Flippaisinko asunnon? Esittelyssä Vaurastu asuntoflippaamisella -kirja

Blogitekstin lopussa etukoodi kirjaan!

Sain Seyvan Khalilin, Kata Mattilan ja Tellervo Uotilan kirjan Vaurastu asuntoflippaamisella: osta, remontoi, myy -kirjan luettavakseni jo vuodenvaihteessa, ja luinkin sen ensimmäisen kerran heti tuoreeltaan. Esittelyn kirjoittaminen jäi muiden blogien jalkoihin, mutta nyt kokosin vielä ajatuksiani kirjasta tähän postaukseen.

Vaurastu asuntoflippaamisella pureutuu nimensä mukaisesti asunnon flippaukseen, jossa kaikki kolme kirjoittajaa ovat asiantuntijoita. Kaikilla heistä on takanaan useita onnistuneita flippejä.

Oma mutu-tuntumani on, että flippaamisen suosio on viime aikoina lisääntynyt, tai ehkä kyse on vain somekuplasta, jossa tosi moni tuntuu innostuneen flippauksesta. Suosion kasvun syyksi voin arvella noussutta korkotasoa: asunnon flippaaminen ei samalla tavalla sido korkeisiin korkoihin ”loppuelämäksi”, kun asunto on joka tapauksessa tarkoitus myydä. Nousseet korot ovat joillain paikkakunnilla myös tuoneet asuntojen hintoja alaspäin, jolloin ostohinta on muodostunut houkuttelevaksi flippaajalle.

Step by step: osta, remontoi, myy

Myös kirja alkaa, perustellusti, lyhyellä markkinakatsauksella. Tosihan on, että Suomessa on eletty melko poikkeuksellista aikaa asuntomarkkinoilla koronan, inflaation ja korkojennousun seurauksena. Lisäisin tähän vielä, että myös Suomen sisällä on hyvin erilaisia asuntomarkkinoita. Heti ensimmäisessä luvussa mainitut ”jopa satojen tuhansien” flippivoitot ovat kyllä äärimmäinen poikkeus Suomen markkinassa.

Kirja on selkeästi etenevä step by step -opas. Jako on toimiva, ovathan tärkeimmät askelmerkit mainittu jo kirjan nimessä: osta, remontoi, myy. Aloitteleva asuntoflippaaja tai sitä suunnitteleva saa kirjasta hyvän käsityksen siitä, mitä työvaiheita flippaaminen vaatii: millaisia rahoitusvaihtoehtoja on, miten suunnitella remontti wau-efekteineen ja miten saada asunnosta paras hinta. Toki ne ehkäpä kaikkein tärkeimmät flippaamisen työkalut, eli markkinatutkimuksen tekeminen ja remonttibudjetin suunnittelu, ovat taitoja, jotka täytyy vain itse omaksua. Kaikkea ei opi kirjoista.

Ymmärrettävään tyyliin kirjoitettujen ”teoria”osuuksien lomassa kirjassa on muutamia case-tarinoita, joissa flippaajat kertovat omalla äänellään projekteistaan ja listaavat lopuksi vinkkinsä. Oikein toimiva osio, joka laajentaa huimasti ajatusta flippauksen eri strategioista – moni vain jää lyhykäisyydessän turhan tyngäksi. Näitä olisi voinut kaivaa syvemmältä!

Pidin myös tekstiin ja lukuvälilehdille sujautetuista sitaateista, jotka kylläkin ”huomasin” vasta toisella lukukerralla.


Onko flippaamista ilman mental breakdownia?

Jäin miettimään, antaako teos lopulta flippaamisesta turhan ruusuisen kuvan. Kaikki sen case-tarinat ovat menestystarinoita, vaikka varmasti niiden taakse on mahtunut myös verta, hikeä ja kyyneliä. Olisiko realistisilla mokilla ja kömmähdyksillä kuitenkin saavutettu parempi arvo lukijalle? Tosiasiahan on, että asunnon remppaaminen maallikkona on valtava urakka, ja ensikertalaisella mental breakdownit kuuluvat asiaan – ulkoisti rempan tai ei.

Johtuneeko kirjoittajien omista, inspiroivista tarinoista vai innostavasta kirjoitustavasta, kirjan luettuaan tekee vain mieli lähteä selaamaan Etuovea. Eikös nyt ollut se ostajan markkina?


Omat poimintani kokeneiden flippaajien vinkkilistoista:

  • Suosi perhekokoisia asuntoja. Niissä käy kauppa tällä hetkellä paremmin kuin pienissä asunnoissa. (Anne Ramsay)

  • Etsi oikeat luottotekijät ympärillesi. Silloin sinun ei tarvitse vahtia tekijöitä, vaan voit luottaa heihin sataprosenttisesti ja tekeminen on paljon kevyempää. (Elisa Wirkkala)

  • Flippaajan paras kaveri ei ole porakone vaan laskin. (Nata Salmela)

  • Erottuvuus on todella tärkeää. Mikä on asunnon silmäkarkki, joka saa ostajan huokailemaan ihastuksesta? (Nata Salmela)

  • Tiedosta riskit ja tee plan B. (Jaana Smeds)


Tilaa Vaurastu asuntoflippaamisella täältä. Koodilla TALOUSHAUKKA15 saat tämän ja kolmikon kesällä ilmestyvän toisen kirjan Vaurastu rakennuttamisella -15% kesäkuun 20. päivään saakka!

Edellinen
Edellinen

Kiertotalouden edistäminen versus ultrapikamuodin nousu – kumpi iskee enemmän nuoriin ja lapsiin?

Seuraava
Seuraava

Vastuullisempaa pukeutumista: Arvostelussa "Planetaarinen vaatekaappi" -kirja