Oletko kuullut tarinaa yrittäjän päättötodistuksesta? Siinä tarinassa yrittäjällä on uskonto 10 ja matikka 4; usko omaan liiketoimintaan on niin valtava, että eihän sen kannattavuutta kannata laskea. 🙂 Mikko Sjögren valmennusyhtiö Varapuusta on hyvin sanonut, että jos liiketoiminta ei toimi edes excelissä, niin miten se voisi toimia käytännössä? Yrittäjäksi aikovan on erittäin tärkeä laskea numerot auki ja päättää vasta sen jälkeen, onko liikeidealla mahdollisuuksia menestyä.

Lähtökohtaisesti yrityksen perustaminen vaatii rahaa enemmän tai vähemmän. Lisäksi alkavalla yrittäjällä on hyvä olla puskuri, jolla elää muutamia kuukausia. Harvoin rahaa tulee heti ovista ja ikkunoista, ja jos tuleekin, sen voi joutua investoimaan takaisin yritystoiminnan kehittämiseen.

Haaveiletko yrittäjyydestä?

Jos vastauksesi on kyllä, mahtavaa! Yrittäjyys voi olla todella antoisaa, mutta suin päin liiketoimintaa ei kannata lähteä perustamaan. Taustatyöt on tehtävä huolella.

Onneksi netti on pullollaan hyviä työkaluja, joilla uutta liiketoimintaa voi suunnitella. Yksi hyvä sivusto on https://www.suomi.fi/yritykselle. Siellä on seikkaperäisesti todella paljon tietoa yrittäjyydestä ja työkaluja liiketoiminnan suunnitteluun.

Laske liiketoiminnan numerot

Yritystoiminnan lukujen laskeminen auki on aivan yhtä tärkeää kuin oman talouden hallinta. On järkevää miettiä realistisesti, kuinka paljon rahaa tarvitaan, jotta liiketoiminta saadaan sujuvasti käyntiin ja ennen kaikkea: kuinka paljon myyntiä tarvitaan, jotta kuukausittaiset kulut saadaan katettua ja yrittäjällekin palkka maksettua.

Mitä kuluja liiketoiminnasta sitten syntyy? Ainakin näitä alla olevia kustannuksia tulee suurimmalle osalle yrityksistä:

  • Yrittäjän eläkevakuutus, YEL
  • Verot
  • Vakuutukset
  • Materiaalit (valmistatko jotain, myytkö tavaraa vai palvelua)
  • Työvälineet (puhelin, tietokone jne)
  • Nettisivut + markkinointikulut
  • Kirjanpito
  • Pankkikulut
  • Toimitilat

Yrityksillä on yleensä paljon kuluja vaikka tuloja ei olisi vielä lainkaan. Alussa tuntuu, että koko ajan pitäisi ostaa jotain, joten hyvä alkukassa on erittäin suositeltavaa. Liikeidean kanssa kannattaa käydä esimerkiksi uusyrityskeskuksessa, josta saa myös lisätietoja ulkopuolisista rahoitusmahdollisuuksista.

Kun numeroista on jo hyvä arvaus

Laske, kuinka monta tuotetta minun tarvitsee myydä päivässä/viikossa/kuukaudessa, jotta kiinteät kulut saadaan maksettua? Entä kuinka monta tuotetta tulee myydä, jotta saa itselleen haluamansa elintason?

Esimerkkilaskelma

Tehdään nyt pieni ajatusleikki. Perustamme kuvitteellisen osakeyhtiön, jonka on tarkoituksena myydä 10 € kappalehinnalla tuotetta verkkokaupan kautta. Meillä on säästettynä alkukassa, jolla saamme maksettua yrityksen perustamiskulut, työvälineet, nettisivut ym. maksut, joita tulee ennen kuin mitään on vielä myyty.

Tuotteemme ulosmyyntihinta on 10 €/kpl. Tästä vähennetään alv: 10/1,24= 8,06 €. Lisäksi tuotteen materiaalikulut (alv 0 %) on 3 €/kpl, eli todellinen kate tuotteesta on 5,06 €/kpl.

Meillä ei ole aluksi toimitilakuluja, sillä työskentelemme kotoa käsin. Sen sijaan me maksamme seuraavia kuukausittaisia kuluja:

Yel (minimi)= 125 €/kk
Vakuutukset=84 €/kk
Markkinointi alv 0 % = 300 €/kk
Kirjanpito alv 0 % = 50 €/kk
Pankkikulut alv 0 % = 50 €/kk
Muut kulut alv 0 % = 100 €/kk
kiinteät kulut yhteensä 709 €/kk

Laskelman mukaan meidän tarvii myydä kuukaudessa kulujen kattamiseksi ~140 kpl tuotteita. (709/5,06 € = ~140 kpl.)

Esimerkki on todella yksinkertaistettu, sillä tällä kappalemäärällä ei vielä makseta edes kustantamiamme aloituskuluja. Ja eihän me hyväntekeväisyyttä olla tekemässä, vaan haluamme toki palkkaa työstä. Lasketaan tähän vielä se, että yrittäjänä haluamme nostaa 2500 €/kk bruttopalkan. Yrittäjänkin palkasta tilitetään sotumaksu, joka on 1,33 % vuonna 2020. Eli bruttopalkan kustannukset ovat 2533,25 €. Tällä palkalla tuotetta tarvii myydä siis 641 kpl ((709+2533,25)/5,06 €). Vaikuttaako vielä realistiselta? Se riippuu tietysti siitä, millainen markkina tuotteellamme on ja kuinka hyvin löydämme sille ostajia.

Tätä esimerkkilaskelmaa voit käyttää apuna oman tuotteesi tai palvelusi kannattavuuden laskentaan. Pitää kuitenkin muistaa, että joka liiketoiminta on erilainen ja tämä esimerkki on yksinkertaistettu. Liiketoimintaan voi kohdistua kuluja, joita en ole tässä laskelmassa huomioinut.

Mikäli numerot ei toimi mitenkään, ei muuta kuin uusia, kannattavampia ideoita hautomaan. 🙂

Essi