Fanitan naisia, jotka puhuvat rahasta avoimesti. Ilman tällaisia naisia sijoittajat saattaisivat edelleen näkyä mielikuvissamme pelkästään pukuihin pukeutuvina miehinä. Sen sijaan nykyään yhä isommassa mittakaavassa myös naiset haluavat puhua rahasta, oppia sijoittamaan ja vaurastua.

Suomessa tunnetusti rahasta puhuminen on ollut hieman tabu. Onneksi tienraivaajia löytyy, ja mitä useampi julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja puhuu rahasta, sitä paremmin tabu hälvenee.

Halusinkin haastatella kolmea upeaa naista, jotka pitävät rahapuhetta yllä. Nämä naiset ovat avoimesti puhuneet rahasta, sen ympärillä olevista tabuista, sijoittamisesta ja jopa omista palkoistaan.

Kyselin naisilta muun muassa miten he pääsivät sijoittamisessa alkuun, mihin he sijoittavat sekä mitkä ovat heidän vinkkinsä sijoittamisesta kiinnostuneille. Toivon näiden naisien esimerkkien inspiroivan ja osoittavan, että on monia erilaisia lähtökohtia ja tapoja aloittaa sijoittaminen.

Jasmin Hamid

Mistä kiinnostuksesi sijoittamiseen sai alkunsa?

”Lapsuudenkodissani kannustettiin säästämään, mutta sijoittamista perheessäni ei harrastettu. Koinkin sijoittamisen tosi pelottavana ja riskialttiina. Luin 27-vuotiaana ystäväni suosituksesta Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen kirjan ’Mitä jokaisen kotiäidin ja muidenkin naisten tulee tietää sijoittamisesta’. Kirjan myötä pohdin ensimmäistä kertaa, kuinka huolehtia parisuhteessa molempien varallisuuden kertymisestä ja kuinka esimerkiksi mahdolliset tulevat vanhempainvapaat vaikuttavat eläkkeeseeni. Myös konkreettiset kuvat korkoa korolle -ilmiöstä saivat tajuamaan, että rahaa kannattaa sijoittaa muuallekin kuin säästötilille.”

Miten pääsit alkuun sijoittamisessa, mistä hankit tietoa ja millaisilla summilla aloitit?

”Olin ollut jo tietämättäni sijoittaja, sillä olin säästänyt kuukausittain pankin rahastoon. Vuosien saatossa sinne oli kertynyt hyvä pesämuna melkein huomaamatta. Tilasin sijoitusinnostuksissani erilaisia talouslehtiä, luin blogeja ja kävin aktiivista keskustelua Nordnetin Sharevillessä. Ensimmäiset osakeostoni olivat muutamia tuhansia euroja.”

Mihin omaisuuslajeihin sijoitat ja miksi juuri niihin?

”Sijoitusasuntoni lisäksi sijoitan suoriin pörssiosakkeisiin. Matalakustanteiset kasvuosuudelliset rahastot olisivat varmaan järkevämpi ratkaisu, mutta koen osakepoiminnan äärimmäisen mielenkiintoisena. Yhtiöitä on oikeasti kiva seurata, ja sijoitusharrastuksen myötä oppii myös laajemmin taloudesta, politiikasta ja yhteiskunnasta. Tuntuu mielekkäältä valita, mihin yhtiöihin palkkatulojani sijoitan, ja kun osakepoiminnassa onnistuu, tuntuu se tosi hyvältä ja omistaja voi olla ylpeä yhtiöstään.”

Mikä on sinun vinkkisi henkilölle, joka suunnittelee sijoittamisen aloittamista?

”Usein sanotaan, ettei pienillä summilla kannata sijoittaa. Näinhän se toki on pitkällä tähtäimellä, mutta mielestäni ne ekat sijoitukset voivat olla hyvinkin pieniä. Tuntuu olevan kovin yleistä, että sijoittaminen lykkääntyy ja lykkääntyy, kun pelko vaivalla säästettyjen roposten menettämisestä on niin suuri. Vaikka ensimmäisissä ostoissa kulut olisivatkin suhteessa isot, ovat ensimmäiset sijoitukset sen verran merkittävä oppitunti, että siitä kannattaakin vähän maksaa. Vasta sitten huomaa miltä sijoittaminen tuntuu; menettääkö yöunensa, seuraako koko ajan osakekursseja tai salkun kehitystä, mitä tapahtuu kun osinkoa irtoaa, miltä kurssin heilahtelu tuntuu. Saattaa tulla yllätyksenä, että mieli onkin alun jälkeen ihan levollinen, jos sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä. Samalla ehkä myös huomaa, että silmiin alkaa ihan huomaamatta osua talousuutisia yhä useammin. Sijoittaminen imaisee mukaansa, ja koko ajan oppii uutta.”

Jasmin kirjoittaa blogissaan sijoittamisesta, joten kannattaa käydä ehdottomasti lukemassa hänen kirjoituksiaan lisää. Jasmin oli myös vieraana Nordnetin #rahapodissa, joka on myös ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen jakso!

Julia Thurén

Mistä kiinnostuksesi sijoittamiseen sai alkunsa?

”Asuin siskoni ja hänen miehensä kanssa kämppiksinä 20-vuotiaana. Siskon mies jaksoi aina sanoa, että on idioottimaista hillota vain tilillä kesätyörahoja, joita en käyttänyt mihinkään. Vasta noin seitsemän vuoden päästä tästä lopulta uskaltauduin avaamaan arvo-osuustilin, ja heti ensimmäisten rahastosijoitusten jälkeen tajusin, miten helppoa hommaa tämä on, ja aloin perehtyä aiheeseen.”

Miten pääsit alkuun sijoittamisessa, mistä hankit tietoa ja millaisilla summilla aloitit?

”Laitoin automaattisesti kuukausittain tililtä siirtymään satasen Nordnetin Superrahastoon, eli varmaan aika perussetti, mitä moni tekee. Sitten halusin ottaa selvää osakesijoittamisesta ja ostin summanmutikassa kaksi (!) Koneen osaketta. Hehe, tämä oli ehkä vähän typerä ostos, mutta toisaalta se avasi portin osakemaailmaan. Minulla on edelleen nuo osakkeet. Tietoa hankin tällä hetkellä eniten juttelemalla parin sijoittamiseen hyvin perehtyneen ystäväni kanssa. Lisäksi luen välillä aiheesta kirjoja, kuten vaikka tällä hetkellä olen lukemassa kirjaa vastuullisesta sijoittamisesta.” Julian suositteleman kirjan löydät täältä.

Mihin omaisuuslajeihin sijoitat ja miksi juuri niihin?

”Innostun helposti ja sijoittelen vähän joka paikkaan aina, kun on ylimääräistä rahaa. Sijoitan kuukausittain kolmeen eri rahastoon, ostelen pari kertaa vuodessa isommalla summalla (noin tonnilla) jonkun kiinnostavan ja vastuullisen yrityksen osakkeita ja tämän lisäksi omistan puolisoni kanssa kolme sijoitusasuntoa, yhden Helsingistä ja kaksi Vaasasta. Olen sijoittanut pieniä summia myös joukkolainoihin ja -velkakirjoihin. Aina kun kiinnostun uudesta sijoituskohteesta, laitan sinne vähän rahaa, sillä vasta kun minulla on rahaa kiinni jossain, jaksan kunnolla motivoitua siitä. Seuraavaksi haluaisin opiskella enemmän impact investing -asioita.”

Mikä on sinun vinkkisi henkilölle, joka suunnittelee sijoittamisen aloittamista?

”Sijoita ensin, opiskele sitten. Kun on laittanut vaikkapa satasen johonkin suht ok:ksi suositeltuun perusrahastoon, niin kummasti alkaa kiinnostaa, miksi arvo nousee tai laskee ja mistä koko hommassa on kyse.”

Lisää Julian ajatuksia voit lukea hänen blogistaan ja kannattaa myös laittaa kuunteluun hänen loistava podcastinsa Melkein kaikki rahasta 🙂

 

Natalia Salmela

Mistä kiinnostuksesi sijoittamiseen sai alkunsa?

”Äitini oli aina tarkka perheen rahoista, mutta sijoittamista lähipiirissäni ei ole kukaan harrastanut. Aloitin rahastosijoittamisen pankkineuvojan kannustuksesta ostaessani ensimmäisen oman asuntoni. Myöhemmin nälkä on kasvanut ja aloin itse opiskella asiaa.”

Miten pääsit alkuun sijoittamisessa, mistä hankit tietoa ja millaisilla summilla aloitit?

”Alussa sijoitin pienen potin säästöistäni ja lisäksi aloitin kuukausittaisen sijoittamisen. Summa oli alussa 100€/kk, myöhemmin 300€/kk ja tätä nykyä sijoitan noin 500€/kk yksittäisten suurempien pottien lisäksi. Olen kaivanut tietoa sijoitusblogeista ja etenkin naisten julkaisemista kanavista.”

Mihin omaisuuslajeihin sijoitat ja miksi juuri niihin?

”Sijoitan hajautetusti kaikkiin mahdollisiin omaisuuslajeihin sekä yksityishenkilönä että firmallani: rahastoihin, osakkeisiin, asuntoihin ja suoraan yrityksiin. Kaksi viimeistä ovat konkreettisuudessaan kiinnostavimpia. Etenkin startup-yritysten osakkuudet kiinnostavat tällä hetkellä yrittäjyysosaamisen kerryttyä.”

Mikä on sinun vinkkisi henkilölle, joka suunnittelee sijoittamisen aloittamista?

”Kuhavitsit pätevät myös sijoittamiseen, ja vinkkini onkin: ’Kuha aloittaa!’ Pitkäjänteinen sijoittaminen on loppujen lopuksi vain fiksumpaa säästämistä.”

Nataliaan pääset tutustumaan lisää hänen nettisivullaan, josta löytyy muun muassa reseptejä, postauksia uudesta asuntoprojektista sekä linkki hänen ja Vivian Valpurin podcastiin, jossa on myös raha-aiheisia jaksoja. Kyseessä on siis aikamoinen monitaiturinainen!