusasuntoja, saatika satoja kuten kiinteistörahastot. Olin kuitenkin väärässä, sillä vastuullinen asuntosijoittaminen kuuluu suurien kiinteistörahastojen lisäksi myös yksityisille vuokranantajille.
vastuullinen asuntosijoittaminen on yllättävän yksinkertaista
Kirja käsittelee vastuullista vuokranantajuutta käytännönläheisesti, avaten vastuullisuuden ulottuvuudet ESG:n kautta. ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance eli ympäristö, sosiaalinen vastuu, hallintotapa. ESG-termi saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta Silvola ja Valjus onnistuvat tekemään vaikeasta käsitteestä helposti ymmärrettävän. He käyvät perusteellisesti läpi vastuullisuuden termejä ja esittävät konkreettisia vinkkejä, jotka auttavat sekä aloittelevia että kokeneita vuokranantajia. Esimerkiksi:
Ympäristövastuu: Energiankulutuksen ja vedenkäytön vähentäminen, jätteiden hallinta, ja sijainnin merkitys.
Sosiaalinen vastuu: Vuokralaisten turvallisuus, vuokra-asunnon laatu, ja vuokralaisen yksityisyyden suoja.
Hyvä hallintotapa, taloudellinen vastuu: Hyvä vuokratapa, tietosuoja ja taloyhtiön hallituksen valta sekä vastuu.
Kirjassa käsitellään myös sitä, miten vastuullisuus ei ole pelkkää hyväntekeväisyyttä, vaan sillä on selkeitä vaikutuksia pitkän aikavälin sijoitustuottoihin ja riskiehallintaan. Asumisen hiilijalanjälki, asunnon energiatehokkuus ja julkisen liikenteen läheisyys eivät ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan ne tekevät kohteista halutumpia vuokramarkkinoilla.
Kenelle "Vastuullinen vuokranantaja" -kirja sopii?
Kirja on erinomainen opas monille:
Asuntosijoittajille: Olitpa vasta harkitsemassa asuntosijoittamisen aloittamista tai kokenut vuokranantaja, tämä kirja auttaa kehittämään vastuullisuutta ja parantamaan sijoitusstrategiaasi.
Taloyhtiöiden hallituksen jäsenille: Hallituksen jäsenet voivat tehdä vastuullisia päätöksiä, jotka edistävät kestävää asumista ja kiinteistön arvoa.
Vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneille: Kirja selkeyttää ESG-periaatteet (ympäristö, sosiaalinen vastuu, hallintotapa) ja tuo vastuullisuuden konkreettiseksi sijoituskohteissa.
Vastuullisesta asumisesta kiinnostuneille: Kirja tarkastelee, miten vastuullinen asuminen vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin ja asuinympäristön kehittämiseen.
Miten vastuullisuus parantaa asuntosijoittamista?
Vastuullinen vuokranantajuus ei ole vain ympäristötekojen toteuttamista – se on myös parempaa riskienhallintaa ja pitkän aikavälin sijoittamista. Kirja havainnollistaa, kuinka vastuullisuus lisää arvoa sekä vuokranantajalle että yhteiskunnalle. Se auttaa ymmärtämään, miten asumisen ilmastovaikutuksia voi pienentää ja mitä etuja vastuullisuus tuo mukanaan vuokralaiskokemuksesta alkaen.
Vastuullinen vuokranantaja tarjoaa hyödyllisiä näkökulmia vastuullisuuden merkityksestä asuntosijoittamisessa, mutta se voisi hyötyä vielä syvemmistä käytännön esimerkeistä, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään, miten vastuullisuus toteutuu päivittäisessä toiminnassa. Lisäksi olisi ollut mielenkiintoista saada ohjeita ja laskukaavoja taloudellisten vaikutusten arvioimiseen vastuullisen ja ei-vastuullisen vuokranantajuuden välillä. Mutta ehkä nämä toiveeni vaativat jatko-osan kirjoittamista! Vaikka sellainen “vastuullisen asuntosijoittajan tehtäväkirja” voisi olla toimiva!
Miksi ymmärsin olevani vastuullinen vuokranantaja
Lukiessani tajusin, että taidan olla vastuullinen vuokranantaja, vaikka en ole sitä aiemmin tiedostanut. Omistan uudisasunnon kattavien julkisen liikenteen yhteyksien läheltä ja kauppa on aivan lähellä. Ympäristöä tukevia ratkaisuja löytyy myös taloyhtiöstä: talo lämpiää ekologisella maalämmöllä, taloyhtiössä on pyöräparkki ja vuokrattava yhteisauto. Läheisyys kouluihin, päiväkoteihin ja korkeakouluihin tekee asunnosta ihanteellisen monille vuokralaisille. Muutaman minuutin päässä on leikkipuisto sekä luontopolut. Lisäksi kuulun taloyhtiön hallitukseen, joten pystyn vaikuttamaan itse vastuulliseen päätöksentekoon. Taidanpa vinkata kirjasta taloyhtiöhallituksen kollegoille, jotta olemme kaikki samalla näkökulmalla kehittämässä taloyhtiötä!
Tämä kirja muistutti minua siitä, että vastuullisuus on kokonaisvaltaista. Jokaisella valinnalla, oli se pieni tai suuri, voi olla merkittävä vaikutus. Silvolan ja Valjuksen teos antaa eväät tarkastella vuokraustoimintaa uudesta näkökulmasta – vastuullisuuden kautta.
Tietoa vastuullisesta sijoittamisesta kaikkien saatavilla
Vastuullinen vuokranantaja on ajankohtainen ja käytännönläheinen opas, joka auttaa ymmärtämään vastuullisuuden kasvavaa merkitystä asuntosijoittamisessa. Se inspiroi tekemään parempia päätöksiä – niin itsensä, vuokralaistensa kuin tulevien sukupolvien hyväksi.
Jos kirjaa ei vielä löydy lähikirjastostasi, tiesitkö, että kirjastot ottavat mielellään vastaan hankintapyyntöjä? Itse tein hankintapyynnön omaan kirjastooni, jotta saisin kirjan lainattua. Tämä maksuton teko auttaa jakamaan vastuullisen sijoittamisen tietoa laajemmalle. Ja sehän on taas vastuullinen teko!
- Mari @varallisuusprojekti