Kuinka paljon aikaa käytän osakesijoittamiseen?

Rahamedian bloggaaja Taloushaukka kirjoitti taannoin blogissaan siitä, kuinka paljon asuntosijoittaminen vaatii häneltä aikaa. Katin kirjoituksen innoittamana innostuin itsekin miettimään omaa ajankäyttöäni osakesijoittamisen suhteen. Kuluttaisin mielelläni pohjattoman paljon aikaa osakemarkkinoiden seuraamiseen ja yritysten analysointiin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole mahdollista työssäkäyvänä kahden lapsen äitinä. Toisaalta onni on, että pystyn tekemään etätyötä joustavasti ja työskentelen yrittäjyyden tutkimisen ja opettamisen saralla, joten koitan hyödyntää monipuolista sijoitustiedon hankkimista myös omassa päivätyössäni.

Tässä blogissa avaan, mitä teen päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja silloin kun ennätän. Varsinaisia tuntimääriä on vaikea laskea, sillä seurantaa tulee tehtyä eri muodoissa, eivätkä viikot ole samanlaisia.

Päivittäin seuraan pörssiuutisointia

Omat työpäiväni kuluvat pitkälti koneen äärellä, ainakin näin korona-aikana. Tässä mielessä on helppo pitää useampaa mediaa auki. Itsellä usein auki ovat Talouselämä, Arvopaperi, YahooFinance ja WallStreet Journals. Kauppalehdestä seuraan pörssikursseja päivän mittaan. Twitterissä myös seuraavan aktiivisesti #sijoittaminen #investing postauksia, koska monesti tätä kautta voi saada hyvin reaaliaikaista tietoa päivän pörssitapahtumista. Twitterissä lisäksi seuraan useiden yhtiöiden sijoittajaviestintätilejä sekä useita eri kansainvälisiä talousmedioita. Jos silmiin osuu jotain todella mielenkiintoista, saatan lukea aiheesta lisää tai sitten vaan laitan asian jollain tavalla muistiin.

Olen myös erilaisilla sähköpostilistoilla ja tätä kautta päivittäin tulee postia, kuten aamukatsaukset Inderesiltä ja Marketsceeneriltä. Näitä en ennätä millään lukemaan, mutta jos joku mielenkiintoinen otsikko herättää huomioni, niin sen sitten saatan klikata auki ja lukaista nopeasti läpi.

Viikoittain kuuntelen muutamia podcasteja

Viikkotasolla koitan kuunnella muutamia podcasteja samalla kun olen lenkillä tai teen kotityötä. Moni näistä on varmasti tuttuja aktiivisille sijoittajille, kuten Rahapodi, Traders Club ja Inderesin Vernerin Vartti. Edellisten lisäksi myös esimerkiksi Titaanien taistelu ja Heikkilä & Vilen, jotka eivät tosin viikoittain tule, mutta itse tykkään. Aika ajoin kuuntelen myös muutamia eri jenkkipodcasteja mitä satun löytämään, mutta mitään säännöllistä, hyvää viikoittaista jenkkiyhtiöitä käsittelevää podcastia en ole löytänyt.

'Pyrin myös viikoittain itse julkaisemaan omalla Instagram-tililläni lyhyen pörssikatsauksen, jossa nostan esille muutaman mielenkiintoisen ilmiön tai uutisoinnin viikon varrelta koskien osakemarkkinoita. Välillä tekee tiukkaa näidenkin asioiden seuraaminen, ja stressiä en halua itselleni kuitenkaan ottaa.'

Kuukausittain seuraan yhtiökohtaista uutisointia

Tähän kategoriaan kuuluvat yhtiöiden tulosjulkistukset, niin kvartaaleittain kuin vuosittaiset tulosjulkistukset sekä esimerkiksi yhtiöiden pitämät pääomamarkkinapäivät.  Yleensä nämä aikalailla keskittyvät muutamiin viikkoihin: esimerkiksi huhtikuussa on ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset, heinäkuussa toisen ja niin edespäin.

Katson läpi seuraamieni yhtiöiden tulokset sekä yhtiön omilta sivuilta ja luen talousmedian sekä analyytikkojen antamia lausuntoja. Mikäli mahdollista, parhaimmassa tapauksessa koitan kuunnella myös yhtiöiden esityksiä livenä. Mielestäni yritysten johdon esiintymiset ja erityisesti Q&A-sessiot ovat mielenkiintoisia ja antavat itselle näkemystä siitä miten vahvasti yritysjohto itse arvioi ja uskoo tulevaisuuden näkymiin. Erinomaista on, että esimerkiksi nämä tilaisuudet yleensä nauhoitetaan ja ne ovat nähtävillä ja kuunneltavissa yhtiöiden nettisivuilla, joten niihin voi palata, vaikka itse tilaisuuteen ei livenä päässyt osallistumaan.  

Yhtiöanalyysejä olisi myös hyvä tehdä kuukausittain, jos omalle tarkkailulistalle on nostanut yhtiöitä. Tätä kuukausittaista rytmiä on vaikea ylläpitää, ja valitettavasti näin moni hyvä ostopaikka on jäänyt hyödyntämättä ennakkoon, esimerkkinä viime syksynä listaamani Rapala ja Taaleri, joiden tilanne talven aikana muuttui totaalisesti.

Silloin kuin ennätän

Sijoittamiseen liittyvää materiaalia on ihan valtavasti saatavilla, kirjallisuudesta päivittäiseen pankkien tuottamaan dataan. Kaikkea ei ole säännöllisesti mahdollista seurata. Tällä hetkellä oma sijoituskirjallisuuden lukeminen on valitettavasti aika vähäistä. Jo useampi kuukausi sitten tilasin esimerkiksi Heikki Keskivälin kirja Tähtäimessä osakkeet. Rehellisesti on sanottava, etten ole ennättänyt lukemaan kunnolla kirjaa juuri lainkaan, muutaman kerran lähinnä selaillut läpi yksittäisiä kappaleita.

Summa summarum, mielelläni käyttäisin osakesijoittamisen paljon aikaa, sillä aidosti koen tämän äärimmäisen kiinnostavana ja haluaisin aktiivisesti seurata yritysten liiketoimintaa, uutisointia ja erilaisia analyysejä sekä miksei ihan teknisiä analyysejä kursseista. Ehkä jonain päivänä on aikaa enemmän, mutta tällä hetkellä pyrin vähintäänkin siihen, että tiedän onko pörssi laskussa vai nousussa edellispäivään verrattuna sekä olen tietoinen erilaisista yhtiöiden antamista tulosvaroituksista.

Entä te muut? Kuinka aktiivisesti te seuraatte osakemarkkinoita ja yhtiöiden tarjoamaa tietoa?

**

Ps. Otahan Sijoittajaleidin Instagram ja/tai Facebook-sivusto seurantaan!

Edellinen
Edellinen

Oulu asuntosijoituskaupunkina

Seuraava
Seuraava

Matkani kohti taloudellista vapautta