2. askel vaurastumiseen : Opitaan arvostamaan palkkaa ja työpaikkaa

Palkkapäivänä saa iloita! Palkka on sinua varten.

Onko sunnuntai-masennus sinulle tuttu? Alat jo hyvissä ajoin pohtimaan maanantain työpäivää ja miten tylsää töissä on. Pomo taas valittaa ja työkaverit sulkeutuvat etätyökammioihinsa. Tämä ajatusmalli tuo sinulle masennusta jo sunnuntaina, vaikka on edelleen viikonloppu. Maanantaina kotiin päästyäsi sanot, kuinka ei kannata tehdä työtä, koska itselle ei jää paljon palkkaa.

Tämä on tuttu tunne menneisydestä myös minulle. Koin, että työpaikalla minua ei arvotettu ja esimies ei nähnyt minun potentiaaliani. Ajattelin, että aina olisi parempi olla jossain muualla. Nykyisin yrittäjänä arvostan työtäni ja koen iloa tekemisestä joka viikko.

Jos sinulla ei ole hyvä olla töissä, voi olla, ettet arvosta työpaikkaasi ja väheksyt palkkaa. Haaveilet isommista ansioista, mutta palkkasi on pysynyt samana viiden vuoden ajan.

Mikko Sjögren on Varapuu -yrityksen perustaja ja valmentaja. 20 vuotta sitten hän löysi periaatteet, joilla voi parantaa oman talouden ja sijoitusten suorituskykyä. Mikko pystyi löytämään oman talouden heikot lenkit ja keinot, joilla riskiä rajataan ja suojataan varallisuutta. Hän osti 21 sijoitusasuntoa 18 kuukauden aikana ja saavutti taloudellisen riippumattomuuden. Mikon kanssa keskustelimme, millaiset asiat ja ajatusmallit estävät meitä saamasta lisää liksaa töissä ja saavat meidät vähättelemään palkkaamme.

Sisäinen termostaatti säätää, että nyt plastic fantastic -ostoksille laittamaan rahat pois.
— Mikko Sjögren

Palkkani on liian pieni sijoittamiseen!

Palkkasi voi olla pieni ja sinusta voi tuntua, ettet voi säästää ja sijoittaa. Niin minustakin tuntui. Kun kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran aloittelin rahastosijoittamista, ajattelin, että opintotuki, 430 euroa, ei riitä mihinkään. Asunto maksaa, auto maksaa, ruoka maksaa, vakuutukset, no, ymmärrät.

Mikko Sjögren kertoo, että kuukausitulot ovat maailman kolmanneksi eniten riippuvuutta aiheuttava asia heroniinin ja sokerin jälkeen. Yhä syvemmällä riippuvuudessa ollaan, kun palkasta ei jää mitään itselle.

Kun menin töihin ja sain ensimmäisen oikean palkkani, yli 2500 euroa, tuntui, että se ei riitä sijoittamiseen. Asunto, ruoka, auto, kavereiden kanssa juhlinta, leffat. Aina ennen palkkapäivää mietin, miten selviän riisillä ja näkkärillä kaksi päivää.

Minun kohdallani kyse oli, että kulutin liikaa joka kuukausi. Tunnistatko samana omassa elämässäsi?

- Jos palkka tulee 1. päivä tilille, meillä kaikilla on ajatus siitä, kuinka paljon rahaa on jäljellä 10. päivä. Jos tilillä on enemmän kuin ajattelit, sisäinen termostaatti säätää, että nyt plastic fantastic -ostoksille laittamaan rahat pois. Jos taas tilillä on vähemmän kuin ajattelit, sisäinen termostaatti säätää niin, että perut kaikki illallismenot kavereiden kanssa ja ehdotat heille Netflixiä ja mikropopkorneja, Mikko sanoo.

Niinpä, tuo on niin tuttua. Mikko antaakin hyvän neuvon:

Tee omassa verkkopankissasi automaattinen tilisiirto joka kuukausi säästötilille, esimerkiksi 10% palkastasi. Kun palkka tulee, raha siirtyy ilman sinua säästöön ennen kuin ehdit edes ajatella palkkaasi. Tee sama sijoitustilille.

Lisää palkkaa, kiitos! Palkkaneuvotteluissa voit kertoa esimiehelle osaamisestasi.

Kuinka saan lisää palkkaa?

Minä olen ollut kertakaikkisen huono pyytämään lisää palkkaa. Olen aina tyytynyt työnantajan näyttämään summaan, enkä ole uskaltanut avata suutani pyytääkseni lisää.

Yhden kerran olen sanonut, että en suostu ohjaamaan ryhmäliikuntaa tarjotulla summalla ja perustelin, että minulla on koulutus ja ohjauskokemusta. Sain vastauksen, jonka mukaan palkanmaksajan kädet ovat sidotut ja lisäkorvausta ei voida maksaa, koska korvaussummat ovat kaikille samat.

Tiedäthän, että tuo edeltävä lause on fraasi, jota toistellaan kuin mantraa? Sitä ei kannata ainakaan purematta niellä, koska usein korvaussummissa on isoakin vaihtelua eri työntekijöiden välillä.

Mikko Sjögren neuvoo, että kannattaa tehdä itsestään välttämätön työnantajan silmissä, jolloin myös palkka saattaa nousta seuraavassa palkkaneuvottelussa. Mieti, millä tavalla voisit luoda enemmän arvoa työnantajalle?

Jos sinun työsi on sellaista, että jokainen osaa tehdä saman, työnantaja voi ajatella, että sinun tilallesi voi palkata toisen tekijän.

Jos sinä osaat työpaikalla useita eri rooleja, esimerkiksi opettelet työkaverisi työtehtävät alusta loppuun, työnantaja arvostaa sinua aiempaa enemmän. Jos työkaverisi sairastuu, sinusta on iso apu työnantajalle, kun voit sijaistaa sairastunutta.

-Jos yrityksessä tulee yt-neuvottelut ja työantajan pitää valita osaavan henkilön ja vähemmän osaavan henkilön väliltä, usein yritykseen jää osaavampi, Mikko summaa.

Mikko kannustaa jokaista työntekijää ajattelemaan yrittäjämäisellä tavalla. Silloin huomaat yrityksessä asiat, jotka kaipaavat muutosta ja haluat aktiivisesti muuttaa ne, jotta yritys menestyy. Jos pystyt keksimään keinon, jolla yritys säästää tuhansia euroja vuodessa, olet esimiehen silmissä arvostettu ja rahan arvoinen.

Onnistu palkkaneuvottelussa

Kun sitten on aika mennä vuosittaiseen kehityskeskusteluun pomon kanssa, pelottaa ja ihmetyttää. Kun pyysin lisää korvausta ryhmäliikunnan ohjaamisesta, tunsin itseni huonoksi työntekijäksi, jonka pitäisi olla vain hiljaa tyytyväinen.

Näin ei kannata ajatella. Jokaisella on oikeus työstä tehtyyn korvaukseen. Miten kannattaisi toimia, jotta mahdollinen palkankorotus kolkuttaisi ovella?

Tee näin:

+ Tuo esille, että olet innokas oppimaan uusia asioita.

+ Kerro mitä olet oppinut tai opiskellut viime vuosien aikana.

+ Kerro, että sinulla on mielessä uusi opintojakso, joka hyödyttää yritystä.

+ Haluat luoda lisäarvoa yritykselle.

+ Haluat kehittyä ihmisenä ja työntekijänä. Anna tästä esimerkki.

Älä tee näin:

- Älä uhriudu ja valita, kuinka inhottavaa työ on.

- Älä utele esimieheltä, mitä muille maksetaan, vaan tuo omaa arvoasi esille.

- Älä heti kieltäydy uudesta vastuusta, vaan pyydä miettimisaikaa.

Asennoidu keskusteluun mahdollisuutena, josta voi versoa uutta hyvää. Vaikka palkankorotusta ei tulisi heti, se voi pompsahtaa tilille muutaman kuukauden kuluttua, kun esimies on saanut miettiä asiaa.

Mikko Sjögrenin kirjavinkit

Napoleon Hill: Ajattele oikein ja menesty

Vuonna 1937 ilmestyneessä klassikkoteoksessa Napoleon Hill kertoo, kuinka ihminen itse on oman menestyksensä suurin este ja samanaikaisesti ihminen on ainoa tie menestykseen.

Kirjaa kirjakaupassa kuvaillaan seuraavasti:
”Kirja on kahdenkymmenen vuoden kovan tutkimustyön tulos. Hill sai kunnian tavata miljonäärin nimeltä Andrew Carnegie, joka haastoi hänet seuraamaan maailman rikkaimpia ihmisiä. Hän avasi Hillille yhteydet ihmisiin ja kustansi hänen tutkimuksensa. Ajattele oikein, menesty. Jos ei pysty mielessään kuvittelemaan itseään rikkaana, menestyneenä, terveenä, iloisena ja onnellisena, hän ei myöskään pysty koskaan saavuttamaan sellaista elämää.”

Mikko Sjögren: Tunne taloutesi

Kirjaan Mikko on koonnut Varapuun Taitavaksi rahan kanssa -valmennuksen kokonaisuudessaan. Valmennuksen on käynyt yli 10 000 suomalaista. Kirjassa on vaurastumisen perustiedot napakassa 120 sivun paketissa.

10 kohdan tarkistuslista palkkatilanteen kohentamiseen (tulosta seinälle!)

1. Olen tyytyväinen siitä, että minulla on työpaikka.

2. Haluan toimia niin, että työpaikkani menestyy.

3. En valita työstä muille.

4. Haluan olla parempi ihminen ja työntekijä.

5. Haluan oppia ja opiskella lisää tietoa.

6. Keksin työpaikalla uusia keinoja, kuinka yritys voi menestyä.

7. Arvostan itseäni hyvänä työntekijänä ja pyydän sen mukaisia työtehtäviä.

8. Kerron osaamisestani palkkaneuvottelussa ja pyydän rohkeasti palkankorotusta.

9. Jos olen tyytymätön työhön, haen uutta työpaikkaa.

10. Osaan säästää ja sijoittaa osan palkastani.

Edellinen
Edellinen

Kuinka valita rahasto?

Seuraava
Seuraava

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta niin liittyy kaikkeen muuhunkin