Tarjoan kodin 30 ihmiselle

Tätä blogitekstiä sponsoroi Suomen Vuokranantajat.

Minulla on suuri kunnia toimia vuokranantajana ja tarjota koti noin 30 ihmiselle tällä hetkellä. Osa vuokrakodeistani on Suomessa ja osa Englannissa. Minulla on vuokralaisina niin yksineläviä, pariskuntia kuin perheitäkin.

Kun aloin syvällisemmin miettiä tätä, oli hyvin pysäyttävää ymmärtää tämän suuri merkitys. Saan tarjota KODIN näin monelle ihmiselle ja sitä kautta pääsen osaltani tukemaan monen ihmisen elämää. Kodilla on ihmiselle äärettömän suuri merkitys: Koti on paikka, jossa aikaa vietetään läheisten kanssa ja uusia muistoja luodaan yhdessä. Wikipedian mukaan koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia, se on paikka jossa ihminen kokee olevansa oma itsensä ja jossa hän voi tehdä itselleen tärkeitä asioita.

Kodissa rakennetaan yhteisiä muistoja rakkaimpien kanssa. Tässä kuvassa olen noin puolivuotiaan lapseni kanssa kotona.

Asuntosijoittamisen ytimessä on vuokralainen

Olen viimeiset viisi vuotta toiminut aktiivisesti asuntosijoittajien verkostoissa ja käynyt lukuisia keskusteluja asuntosijoittamisen eri näkökulmista. Usein kuitenkin näissä keskusteluissa unohtuu se, mikä on asuntosijoittamisen ydin: vuokralainen ja vuokraustoiminta. Ilman vuokralaisia ei olisi asuntosijoitustoimintaa, saatika tuottoja. Vuokra- ja asuntomarkkinoiden muuttuessa haastavammiksi, laadukkaan palvelun tarjoamisesta on tullut entistä tärkeämpi kilpailuetu, mikä lopulta erottaa jyvät akanoista. Lopulta kaikki on kiinni siitä, pystyykö vuokranantajana tarjoamaan niin laadukasta palvelua, että asunto on helposti vuokrattavissa ja vuokralainen haluaa pysyä vuokrakodissaan pitkään.

Miten sitten varmistaa laadukas palvelu vuokranantajana? Mielestäni hyvä vuokranantaja tekee ainakin seuraavat asiat:

  • pitää huolta asunnon kunnosta ja täyttää velvollisuutensa asumismukavuuden varmistamiseksi

  • kohtelee vuokralaisia hyvin ja kunnioittavasti

  • pitää huolta vuokralaitensa yksityisyydestä

  • tekee lainopillisesti pätevät sopimukset vuokraustoimintaan liittyen

  • hoitaa vuokraustoiminnan ongelmatilanteet oikein ja lainmukaisesti

Lue myös Katin kirjoitus: Haluan olla hyvä vuokrantaja

yli puoli miljoonaa ihmistä = iso vastuu toimia oikein

Meillä asuntosijoittajilla ja yksityisillä vuokranantajilla on suuri merkitys yhteiskunnan kannalta. Meitä yksityisiä vuokranantajia on Suomessa 340 000 ja me omistamme kolmanneksen Suomen vuokrakodeista. Uskon, että jatkossa luvut tulevat olemaan tätäkin suurempia. Vuokra-asumisen suosio on kasvanut erityisesti alle 40-vuotiaiden ikäryhmässä. Kaupungistumisen luoma asuntojen hintojen kasvu, ekologisten arvojen yleistyminen, vapauden ja joustavuuden arvostus ovat syitä, miksi yhä useammat valitsevat vuokra-asumisen.

Yli puoli miljoonaa suomalaista asuu tällä hetkellä yksityisten vuokranantajien tarjoamissa kodeissa. Siksi meillä on vuokranantajina myös iso vastuu toimia oikein vuokranantajina. Jos olet vuokranantaja, pysähdy hetkeksi näiden kysymysten pariin:

  • Tunnetko sinä kaikki vastuusi ja velvollisuutesi vuokranantajana?

  • Onko sinulla käytössäsi lainopillisesti pätevät ja ajantasaiset asiakirjat vuokraustoiminnan eri tilanteisiin?

  • Osaatko hoitaa vuokraustoiminnan ongelmatilanteet oikein ja lainmukaisesti?

En jätä vuokranantajuuttani sattuman varaan

Itse en jättäisi näin tärkeitä vastuita sattuman varaan. Siksi haluan kuulua Suomen Vuokranantajiin, jotta voin varmistaa, että toimin oikein vuokranantajana. Olen liittynyt vastaavaan vuokranantajien järjestöön myös Englannissa. Itselleni vuokranantajajärjestöihin kuuluminen tuo ennen kaikkea mielenrauhaa. Voin nukkua hyvin tietäen, että pystyn toimimaan mahdollisimman vastuullisesti vuokranantajana nojautumalla aina viimeisimpään tietoon ja asiantuntijuuteen.

Jos törmään ongelmatilanteeseen, käännyn Suomen Vuokranantajien asiantuntijan puoleen ja kysyn neuvoa. Olen soittanut lakineuvontaan moneen kertaan ratkaistakseni jonkin mieltäni askarruttavan kysymyksen vuokraustoimintaan liittyen. Enkä ole yksin: Suomen Vuokranantajien asiantunteva lakineuvontaan tulee vuosittain jopa 12 000 yhteydenottoa ja siten se onkin Suomen Vuokranantajien suosituin palvelu.

Lisäksi hyödynnän ahkerasti Suomen Vuokranantajien asiakirjapohjia niin vuokrasopimuksen laatimisessa kuin vuokraustoiminnan ongelmatilanteissakin. Suomen Vuokranantajilla on itselleni ollut suuri merkitys myös verkostoitumisessa. Olen osallistunut Vuokranantajien tapahtumiin, jotta voin päivittää tietoni päivänpolttavista kysymyksistä ja samaan aikaan verkostoitua muiden vuokranantajien kanssa.

Kuulun vuokranantajien järjestöihin sekä Suomessa että Englannissa. Kuva: TonyWatson252Potraits

Vielä ehdit mukaan Vuokranantaja 2022 -tapahtumaan

Jos sinäkään et halua jättää asioita sattuman varaan, nyt on hyvä hetki liittyä Suomen Vuokranantajien jäseneksi. Jäsenyyden kautta saa ajankohtaista tietoa ja apua kaikkiin vuokraustoiminnan kysymyksiin. Saat jäsenyyden kautta pääsyn lakineuvontaan, asiakirjapohjiin, tapahtumiin ja verkkokursseihin. Lisäksi saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Vuokranantaja-lehden, joka auttaa sinua pysymään ajantasalla markkinoiden muutoksista ja asioista, joista sinun olisi vuokranantajana syytä tietää.

Jäsenyys on kalenterivuosikohtainen ja loppuvuoden jäsenyys on nyt vain 24 €. Sillä pääsee osallistumaan myös Vuokranantaja 2022 -tapahtumaan, jossa on paljon mielenkiintoista ohjelmaa asuntosijoittamisesta ja vuokranantamisesta. Tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 19.11.2022.

Liity jäseneksi ja ilmoittaudu tapahtumaan

Kuuntele myös Podcast-jakso!

Kuuntele Asuntosalkku Kasvussa Podcastin jakso, jossa keskustellaan tarkemmin siitä, mitä hyvä vuokranantajuus tarkoittaa ja miten voit vuokranantajana varmistaa, että osaat toimia oikein myös pulmallisissa vuokraustoiminnan tilanteissa. Jaksossa vieraana Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Jaksossa kuulet:

  • Mitä hyvä vuokranantajuus tarkoittaa?

  • Mikä on yksityisen vuokranantajan merkitys Suomen yhteiskunnan kannalta?

  • Miten Suomen Vuokranantajat pitää tavallisen vuokranantajan puolia yhteiskunnallisessa keskustelussa?

  • Millaisiin riskeihin vuokranantaja voi törmätä vuokrasuhteen aikana? Miten tällaisissa tilanteissa tulisi toimia?

  • Miksi asiantunteva lakineuvonta ja valmiit asiakirjapohjat ovat hyödyllisiä vuokranantajalle?

  • Millaisia palveluja Suomen Vuokranantajien jäsenyydellä saa?

Edellinen
Edellinen

“Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone”

Seuraava
Seuraava

Fiksu ja vastuullinen kuluttaja voi nuukudellaan muistuttaa enemmän huopatossua kuin ihmistä