Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta niin liittyy kaikkeen muuhunkin
Sairastuimme koronaan maaliskuun alussa ja sairastuminen oli tartuntamäärien jatkuvasti kasvaessa meidänkin kohdallamme vain ajankysymys. Jokainen kerta yleisellä paikalla, uimahallissa, kaupassa ja bussissa oli riski saada tartunta. Riski, jonka olimme tietoisesti valmiita ottamaan. Emme halunneet jättää näitä asioita tekemättä tartunnan pelossa vaan jatkoimme elämistä normaaliin tapaan. Selvisimme tartunnasta lievin oirein, oireina pää- ja lihaskipua, voimattomuutta ja tukkoisuutta. Voimakkain ja turhauttavin oire oli haju- ja makuaistin menetys, nekin palasivat onneksi muutamassa päivässä. Sairastelun yhteydessä lapsellamme oli vatsa sekaisin ja hajuaistin puuttuminen yhdistettynä sekaisin olevaan vatsaan, johti ilmiöön, jossa upotin toistuvasti sormeni kakkaan. En oppinut heti ensimmäisen kerran jälkeen, enkä vielä toisenkaan. Neljäskerta toden sanoi ja katsoin vaipan sisään, ennen kuin sinne sormeni tökkäsin.
Kuten koronan kohdalla on kaikessa riskinsä. Kauppaan mennessä otat tietoisen riskin saada tartunta. Lähtiessäsi matkalle lentokoneella otat tietoisen riskin noustessasi koneeseen: aina on mahdollisuus, että lentokone putoaa. Lähtiessäsi aurinkoisena päivänä pyöräretkelle otat riskin kaatua pyörällä ja satuttaa itsesi. Kävellessäsi portaita, on olemassa riski, että kompastut, putoat ja satutat itsesi. Joka puolella on riskejä, mutta samoin on mahdollisuuksia.
Lentomatkan jälkeen odottaa loma ja uudet kokemukset. Pyöräretken jälkeen odottaa liikunnasta saatu endorfiiniryöppy ja kauniit kesäiset muistot. Portaiden toisessa päässä odottaa seuraava kerros, heh, tai kenties ulko-ovi ja mahtava lenkkeilykeli. Jätätkö nämä asiat tekemättä ja mahdollisuudet käyttämättä riskien takia? Todennäköisesti et. Ennen edellä mainittujen asioiden tekemistä kuitenkin varaudut toiminnallasi riskeihin, minkä jälkeen teet asioita, jotka tuottavat sinulle kokemuksia, hyvää mieltä, onnistumisia, iloa ja kauniita muistoja.
Mutta miksi sitten jättää sijoittamatta mahdollisen riskin takia, kun on olemassa mahdollisuus saada tuottoa?
Arvostatko käytössäsi olevaa rahaa niin paljon, ettet ole valmis menettämään sitä ja siksi et ole valmis ottamaan sijoittamiseen liittyvää riskiä? Vai arvostatko rahaa niin vähän, että et välitä hyödyntää mahdollisuutta tuotolle, jonka sijoittaminen sinulle tarjoaisi? Tai kenties et tiedä aiheesta niin paljon tai juuri mitään, jotta voisit tehdä asian eteen jotakin vaikka olisitkin valmis ottamaan riskin ja mahdollistamaan tuoton? Tai sinulla ei ole taloudellista mahdollisuutta sijoittaa, eikä riskinsietokykyä ole?
Kuten arkisessa elämässä myös sijoittamisessa riskeiltä voi pyrkiä välttymään ennakoimalla, tiedonhaulla ja asianmukaisilla työkaluilla. Ennen kuin lähdet ulkomaille, perehdyt kohdemaihin, lomakohteeseen ja lentoyhtiöön. Todennäköisesti et hyppää minkä tahansa lentokoneen kyytiin, vaan selvität etukäteen millaisella konemallilla valitsemasi lentoyhtiö lentää. Pyöräretkelle lähtiessäsi varaudut pyöräilykypärällä (tai sinun ainakin tulisi varautua), jos satut kaatumaan on vakavan loukkaantumisen riski huomattavasti pienempi. Portaita kulkiessasi katsot tarkasti eteesi ja pyrit pitämään kädet vapaana, jottet kaatuisi.
Sijoittaessa varaudut riskeihin tutustumalla aiheeseen, etsimällä tietoa, selvittämällä mihin olet rahasi sijoittamassa, arviot ja seuraat riskejä sekä hajautat. Kun pohjatyö on hyvin tehty ovat riskit myös pienemmät. Jos et tutustu sijoittamiseen ja sijoituskohteisiin riittävän hyvin, on se sama kuin et katsoisi hajuaistisi menettäneenä kaksi vuotiaan vaipan sisään ennen kuin tökkäät sormesi kakkavaippaan.
Mahdollisuus kakkaan on aina olemassa
Joskus kuitenkin käy niin, että vaikka kuinka pyrit ehkäisemään riskejä ja vaikka kuinka tutustuisit sijoituskohteisiisi, lopputuloksena on kakkaa sormissa. Kaikkea ei voi ennakoida. Sijoittamisessa tulisi tunnistaa oma riskinottokyky ja toimia sen mukaan. Riskinottokyvyn lisäksi on olemassa myös omaan temperamenttiin liittyvä riskinottohalu. Sinä itse päätät, millaisen riskin olet valmis ottamaan. Ja vaikka joskus kuinka varautuisit ja pyrkisit ehkäisemään riskejä, saattavat ne silti toteutua. Voit lukea riskinottokyvystä lisää täältä.
Mutta minkä valitettavan moni meistä unohtaa... myös sijoittamatta tai säästämättä jättäminen on riski. Riski, jota moni ei tule ajatelleeksi. Jos sinulla ei ole muita tulonlähteitä tai juurikaan varallisuutta palkkatyön lisäksi, jätät taloutesi vain yhden tulonlähteen varaan. Sama kuin lähtisit pyöräretkelle kaksi vuotiaan kanssa ja jättäisit pyllypyyhkeet ja vaihtovaipan kotiin.
Lapsella tulee sonta vaippaan reissun päällä, mutta mukanasi ei ole tarvittavia pyyhkeitä ja varavaippaa. Lapsi ei voi olla määräänsä pidempään kakat housussa ja päätät ottaa vaipan pois. Vaippa onkin täynnä tavaraa ja vaippaa riisuessa on kaikki levinneenä pitkin vaatteita, omia käsivarsia ja lapsen takareisiä. Paljon sontaa, kaikkialla. Kuinka sen kaiken saa siivottua ja miten estää riski lisävahingoille kun tilalle ei ole laittaa uutta vaippaa. Vaikea kysymys ja paljon sotkua. Miksi ihmeessä siis jättäisit taloutesi yhden vaipan varaan, kun varautumalla, suunnittelemalla ja ennakoimalla olisit selättänyt ongelman heti sen ilmetessä. Sijoittaminen on myös varautumista ja investointi tulevaan.
Haluan sijoittaa, mutta en tiedä mistä aloittaa
Älä huoli, seuraavaksi kerron, mitkä konkreettiset teot sinun on tehtävä, jotta voit aloittaa sijoittamisen rahastoihin. Passiiviset indeksirahastot ovat hyvä tapa aloittaa sijoittaminen, eikä pohjatietoa juurikaan vaadita. Suosittelen kuitenkin perehtymään sijoittamiseen lisää ennen sen aloittamista ja tutustumaan ainakin seuraavista linkeistä löytyviin teksteihin.
Täältä pääset lukemaan Helenan neuvot rahastosijoittamisen aloittamiseen.
Tästä löydät Instagram -postaukseni sijoittamiseen liittyen. Muun muassa: mitä eroa on arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä, mitä rahastotyyppejä on olemassa, miten korkoa korolle tuottaa ja miten hajauttamalla voi pienentää riskejä.
Ja täältä voit lukea Niinan tekstin sijoittamiseen liittyvistä uskomuksista, joista osa on kenties saattanut toimia esteenä oman sijoittamispolkusi aloittamiselle.
Mutta miten siis päästä alkuun sijoittamisessa?
1. Selvitä oman taloutesi luvut ja riskinsietokykysi.
2. Avaa arvo-osuustili. Jos haluat sijoittaa rahastoihin tarvitset arvo-osuustilin. Osakesäästötiliä ei voi käyttää rahastosijoituksiin.
3. Tutustu edullisiin passiivisiin indeksirahastoihin. Rahastojen kulut vaihtelevat ja aloittelevalle sijoittajalle indeksirahasto on helppo tapa aloittaa sijoittaminen.
4. Tee kuukausisijoitussuunnitelma esim. 20€ kuukaudessa neljään eri rahastoon. Pienelläkin summalla pääsee alkuun.
5. Jatka sijoittamista. Rahastosijoittamisessa aika on ystävä. Ei kannata hätiköidä. Heilahtelut kuuluvat asiaan.
6. Etsi tietoa, perehdy aiheeseen, keskustele, kysy ja opi.
Sijoittamisessa on riskinsä, mutta niin on myös oman talouden jättämisessä yhden tulonlähteen varaan. Kumpi riskeistä on mielestäsi suurempi?
-Annika