Nainen Kasvussa-blogin takana
Kasvussa-blogi täyttää pian vuoden! Hurjaa, kuinka nopeasti aika menee. Sain idean blogista tasan vuosi sitten marraskuussa, kun olin lomailemassa yksin Sri Lankassa. Osallistuin tuolloin joogaretriittiin, jossa pääsin lepäämään sekä huoltamaan kehoa ja mieltä hyvin stressaavan työsyksyn jälkeen. Tuolla lomalla oli aikaa ajatella ja unelmoida. Huomasin haaveilevani siitä, että pääsisin sijoittajana pidemmälle ja löytäisin enemmän aikaa itseni kehittämiseen sekä lukemiseen. Huomasin myös vahvan palon jakaa ajatuksiani muiden kanssa sekä verkostoitua muiden sijoittamisesta, työelämästä ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Blogin kirjoittaminen on oivallinen tapa kehittää itseään ja jakaa tietoa myös muille samoista teemoista kiinnostuneille. Niinpä päätin aloittaa bloggaamisen ja joulun jälkeen 2018 julkaisin ensimmäisen postaukseni, perhoset mahassa jännityksestä.
On ollut mahtava huomata, että olen saanut vuoden aikana blogimatkalleni ihania tukijoita, jotka ovat alkaneet seurata blogiani eri kanavissa ja ovat aktiivisesti pitäneet yhteyttä somen kautta. Olen saanut Instagramissa jonkin verran pyyntöjä avata hieman taustaani ja kertoa lisää matkastani asuntosijoittajana. Tässäpä siis vastauksia yleisimpiin kysymyksiin!
Taustani
Kasvoin lapsuuteni keskiluokkaisessa yrittäjäperheessä vanhimpana sisaruksena. 90-luvun lama ravisteli meidänkin perhettämme ja siksi opin jo varhain, että raha ei kasva puussa, vaan sen eteen on tehtävä töitä.
Jo lapsuudessani minulla oli monta rautaa tulessa, enkä osannut päättää harrastaisinko näytelmäkerhoa, voimistelua, ratsastusta vai yleistä taiteilua. Siispä harrastin kaikkea! Sama meininki varmaankin jatkui, koska opiskeluaikana sain parhailta kavereiltani lahjaksi paidan, jossa luki "osaan kaikkea, mutta en mitään kunnolla". Tämä lienee kuvaa hyvin aktiivista ja vähän kaikesta kiinnostunutta luonnettani.
Olen alunperin kotoisin Lapista (Rovaniemeltä) ja päätynyt monen Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen suosikkikaupunkiini Lontooseen. Lontoossa olen asunut nyt vajaa kolme vuotta ja edelleen katselen tätä suurkaupunkia "vaaleanpunaisten silmälasien" läpi. Tämä on ehdottomasti unelmieni kaupunki, koska se tarjoaa kaikkea mahdollista: kulttuurielämyksiä, historiallisia nähtävyyksiä, musikaaleja, urheilua, hämyisiä pubeja, ihania puistoja ja upeita ravintoloita.
Lue lisää taustastani ja ajatuksiani Rovaniemestä Lapin Kansan -artikkelista.
Koulutukseltani olen sekä kasvatustieteiden että filosofian maisteri, joten pitkä aika tuli kulutettua yliopiston luentosalien penkkejä. Olin 19-vuotias aloittaessani opinnot opettajaksi ja jo parin vuoden sisällä selkiytyi, ettei ala tule olemaan lopullinen valintani. Tuossa iässä nuori ihminen usein vielä hakee suuntaansa ja muutaman vuoden kuluessa kiinnostuksen kohteet selkenevät ja tavoitteet muokkautuvat paremmin. Siksi päädyin hakeutumaan vielä viestinnän opintojen pariin, mikä onneksi oli mahdollista tuolloin normaalien pääsykokeiden kautta. Siksi en missään nimessä ole ylioppilaskiintiöiden kannattaja. Lukioikäinen on mielestäni liian nuori päättämään koko loppuelämänsä suuntaa. Ihmisellä täytyy olla vapaus muuttaa mieltään ja vaihtaa opiskelualaansa myöhemminkin.
Jo yliopistoaikana ymmärsin, että opinnot ovat hieno lähtölaukaus uralle, mutta on tärkeää olla avoimin mielin valitessaan urapolkuja. Itse en esimerkiksi päätynyt opettajan tai viestinnän alan töihin, vaikka koulutukseni niille aloille valmistikin. Sen sijaan löysin urapolun liike-elämästä myynnin ja asiakkuuksien saralta. Olen kuitenkin kokenut, että kasvatustieteen ja viestinnän opinnoista on ollut erittäin paljon hyötyä urallani, koska ne vahvistivat useita sellaisia ominaisuuksia ja taitoja, joita olen tarvinnut työelämässä suurten asiakkuuksien ja myyntihankkeiden hallinnassa. Tällä hetkellä teen yritysmyynnin tehtäviä kansainvälisessä organisaatiossa. Aiemmin urallani olen tehnyt myös rekrytoijan, kouluttajan ja tutkijan töitä.
Lue lisää siitä, miten päädyin teknologia-alalle myynnin tehtäviin
Miten vietän vapaa-aikaani?
Vapaa-ajallani toimin asuntosijoittajana yhdessä puolisoni kanssa. Olemme sijoittaneet asuntoihin nyt parin vuoden verran ja päässeet jo varsin vauhdikkaaseen alkuun Suomessa. Olen tänä vuonna aloittanut sijoitustoiminnan osakeyhtiöni kautta myös Englannissa. Olen siis tuore sivutoiminen yrittäjä ja tänä vuonna innostuin perustamaan toisenkin yrityksen yhdessä muutaman sijoittajakollegan kanssa (Rahamedia Oy). Edelleen on monta rautaa tulessa, joten arjessa ei juurikaan tylsiä hetkiä pääse syntymään!
Lue lisää siitä, miten päädyin asuntosijoittajaksi
Vastapainona tälle kaikelle toimii liikunta. Ennen Lontooseen muuttoa liikunta oli elämässäni arkipäiväistä, koska toimin sivutoimisesti ryhmäliikunnan ohjaajana opintojen ja töiden ohessa. Nykyään pyrin pitämään kunnostani huolta lähinnä kuntosalin ja lenkkeilyn avulla. Lisäksi nautin vapaa-ajallani Lontoon kulttuuri- ja ravintola-antimista aina mahdollisuuksien mukaan.
Miten kiinnostuin sijoittamisesta?
Kiinnostuin sijoittamisesta ensimmäisen kerran vasta mentyäni täyspäiväisesti työelämään. Opiskelijavuosina rahaa oli suhteellisen niukasti ja jos jäi ylimääräistä, käytin rahat matkusteluun tai säästin ne säästötilille. Yhtäkkiä työelämään mentyäni aloin saamaan parempaa palkkaa ja myyntiurani lähtiessä lentoon aloin saamaan myös suurempia komissiopalkkioita. Olin kuitenkin tottunut elämään suhteellisen pienellä budjetilla, joten rahaa jäi säästöön asunnon käsirahaa varten. Kun sitten lopulta ostimme puolisoni kanssa omistusasunnon, aloimme miettiä, miten voisimme muutenkin alkaa rakentaa turvallista taloudellista tulevaisuutta sen sijaan, että käyttäisimme rahamme aina sitä mukaan, kun rahaa tulee.
Millainen oli ensimmäinen sijoituskohteeni?
Kiinnostuttuani sijoittamisesta, aloitin sijoittamaan oman pankkini tarjoamiin rahastoihin. Olin kuitenkin sijoittajana riskinottajien maltillisemmasta päästä, joten tuotot eivät olleet päätä huimaavia. Aloin pohtia myös muita tapoja sijoittaa, joten kiinnostuin myös asuntosijoittamisesta. Tuolloin kävimmekin useampaan kertaan katsomassa mahdollisia kohteita. Uskalsimme lähteä sijoittamaan vasta kuitenkin vasta 2017, kun meistä tuli puolisoni kanssa vuokranantajia ikään kuin ”luonnollisesti”. Tuolloin muutimme Lontooseen ja laitoimme oman omistusasuntomme vuokralle. Hyvä vuokralainen löytyi helposti ja saimme vuokrarahalla katettua asunnon kulut, lainat ja verot. Tuosta hyvästä kokemuksesta innostuneena päätimme samantien ostaa toisenkin sijoitusasunnon ja ”lumipallo lähti pyörimään”. Seuraavan vuoden aikana ostimme sitten jo useamman asunnon.
Kuuntele haastatteluni Ostan Asuntoja Podcastissa
Miten olen rahoittanut sijoittamisen?
Tähän mennessä olen sijoittanut työelämässä tienaamiani rahoja, joita on jäänyt säästöön sekä käyttänyt tehokkaasti velkavipua. Velkavipu asuntosijoittamisessa tarkoittaa vieraan pääoman (tässä tapauksessa pankkilainan) käyttöä sijoituksen rahoittamiseen. Velkavivun avulla on ollut mahdollista ostaa useampi asunto hyödyntäen pankilta saatavaa asuntolainaa ja olemme voineet ripotella säästömme useamman asunnon käsirahaksi. Asuntolainojamme on taannut suurilta osin aikaisemmin ostamamme omistusasunto, jonka pankkilainaa ehdimme lyhentää jo useamman vuoden ajan ennen ensimmäisen sijoitusasuntomme ostoa. Toisaalta nyt asuntosalkkumme on kasvanut ja jokainen vuokranmaksu lyhentää pankkilainojamme ja sitä mukaa vapauttaa lisää vakuutta tulevien asuntolainojemme takaamiseksi.
Englannissa olen hyödyntänyt myös ns. "bisnesenkelirahoitusta". Tämä tarkoittaa sitä, että yksityinen henkilö lainaa rahaa yritykselleni kiinteää korkoa vastaan määräajaksi. Tällä rahoituksella olen rahoittanut esim. sijoitusasunnon remontin, joka on auttanut nostamaan sijoituskohteen arvoa. Kohteen remontin valmistumisen jälkeen olen uudelleenrahoittanut pankkilainan talon uudelle arvolle ja sen jälkeen olen maksanut rahat enkelille takaisin, ellei hän ei ole halunnut jättää investointiaan yritykseni käyttöön myös seuraavaa kohdetta varten.
Lue lisää velkavivusta asuntosijoittamisessa
Miten sijoittaminen jatkui alun jälkeen?
Nyt meillä on Suomessa on kymmenkunta asuntoa. Lisäksi olen alkanut opiskella nykyisen kotimaani Englannin asuntomarkkinaa ja tein tänä vuonna ensimmäisen sijoitukseni Liverpooliin, josta ostin useamman huoneen rivitalon, jonka remontoin laadukkaaksi huoneittain vuokrattavaksi soluasunnoksi. Englannissa soluasuminen on erittäin yleistä jopa aikuisten ammattilaisten keskuudessa ja meille asuntosijoittajille oivallinen instrumentti saada hyvää vuokratuottoa. Nyt olen juuri hankkimassa yritykselleni kolmatta kohdetta Englannista. Tavoitteena on jatkaa asuntoihin sijoittamista molemmissa maissa.
Lue lisää ensimmäisestä sijoituksestani Englannissa
Miksi sijoitan juuri asuntoihin?
Asunnot ovat mielestäni yksi parhaista sijoitusmuodoista sen vuoksi, että ne tarjoavat tasaista ja suhteellisen hyvin ennustettavaa tuottoa sijoitetulle rahalle. Myös pankkien silmissä asunnot ovat suhteellisen vakaita sijoituskohteita ja siksi niihin saa suhteellisen hyvän vakuusarvostuksen. Tämä taas mahdollistaa velkavivun käytön. Toki on pidettävä huolta siitä, että sijoitusasuntoja valitessaan tekee päätökset huolella, numeroihin ja tietoon perustuen, ei arvailulla tai tunteella. Näin ei tule ostaneeksi asuntoa esimerkiksi taantuvalta alueelta, jossa asuntojen hinnat laskevat merkittävästi tai on vaikea löytää asuntoon vuokralaista.
Lue lisää siitä, miten valitsen sijoitusasuntoni
Suurimmat opit asuntosijoittamisen polulla
Asuntosijoittaminen Suomessa on pitkäjänteistä puuhaa, eikä siitä ole odotettavissa pikavoittoja. Velkavivulla sijoittaessa kassavirta ei päätä huimaa niinä vuosina, kun lainaa vielä lyhentää. Siksi asuntosijoittaminen on ainakin itselleni pitkän tähtäimen sijoittamista, jonka hedelmiä keräämme vuosien päästä. Jotta sijoitus olisi tuottava, on todella tärkeää tiedostaa asuntosijoittamisen riskit ja ennaltaehkäistä niitä tekemällä huolellinen analyysi sijoituskohteista ennen ostopäätöstä.
Lue lisää asuntosijoittamisen riskeistä
Toinen oppimani asia on se, että asuntosijoittaminen ja vuokranantajuus vaatii työtä ja aikaa. Hyvien sijoitusasuntojen etsiminen ja hankkiminen vaatii markkinan jatkuvaa tarkkailua ja nopeutta liikkeissään silloin, kun hyvä asunto osuu kohdalle. Vuokranantajuus on myös työllistävää hommaa: vuokralaisen etsiminen, vuokrasopimusten hoitaminen sekä asunnon ylläpitäminen vaatii työtä, etenkin jos on päättänyt hoitaa kaiken itse ilman ulkopuolisia apuja.
Lue lisää siitä, miten hoidan asuntosijoittamista Suomeen etäältä
Miten olen opiskellut asuntosijoittamista?
Toki suhtaudun aina uusin asioihin tietynlaisella nöyryydellä ja ymmärrän, että aluksi on hyvä perehtyä asuntosijoittamisen perusasioihin ennen kuin sijoittaa ensimmäiseen asuntoonsa. Perehdyin siis aihetta käsitteleviin blogeihin ja muutamaan kirjaan ennen, kuin aloitin sijoittamisen Suomessa. Erityisesti Englannissa olen opiskellut aihetta pitkään ja hartaasti, koska Englannin markkina on hyvin erilainen kuin Suomessa ja täällä on paljon sääntelyä, joka asuntosijoittajan tulee ymmärtää. Ilmoittauduin Englannissa vuoden kestävään valmennusohjelmaan, johon kuului useita viikonloppukursseja, mentorointia sekä laajan sijoittajaverkoston tuki.
Tutustu kokeneen asuntosijoittajan Harri Hurun Ostan Asuntoja -blogiin
Osta, vuokraa ja vaurastu – Opas asuntosijoittamisen maailmaan (Joonas Orava ja Olli Turunen) *
Olen aina uskaltanut kysyä apua ja tukea viisaammilta, joten kokeneen mentorin sekä verkoston avulla pääsin turvallisemmin vauhtiin asuntosijoittaja Englannissa. Kokeneempien esimerkkiä seuratessa oppii nopeammin ja pystyy omaksumaan hyviä käytäntöjä myös omalle polulle. Lisäksi pyrin aina muodostamaan ympärilleni osaavan tiimin ja olenkin löytänyt ympärilleni Power-tiimin, joka auttaa minua sijoitusteni remontoinnissa, hallinnoimisessa sekä vuokralaisten etsimisessä. Ilman heitä homma ei onnistuisi, koska asun itse Lontoossa, mutta sijoitan Pohjois-Englannissa sijaitsevaan Liverpoolin kaupunkiin.
Kiitos ihanat, että olette olleet matkalla mukana tämän vuoden!
<3 Niina
*sisältää mainoslinkin
Huomioithan, että blogin tarkoituksena ei ole antaa sijoitussuosituksia tai -neuvoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.