Eettinen sijoitussalkku lapselle: sijoitanko aseisiin? Entä alkoholiin?

*Tämä blogiteksti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nordnet Suomi kanssa.


Törmäsin eettisen sijoittamisen kysymyksiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, kun valikoin Nordnetin rahastoista sopivaa rahastoa lapselleni. Minulla oli 500 euron potti sijoitettavaksi lapsen nimiin. Kerrottakoon, että en ole kokenut rahastosijoittaja. Tuo taisi olla ensimmäinen kerta, kun sijoitin rahastoon.


Vastuullisuus on minulle tärkeä arvo ja koen, että omat arvoni näkyvät elämänvalinnoissani. Haluan niin sanotusti ”äänestää jaloillani” kaikessa tekemisessäni, eikä sijoittaminen tietenkään tee poikkeusta. Remontoin sijoitusasuntojamme kierrätysajatuksella ja haluan toimia vuokralaisillemme arvojeni mukaisesti reiluna ja hyvänä vuokranantajana.


Rahastojen vastuullisuutta valvotaan ja luokitellaan EU-tasolla jo tarkkaan, ja Nordnetin rahastolistauksen ”vihreiden palluroiden” mukaan on helppo tehdä karsintaa hiiren napsautuksella. Mitä tummempi vihreä, sitä vastuullisempi rahasto.


Vastuullisuus ja eettisyys kulkevat usein käsi kädessä, mutta ne eivät tarkoita samaa asiaa. Seikka, johon eettinen sijoittaja ehkä kiinnittää katseensa, on rahastolistauksen yläpuolella näkyvä ”Ei-toivotut omaisuustyypit” -rajaustyökalu.


Arvopohdinta on kaikkea muuta kuin mustavalkoista


Eettinen sijoittaja tekee sijoituspäätökset omaan eettiseen arvomaailmaansa nojautuen esimerkiksi sulkemalla pois kohteita, joissa tämä arvomaailma ei kohtaa. Poissulkumenetelmä onnistuu sekin yksinkertaisesti klikkaamalla, mutta aina arvopohdinta ei ole mustavalkoista.


Itse suljen yksiselitteisesti pois ainakin eläinkokeet, torjunta-aineet, uhkapelit ja tupakan. Sen sijaan muita, tietyssä valossa kyseenalaisiakin omaisuustyyppejä joudun pohtimaan. Jos suljen pois alkoholin, en tule tukeneeksi rahastovalinnoillani esimerkiksi kotimaisia pienpanimoita tai italialaisia luomuviinitiloja, joita kyllä lähtökohtaisesti kovasti tsemppaan ja kannatan ihan kaupan hyllylläkin.

Jos suljen pois alkoholin, en tule tukeneeksi rahastovalinnoillani esimerkiksi kotimaisia pienpanimoita tai italialaisia luomuviinitiloja.

Entäs sotateollisuus ja aseet sitten? Vielä vuonna 2019 ne oli helppo sulkea pois, mutta Venäjän hyökkäyssodan myötä kannatan monien länsimaalaisten tavoin aseapua Ukrainalle, luotiliiveistä nyt puhumattakaan.


On siis mahdotonta tehdä eettiselle sijoittamiselle samanlaista, yksiselitteistä kategorisointia kuin vastuullisuudelle, sillä jokaisen sijoittajan arvot ovat hiukan erilaiset.


Sijoittamalla lapselle parempi maailma


Raha on valtaa, ja yksinkertaistettuna voi ajatella, että ne tahot, joita me sijoittajat – pienetkin! – tuemme, pyörittävät tulevaisuuden maailmaa. Minä toivon nuorelleni maailmaa, jossa ainakin kosmetiikkaan liittyvät eläinkokeet on lopetettu siksi, etteivät eläimillä testatut tuotteet yksinkertaisesti myy. Eettinen sijoittaminen on ikään kuin oma kannanottoni, kädenjälkeni tähän maailmaan.


Äitinä pohdin arvokysymyksiä lapsen sijoitusten kannalta erityisen painavasti siksikin, että sijoitushorisonttini on pitkä – ainakin parikymmentä vuotta. Siksi pidän kirkkaana mielessä, miltä toivoisin maailman näyttävän tuolloin. Jos nyt sijoittaisin hyvätuottoiseen rahastoon, joka katsoo hiilivoimaa läpi sormien, arvoni olisivat toimintani kanssa pahasti ristiriidassa.


Niin, se tuotto. Eettiselle sijoittajalle tyypillistä on, että hän on omien arvojensa vuoksi valmis jopa nipistämään sijoitustensa tuotosta. Minä olen sillä tavalla idealisti, että uskon siihen sijoittajan väkevään mantraan, ettei nykyisyys ole tae tulevasta. Haluan luottaa siihen, että olemme menossa kohti eettisempää maailmaa ja että eettiset sijoitukseni sitä myötä myös tuottavat tulevaisuudessa hyvin.


Alun jälkeen olen jatkanut lapselle sijoittamista kuukausisäästösopimuksella. Tämä on minulle toimivin sijoittamisen tapa, sillä kun rahaston valinnan ja sijoitettavan pääoman ohjauksen on kerran tehnyt, sitä ei tarvitse sen jälkeen miettiä.


Kun nyt listaan Nordnetin Rahastot-sivulta kaikki omaan arvomaailmaani sopimattomat omaisuustyypit, jäljelle jää useita rahastoja, joista monissa on myös mainiot vastuullisuusluokitukset. Määrä on kasvanut huomattavasti vuodesta 2019. 


En siis ole yksin parantamassa maailmaa.


Blogiin on haastateltu asiantuntijana vastuullisuusasiantuntija Hanna Silvolaa, joka on yhdessä Tiina Landaun kanssa kirjoittanut teoksen Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin.


**Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Edellinen
Edellinen

miten meni talvi pörssisähkön kanssa?

Seuraava
Seuraava

Vältä rahariidat parisuhteessa: miten jakaa menot ja keskustella rahasta