Tarinani tuhlaajasta sijoittajaksi - näin sain muutoksen onnistumaan

Tasan neljä vuotta sitten, toukokuussa 2016, istuin helsinkiläisen hotellin kokoustilassa. Olin päätynyt ystäväni suosittelemaan talousvalmennukseen. Tuo kyseinen valmennus teki minuun syvän vaikutuksen, ja tunsin kuinka monta lamppua syttyi päässäni tuon viikonlopun aikana. Ymmärsin, miten holtittomasti olin käyttänyt rahaa ja kuinka olin matkalla väärään suuntaan taloudellisesti.

Nyt neljä vuotta myöhemmin voin vain ihmetellä, miten moni asia on muuttunut. Tässä kirjoituksessa haluan kertoa tarinani siitä, miten sain vihdoin talouteni hallintaan ja aloitin vaurastumisen sijoittajana.

Tilanne 2016 vs. 2020

Vuonna 2016 aloittaessani taloudellisen muutoksen minulla oli nolla euroa säästöjä ja sijoituksia sekä 4000 euron luottokorttivelka. Ainoa omaisuuteni oli avomieheni kanssa omistamani paritalon puolikas (ja siitäkin toki suurin osa oli rahoitettu pankkilainalla).

Nyt neljä vuotta myöhemmin luottokorttivelka on maksettu pois, omistan yhden sijoitusasunnon yksin ja toisen avomieheni kanssa yhdessä sekä minulla on muutamien tuhansien eurojen sijoitussalkku, joka kasvaa kuukausittain. Tämä on vaatinut paljon uusien tapojen opettelua, mutta ennen kaikkea omien ajatusten sekä uskomusten muuttamista.

Muutoksen tekeminen ei ole vaatinut isompaa palkkapussia, vaan uusien rutiinien oppimista sekä korvien välin työstämistä. Muutokseen pystyy jokainen, joka on valmis ottamaan vastuun omasta taloudestaan ja rahan käytöstään.

Muutoksen avaimet ovat korvien välissä

Monesti sitä ajattelee, että vaurastuakseen tarvitsee enemmän rahaa. Itsekin ajattelin, että pitäisi tienata enemmän, jotta rahaa jäisi säästöön. Ajatus siis oli, että raha ratkaisisi rahaongelmani. Näin se ei kuitenkaan useimmiten ole, vaan isompi palkka tuo isommat menot. Tai niin se meni minun entisessä elämässäni.

Olin yrittänyt muuttaa kulutustottumuksia jo muutamia kertoja ennen vuotta 2016. Yritykset kuitenkin loppuivat lyhyeen, koska ainoa "työkalu" muutoksen tekemiseen oli kulutuksen lopettaminen täysin. Ajattelin, että minun on pakko säästää, koska tuhlaamisesta tuli usein huono omatunto. Säästäminen loppui kuitenkin hyvin nopeasti, kun selkäranka katkesi. Muutaman kuukauden kituuttamisen jälkeen tuli helposti tuhlattua entistäkin enemmän. Taloudellinen muutos onnistuu vasta, kun siihen löytyy oikeasti motivoiva syy. Väkisin tekeminen ei ole avain pysyvään muutokseen.

Kuten painonhallinnan kanssa, säästämisessäkin kultaisen keskitien löytäminen voi olla haastavaa. Ennen suhtauduin vaurastumiseen "joko/tai" -tilanteena: joko tuhlaan ja nautin elämästäni, tai pihistelen ja kiellän itseltäni kaiken ostamisen.

Oman talouden muuttamisessa minua auttoi ajatus siitä, että fiksu rahankäyttö ei tarkoita kituuttelua tai pihistelyä. Voin samaan aikaan sijoittaa ja kuluttaa. Kuluttamisen tulee olla sopivassa suhteessa tuloihini, enkä voi elää yli varojen. Elämästä voi siis nauttia, samalla kun säästää.

Uskomukset ja opitut tavat voivat estää sinua vaurastumasta

Kaikken tärkeintä muutoksen aikaan saamiseksi on sukeltaa syvälle omiin uskomuksiin ja pohtia omaa käyttäytymistään rahan kanssa. Millaista rahan käytön mallia olet oppinut lähipiiriltäsi? Miten omassa perheessäsi on puhuttu rahasta? Miten rahaan on suhtauduttu? Shoppailetko iloon ja suruun, tai ehkä tylsyyteen? Ajatteletko varakkaiden olevan ahneita, minkä vuoksi pidät huolen, ettet itse vain vaurastuisi ja leimaantuisi ahneeksi?

Kun aloin pohtimaan omaa käyttäytymistäni rahan kanssa, huomasin shoppailevani saadakseni hyvää fiilistä. Pidin myös materiaa hyvin tärkeänä asiana ja eräänlaisena statussymbolina. Kun palasin muistoissani takaisin nuoruuteeni, oivalsin, että nuorena äidin kanssa tehdyt shoppailuretket Helsinkiin toivat minulle hyviä muistoja mieleen. Minulla oli siis vahva positiivinen tunneyhteys ostamiseen. Tämän oivaltamisen jälkeen ymmärsin, miksi nautin ostamisesta niin paljon.

Pohdin myös, miksi materialla oli niin suuri merkitys. Ymmärsin, että koska olin lapsena ja nuorena saanut paljon, minulla oli ikään kuin tarve pitää jonkinlaista kulissia yllä. En ollut valmis luopumaan mistään, vaikka taloudellinen tilanteeni ei mahdollistanut elämäntyyliäni, jota halusin. Siitä alkoikin velkaantuminen.

Kun alat pohtimaan opittuja tapoja sekä ajatuksiasi rahaan liittyen, suosittelen kirjoittamaan ne paperille.

Lisäksi lähipiirini ihmiset muistuttivat usein, kuinka aina tuhlaan rahani. Yleinen vitsi oli, että Johanna on aina shoppailemassa. Tästä asiasta oli alkanut muodostumaan uskomus päähäni. Tarpeeksi kauan kun jotain asiaa kuulee sanottavan, siihen alkaa herkästi uskomaan ja sitä alkaa pitämään totuutena. Tässä tapauksessa päähäni alkoi muodostumaan uskomus, että olen huono käyttämään rahaa ja tuhlaan aina kaiken.

Muutoksen aikaansaamiseksi oli tärkeää pohtia näitä päässäni olevia opittuja tapoja sekä uskomuksia. Piti ymmärtää, mistä ne ovat saaneet alkunsa sekä miksi liitän tiettyjä tunteita ostamiseen ja materiaan. Muutosta on mahdoton tehdä, jos ei tiedosta omia vääriä käyttäytymismallejaan ja mistä ne kumpuavat.

Haluatko sinäkin oppia hallitsemaan paremmin omaa talouttasi ja aloittaa sijoittamisen? Olen rakentanut Oman talouden guruksi -verkkokurssin, jonka ohjeilla saat taloutesi hallintaan ja ymmärrät sijoittamisen perusteet. Tarkemmat tiedot kurssista löydät täältä.

Ota vastuu omasta taloudestasi

Olet päässyt tähän taloudelliseen pisteeseen tekemällä tiettyjä asioita, joten jos toivot erilaista lopputulosta, on sinun muutettava tapaasi toimia rahan kanssa. Muutoksen tekemiseen vaaditaan omien ajatusten sekä uskomusten työstämistä. Halusit sitten lopettaa velkaantumisen tai saada rohkeutta aloittaa sijoittamisen, pohdi mitkä ajatukset estävät sinua toimimasta. Pohdi myös, mistä nuo ajatukset sekä mahdolliset huonot tavat kumpuavat.

Vain sinä itse voit ottaa vastuun omasta taloudestasi. Lupaan, että taloudellisen muutoksen tekeminen vaikuttaa elämääsi enemmän kuin uskotkaan. Oman talouden parempi hallinta tuo itsevarmuutta ja poistaa turhaa stressiä. Parempi taloudellinen tilanne antaa mahdollisuuksia tulevaisuudessa mieleisten asioiden toteuttamiseen.

Oma taloudellinen muutokseni on vain pieni osa sitä kaikkea, mikä elämässäni on muuttunut. Arvostan itseäni eri tavalla, koska päätin ottaa talouteni haltuun. Sen lisäksi olen saanut ympärilleni upeita ihmisiä, jotka ovat myös kiinnostuneita sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta. Näitä ihmisiä on tullut elämääni perustamani Massimuijat-yhteisön sekä Rahamedian kautta.

Intohimoni on jakaa eteenpäin vaurastumisen ilosanomaa ja arkipäiväistää rahapuhetta. Vaurastumisen tavoittelu ei ole itsekästä tai ahnetta, vaan päinvastoin — se on vastuun ottamista omasta elämästään.

Minut auttoi omalla polullani alkuun erilaiset valmennukset, joista ammensin oppeja. Joku saattaa miettiä, mihin niitä valmennuksia oikein tarvitsee? Eihän sitä tarvitse kuin säästää osa tuloista, se on niin yksinkertaista. No mihin kukaan tarvitsee personal trainereita? Kyllä jokainen tietää, että kun syö vähemmän kuin kuluttaa, niin laihtuu. Mielestäni valmennuksia ja valmentajia tarvitaan aina, koska kukaan ei ole seppä syntyessään! Pelkän teorian oppiminen ei riitä, koska vaurastumisessa on kyse myös tunteista, ajatuksista ja uskomuksista.

Mikäli sinä koet, että tarvitset apua vaurastumisen alkuun saamiseksi, tule mukaan rakentamalleni verkkokurssille. Tämä valmennus on sinulle, jos olet samassa tilanteessa, kuin olin itse neljä vuotta sitten. Valmennuksen avulla saat motivaatioa muutokseen, työkaluja oman talouden hallintaan sekä innostusta sijoittamisen aloittamiseen. Lisää kurssista pääset lukemaan täältä.

Toivon, että tarinani inspiroi myös sinua ottamaan vastuun omasta taloudellisesta tilanteestasi ja aloittamaan muutoksen. Lupaan, ettet tule katumaan päätöstäsi ryhtyä oman taloutesi guruksi!

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Tärkein sijoitus olet sinä - näin kehität omaa osaamistasi

Seuraava
Seuraava

Palkkatöistä yrittäjäksi - tämä kaikki muuttui