Jouduin kajoamaan puskuritiliini – oppeja ja tunteiden hallintaa

Yllättävät menot: Auton ja moottoripyörän huoltojen kalliit kustannukset

Olen kerryttänyt puskuritiliä elokuusta 2020 asti. Silloin olin saanut maksettua korkeakorkoiset luotot pois etuajassa ja aloin säästämään kolmen kuukauden menoja vastaavaa summaa puskuritilille. Meillä tavoitesumma oli 7500 euroa. Puskuritilillä oli sillä hetkellä 1000 euroa säästettynä hätätilanteita varten. 

Kolmen vuoden aikana sain kerättyä tilille yli 5000 euroa ja olin siitä innoissani, koska olin jo reippaasti yli puolenvälin tavoitesummaan nähden. Mutta tämän vuoden elokuussa koin taloudellisen iskun ja tunnemyräkän, kun auto- ja moottoripyörähuollot aiheuttivat odottamattomia menoja. Maksoin ne luottokortilta, mutta luottokortin korko oli yli 15 prosenttia. Lisäksi huomasin, että parkkipaikkaan otetun lainan korko oli noussut yli kahdeksaan prosenttiin, kun kolmen kuukauden euribor oli jatkanut nousuaan. Toisalta puskuritilille säästettyjen rahojen korko oli vaivaiset 0,3 prosenttia, joten ei ollut järkevää makuuttaa rahoja tilillä.

Säästöt takaisin 1000 euron hätäpuskuriin

Niinpä päätin tyhjentää puskuritilini, joka oli minulle taloudellinen hätävara. Käytin sitä maksamaan luottokorttini nollille ja tekemään ylimääräisen lyhennyksen parkkipaikan lainaan.

Jätin tilille vain 1000 euron hätäpuskurin ja aloin nyt uudelleen säästää puskuritilille. Vaikka oli pettymyksen ja häpeän tunteita palata takaisin tavoitteideni alkuun, tiesin, että tämä oli tarpeellinen askel taloudellisen turvallisuuteni kannalta.

Tunteiden vaikutus raha-asioihin: Hämmennyksestä hallintaan

Tunteiden ja raha-asioiden yhdistäminen on erityisen haastavaa vaikeissa tilanteissa. Kokemus siitä, kuinka joudun palaamaan lähtöruutuun säästötilin kerryttämisessä, herätti monenlaisia tunteita. Toisaalta se aiheutti pettymystä, mutta samanaikaisesti tunsin helpotusta, koska minulla oli olemassa puskuritili, jota voisin käyttää. Aikaisemmin vastaavassa tilanteessa olisin vain lyhentänyt korkeakorkoista luottokorttiani vähitellen.

Kerroin Instagram julkaisussa, kuinka puskuritilin käyttäminen aiheutti monenlaisia  ristiriitaisia tunteita.

En ollut ainoa, sillä muutkin tunnistivat saman epämääräisen tunteen, joka vaihteli vastenmielisyydestä, häpeästä ja ärsytyksestä helpotukseen.

Taloudellinen vapaus ja päätöksenteko

Nyt, kun tarkastelen tätä kokemusta jälkikäteen, tunnen ennen kaikkea vahvan hallinnan tunteen. Olen asettanut vuosien päähän tavoitteekseni saavuttaa taloudellinen vapaus, mutta tunnen jo nyt kokevani sitä. Minulla on kyky vaikuttaa omiin taloudellisiin päätöksiini, ja se antaa minulle vapauden valita. 

Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita, ja taloudelliset tavoitteet eivät aina etene suunnitellusti. Tällaisina hetkinä on tärkeää olla armollinen itselleen ja muistaa, kuinka pitkän matkan onkaan jo kulkenut.


- Mari, Varallisuusprojekti

Edellinen
Edellinen

Mitä remontti maksaa?

Seuraava
Seuraava

Hajauttaminen - Rahastosijoittamisen ilmainen lounas