Verotuksen lyhyt oppimäärä

Verot tuntuvat pelottavan suomalaisia, enkä yhtään ihmettele. Verotus voi tuntua monimutkaiselta, mutta sijoittamisen aloittamista ei kuitenkaan kannata lykätä sen takia, että pelkää verottajaa. Asiat ovat loppupeleissä hyvin yksinkertaisia. Tällä kirjoituksella pyrin selkeyttämään, mitä sinun tulee tietää verojen maksusta, kun aloitat sijoittamisen.

Näin keskustelupalstalla kysymyksen, että kannattaako sijoittaminen, koska verottava vie niin suuren osan rahoista. Silloin ymmärsin, että monella saattaa olla virheellinen näkemys verotuksesta liittyen sijoittamiseen. Vaikka veroja joudutaan maksamaan, ei verojen tarkoitus ole kuitenkaan tehdä sijoittamisesta kannattamatonta. Tällä kirjoituksella pyrin yksinkertaisin esimerkein helpottamaan veropelkoa liittyen rahasto- ja osakesijoittamiseen.

Verottaja vie osansa, muttei kaikkea

Verottajan tavoitteena ei ole tehdä sijoittamista kannattamattomaksi, vaan ottaa osansa voitoista. Mikäli et siis tee voittoa, et myöskään maksa veroja. Ei tarvitse siis pelätä, että menettäisit rahaa sijoittaessasi verottajan takia.

Kun sijoitat rahastoihin ja/tai osakkeisiin, maksat voitosta veroja vasta, kun myyt osakkeita tai rahastoja voitolla. Mikäli et myy, et myöskään maksa veroja. Homma on siis hyvin yksinkertainen. Voit sijoittaa vaikka seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajan, maksamatta lainkaan veroja, jos vain ostat etkä myy.

Maksat voitosta veroa 30 prosenttia, ja mikäli pääomatulot ylittävät yli 30 000 euron rajan vuodessa, ylimenevästä osasta maksat veroa 34 prosenttia.

Tämä sinun tulee tietää verojen maksamisesta

Suurimmat pankit ilmoittavat puolestasi verottajalle omistamasi osakkeet, rahastot sekä tekemäsi tappiot ja voitot. Mikäli hoidat sijoituksiasi pienempien sijoituspankkien kautta, varmista, että tiedot menevät suoraan verottajalle. Mikäli näin ei ole, sinun tehtäväksesi jää ilmoittaa omistukset, voitot ja tappiot itse aina keväisin veroilmoitusta tehdessä.

Sinun tulee itse huolehtia sijoitustesi myyntivoittojen maksamisesta. Voit maksaa myyntivoittojen verot ennakkoverona tai lisäennakkona. Tähän sääntöön poikkeuksen tekee kuitenkin osakesäästötili. Mikäli käyt kauppaa osakesäästötilin sisällä, maksat veroja vasta siinä vaiheessa, kun nostat rahaa osakesäästötililtä pois. Voit siis käydä kauppaa osakesäästötilin sisällä vaikka parikymmentä vuotta ilman veroseuraamuksia. Osakesäästötilille voi ostaa vain suoria osakkeita, ei rahastoja. Täältä voit lukea lisää osakesäästötilistä.

Osinkotuloista on puolestaan maksettu verot jo sinun puolestasi suoraan verottajalle. Niiden verojen maksamisesta sinun ei siis tarvitse huolehtia.

Suuri osa sijoittajista sijoittaa rahastoihin. Rahastoja voi olla joko kasvu- tai tuotto-osuusrahastoa. Kasvuosuusrahasto sijoittaa osingot takaisin rahastoon, kun taas tuotto-osuusrahastossa osingot maksetaan omistajien tilille. Suurin osa rahastoista on kasvuosuusrahastoja, jolloin osinkoja ei makseta ulos. Tällöin et myöskään joudu maksamaan veroja, kuin vasta myydessä rahastoa voitolla. Jälleen kerran voit siis omistaa rahastoa vaikka vuosikymmeniä, ennen kuin sinun tarvitsee murehtia verojen maksusta.

Poikkeus sääntöön - 1000 euroa verovapaasti vuodessa

Aikaisemmin kirjoitin, että verottaja ottaa osansa vain silloin kun myyt voitolla. Tähän sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus. Voit myydä verovuoden aikana verovapaasti rahastoja ja/tai osakkeita 1000 eurolla, jolloin sinun ei tarvitse maksaa veroja. Myyntivoiton määrällä ei ole merkitystä, vaan myyntihinnalla. jonka pitää olla alle 1000 euroa. Verottajan sivuilta voit lukea aiheesta lisää.

Tuo veroetu kannattaa hyödyntää, jos tarvitsee rahaa sijoituksista. Jollain voi olla tapana esimerkiksi kerran vuodessa nostaa juuri tuon 1000 euron verran sijoituksia ja käyttää se esimerkiksi matkustamiseen. Oma tavoitteeni on olla nostamatta sijoituksia vielä useisiin vuosiin, joten tuota etua tulen hyödyntämään vasta myöhemmin, kun sijoitussalkku on kasvanut suuremmaksi.

Parhaiten oppii tekemällä ja kysymällä

Fakta on se, että monia asioita oppii parhaiten tekemällä. Näin on myös mielestäni sijoittamisen suhteen. Tietoa löytyy helposti netistä ja aina voi kysyä neuvoa verottajalta. Niitä oikeita kysymyksiä osaa sitten kysyä, kun aloittaa ensin tekemisen.

Itsekin opin juuri muutama viikko taaksepäin, että esimerkiksi Nordnet ei ilmoita ulkomaalaisten osakkeiden omistuksia, vaan ne täytyy ilmoittaa verottajalle itse. Jatkuvasti oppii uutta.

Opin myös kevään aikana, että Nordnet veloittaa listaamattomien yritysten osakkeiden säilyttämisestä. Olin siis maksanut yhden osakkeen säilyttämisestä palkkiota tietämättäni. Samalla myös selvisi, että koska olen Suomen Osakesäästäjien jäsen, jäsenetuna saan säilyttää listaamattomia osakkeita veloituksetta Nordnetilla. Oppi tuli jälleen tekemisen kautta.

Jos et ole vielä Suomen Osakesäästäjien jäsen, suosittelen liittymään. Jäsenyys on todella edullinen (36e/vuosi ja alle 30-vuotiaat 10e/vuosi), ja jäsenyys sisältää lukemattomia etuja. Jos olet lisäksi Nordnetin asiakas, kannattaa Suomen Osakesäästäjien jäsenyydestä ilmoittaa sinne, koska saat muun muassa osakeostoista alennusta. Pääset liittymään Suomen osakesäästäjien jäseneksi tästä (kauppallinen linkki).

Summa summarum: älä suotta pelkää veroja! Asiat oppii parhaiten tekemällä. Aloita rohkeasti sijoittaminen ja opiskele tarvittaessa aiheesta samalla lisää. Verottajan pelko ei ole syy lykätä sijoittamisen aloittamista ;)

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Miten säästää puskuriin?

Seuraava
Seuraava

Miksi sijoitan asuntoihin?