YLEISET TUNNELMAT

Tätä viikkoa ei voi kukaan pörssiä seuraava sanoa tylsäksi. Paljon tapahtui kurssiliikkeitä, ja mielenkiintoista oli lukea analyytikkojen syitä tapahtuneelle. Viikko alkoi niin, että mediassa keskustelua siitä miksi pörssit ovat jatkaneet voimakasta kasvuaan, ikään kuin kaikki huonot uutiset olisi lakaistu maton alle. Yritykset kun ovat antaneet hyvin ympäripyöreitä arvioita tulevasta, niin (pitkäjänteisesti sijoittavan) osakepoimijan voi olla hyvin aikaa perustaa omia sijoituspäätöksi mihinkään tarkkaan dataan (tosin kuin treidaajat, jotka lähinnä tekevät teknistä analyysia markkinoiden suhteen). Suomen osalta positiivista uskoa talouteen osaltaan toivat esimeriksi immunologian professori Seppo Merin arvio, ettei usko koronan toisen aallon tulevan Suomeen sekä OP:n ja S-Pankin korttitilastot, jotka kertoivat, että kesäkuun ensimmäisellä viikolla kortinkäyttö ylitti tammikuun tason korttitapahtumien määrässä. Eli, ihmisillä on patoutunutta kysyntää ja ehkä moni, kuten ekonomistit toivovat, haluavat kuluttamalla saada taas taloudenpyörät pyörimään. Toisaalta, heti tiistaina pörssissä oli pientä laskua havaittavissa, mikä saattoi johtua Saksan huonoista talousuutisista. Faktahan on, että Saksa on koko Euroopan veturi ja jos siellä takkuaa, niin se heijastuu muuallekin. Korona osalta raportoidaan, että globaalisti uusia tautitapauksia todetaan ennätysmääriä päivittäin.

FED:n KOKOUKSEN PÄÄTÖKSET

Mutta markkinoiden toimintaahan ei pidä arvioida uutisotsikkojen perusteella. Suuresti arvostamani treidaaja Jukka Lepikkö ennakoi heti maanantaina, että torstaina laskua on luvassa. Hän perusteli tätä sillä, että keskiviikko iltana (Suomen aikaan) FED:ltä tulee uutta ohjeistusta USA:n talousnäkymien suhteen sekä korkotason suhteen. Hän oli jälleen oikeassa. Torstai oli laskupäivä, (Helsingin pääpörssit laskivat noin 4 prosenttia ja jenkkilässä S&P 500 5,9 prosenttia ja Nasdaq 5 prosenttia), perjantaina kuitenkin tasoittui. Lepikön arvion mukaan myös seuraava pari viikkoa voi olla pientä laskua, johtuen esim. siitä, että ensi viikon perjantaina (juhannusaattona) raukeavat seuraavan kuukauden öljyoptiot. Eli, nyt jos on mahdollista aktiivisesti markkinoita seurata, niin varmasti treidaaja ainakin löytää hyviä paikkoja (tämä treidaus on jotain, jota en vielä itse hallitse, vaan vaatisi vielä paljon perehtymistä).

FED:n kokouksesta voisi nostaa esille seuraavat pointit:

  • Nollakorko säilyy vuoden 2022 loppuun aikanakin
  • Elpyminen voi kestää kolmekin vuotta ja täten ei todellakaan ole V-muotoista
  • Jenkkien työllisyystilanne ei niin hyvä mitä viikko, pari sitten kerrottiin
  • Ostot jatkuvat

Näitä FED:n kokouksia on hyvä pitää silmällä, sillä erityisesti näin ‘poikkeusaikoina’ FED:n päätökset heijastuvat paljon pörssimarkkinoihin, ja nyt vaikuttaa, että osakkeiden ‘ei anneta romahtaa uudestaan’.

ARVAILUJA TULEVASTA

Yleisesti kuitenkin vaikuttaa, että lähiviikkojen ja – kuukausien suhteen ennustukset vaikuttavat olevan hyvin paljon taas hämärän peitossa. Omasta mielestäni monikaan ’ammattilainen’ei uskalla, osaa tai halua sanoa minkäänlaisia tarkempia arvioita. Yleisesti todetaan, että paljon epävarmuuksia; koronatartuntojen määrä kasvanut jenkeissä, tuleeko toinen korona-aalto, Kiina-USA kauppasodat, brexit sekasorrossa, heinäkuussa yritykset ilmoittavat osavuosituloksiaan, korot alhaalla – jatkaako pörssi edelleen kuitenkin tasaisesti, pieniä notkahduksia tehden ylöspäin, koska muutakaan yhtä tuottavaa sijoitusmahdollisuuksia ei ole, vaan onko tulossa uusi romahdus? Tätä varmasti kannattaa taas jokaisen sijoittajan itse pohjia ja aktiivisesti kerätä informaatiota monista eri lähteistä.

NOSTOJA TALOUSPODEISTA

Rahapodissa puhuttiin kannattaako sijoittaa mökkiin. Tätä en tarkkaan kuunnellut, sillä ei kuulu omaan sijoitusstrategiaani ja muutenkaan en harrasta mökkeilyä. Uutena otin listalle Inderesin ’melkein minuutissa’ katsauksia (no, näitä aina välillä olen itse asiassa kuunnellut). Hyvää dataa taustalla, nopeasti kerrottuja tiivistyksiä eri maiden pörsseistä ja välillä saatetaan muutamia osakkeita nostaa framille. Tällä viikolla mieleeni jäi keskustelut pörssikuplasta; hyvä pointti, että kukaan ei halunnut sijoittaa maaliskuussa, nyt viime aikoina kaikki (vaikka itse yritysten tulostentekokykyä ei ole muuttunut mihinkään). Vielä ei kuitenkaan ole nähtävissä IT-kuplan kaltaista kuplaa, ja Helsingin pörssissä on itse asiassa edelleen muutamia edullisia osakkeita, Sampo ja Fortum. Toisena teemana oli tietenkin FED:n keskiviikkoiltaisen kokouksen käsittely. Tästä jäi hyvänä pointtina mieleen se, että samalla kuin nollakorot tarjoavat (jenkki)firmoille käytännössä ilmaista lainaa, mutta estävätkö ne samalla kasvua? Hyvä oli myös kehotus seurata edelleen aktiivisesti keskuspankkien toimintaa, sillä tässä tilanteessa niiden toiminta väistämättä vaikuttaa markkinoiden arvostukseen.