Puskuri suojaamaan taloudellisilta kolhuilta

Talouden hallinta on mielestäni isossa roolissa, kun puhutaan hyvinvoinnista. Kaikkien ei tarvitse haluta rikastua, ajaa upouudella autolla eikä matkustella neljää kertaa vuodessa. Sen sijaan jokaisen pitäisi mielestäni olla vähintään kiinnostunut oman taloutensa hallinnasta ja taloudellisesta hyvinvoinnistaan.

Vaikket haluaisi satojen tuhansien sijoitussalkkua, on tärkeää huolehtia omasta taloudestasi, jotta elämän yllättävät menot eivät aiheuttaisi rahahuolia. Rakentamalla hyvän puskurin ja olemalla kartalla oman taloutesi luvuista luot turvallisuuden tunnetta ja varmuutta oman taloudellisen tilanteesi suhteen.

Ota siis vastuu omasta taloudestasi ja aloita puskurin kasvattaminen suojataksesi itsesi taloudellisilta kolhuilta.

Ensimmäinen askel taloudelliseen hyvinvointiin – puskuri kuntoon

Jos haaveilet paremmasta taloudellisesta tilanteesta, niin ensimmäinen asia on tarkistaa budjetti. Tästä olen puhunut jo useasti aikaisemmin. On haastava lähteä muuttamaan omaa taloudellista tilannettaan, jos ei tiedä oman taloutensa lukuja.

Kun budjetti on laadittu, aloitetaan huonojen velkojen maksu sekä puskurin kerryttäminen. Alkuun laittaisin mahdollisimman suuren osan ylimääräisistä rahoista huonojen velkojen poismaksuun. Samaan aikaan aloittaisin kuitenkin jo säästämään pientä summaa puskuria varten. Miksi? Koska jos jotain yllättävää tulee, voisit ottaa rahaa puskurista etkä jälleen käyttää luottokorttia. On tärkeää päästä luottokortti- ja osamaksukierteestä pois.

Puskuriin kertyy muutamia satasia yllättävän nopeasti. Lupaan, että sinun on heti helpompi hengittää, kun alat huomaamaan, kuinka säästöt kasvavat. Muista, että tämä raha ei ole tuhlausta varten. Se on eräänlainen vakuutus taloutesi turvaksi, jonka pitää olla koko ajan ”voimassa”.

Ethän lopettaisi kotivakuutustakaan puoleksi vuodeksi, koska haluat ostaa jonkin kivan laukun. Älä siis koske puskurirahoihin muuten kuin tarpeen tullen. Onkin tärkeää määrittää itsellesi, mikä on se tarve, jota varten puskurirahoja voi käyttää. Matka Kanarialle kaamosaikaan ei ole tarve, vaikka se sillä hetkellä siltä ehkä tuntuukin.

Taloudellisen puskurin merkitys

Taloudellinen puskuri on vähän niin kuin auton puskuri: se ottaa ensimmäisenä iskun vastaan törmäyksen sattuessa. Puskurin ansiosta voit rauhassa nauttia autolla ajamisesta, koska esimerkiksi nokkakolarin sattuessa puskuri kolhiintuu etkä sinä.

Koska puskuria tarvitaan heti törmäyksen tullessa, on sen oltava nopeasti käytettävissä. Hyvä paikka puskurille on esimerkiksi ihan pankkitili. Jos on riski, että tuhlaat puskurirahoja helposti turhaan, niin silloin hyvä vaihtoehto voi olla pankin säästötilit, joista saa tehdä nostoja vain muutaman kerran vuodessa.

Osa puskurirahoista voi myös olla kotona käteisenä tai sitten jossain matalariskisessä rahastossa. Jotkut myös sitovat osan puskurirahoistaan jalometalleihin, kuten kultaan. Historiaa jos katsoo, kulta on pitänyt hyvin arvonsa inflaatiota vastaan. Tässä valossa kulta voi siis olla parempi vaihtoehto kuin tavallinen tili.

Puskurin suuruus

Itse olen oppinut, että puskurin olisi hyvä olla 3–6 kuukauden kiinteitä menoja vastaava summa. Tämänkin takia kannattaa olla perillä kuluistasi, jotta tiedät paljonko oikeasti tarvitset vähintään joka kuukausi pitääksesi peruselintason yllä.

Muutaman sadan tai tuhannen euron säästöt antavat jo tilaa hengittää vapaammin, joten älä luo stressiä mistään kymmenien tuhansien eurojen säästöjen kasaan saamisesta. Puskuri kasvaa hiljalleen. Tärkeintä on, että aloitat.

3–6 kuukauden puskuri on hyvä, jos ajatellaan pahinta, mitä taloudelliselle tilanteelle voi tapahtua. Pitkäaikainen sairastuminen tai työttömyys voi aiheuttaa useamman kuukauden tulojen alenemisen, jolloin isompi puskuri poistaa jo valmiiksi stressaavan tilanteen kuormaa.

Kannattaa miettiä, mikä olisi sinun elämäntilanteeseesi sopiva taloudellinen puskuri. Kirjoita tavoite ylös. Tee säästösuunnitelma ja ala toteuttamaan sitä. Kun tavoite on kirjoitettu ylös pelkän miettimisen sijaan, on sitä kohti helpompi edetä.

Älä odota lottovoittoa, vaan ota vastuu omasta taloudesta

Luin Kauppalehden artikkelin, missä viitattiin Danske Bankin tekemään tutkimukseen taloudellisesta mielenrauhasta Pohjoismaissa. Tutkimuksen mukaan suomalaisten käsitys omasta taloudellisesta tilanteestaan oli kaikista synkin.

Joka toinen oli huolissaan rahojen riittävyydestä vähintään kerran kuukaudessa, ja moni ei tietänyt todellisia kuukausimenojaan. Yleisintä tietämättömyys oman talouden luvuista oli 18–34-vuotiailla.

Muissa Pohjoismaissa säästöt ja sijoitukset näyttelevät isoa roolia, kun taas palkkatulolla on pienempi merkitys. Suomessa tämä oli juuri toisinpäin. Suomessa ei siis keskitytä säästöjen ja sijoituksien kasvattamiseen, vaan taloudellista mielenrauhaa tuo varma työpaikka.

Kaikista surullisinta mielestäni kuitenkin oli seuraava lause Kauppalehden artikkelissa: ”Kun suomalaiset saivat kyselyssä omin sanoin kertoa, mikä lisäisi luottamusta omaan talouteen, yleisin vastaus oli lottovoitto.”

Otetaan vastuu oman talouden hoitamisesta, eikä jäädä odottamaan lottovoittoa. Mielestäni mitä enemmän ikää tulee, sitä suuremmassa roolissa ovat säästöt ja sijoitukset. En halua jättää taloudellista hyvinvointiani valtion tai kunnan käsiin. Tämän takia niinkin yksinkertainen asia kuin puskurin kerryttäminen on tärkeässä roolissa.

Edellinen
Edellinen

Millainen on sinun rahatarinasi?

Seuraava
Seuraava

Sijoitan, jotta pysyisin oman laivani kapteenina