Osakepoiminnan haasteet

Zijoittaja-nimimerkilläkin tunnettua Tomi Lahtea lainatakseni: osakepoiminta on kuin sijoittamisen Mestarien liiga. Se on äärimmäisen kiehtovaa, mutta samalla petollisen haastava laji. Osakepoiminta saattaa ulkopuolisen silmiin näyttää helpolta, mutta siinä onnistuminen vaatii lukuisien seikkojen huomioimista. Seuraavassa lisää osakepoimintaan liittyvistä haasteista!

Osakepoiminta ei yleensä sovi aloittelijoille

Suoraan syvään päätyyn hyppääminen on monessa asiassa varsin riskialtis vaihtoehto. Niin myös sijoittamisessa. Onnistuessaan se palkitsee reilusti, mutta riskinä on sijoitetun pääoman nopea hupeneminen ja innostuksen laantuminen.

Menestyksekäs osakepoiminta on erittäin työlästä ja vaatii syvällistä perehtymistä potentiaalisiin sijoituskohteisiin. Huolelliseen osakeanalyysiin uppoaa lukemattomia tunteja aikaa ja lopputulos on usein se, että analyysin kohteena ollut yhtiö ei olekaan hyvä sijoitus juuri nyt.

Ylituoton saavuttaminen on äärimmäisen hankalaa

Puhtaasti tuoton näkökulmasta osakepoiminta on vain harvoin se paras vaihtoehto. On vaikea saavuttaa informaatioetua esimerkiksi Applen osakkeen suhteen, kun yhtiötä seuraa lukemattomia analyytikoita ympäri maailman 24 tuntia vuorokaudessa. 

Osakepoimijan parhaat mahdollisuudet liittyvätkin niche-osaamisen hyödyntämiseen vaikkapa tietyn markkinan tai toimialan yhtiöiden osalta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että passiiviset indeksirahastot peittoavat valtaosan aktiiviseen osakepoimintaan perustuvista strategioista.

Osakepoiminta pohjautuu arvonmääritykseen

Laadukaskaan yhtiö ei ole hyvä sijoitus ihan mihin hintaan tahansa. Arvonmääritys on tärkeä osa osakepoimijan sijoitusprosessia, mutta se ei valitettavasti lukeudu aivan yksinkertaisimpien asioiden joukkoon. 
Pitkä sijoitushorisontti auttaa toki asiaan. Jos aikaa on riittävästi, välillä on aivan hyväksyttävää maksaa hyvästä yhtiöstä hieman korkeampaakin hintaa. Kun ikää alkaa olla enemmän, tulee myös hintaan kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Hyvän yhtiön tunnistaminen

Hyvän yhtiön tunnistaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Mitkä ovat potentiaalisen sijoituskohteen pitkän aikavälin näkymät? Onko yhtiöllä kestävää kilpailuetua? Entä strategia? Osaako johto hommansa? Jatkuuko tuloskasvu tulevaisuudessakin?

Kysymyksiä riittää pohdittavaksi, mutta kiitos Inderesin kaltaisten toimijoiden, sijoittajan on mahdollista hieman oikaista tässä kohtaa. Inderes tarjoaa lähes kaikista Helsingin pörssin yhtiöistä loistavia analyyseja, joita voi hyödyntää omassa sijoitustoiminnassaan.

Kulut ja verot

Osakepoiminta ei aina ole halpaa lystiä. Palveluntarjoajasta riippuen minimikaupankäyntipalkkio voi olla kymmenenkin euron luokkaa, jolloin kertasijoituksen tulisi olla vähintään nelinumeroinen luku, jotta kulut pysyisivät järkevällä tasolla. Aloittelevan sijoittajan on hankala rakentaa riittävästi hajautettua osakesalkkua niin, ettei kulurakenne nouse korkeaksi. Osalla osakevälittäjistä on käytössään esimerkiksi prosentin kulukatto kaupankäyntipalkkioiden suhteen, jolloin tilanne toki muuttuu sijoittajan kannalta huomattavasti edullisemmaksi.

Toinen haaste liittyy ulkomaisten yhtiöiden omistamiseen. Tietyt maat, kuten esimerkiksi Tanska, perivät yhtiöidensä omistajilta korkeampaa lähdeveroa kuin verosopimuksessa on sovittu, jolloin sijoittajan täytyy itse hakea hyvitystä lähdeveron perineeltä valtiolta. Tällaista ongelmaa ei ole esimerkiksi osakerahastoon sijoitettaessa.

Miksi sitten sijoitan yksittäisiin osakkeisiin?

Olen viime aikoina siirtynyt indeksisijoittamisesta entistä enemmän yksittäisten osakevalintojen pariin. Kaikista varjopuolistaan huolimatta osakepoiminta on äärimmäisen kiehtovaa puuhaa. On mahtavaa nähdä oma kädenjälki salkun tuottoja ihastellessa (tai tappioita kauhistellessa), ja kehittää omaa sijoitusstrategiaa yhä paremmaksi. Talouden tapahtumia tulee väkisinkin seurattua tarkalla silmällä ja salkusta löytyvät yhtiöt oppii tuntemaan kuin omat taskunsa.

Osakepoiminta ei missään nimessä sovi kaikille, mutta jos sinulla on aikaa, kiinnostusta ja hieman ymmärrystä sijoitusmarkkinoiden toiminnasta, suosittelen sitä lämpimästi! Helppoa se ei ole, mutta monin tavoin palkitsevaa. Osakepoimintaa tehdään rakkaudesta lajiin! 

  • Jeremias Makkonen

Jeremiaksen muita kirjoituksia voit käydä lukemassa hänen blogistaan, ja häntä seuraamaan pääset myös Instagramissa @makkonenj.

Edellinen
Edellinen

Velkojen vyöryttäminen - näin pääset veloista eroon tehokkaasti

Seuraava
Seuraava

Asuntosijoittaja haastattelussa — Taru Tammikallio