Tämä kirjoitus on sinulle, joka olet pohtinut sijoittamisen aloittamista, mutta et tiedä, mistä aloittaa. Tietoa on liikaa, etkä saa oikein otetta mistään. Tähän postaukseen kokosin seitsemän steppiä, joilla pääset vihdoin sijoittamisessa alkuun. Ei kannata tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista, joten pidetään homma simppelinä 🙂

1. Valitse sinulle sopiva palveluntarjoaja

Sijoittamisen aloittamisessa ensimmäinen steppi on valita palveluntarjoaja, jonka kautta haluat aloittaa sijoittamisen. Mikäli haluat ryhtyä sijoituspankki Nordnetin asiakkaaksi, *lue siihen ohjeet aikaisemmasta blogipostauksestani tai *klikkaa tästä itsesi suoraan heidän sivuilleen ja rekisteröidy asiakkaaksi ilmaiseksi. Voit myös soittaa omaan pankkiisi ja varata ajan sijoitusneuvontaan, jossa sinut autetaan sijoittamisessa alkuun.

2. Mieti kuinka paljon olet valmis sijoittamaan

Usein minulta kysytään, millä summalla kannattaa aloittaa sijoittaminen. Mielestäni sillä summalla, joka sinulla on varaa sijoittaa. Ja kun sanon varaa sijoittaa, tarkoitan sellaista rahaa, joka sinulla on varaa myös menettää.

Jos sijoitat vaikka 20 euroa kuukaudessa 30 vuoden ajan 7 %:n vuosituotolla, sinulle on kertynyt karvan vajaa 25 000 euroa. Uskon, että tuo 25 000 euroa eläkeiän kynnyksellä lämmittää enemmän kuin 200 euroa tilillä. Mielestäni sijoittaminen siis kannattaa jos muutamalla kympillä kuussa. *Nordnetissä pystyt aloittamaan kuukausisijoittamisen jo 15 eurolla kuukaudessa. Aloita mieluummin pienellä summalla kuin odota, että sinulla on varaa laittaa enemmän.

3. Mihin sijoittaisin?

Tuohon kysymykseen varmaan stoppaa useimpien sijoittamisen aloittaminen. Ei tiedetä, mihin sijoittaa ja pelätään, että valitaan väärä sijoituskohde. Tuohon kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska ei ole sitä yhtä oikeaa sijoitustuotetta.

Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta voisi katsoa, mikä rahasto tulee tuottamaan parhaiten tai edes hyvin. Älä siis anna tämän kysymyksen estää sinua aloittamasta. Miksikö? Koska kun aloitat johonkin sijoittamisen, se ei tarkoita, ettetkö voisi muuttaa sijoituskohdettasi myöhemmin. Aloita jostain ja tutki samalla asiaa lisää. Voit myös mennä pankkiin ja antaa heidän auttaa sinut alkuun. Lisäksi Nordnetillä on sijoitusfoorumi Shareville, josta voit käydä poimimassa vinkkejä rahaston valintaan. Nordnetin sivuilta näet myös kuukauden ostetuimmat rahastot ja osakkeet.

4. Kulut syövät tuottoja

Kulut syövät tuottoa. Tämän faktan takia on tärkeä minimoida kulut. Yhden prosentin ero kuluissa saattaa tuntua pieneltä, mutta vuosien saatossa tämä yhden prosentin ero saattaa syödä tuottoja kymmeniä tuhansia. Itse olen pitänyt maksimikuluna 0,6 prosenttia. Tämän opin, kun kävin haastattelemassa Nordnetin talousasiantuntijaa Martin Paasia.

Sijoitan kuitenkin myös Nordnetin Smart-salkkuun, jossa kulut ovat tuota korkeammat. Hyväksyn nämä korkeammat kulut, koska vastaavaa sijoitustuotetta ei löydy edullisemmilla kuluilla.

Jos avaat arvo-osuustilin pankkisi kautta ja käyt sijoitusneuvonnassa, ole tarkkana sinulle suositellun rahaston kuluista. Rahastoissa saattaa olla erilaisia “piilokuluja”, joten kysy tarkkaan myös mahdolliset merkintä-, lunastus- sekä hallinnointipalkkiot. Näin saat selville kokonaiskulut. Onneksi nykyään asiasta on puhuttu avoimesti ja matalakuluisten indeksi- ja ETF-rahastojen puolesta on liputettu pitkään.

5. Onko hajauttaminen tärkeää?

Moni on varmasti törmännyt sanaan hajauttaminen. Hajauttaminen on tärkeä osa sijoittamista, mutta siitäkään ei kannata tehdä liian suurta pelotetta itselleen.

Jos sijoitat 15 eurolla kuukaudessa, hajauttaminen eri rahastojen välillä ei ole tarpeellista tai oikeastaan edes mahdollista. Silloin on hyvä valita yksi hyvä rahasto, johon laitat koko summan kuukausittain. Jos sijoitussummasi on suurempi, esimerkiksi 100 euroa, voi olla syytä harkita summan hajauttamista eri rahastojen välille.

En ehkä itse esimerkiksi sijoittaisi 200 euroa kuukaudessa pelkästään Nordnetin Suomi -superrahastoon, koska silloin sijoittaisin vain Suomen markkinaan, joka on kuitenkin vain murto-osa koko maailman taloudesta. Tähänkään ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan pelkästään suosituksia.

Ajallista hajauttamista teet automaattisesti, jos alat sijoittamaan kuukausisopimuksella. Tällöin sinun ei tarvitse yrittää ajoittaa ostamista mihinkään tiettyyn aikaan, vaan sijoitat automatisoidusti.

6. Hyödynnä korkoa korolle -ilmiötä


Kuva lainattu https://www.omistajavaurastu.com/2017/05/korkoa-korolle-laskuri-nyt-julkaistu.html

Juuri korkoa korolle -ilmiö tekee sijoittamisesta niin mielenkiintoista ja tuottoisaa. Toisaalta taas, jos sitä ei ymmärrä, saattaa sortua lopettamaan sijoittamisen liian aikaisin, koska ilmiön vaikutuksen alkaa näkemään vasta vuosien jälkeen.

Korkoa korolle -ilmiön vaikutusta ei näe ensimmäisinä vuosina, kun aloitat sijoittamisen. Sanotaan, että noin ensimmäiset viisi vuotta sijoitussalkkusi kasvaa enimmäkseen vain sinne sijoitetusta rahasta eikä tuotosta. Vasta noin viiden vuoden jälkeen korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen alkaa pikkuhiljaa näkemään. Tämän takia sijoittamisessa vaaditaan pitkäjänteisyyttä.

Itsekin olen sortunut siihen, että aloitettuani sijoittamisen olen tyhjentänyt arvo-osuustilin muutaman vuoden jälkeen, koska eihän se ole tuottanut mitään. Ennen en myöskään tehnyt minkäänlaista sijoitussuunnitelmaa mielessäni, jonka takia päädyin epärationaalisiin ratkaisuihin turhan usein, eikä sijoittaminen ole koskaan ehtinyt tuottamaan minulle varsinaisesti mitään.

Tästä pääset lukemaan mielestäni hyvän ja selkeän postauksen korkoa korolle -ilmiöstä sekä kokeilemaan korkoa korolle -laskuria 🙂

7. Sijoitussuunnitelman tekeminen

Jonkinlainen sijoitussuunnitelma on hyvä olla, jotta osaat toimia järkevästi erilaisissa markkinatilanteissa. Jälleen kerran ei pidä tehdä tästäkään sanasta itselleen liian suurta ongelmaa, vaan riittää, jos edes mielessäsi pohdit seuraavia asioita: kuinka paljon ja miten pitkään olet valmis sijoittamaan sekä miten reagoit, jos sijoitustesi arvo laskee?

Oma sijoitussuunnitelmani lyhyesti: Sijoitan kuukausittain Nordnetin kautta erilaisiin rahastoihin. Sijoitusaikajänteeni on +30 vuotta, ja vaikka sijoitusteni arvo laskee, jatkan edelleen sijoittamista kuukausittain. Sijoitusaikajänteeni on niin pitkä, että siihen ehtii mahtumaan useampia nousuja ja laskuja, jonka takia en reagoi kurssien muutokseen.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin aloittaminen

Melko kulahtanut lause, mutta pitää täysin paikkaansa. Ilman riskiä ei ole tuottoa ja ilman että aloitat sijoittamisen on mahdotonta nauttia sijoittamisen tuotoista. Jatkuva aloittamisen viivästyttäminen maksaa sinulle vain rahaa.

Kaiken tämän sijoitusbuumin keskellä on kuitenkin tärkeää muistaa, että sijoittaminen ei ole kaikkia varten. Jos ajatus rahojen menettämisestä ahdistaa ja yöunet kärsivät, ei kannata sijoittaa. Tosin olen myös sitä mieltä, että sen tietää vasta sitten kun kokeilee.

Muista sijoittaa aina vain sellaista rahaa, jonka olet valmis menettämään. Kun sijoitat sellaista rahaa, jonka olet valmis menettämään, silloin sijoittamisesta tulee huolettomampaa, eikä se stressaa liikaa. Et voi myöskään tietää, onko sijoittaminen sinua varten, ennen kuin kokeilet.

Sijoita siis se ensimmäinen 20 euroa rahastoon muutaman kuukauden ajan ja katso, miltä tuntuu. Jos iskee paniikki ja ahdistus, sijoittamisen voi aina lopettaa ja rahat nostaa pois. Pahimmassa skenaariossa pörssiromahdus iskee saman tien kun olet sijoittanut muutaman kuukauden ja sijoitustesi arvo romahtaa välittömästi. Tässä tapauksessa olet mahdollisesti menettänyt muutamia kymppejä/satasen. Parhaimmassa skenaariossa puolestaan saattaa olla, että innostut asiasta salaa lisää ja muutaman vuoden päästä huomaat sijoittaneesikin jo aika pitkään 🙂

Kannattaa siis pohtia, oletko valmis ottamaan sen riskin, että saatat menettää kokeilussa muutaman kympin vai sen riskin, ettet ikinä aloita ja menetät mahdolliset sijoittamisen tuotot?

– Johanna

Tekstiä päivitetty 3.6.19

*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliatelinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa tutustua sivustoon. Mikäli päädyt rekisteröitymään Nordnetin asiakkaaksi linkin kautta, saan siitä komission.

HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettäää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.