Asuntosijoittaja haastattelussa — Taru Tammikallio

Asuntosijoittajien haastattelusarja jatkuu ja tänään vuorossa Taru Tammikallio!

Taru on media-alan monitoiminainen: hän tekee freelance-toimittajan ja sisällöntuottajan työtä sekä samalla kirjoittaa tietokirjaa. Aikaansaavana naisena Taru on ehtinyt samaan aikaan aloittaa oman polkunsa myös asuntosijoittajana. Tässä haastattelussa perehdytään Tarun kokemuksiin asuntosijoittajana ja kuullaan hänen top-vinkkinsä muille asuntosijoittamisesta kiinnostuneille.

Taru Tammikallio

Miten kiinnostuit asuntosijoittamisesta?

Kiinnostuin asuntosijoittamisesta joitakin vuosia sitten, kun etsin tietoa passiivisen tulon lähteistä. Olin tuolloin juuri saanut palkkatyön haluamaltani alalta. Pian eksyin lukemaan asuntosijoittamiseen liittyviä kirjoituksia ja innostuin. Asuntosijoittaminen tuntui järkevältä ajatukselta ja rupesin heti laskeskelemaan, että voisinko ostaa ensimmäisen sijoitusasuntoni ja millaiseen asuntoon minulla olisi varaa. 

Myöhemmin ryhdyin täysipäiväiseksi yrittäjäksi media-alalle, ja kun toiminta alkoi sujua, päätin hakea pankista lainalupauksen sijoitusasunnolle. Sain lainalupauksen 80 000 eurosta, ja aloin katselemaan asuntoja heti. 

Millainen oli ensimmäinen sijoitusasuntosi?

Ensimmäinen sijoitusasuntoni oli Nastolasta pieni yksiö, joka maksoi 22 000 euroa. Yksiön ostaminen tuntui turvallisimmalta ratkaisulta, koska mahdolliset remontit tulisivat halvemmiksi ja ajattelin, että vuokralainen olisi helpompi saada.

Nastola ei ollut minulle ennestään tuttu paikka, mutta tiesin Lahden olevan siinä vieressä, joten ajattelin sijainnin olevan ok. Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen jännitti hieman, mutta toisaalta asunto oli niin edullinen, että se ei tuntunut isolta riskiltä. Lisäksi asunnossa oli vuokratuotto kohdillaan. 

Minulla on ollut kyseinen asunto nyt reilun vuoden ja siinä on asunut sama vuokralainen koko ajan. Jossakin vaiheessa ajattelin teetättää asunnossa hieman pintaremonttia, jotta siitä tulee viihtyisämpi. 

Miten matkasi asuntosijoittajana on jatkunut?

Helmikuussa 2019 ostin siis tuon Nastolan yksiön, ja sen jälkeen ostin toisen sijoitusasuntoni Vaasasta kesäkuussa 2019. Vaasasta ajattelin ostaa asunnon, koska kyseessä on opiskelijakaupunki. Kyseinen asunto on myös pieni yksiö. 

Tarkoitus oli ostaa viime vuonna kolmas asunto, mutta sopivaa kohdetta ei löytynyt. Jossakin vaiheessa haluaisin ostaa asunnon myös Espanjasta, ja muutenkin ulkomaille sijoittaminen kiinnostaa myös. Ulkomaille sijoittaminen kiinnostaa, koska sijoitusasuntoa voisi hyödyntää myös lomakotina. Lisäksi ajatus siitä, että hajauttaa sijoitusasunnot eri maihin tuntuu kiinnostavalta. 

Millaisten kriteerien perusteella valitset sijoitusasunnon?

Pyrin sijoittamaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, sillä siellä hinnat ovat halvempia ja on helpompi löytää kohteita, joissa on hyvä vuokratuotto. Tietysti niissä arvo todennäköisesti voi myös laskea. Pyrin asuntosijoittamisessa siihen, että vuokratuotto olisi kohteissa yli 5 %, vaikka remontteja olisi tulossa. Teetätän aina myös kosteusmittauksen asuntoon varmuuden vuoksi ennen kuin ostan sen, jotta vältyn ikäviltä yllätyksiltä. Katson asuntoja lähinnä muuttovoittoisista kunnista, jossa on palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet.

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on asuntosijoittamisen suhteen?

Tavoitteeni on, että asunnot tuovat kassavirtaa ja taloudellista turvaa, sekä liikkumavaraa omaan talouteen. Pidän koko ajan silmät auki kiinnostavien kohteiden varalta ja hankin lainalupauksen hyvissä ajoin. Jossakin vaiheessa haluaisin sijoittaa myös uudiskohteisiin, sillä niissä kiinnostaa mm. rahoitusvastikkeen verohyöty. 

Miten hoidat asuntojen hallinnointia ja vuokrausta?

Olen ulkoistanut kaiken Asuntopehtoorille. Vuokrauksen ja hallinnoinnin itse hoitaminen ei houkuta, sillä se menisi liian hankalaksi, koska asunnot eivät ole tässä ihan lähistöllä. Haluan muutenkin, että homma rullaa vaivattomasti. Koen, että asian ulkoistaminen ammattilaiselle säästää omaa aikaani ja vaivaani. Samalla varmistun siitä, että kaikki menee varmasti oikein ja sääntöjen mukaisesti. 

Miten olet opiskellut asuntosijoittamista?

Olen lukenut aiheesta, kuunnellut podcasteja ja kysynyt kokeneemmilta neuvoja. Tosi erilaisia neuvoja kuulee ja onkin hyvä pohtia, mikä on se oma strategia ja tavoite, ja tehdä päätöksiä sen mukaan. Kuuntelen mm. Ostan Asuntoja -podcastia, Rahapodia ja Mimmit sijoittaa -podcastia. Niissä on mielenkiintoisia tarinoita sijoittamisesta ja rahasta sekä hyvää tietoa kyseisistä aiheista.

Top-vinkkisi ensimmäistä sijoitusasuntoaan etsiville?

Mieti raamit – mikä on asuntosijoitusstrategiasi? Onko tavoitteesi ostaa asunto, remontoida ja myydä kalliimmalla? Vai onko tarkoitus pitää asunto pidempään ja saada kassavirtaa? Kun etsit asuntoja, pidä strategiasi mielessäsi. Kannattaa myös lukea aiheesta, verkostoitua muiden sijoittajien kanssa ja pitää puskurirahaa yllätyksiä varten. 

Kiitos haastattelusta Taru!

Jos haluat seurata Tarun polkua tarkemmin, alla linkkejä Tarun omiin somekanaviin ja verkkosivuille.

Lue muut "Asuntosijoittajan kasvupolku" -sarjan postaukset:

Oletko sinä asuntosijoittaja ja haluat kertoa oman tarinasi Kasvussa-blogissa? Etsin jatkuvasti uusia haastateltavia “Asuntosijoittajan kasvupolku” -blogisarjaan. Oletpa sitten asuntosijoittajana polkusi alussa tai jo kokenut konkari, otathan rohkeasti yhteyttä! Lähetä sähköpostia kasvussa@gmail.com, tai kirjoita yksityisviestiä Instagramissa.

Edellinen
Edellinen

Osakepoiminnan haasteet

Seuraava
Seuraava

Miten selviytyä taloudellisesta kriisistä?