Tavoitteiden kirkastamista vuodelle 2022

Olen jo usean vuoden ajan ottanut tavaksi pysähtyä uuden vuoden tienoilla pohtimaan mennyttä vuotta ja suunnittelemaan tulevaa. Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta, vaikka huomasinkin, että tavoitteiden miettimisen kanssa minulla oli yllättävän paljon haasteita. Instagramin puolella kerroinkin, miten jatkuva tavoitteiden asettaminen, niiden seuraaminen ja jahtaaminen on asia, jota olen alkanut hieman karsastamaan ja kyseenalaistamaan. Toisaalta olen vahvasti sitä mieltä, että tavoitteita ja päämääriä on hyvä olla, sillä ne viitoittavat tietä kohti unelmia sekä tietenkin myös boostaavat tekemistä. Pohdinnan päätteeksi tulin tulokseen, että määritän itselleni edelleen tavoitteita, mutta aion keskittyä vielä enemmän itse matkan tekemiseen, pelkän lopputuloksen sijaan. Myös aiempien vuosien tapaan, en ota tavoitteita liian vakavasti. Teen niiden eteen työtä, mutten hampaat irvessä. Keskityn yhä paremmin kuuntelemaan itseäni, ja jos tuntuu siltä, että haluan muuttaa tekemisen suuntaa, tai tekeminen ei tunnu enää hyvältä, teen muutoksia enkä puske väkisin.

loppu “sittenkun”-tekemiselle

Myönnetään, en osaa tarpeeksi juhlia onnistumisiani tai tavoitteisiini pääsyä. Käsi ylös, kuka tunnistaa saman? Yleensä käy niin, että kun yksi etappi on saavutettu, tulee ensimmäisenä mieleen seuraava juttu, jota kohti lähden suuntamaan. Kunnollista pysähtymistä ei oikein tule. Nyt päätinkin, että jatkossa aion pysähtyä riittävän usein ja vain ihastella ja fiilistellä sitä matkaa jota kuljen. Vaikka tavoite ja esteet ennen siihen “maaliin” pääsyä näyttäisivätkin isoilta tai jopa mahdottomilta, yritän olla keskittymättä liikaa lopputulokseen, eli tilanteeseen "sittenkun" olen siellä tai täällä ja "sittenkun" on sitä ja tätä. Pyrin tietoisesti pysähtymään jokaisen pienenkin etenemisen jälkeen ja nauttia itse matkasta. On karmea ajatus, jos tekeminen olisi nihkeää ja palkinto ja helpotus koittaisi vasta lopussa. Ei kiitos.

Mutta mennäänpä nyt niihin tavoitteisiin.

1. Laittaa 10 000€ pörssiin

Tämä tavoite minulla oli jo viime vuonna ja sen onnistuin saavuttamaan yllättävänkin helposti. Viime vuonna tekemistä avitti töistä saatu tulospalkkio, jonka sijoitin kokonaisuudessaan pörssiin sekä se, että sijoitin useamman tuhat euroa suoraan puskuristani. Mutta millaiselta tavoitteen saavuttaminen näyttää tämän vuoden osalta? Tuo kymppitonni vuodessa tekee noin 833 euroa joka kuukausi sijoitettavaksi. Se on iso raha. Vaikka tämä vuosi on taloudellisesti parempi kuin viime vuotinen oli, eihän tämä nyt mikään läpihuutojuttu sentään ole. Tämän vuoden erottaa viime vuosta se, että palkkani on parantunut sekä tämä vuosi kuluu kokonaisuudessaan töissä. Toisaalta en voi sijoittaa enää puskuristani vaan päinvastoin, puskuria pitäisi saada kasvatetuksi tänä vuonna usealla tuhannella eurolla.

Minulla on jo pitkään ollut kuukausisäästösopimus Nordnettiin, ja tällä hetkellä automaattisesti eri rahastoihin siirtyy 500 euroa kuussa. Tämän lisäksi pitäisi vielä se noin 333 euroa saada joka kuukausi irrotettua sijoittamista varten. Olen ajatellut hoitaa asian niin, että kun koossa on vähintään 1000 euroa, ostan summalla yhden firman osakkeita. Mikäli tämä suunnitelma toteutuu ajattelemallani tavalla, vuoden loppuun mennessä olisin saanut 6000 euroa kasaan rahastoihin ja 4000 euroa osakkeisiin. Mielestäni tämä on ihan hyvä jako ja edustaa omaa sijoitusstrategiaani.


2. Ostaa kaksi sijoitusasuntoa

Viime vuonna tavoitteenani oli ostaa yksi sijoitusasunto. Tämä taktiikkani ostaa yksi sijoitusasunto per vuosi on toiminut hyvin ja melko stressittömästi. Tällä tahdilla ostaminen ei ole vaatinut kummoisia ponnisteluja vaikka toki aikaa asunnon etsintään on mennyt erittäin paljon. Minulla ei ole haluja kasvattaa asuntosalkkua useisiin kymmeniin asuntoihin, vaan olen ajatellut että 10-15 asuntoa on minulle sopiva määrä. Koska olen verkostoitunut useamman asuntosijoittajan kanssa ja ihastellut heidän kovaa tahtia ja tekemistään, on herännyt kuitenkin inspiraatio lisätä hieman omiakin kierroksia. Kahden sijoitusasunnon osto vuodessa asuntosijoituspiireissä ei ole temppu eikä mikään, mutta tämä on minulle tyydyttävä taso ja olen valtavan iloinen, mikäli tavoite menee maaliin.

Viime vuoden lopulla muutin hieman asuntosijoitusstrategiaani ja myimme mieheni kanssa yhteisesti omistetun sijoitusasunnon. Tästä vapautui vakuutta hurja määrä, joten lainansaanti ei pitäisi olla haasteena. Kapuloita rattaisiin saattaa tosin pistää se, että tarkoituksenamme on ostaa meille isompi koti ja tätä varten tarvitsemme luonnollisesti enemmän lainaa. Saa nähdä kunhan tämä paletti selviää, miten sijoitusasuntolainan saamisen käy. Uskon kuitenkin siihen, että lainan saanti ei ole ongelma. Toki tähän vaikuttaa se, minkä hintaisia sijoitusasuntoja lähden hakemaan. Todennäköisesti pitäydyn yhä Oulun markkinoilla ja yksiössä tai kaksiossa, joten lainasummat eivät kovin hurjia tule olemaan.

3. Tehdä jotain uutta sijoitusrintamalla

Sijoittamisen mielenkiintoisessa maailmassa pyörineenä, on minulle herännyt erilaisia ajatuksia ja ideoita joita haluaisin testata sijoitusmielessä. Vaikka juuri tällä hetkellä ja varmaan koko alkuvuoden osalta kevääseen saakka ei oikein ole paukkuja uusien sijoitusrintamien valloittamiseen, niin onhan se vielä sitten koko loppuvuosi mahdollisuuksia täynnä. En osaa vielä tarkemmin sanoa, mitä tuo uusi voisi olla, mutta luetellaan nyt joitain asioita, joita haluan jossain vaiheessa kokeilla. Ehkä tänä vuonna, ehkä 10 vuoden päästä.

Haluaisin joskus:

- sijoittaa aikaani sekä rahaani startupiin

- kokeilla flippausta (niin että en itse remontoi juurikaan)

- ostaa mökin, joka olisi ensisijaisesti sijoitusmielessä ostettu ja vuokrattu suurimmaksi osaksi ajasta kalustettuna

- pitää yhden luennon sijoittamista

- sijoittaa johonkin sellaiseen, mihin en aiemmin ole sijoittanut

- sijoittaa yhdessä jonkun toisen kanssa (esimerkiksi ostaa kimppaan sijoitusasunto, jota vuokrataan kalustettuna)

Tässäpä muutamia juttuja, joita olen välillä pyöritellyt mielessä, että olisi hauska testata, ainakin kerran. Jos keksit listan jatkoksi jonkun uuden ehdotuksen, niin kerro ihmeessä! Lisäksi vinkit näiden ajatusten toteuttamiseksi, otetaan innolla vastaan! :)

4. panostaa hyvinvointiin joka ikinen päivä

Kolme ensimmäistä kohtaa käsittelivät taloudellisia tavoitteitani, mutta onhan tämä viimeinen kohta kaikista tärkein. Tämä tavoite on myös kaikista epäselvin, sillä se voi periaatteessa tarkoittaa mitä vain isoa tai pientä päivittäistä tekemistä oman hyvinvoinnin parantamiseksi. Lisäksi tämän kohdan erikseen mainostaminen tuntuu hieman turhalta, vaikka toisaalta taas ei ollenkaan turhalta, sillä kuten aiemmin kirjoitin, tavoitteiden on tarkoitus toimia suuntaviivoina ja ryhdittää arjen tekemistä.

Tämän kohdan onnistumiseksi olen ottanut käyttööni paperisen kalenterin, johon merkkaan joka kuukaudelle erilaisia hyvinvointiin liittyviä päämääriä ja tavoitteita. Tammikuun osalta olin kirjoittanut, että tavoitteena on meditoita joka päivä sekä vähentää someaikaa maksimissaan 20minuuttiin per päivä. (Onnistui hyvin!) Helmikuun osalta tavoitteena on jatkaa säännöllistä jumppailua ja kuntosalia aivan liian pitkäksi venyneen tauon jälkeen sekä jatkaa hiljattain alkanutta pätkapaastoilua. Näitä asioita seurailen ja suunnittelen ainakin viikkotasolla ja se on kyllä mukavaa puuhaa.

Taloudellisten tavoitteidenkin suhteen olisi varmaan myös hyvä tehdä jonkinlaista roadmappia siitä, miten tavoitteisiin pääsen. Täytyykin ottaa tämä työn alle piakkoin!

Tässäpä tavoitteitani ja ajatuksia tulevalle vuodelle. :)

Mikäli haluat seurata matkaani näiden teemojen ja muiden aiheiden ympärillä, ota Instagram-tilini seurantaan.

Edellinen
Edellinen

Kryptosijoittajan ABC

Seuraava
Seuraava

Millä mielin vuoteen 2022?