Paljonko asuntosijoittaminen vaatii aikaa?

Asuntosijoittaminen on kieltämättä arvopaperisijoittamista työläämpi sijoittamisen muoto. Mutta paljonko asuntosijoittaminen vaatii aikaa? Tiedän, että moni miettii tätä, eikä minullakaan valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Sen olen huomannut, että "säätämistä" on huomattavan paljon vähemmän, kuin mitä kuvittelin. Remontteihin sen sijaan saa upotettua loputtomasti aikaa.

Asuntosijoittamista voi tehdä monella tavalla. Joku ulkoistaa koko prosessin, toinen on hands on -sijoittaja, jollainen itsekin olen. Remontit hoidamme miehen kanssa yhdessä, ja lisäksi hoidan itse kaiken kohteiden etsinnästä vuokralaisen etsintään. Koen, että tämä on juuri minulle ja meille sopiva tapa: vahvuuteni, kuten käsillä tekeminen, visuaalisuus, valokuvausosaaminen, kirjoitustaito ja ihmistuntemus pääsevät kaikki kukkimaan tässä ”ammatissa”.

Remonttivaihe vie tietysti valtavasti aikaa, etenkin, kun kaiken hoitaa itse. Olen seurannut ajankäyttöäni viime marraskuusta lähtien, ja esimerkiksi remontin loppusuoralla tammikuussa remontointi vei aikaa parin kokonaisen työpäivän verran viikossa. Remontti on kuitenkin vain yksi vaihe, ja sen työllistävyys on hyvin tiedossa, kun urakkaan lähtee. Meillä on tapana vuokrata asunto ensin väliaikaisesti sellaisenaan, verotussyistä. Tämä antaa myös mukavasti pelivaraa suunnitella remonttia ja järjestellä muita töitä remonttia silmällä pitäen. 

Paljonko sälään ja säätöön menee aikaa?

Tähtäilen tietysti jo siihen aikaan, kun kaikki asuntomme ovat remontoituja ja jokaisessa asuu hyvä, toivottavasti pitkäaikainen vuokralainen. Paljonko asuntosijoittaminen tuossa vaiheessa vaatii aikaa? Olen mittaillut tämänkin säädön määrää erikseen (vuokralaisten etsinnät, rikkoutuneet kodinkoneet, muu sälä), ja ajankäyttötilastoni kertovat, että tällaiseen kuluu kuukaudessa keskimäärin kahdesta kolmeen tuntia, kun asuntoja alkaa olla reilusti yli kymmenen.

Viimeisen vuoden aikana olen muun muassa tilannut yhden pesukoneen korjauksen (noin 5 minuuttia), ostanut yhden uuden uunin rikkoutuneen tilalle (noin tunti) ja lähettänyt vuokralaiselle isännöitsijän yhteystiedot kun hän harkitsi saunavuoroa (noin 10 sekuntia). Sitten on paljon omaehtoista säätöä vuokralaisten asumismukavuuden edistämiseksi, kuten kylpyhuonekaapin ja valaisimen asennus, runkolukittavan pyörätelineen asennus, ylimääräisen pistorasian asennuttaminen ja vuokralaisten joulumuistamiset.

On myös hyvä tietää, mitkä asiat kuuluvat isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, ja ohjata vuokralainen suoraan oikeaan osoitteeseen.

Työllistymisvaikutus ei sälän ja säädön osalta lopulta ole ollut kovin valtaisa. On myös hyvä tietää, mitkä asiat kuuluvat isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, ja ohjata vuokralainen suoraan oikeaan osoitteeseen.

Paljonko vuokralaisten etsiminen vie aikaa?

Paljonko vuokralaisten etsiminen sitten vie aikaa? Meillä vuokralaisten keskimääräinen viipymä on tähän mennessä ollut keskimäärin pari vuotta, ja asuntoja on ollut noin kymmenen. Olen siis joutunut etsimään uuden vuokralaisen parin–kolmen kuukauden välein.

Tämä ei yleensä ole kovin vaativa prosessi. Minulla on valmiina kuvakansio ja kirjallinen kuvaus asunnosta. Kun irtisanomisilmoitus tulee, voin julkaista ilmoituksen vapautuvasta asunnosta saman tien. Käyn yleensä asunnolla kerran pitämässä noin kolme yksityisnäyttöä peräkkäin, jonka jälkeen sopimus allekirjoitetaan sähköisesti. Muuttopäivänä käyn tekemässä edellisen vuokralaisen lopputarkastuksen ja luovutan avaimet seuraavalle. Viimeisimpiin vuokralaisetsintöihin on kulunut aikaa pari–kolme tuntia.

Suurin aikasyöppö on uusien kohteiden etsintä

Kuulun myös muutaman yhtiön hallitukseen, mutta tämän luokittelen oikeastaan omaksi oppimismatkakseni, enkä niinkään sijoittamiseen liittyväksi tekemiseksi. Hallitustyöhön menee kieltämättä aikaa, hiukan yhtiöstä riippuen. 

Suurin aikasyöppö on uusien kohteiden etsintä, niiden papereihin tutustuminen, tarjousten teko, välittäjille ja isännöitsijöille soittelu ja pettyminen, heh. Ja taas sama alusta. Tähän voisi käyttää loputtomasti aikaa, ja turhan työn tekeminen, noh, turhauttaa. Siksi olemmekin viime vuosina pyrkineet ostamaan asuntoja tutuista yhtiöistä.

Olen myös päässyt nippukauppojen makuun, kun ostimme maalis–huhtikuun vaihteessa kerralla neljä remontoitavaa asuntoa. Eipähän tarvitse nyt vähään aikaan roikkua Etuovessa! Jos haluat seurata hans on -matkaani neljän pommin omistajana, ota Instatilini @taloushaukka seurantaan!

P.S: Aina voisi tietysti ulkoistaa. Siinä minulla on vielä tekemistä, mutta lupaan opetella.

Edellinen
Edellinen

Ethän jätä perhevarallisuus- ja perintöasioita sattuman varaan

Seuraava
Seuraava

Miten säästää puskuriin?