Tässä kirjoituksessa kerron, mikä kaikki muuttui, kun siirryin palkkatöistä yrittäjäksi. Olen aiemmassa postauksessani jo lyhyesti kertonut taustoistani yrittäjänä, ja tässä tekstissä kerron, miten elämäni on muuttunut yrittäjyyden myötä.

Olen siis yrittäjäperheen kasvatti ja nähnyt jo lapsuudesta asti yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Kun vanhemmilleni tuli aika etsiä perheyritykselle jatkajaa, he kääntyivät minun ja puolisoni puoleen. Meistä ei oikein kumpikaan tiennyt, mitä haluamme ”isona” tehdä, joten tavallaan ajauduimme yrittäjiksi. En siis päätynyt yrittäjäksi sen vuoksi, että minulla oli kova palo osaamaani asiaan vaan puhtaasti siksi, että perheyrityksen jatkaminen tuntui järkevältä vaihtoehdolta. Sukupolvenvaihdosta ryhdyttiin suunnittelemaan noin 9 vuotta sitten.

Yrityksemme toimii rakennusalalla erikoisammattitöissä. Vaikka olin seurannut koko lapsuuteni vanhempien yrittäjyyttä, ala oli minulle kuitenkin melko vieras, enkä ollut todellakaan alan osaaja. Edelleen opin alasta päivittäin uutta.

”Helppo” alku yrittäjyydelle

Olen sitä mieltä, että yrittäjänä sain parhaan mahdollisen alun. Polku tähän pisteeseen on ollut paljon helpompi, mitä yrityksen tyhjästä luoneiden yrittäjien polku yleensä on. Aloitin työskentelyn yrityksessä pikkuhiljaa hoitovapaan aikana ja vanhempani olivat aktiivisesti mukana toiminnassa vielä todella pitkään. Yrityksellä oli hyvä maine, vakioasiakkaat ja hyviä osaajia palkkalistoilla. Olen voinut nostaa palkkaa ensimmäisestä työpäivästä lähtien, mikä ei suinkaan ole perustajayrittäjällä yleensä mahdollista.

Isoin muutos oli vastuun kasvu

Ensimmäinen ja isoin asia verrattuna palkkatöihin oli valtava vastuun kasvu. Palkkatöissä ollessani usein mietin töitä myös vapaa-aikana, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen, kuinka paljon yrittäjänä niitä miettiikään! Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista, toimeentulosta. Asiakkaista. Yrityksen kassavirrasta. Töiden riittävyydestä. Liian paljosta työstä.

Päätöksenteon lisääntyminen

Yrittäjyyden myötä piti alkaa tehdä tärkeitä päätöksiä jatkuvasti. Aiemmin olin tottunut tekemään niitä asioita, joita minulle annettiin tehtäväksi. Nyt minun piti jakaa työtehtäviä ja yrittää tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä niin yrityksen, työntekijän kuin asiakkaankin kannalta. Siinä onkin melkoinen verkosto, jossa saa laittaa luovuuden töihin.

Minusta tuli moniosaaja

Yrittäjänä minusta tuli kirjanpitäjä, myyjä, markkinoija, visualisti, esimies, ostaja, kalustonhuoltovastaava jne. Yhtäkkiä pitikin huolehtia sadoista eri asioista! En hulluimmissa kuvitelmissanikaan ajatellut, että työn kirjo olisi niin laaja. Yrittäjänä tosiaan saa tehdä töitä ihan laidasta laitaan. Mielestäni se on kuitenkin yksi yrittäjyyden hyvistä puolista.

Yrittäjän tehtävälista näyttää usein tältä.

Yrittäjän vapaus vai ”vapaus”

Yrittäjäksi haluavat haaveilevat usein siitä kuuluisasta yrittäjän vapaudesta. Siitä, että saa itse päättää kuinka paljon töitä tekee ja milloin niitä tekee. Totta, välillä näin voikin tehdä. Ja taas välillä saa tehdä ihan hullun paljon töitä!

Me toimimme alalla, jossa kesäaika on ehdotonta sesonkia. Emme vielä ole keksineet tapaa, jolla voisimme pitää kunnon kesälomaa. Jos joku teistä sesonkiyrittäjistä on keksinyt tähän ratkaisun, kaikki vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

Sen sijaan vuoden vaihteen aikoihin meillä on yleensä hiljaisempaa ja yrittäjän vapautta on kai sekin, että silloin irtaudumme töistä ja lähdemme ulkomaille reissuun. Sen olen huomannut, että kotimaassa töistä irtautuminen ei ole itselle helppoa. Puhelimeen on niin helppo vastata, kun kerran ollaan kuitenkin lähettyvillä.

Silloin, kun on hiljaisempaa ja pystyisi pitää enemmän vapaata, huomaan panikoivani töiden riittävyydestä. Oletteko te muut yrittäjät huomanneet samaa? Se tuntuu ihan hullulta, koska aina tähän asti töitä on riittänyt. Mutta heti, kun tulee hieman hiljaisempaa, alkaa paniikki hiipiä päälle eikä rennommin ottamisesta ole tietoakaan.

Olen sitä mieltä, että yrittäjällä on enemmän mahdollisuuksia valita. Usein silti vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä.

Muuttuvat tulot

Palkkatöissä olen aina ollut joko tunti- tai kuukausipalkalla. Kärjistetysti: sama miten siitä työstä suoriutuu, joka palkkapäivä sama summa kilahtaa tilille. Yrittäjänä tilanne muuttuikin päälaelleen. Ei ole mitään takuupalkkaa, joka varmuudella tulee kuukauden viimeinen päivä. Toisaalta, ei ole oikeastaan mitään kattoakaan paljonko palkkaa voi nostaa. Jos yrityksellä menee hyvin, antaintamahdollisuuksissa vain taivas on rajana.

Yrittäjänä onkin tärkeää osata huolehtia myös omasta taloudesta. Puskuri tulee olla kunnossa, koska eteen voi tulla tilanteita, joissa omasta palkanmaksusta täytyy tinkiä.

Yrittäjyys on täynnä mahdollisuuksia

Yhteenvetona voin todeta, että elämäni muuttui yrittäjyyden myötä täysin. Tällä hetkellä en voi kuvitella, että palaisin vielä joskus palkkatöihin. Yrittäjänä maailma on täynnä mahdollisuuksia.

Essi

P.S. Mistä yrittäjyyteen liittyvästä aiheesta haluaisit lukea? Laita viestiä kommentteihin, otan mielelläni juttuvinkkejä vastaan.