Ura muutoksessa ja Kyky ansaita omilla vahvuuksilla

Työ ja ansaitseminen on keskeinen osa arkea. Ansaitsemme rahaa yleisimmin työssä kahdeksan tuntia päivässä, viisi päivää viikossa, noin 47 viikkoa vuodessa ja jopa 50 vuoden ajan. Eikö tuon kaiken ajan tulisi pääsääntöisesti olla hyvää, kehittävää, antoisaa ja mukavaa? Silti niin usein jäämme kiinni työhön, joka ottaa enemmän kuin antaa. Syitä jäädä itselle epämieluisaan työhön voi olla monia. Kenties et löydä uskallusta lähteä tai aina löytyy jokin syy olla lähtemättä. Tai ehkä et tiedä mihin suuntaan lähtisit. Ehkä et löydä rohkeutta. Tai ehkä tällä hetkellä raha toimii suurimpana motivaation lähteenä pysyä muuten epämotivoivassa työssä.  

Tätä blogitekstiä varten haastattelin urapsykologia ja yrittäjää Milla Helaakoskea sekä kahta osaajaa/yrittäjää/opiskelijaa Ollia ja Lauraa, jotka ovat päättäneet tavoitella omia unelmiaan ja ansaita omien sisäisten kannustimiensa mukaisesti.  

Oman osaamisen vahvistaminen parantaa kykyä ansaita, Olli Koponen (@muscularvideosfin

Olli on toiminut yrittäjänä vuodesta 2010 alkaen, mutta yritysmuoto ja pääasiallinen myytävä tuote sekä osaaminen ovat matkan varrella muuttuneet. Tällä hetkellä hän on opintovapaalla opiskellen Itä-Suomen yliopistossa aikuiskasvatustiedettä sekä työskentelee ja on harjoittelussa opintoihin liittyen.  

Nykyiseen työhön hän kertoo olevansa erittäin tyytyväinen ja olevansa onnellinen siitä, että aloitti opiskelut, vaikka alkuun opiskelun vaikutus taloudelliseen tilanteeseen mietitytti. Nykyiseen tilanteeseen hän on päätynyt valintojen kautta. Tahtotilana oli opiskella korkeakoulututkinto ja aiemmat opinnot avoimen yliopiston puolella helpottivat opiskelun aloittamista.  

muutos kulman takana

Muutos voi odottaa kulman takana

Ansaitseminen vaatii aina osaamista 

Pelkän ajan myymisen lisäksi myymme osaamistamme ansaitaksemme. Osaamisen kehittäminen ja jatkuva oppiminen onkin keskeinen tekijä oman markkina-aseman ylläpitämiseksi ja sen parantamiseksi. Olli on kerryttänyt osaamistaan säännöllisesti koulutuksissa ja ollut kiinnostunut alan muutoksista. Avoimen yliopiston liikuntalääketieteen opinnot ja kasvatustieteen opinnot sekä nykyiset aikuiskasvatustieteen opinnot vahvistavat osaamista entisestään. Myös mielenkiinto oman alan uusimmista suuntauksista kertovia tutkimuksia kohtaan kasvattaa ammattitaitoa. 

Kuten aiemmin mainitsin ansaitseminen ei muodostu ainoastaan ajan myymisestä, sen lisäksi myymme osaamistamme. Parantaakseen mahdollisuuksia ansaita voi oman osaamisen myös tuotteistaa ja saada passiivista lisätuloa.  

Olli on kehittänyt anatomian opiskelua helpottavan videomateriaalin, joka on toteutettu hänen oman visionsa kautta. Alkuvuodesta 2022 valmistui MuscularVideos -opetusmateriaali, joka on verkossa myytävä video-opetusmateriaali anatomian opiskeluun. Löytyy lisätietoa www.muscularvideos.fi  Tavoitteekseen hän kertoo, ettei töitä tarvitsisi tehdä ns. eläkkeelle asti, vaan voi itse määritellä mitä ja milloin haluaa tehdä jo aikaisemmin. Tähän tavoitteeseen pääseminen vaatii hänen mukaansa myös passiivisia tai pienellä panostuksella tulevia tuloja, kuten tällä hetkellä asuntojen vuokratulot sekä verkkokurssien myynnit. Passiiviset tulot toimivat siis osaamisen kehittämisen lisäksi tapana parantaa ansaintakykyä.  

“Mielestäni yrittäminen on aina oman osaamisen tai oman vision tuotteistamista ja myös kaupallistamista, jolla halutaan helpottaa muiden elämää tai tuoda muuta hyödykettä (tieto, hyöty, hupi, viihde jne) ihmisten elämään.” 

motivaatio auttaa tavoitteiden saavuttamisessa

Motivaation hän kertoo kumpuavan tavoitteista sekä vapaudesta valita oma ajankäyttö ja mahdollisuuksista lähteä mukaan mielenkiintoisiin asioihin, jotka muuten eivät olisi mahdollisia. Pidemmällä aikavälillä motivoi myös lapsille tiettyjen asioiden mahdollistaminen. Nykyisen työn hän kertoo motivoivan niin paljon, että vaikka passiivisen tulon määrää kasvaisi, niin tällä hetkellä hän ei jäisi pois nykyisestä työstä. Tällä hetkellä nykyisessä palkkatyössä Olli kertookin olevansa erittäin tyytyväinen tilanteeseen.  

“Aikaisemmissa palkkatöissä en ole aina ollut kovin tyytyväinen, mutta olen sen ajatellut johtuvan omasta yrittäjähenkisyydestä ja halusta vaikuttaa asioihin ja koen ettei se ole ollut mahdollista aikaisemmin.” 

Ollin terveiset  

Haluan sanoa kaikille, että älkää tyytykö asioihin tai työhön tai tulotasoon, joka ei miellytä vaan pohtikaa miten omaa tilannetta voisi muuttaa. Onko jotain osaamista, jonka ympärille voi synnyttää yrityksen ja lisätä tuloja tai löytyykö esimerkiksi toinen työnantaja, joka arvostaa nykyistä enemmän sinun osaamista. Voivottelu kannattaa lopettaa, jos ei meinaa tehdä mitään muutoksia asioilleen!  

 
Vahvuuksien kehittäminen erinomaisuudeksi vs. heikkouksien korjaaminen 

Mielekäs työ, uuden ajan uraoppaassa Carlsson ja Järvinen kirjoittavat, kuinka meillä ihmisillä on sisäänrakennettu tarve ja halu oppia sekä parantaa taitoja. Jos olosuhteet niin sallivat, pyrimme luontaisesti kehittämään itseämme. Positiivinen haastavuus asioissa ja itsensä ylittäminen hyväksi koetuissa asioissa sekä taitojen kartuttaminen tekevät meistä tyytyväisempiä ja aikaansaavempia.  

Mutta onko meille tuottavampaa korostaa heikkouksia ja pyrkiä olemaan niiden osalta parempi vai keskittyä siihen mikä toimii hyvin ja kehittyä siinä erinomaiseksi? On tehty tutkimusta (Carlson & Järvinen, 2012) mukaan siitä, kuinka 60 % ihmisistä uskoo, että heikkouksia korjaamalla he pystyvät menestymään paremmin kuin vahvuuksia kehittämällä. Oikeasti tuottavampaa olisi keskittyä vahvuuksiin ja pyrkiä kehittymään erinomaiseksi siinä, minkä osaamme jo hyvin. Henkilökohtainen kilpailuetu vahvistuu, kun keskittyy omaan vahvuusalueeseensa ja sen kehittämiseen.  

keskity heikkouksien sijaan vahvuuksiin

Kuten Ollikin kertoi oman osaamisensa kehittämisestä ja tietotaidon vahvistamisesta omalla osaamisalallaan myös Laura kertoo vahvistavansa omaa osaamistaan muun muassa opiskelemalla ylempää ammattikorkeakoulututkintoa yrittäjyyttä, jonka hän toteaa tunnistaneensa “omaksi jutukseen”. Laura (@kauppaneuvoksentytar) on tradenomi ja sairaanhoitaja. Tällä hetkellä hän on opintovapaalla sairaanhoitajan palkkatyöstä toimien sivutoimisena yrittäjänä. Hänen yrityksensä tarjoaa kotihoidon palveluita ja lisäksi hän tekee toiminimellä pienimuotoisesti digiassistentin töitä. Oman yrityksen lisäksi hän on osakkaana osakeyhtiössä, joka aloittelee toimintaansa hoitoalalla sekä opiskelee yrittäjyyteen liittyvää ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.  

“En ole oikein koskaan löytänyt paikkaani mistään. En koe kuuluvani mihinkään tiettyyn alaan, tai että jokin olisi "mun juttu". Pikkuhiljaa olen alkanut aistimaan, että ehkä se onkin tämä yrittäjyys, mikä on mun juttu. Ei rajoja, ei kattoja, ei pakotteita mitä saa olla ja miten pitää tehdä. Kaikki suunnat ovat vapaasti valittavina.” 

Työuran hän on aloittanut jo nuorena, mutta mikään ei tuntunut vetävän puoleensa. Toisaalta kaikki on ollut ihan kivaa. Ensimmäinen yritys syntyi heti tradenomiksi valmistumisen jälkeen, kunnes sen toiminta jäi tauolle äitiysloman ja sairaanhoitajan opiskelujen vuoksi. Valmistumisen jälkeen ura suuntautui hoitoalalle ja päivystystyöhön. Vanha kotiapupalveluita tarjoava yritys pyöri kuitenkin mielessä, eikä Lauran mukaan hävittävää ollut, siispä yrittäjyys käynnistyi uudelleen palkkatyön ohella.  

Laura kertoo vahvasta tiedonhalusta ja siitä, että tekemiselle on aina löydyttävä syy. Osaamistaan hän ylläpitää opiskelemalla, tekemällä ja kysymällä. Hän painottaakin kysymisen ja puhumisen tärkeyttä oppimisessa ja kehittymisessä. “Ylipäätänsä ihmisten pitäisi puhua enemmän, niin tietoa vaihtuisi enemmän. Kaikki tieto ei ole kirjoissa, eikä Googlessakaan.” Oman osaamisensa hän on kaupallistanut omissa yrityksissä ja hän kannustaakin kaikkia hoitajia tekemään niin, myymään asiantuntijuuttaan, vaikka yrittäjyys monia pelottaakin.  Yrittäjyys onkin seuraava asia, jonka Laura haluaisi kaupallistaa. ”Haluaisin sparrailla, mentoroida ja rohkaista ihmisiä toimimaan yrittäjinä sekä auttaa yrityksen perustamisessa, alussa ja muutoksissa, olla jonkinlainen yritysvalmentaja.” 

usko itseesi

Usko itseesi

Tavoitteekseen hän kertoo työllistyä hänelle itselleen riittävästi omassa kotihoitoyrityksessä, niin, ettei tarvitsisi käydä palkkatöissä. Toisena tavoitteena saada osakeyhtiö pyörimään todenteolla. Pidempiaikaisena tavoitteena myydä oma yritystoiminta ja hoitotyön sijaan ansaita tradenomin opeilla. Myös Laura mainitsee motivaation lähteeksi vapauden.  

“On ihanaa päättää itse milloin ei työskentele. Se on niin iso motivaattori, suurempi kuin raha, vaikka raha tottakai tulee hyvänä kakkosena. Toinen motivaattori on tulevaisuus. Siitä kun meillä kenelläkään ei ole varmuutta. Se voi olla mitä vaan ja – tulevaisuus on avoin ajatus - on ihana.”  

Tyytyväisyys omaan elämäntilanteeseen on yrittäjyyden myötä kasvanut, vaikka vapaus tuokin mukanaan vastuuta. Nykyinen tapa ansaita on mahdollistanut myös työn tekemisen samassa rytmissä koululaisten kanssa, mikä tuottaa suurta iloa ja onnistumisen tunteita. Palkkatyöstä hän kertoo kaipaavansa työkavereita ja kolmen viikon kesälomaa, joka on mahdollinen, mutta toki vaatii järjestelemistä, kuten vaatii omanlaisen työelämänkin järjestäminen.  
 
Lauran terveiset  

Kukaan ei tule tarjoilemaan helppoa ja mukavaa työelämää sinulle, se pitää säätää ja suunnitella ihan itse. Eikä se välttämättä tapahdu hetkessä, mutta siihen elämä on liian lyhyt, että miettii ja pohtii. Pitää tehdä tekoja, jos haluaa muutosta. Sen myös haluan sanoa, että jokainen saa ja voi tehdä omannäköistä yrittäjyyttä. Yrittämisessä ei ole tarkoitus polttaa itseään loppuun tai tehdä töitä 8 päivänä viikossa. On tärkeää ja sallittua huolehtia itsestään ja määrittää itselleen esimerkiksi illat tai viikonloput vapaaksi. Yrittäjänä on vastuussa monesta, mutta ennen kaikkea itsestään. Se siinä onkin niin hienoa! 

jostain on aloitettava

Aloita tästä

Haluaisitko ansaita kyvyilläsi, mutta et tiedä mistä aloittaa ja mihin suuntaan lähteä? 

Uramuutoksessa ei tarvitse jäädä yksin. Milla Helaakoski (@urapsykologi) on uramuutoksiin erikoistunut psykologi, sertifioitu coach ja yrittäjä. Hän on toiminut urapsykologina vuodesta 2014, ensin palkkatyössä ja vuoden 2021 alusta yrittäjänä. Työssään hän auttaa uramuutosta pohtivia asiantuntijoita urajumista eteenpäin kohti omannäköisiä työelämän valintoja ja seuraavaa askelta uralla. Hän tarjoaa palveluja myös oman osaamisen tunnistamiseen, työnhaussa onnistumiseen sekä uudessa työssä aloittamisen tueksi.  

Urapsykologi tarjoaa apua uran käännekohdissa 

Milla kertoo yhteistyön alkavan uuden asiakkaan kanssa tilanteen kartoittamisesta: “Ensin käydään läpi asiakkaan uratarina, mitä hän on opiskellut ja minkälaista työkokemusta on kertynyt.  Sen jälkeen keskustelen asiakkaan kanssa siitä, miten urajumi on syntynyt ja millä tavalla hän on yrittänyt sitä ratkaista. Tarkennamme yhteistyön tavoitetta: Mikä on asiakkaan toivoma lopputulos? Yhdessä sovittu tavoite auttaa sekä minua että asiakasta fokusoimaan yhteistyössä oikeisiin asioihin.” 

Usein asiakkaat toivovat ajatusten selkiytymistä, parempaa kokonaiskuvaa omasta osaamisesta, ammatillisen itseluottamuksen vahvistumista sekä apua siihen, että osaisi katsoa työelämän mahdollisuuksia laajemmin. Urasparrauksissa Milla keskittyy asiakkaan itsetuntemuksen vahvistamiseen, mistä hän kertookin saaneensa paljon myönteistä palautetta. Itsensä tunteminen sekä oman osaamisen ja omien vahvuuksien tunnistaminen luovat vahvan perustan, jolle on hyvä rakentaa seuraavia askeleita työelämässä. Kun itsetuntemukseen liittyvä pohjatyö on tehty hyvin, konkreettiset työuraan liittyvät ratkaisut löytyvät usein helposti.  

“Urapsykologina minun tehtäväni on viedä yhteistyötä eteenpäin niin, että asiakkaan oma prosessi pysyy käynnissä ja etenee toivottuun suuntaan. Autan kiinnittämään huomiota strategisesti tärkeisiin asioihin ja välttämään kompastuskiviä. Rohkaisen ja kannustan eteenpäin askel kerrallaan. Sparrauskeskustelujen jälkeen annan asiakkaalle yksilöllisesti räätälöityjä välitehtäviä, jotka vievät hänen ajatteluaan eteenpäin ja avaavat uusia näkökulmia. Näin yhteistyö ei ole vain yksittäisiä keskusteluja, vaan asiakkaan uramuutosta ja ammatillista kasvua tukeva prosessi.” 

askel askeleelta

Askel kerrallaan

Millan vinkit omien vahvuuksien tunnistamiseen: 

Milla kertoo huomanneensa, että moni ajattelee omasta osaamisestaan liian kapeasti tai pinnallisesti. “Tutkinnot tai tittelit kertovat osaamisesta vain hyvin pintapuolisesti. Siksi on tärkeää mennä syvemmälle ja selvittää, mitä tietoja ja taitoja niihin sisältyy. Siinä auttaa, kun pohtii omaa työuraansa onnistumisten ja saavutusten kautta:” 

  

  • Onnistumiset. Palauta mieleesi työhön liittyviä onnistumisen hetkiä. Minkälaiset asiat ovat sujuneet erityisen hyvin? Milloin olet itse tuntenut onnistuneesi? Mistä olet saanut hyvää palautetta? Pohdi, mikä on auttanut sinua onnistumaan noissa tilanteissa. Mitä osaamista olet käyttänyt? 

  

  • Saavutukset. Mitä olet omalla työlläsi saanut aikaan? Ketkä ovat hyötyneet työpanoksestasi? Mitkä asiat ovat menneet sinun avullasi eteenpäin? Minkälaisia ongelmia olet ratkaissut? Mitä taitoja nämä kaikki ovat vaatineet? 

  

  • Pohdi oman alasi substanssiosaamisen lisäksi myös yleisiä työelämätaitoja: Minkälaisia ajattelu-, ongelmanratkaisu-, yhteistyö- tai viestintätaitoja olet työtehtävissäsi tarvinnut? 

  

“Oman osaamisen tunnistamisessa kannattaa hyödyntää myös muita kysymällä esim. kollegalta, mitä ammatillisia vahvuuksia hän näkee sinussa. Ulkopuolisen näkökulma auttaa huomaamaan sellaisia osaamisalueita, joita on itse vaikea tunnistaa, koska on liian lähellä niitä.” 

unelmoi isosti

Mikä urapsykologia motivoi ja kuinka hän kehittää omaa osaamistaan 

Millaa motivoivat aidot kohtaamiset ihmisten kanssa, inspiroivat keskustelut sekä uuden oppiminen. Urapsykologin työssä motivoi se, että hän pääsee mukaan upeisiin muutos- ja kasvuprosesseihin, joissa asiakkaat löytävät itsestään ja osaamisestaan uusia puolia ja lähtevät rohkeasti hyödyntämään niitä työelämässä. 

Omaa osaamistaan hän kehittää lukemalla ammattikirjallisuutta, seuraamalla työelämän muutoksiin liittyvää uutisointia ja oman alan tutkimusta, kuuntelemalla asiantuntijapodcasteja sekä osallistumalla koulutuksiin. Hän kertoo oppivansa paljon myös asiakastyön kautta: “Jokaisen asiakkaan tilanne on yksilöllinen ja polku kohti onnistunutta uramuutosta on jokaisella hieman erilainen. Lisäksi keskustelut psykologi- ja yrittäjäkollegojen kanssa opettavat minulle paljon. “ 

 

Millan terveiset 

Uskalla unelmoida ja tavoitella omia unelmiasi! 

Älä vähättele omaa osaamistasi, vaan tuo rohkeasti esille sitä, missä olet hyvä. 

Uskalla epäonnistua. Epäonnistumisia tulee kaikille, ja ne ovat tärkeitä oppimisen ja kasvun paikkoja. Epäonnistumisten välttely vie paljon energiaa ja johtaa oman potentiaalin alihyödyntämiseen.  

Milla kertoo lanseeraavansa syksyllä myös yrittäjille suunnatun uravalmennuksen, jossa hän auttaa omaa osaamistaan myyviä asiantuntijayrittäjiä löytämään oman osaamisensa punaisen langan ja erottumaan sen avulla kilpailijoista. Tästä pääset tutustumaan Millan tarjoamiin palveluihin.

 

Mikä on sinun kykysi ansaita omalla osaamisellasi ja omilla vahvuuksillasi?  

-Annika  

Edellinen
Edellinen

Kuinka pyrin kuluttamaan kestävästi ja vastuullisesti?

Seuraava
Seuraava

Kolme vesivahinkoa kolmessa viikossa – mitä opin?