Sijoittaminen osakeannin kautta - Case Papu

Massimuijat Facebook -ryhmässäni jaettiin linkki sivulle, jossa kerrottiin Papu-nimisen yrityksen osakeannista. Luettuani Papun historiaa, tulevaisuuden näkymiä sekä yrityksen taustoja kiinnostuin Papusta sijoituskohteena.

Papu on suomalainen vaatebrändi, joka on saanut lyhyestä historiastaan huolimatta runsaasti huomiota kansainvälisillä markkinoilla. Papu myy vastuullisesti valmistettuja, laadukkaita lasten- ja naistenvaatteita. Mikäli vastuullisuus, eettisesti valmistetut tuotteet ja kotimaisuus resonoi, suosittelen lukemaan lisää Papusta täältä.

Osakeannin kautta sijoittaminen oli kuitenkin minulle vierasta, jonka takia minua hieman arvelutti sijoittaminen. Papun perustaja Anna Kurkela osallistui kuitenkin Facebook -ryhmässä keskusteluun Papuun liittyen, ja rohkaisi laittamaan hänelle viestiä, mikäli kysymyksiä heräsi. Ja minullahan heräsi.

Lähetin Annalle sähköpostitse listan kysymyksiä, joihin hän ystävällisesti vastasi. Annan lyhyiden ja ytimekkäiden vastauksien perusteella uskon tämän kirjoituksen antavan paljon hyvää infoa Papusta yrityksenä sekä myös lisäävän tietoutta osakeannista.

Miksi itsekiinnostuin Papusta sijoituskohteena?

Uskon tämän hetken sijoitustrendin menevän enemmän ja enemmän ekologisuuden suuntaan eli yritykset, jotka tuottavat laadukkaita tuotteita vastuullisesti tulevat menestymään.

Papun taustalla on mielestäni todella vahvaa osaamista, ja kasvu on ollut nopeaa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut kuudessa vuodessa (2012-2018) 12 000 eurosta 2,6 miljoonaan euroon. Uskon, että tämä on osoitus tuotteen kysynnästä.

Papu on myös lyhyessä ajassa kansainvälistynyt, mikä on lupaava merkki tulevaisuuden menestyksen suhteen. Papun kohdalla näen uuden suomalaisen menestysbrändin, vähän kuin uuden Marimekon.

Mitä osakeanti tarkoittaa?

"Osakeannissa yritys laskee merkittäväksi uusia osakkeita. Kuka vain voi merkitä yhtiön osakkeita yhtiön määrittämällä hinnalla. Hinta perustuu yrityksen valuaatioon eli arvon määritykseen." Näin Anna kuvasi osakeantia, kun pyysin häntä kuvailemaan lyhyesti mitä se tarkoittaa.

Miksi kaikki yritykset eivät hanki rahoitusta osakeannin kautta?

Mietin, että osakeantihan on melko fiksu tapa kerätä rahaa kasvua varten, joten miksi jokainen kasvuun pyrkivä yritys ei sitten keräisi rahaa osakeannin kautta? Toki asia ei ole niin yksinkertainen. Taustalla täytyy myös olla kiinnostusta yritystä kohtaan, jotta osakeanti on onnistunut.

Anna vastasi seuraavanlaisesti, kun kysyin, miksi kaikki eivät hanki rahoitusta osakeannin kautta.

"Osakeannin järjestäminen tarkoittaa aina aiempien omistajien prosentuaalisen omistusosuuden dilutoitumista eli pienenemistä. Kaikki eivät halua pienentää omistusosuuttaan yhtiössään, mutta toisaalta jos osakeannin kautta saatu rahoitus auttaa yrityksen arvon kasvattamisessa, niin osakkeiden arvon pieneneminen voi olla hyvin tilapäistä. Osakeannin järjestäminen vaatii myös painavan syyn, ja osakeannista päättää yhtiökokous."

Papun tulevaisuus

Kysyin Annalta Papun edellisistä osakeanneista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Onko järkeä jatkuvasti hankkia rahoitusta osakeannin kautta ja onko Papulla tulevaisuudessa tavoitteena listautua pörssiin?

"Papun osakeanti on yrityksen kolmas. Papu on järjestänyt osakeannin aiemmin yhteistyössä sekä Invesdorin että Osuuspankin kanssa. Nyt järjestettävä anti on tällä tietoa viimeinen, ja seuraava mahdollinen rahoituskierros tullaan toteuttamaan eri tavalla. Olemme kokeneet joukkorahoituksen tässä vaiheessa hyväksi tavaksi kasvattaa omistajapohjaamme, ja saamme tätä kautta yritykseemme uusia brändilähettiläitä."

Tulevaisuuden suunnitelmiin Anna vastasi seuraavanlaisesti: "Tällä hetkellä tavoitteena on pörssilistautuminen. Tässä skenaariossa suuri omistajajoukko on eduksi, sillä pörssilistautuminen vaatii laajan omistajapohjan.”

Tulevaisuuden kasvutavoitteemme ovat kovat, mutta ensi vuonna keskitymme kannattavuuden parantamiseen ja luomme vakaata pohjaa seuraavalle suurelle kasvuloikalle. Tavoittelemme 10 miljoonan euron liikevaihtoa seuraavan seitsemän vuoden aikana. Tänä vuonna liikevaihtomme on hieman yli 3 miljoonaa."

Papu on lähtenyt liikenteeseen lastenvaatteista, mutta laajentanut myöhemmin mallistonsa myös naistenvaatteisiin. Papun omistajista yli 65 % on naisia.

Mistä sijoituksen kehitystä voi seurata, kun yritys ei ole pörssissä?

"Toisin kuin pörssiosakkeita, listaamattomien yritysten osakkeiden arvoa ei pysty seuraamaan reaaliajassa. Yleensä yrityksen arvonmääritys tehdään seuraavan rahoituskierroksen yhteydessä. Yrityksen liikevaihdon kasvu ja kasvutavoitteet antavat kuitenkin suuntaa yrityksen arvosta."

"Papun osakkeen arvo oli vuonna 2015 ensimmäisellä kierroksella 40 euroa, vuonna 2017 osakkeen arvo oli 139 euroa ja nyt 2019 osakkeen arvo on 149 euroa. Osakkeen arvonnousun lisäksi osakkeenomistajat voivat saada myös osinkoja, mikäli yritys tuottaa voittoa ja yhtiökokous niin päättää."

Sijoituksen seuraaminen reaaliajassa ei siis ole mahdollista, mutta toki yrityksen kasvua voi seurata ja näin saada viitteitä, mihin suuntaan sijoitus kehittyy.

Yhdenosakkeen hinta on 149 euroa. Kuulostaa melko kalliilta.

Kun näin, että Papun yksi osake maksaa 149 euroa, mietin että onpa melko kallista. Jos yritys jatkaa kasvua, miten paljon yksi osake oikein tulevaisuudessa voi maksaa? Vertasin siihen, että esimerkiksi Marimekon osakkeen voi tällä hetkellä lunastaa noin 34 euron hintaan (8.12.2019).

Jälleen Annan vastaus selvensi hyvin asiaa. "Osakkeen hinta riippuu yrityksen osakkeiden lukumäärästä ja yrityksen arvosta. Esimerkiksi jos yrityksen arvo on 5 miljoonaa ja osakkeita on miljoona, on yhdenosakkeen arvo 5 euroa. Papulla on osakkeita 32 383, ja yrityksen valuaatio on 4 825 067 €.

Arvonmääritys perustuu yhtiön liikevaihtoon, kasvuennusteisiin, yhtiön sisällä olevaan kompetenssiin ja brändiarvoon. Tulevaisuudessa jos ja kun pörssilistautuminen tulee ajankohtaiseksi, tullaan osakkeet todennäköisesti splittaamaan eli moninkertaistamaan, jolloin yksi osake saattaa muuttua esimerkiksi kymmeneksi osakkeeksi.

Tällöin yhden osakkeen arvo on vastaavasti kymmenen kertaa pienempi kuin aiemmin. Osakkeenomistajan osakkeiden arvo säilyy tässä tapauksessa edelleen ennallaan, vain osakkeiden määrä kasvaa."

Jos yritys joskus listautuu pörssiin, omistukseni arvo ei sen seurauksena vähene, vaan yksi osake todennäköisesti muuttuu vain useaksi osakkeeksi. Sen sijaan, että minulla olisikin yksi osake 150 euron hintaan, minulla saattaisi olla 10 osaketta, joiden arvo on 15 euroa kappale.

Miten sijoitus käytännössä tapahtuu?

"Jotta voi nähdä Papun koko profiilin Invesdorissa ja tutustua tarkemmin yrityksen tilanteeseen ja suunnitelmiin, tulee rekisteröityä Invesdorin käyttäjäksi.

Sijoitusta tehdessä olisi hyvä olla arvo-osuustili, ja se tulee olla viimeistään annin päätyttyä, jotta osakkeet voidaan siirtää osakkeenomistajan arvo-osuustilille. Jos sinulla on pörssiosakkeita (tai ETF-rahastoja), sinulla on jo arvo-osuustili. Tällöin Papun osakkeet laitetaan tälle samalle tilille ja ne näkyvät siellä,kuten mitkä tahansa muutkin osakkeet. Osakkeet näkyvät myös Invesdorin järjestelmässä.

Mikäli ei omista vielä arvo-osuustiliä, niin sen voi avata omaan pankkiin tai esimerkiksi Nordnetiin. Arvo-osuustili lisää sijoituksen säilytyksen luotettavuutta ja helpottaa sen edelleen myymistä osakkeenomistajan näkökulmasta. Papulle arvo-osuusmuotoiset osakkeet ovat eduksi mahdollisen pörssilistautumisen yhteydessä."

Mitkä ovat kolme syytä, miksi Papuun kannattaisi sijoittaa?

"Sijoittamalla Papuun sijoittaa kotimaiseen työhön ja vastuulliseen yritykseen. Sijoittajat saavat myös erityisiä alennuksia Papun mallistojen lanseerauksen yhteydessä ja satunnaisesti muita VIP-etuja.

Osakkeenomistajana pääsee seuraamaan läheltä yrityksen kasvua ja kehitystä ja saa yrityksentoiminnasta sellaista tietoa, jota kaikki eivät saa. Osakkeenomistajalla on myös mahdollisuus vaikuttaa yrityksen asioihin osallistumalla yhtiökokoukseen. Tulevaisuuden tavoitteena on maksaa osinkoa sijoittajille, ja tuottoa voi saada myös osakkeiden arvonnousun muodossa."

Papu -suomalaisen designin uusi menestystarina

Papun osakeanti päättyy vain muutaman päivän päästä tästä blogikirjoituksestani, tarkalleen 10.12.2019. Nyt on siis jo kiire sijoittaa, mikäli haluat mukaan tälle rahoituskierrokselle. EDIT: Osakeantia pidennetty 31.12.2019 asti.

Tavoitteena on kerätä 150 000 euroa, ja tällä hetkellä kasassa on reilu 320 000 euroa. Tavoite on siis ylittynyt reippaasti. En ole siis ainoa, jolla on uskoa tämän yrityksen menestykseen. Mikäli haluat vielä mukaan tähän osakeantiin, voit käydä lukemassa lisää Invesdorin sivuilta, joiden kautta sijoittaminen tapahtuu.

Vaikka et lähtisi vielä tähän mukaan, toivottavasti teksti kuitenkin lisäsi ymmärrystä sijoittamisesta osakeannin kautta.

  • Johanna

Edellinen
Edellinen

Miksi emme puhu rahasta?

Seuraava
Seuraava

Mikä on osakesäästötili ja mitä hyötyä siitä voisi olla sinulle?