Rikas isä, köyhä isä – mitä kirja opettaa vaurastumisesta?

*sisältää mainoslinkkejä

Julkaisin tämän artikkelin alunperin Rahamedian vieraskynäkirjoituksena vuonna 2021. Artikkelissa käsittelin Robert Kiyosakin menestyskirjaa ”Rikas isä köyhä isä”, joka on monelle tuttu teos. Kirjassa Kiyosaki kertoo taloudelliseen menestykseen liittyviä oppeja, joita hän lapsuutensa ja nuoruutensa aikana sai oikealta isältään (”köyhä isä”) ja parhaan ystävänsä isältä (”rikas isä”). Koska kyseessä on huippusuosittu kirja, ja siten myös artikkeli on yksi luetuimmista postauksistani, halusin julkaista tekstin uudelleen Terhin rahablogin alla.

Koska alkuperäisessä tekstissä kirjoitin aiheesta rahakasvatuksen näkökulmasta, muokkasin nyt kirjoitusta siten, että tämä versio keskittyy puhtaasti Kiyosakin kirjan referointiin. Olkaapa hyvä :)

Kirjan tarina

Kiyosakilla oli lapsena kaksi isähahmoa, joista hän otti esimerkkiä vaurastumisen polullaan. Molemmat miehet olivat varallisuudella mitattuna tasavertaisia Kiyosakin ollessa lapsi, mutta Kiyosakin varttuessa, nämä kaksi miestä etenivät hyvin eri polkuja mitä tulee varallisuuden kartuttamiseen.

Kiyosakin oikea isä, ”köyhä isä”, oli korkeasti koulutettu tohtorismies, joka menestyi urallaan ja tienasi hyvin. Silti ”köyhä isä” kamppaili koko elämänsä talousvaikeuksien kanssa ja jätti jälkeensä vain velkaa. Kiyosakin toinen isä, ”rikas isä”, jätti puolestaan koulunsa kesken, mutta silti hänestä tuli yksi Havaijin rikkaimmista miehistä. ”Rikas isä” jätti jälkeensä kymmenien miljoonien dollarien perinnön.

Miten voi olla mahdollista, että korkeastikoulutetusta, hyvin tienaavasta isästä tulikin köyhä isä, kun taas koulunsa kesken jättäneestä isästä tuli rikas isä? Karu ja räikeä vastakkainasettelu, vai mitä?

Kirjan, ja siten vaurastumisen, punainen lanka liittyy siihen miten rahan käsittää. Kiyosaki on jakanut aiheen kuuteen kappaleeseen, eli opetukseen.

Kirjaa on äärimmäisen vaikea löytää suomenkielisenä, mutta englanninkielisen kappaleen pääset tilaamaan tästä *linkistä.

Kerron nämä kuusi opetusta nyt teille.

Kiyosakin kuusi oppia taloudellisesta menestyksestä

Kiyosakin opit ovat enemmänkin elämänoppeja, kuin konkreettisia rahataitoja. Mielestäni kuitenkin tällaiset ”filosofiset” opit ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin konkreettiset rahataidot.

Ne voi summeerata seuraavasti:

1.       Älä tee työtä rahasta

2.       Opettele taloudellista kyvykkyyttä

3.       Huolehdi itse omista (raha)asioistasi

4.       Opettele verotuksen kiemurat

5.       Keksi rahaa

6.       Tee työtä oppiaksesi

Muistathan seuraavia kappaleita lukiessa, että Kiyosakin opit ovat provosoivia. Hän esittää useita ajatusmalleja, joista voi olla eri mieltä. Valitse näistä omaan arvomaailmaasi parhaiten sopivat. Pääasia kuitenkin, että jotain ajatuksia herää!

Älä tee työtä rahasta

”Useimmat ihmiset elävät metsästäen palkkaa, palkankorotuksia ja turvallista työpaikkaa.”

Kiyosaki ohjeistaa keksimään vaihtoehtoisia tulonlähteitä palkkatulojen rinnalle tai ennen pitkää peräti korvaamaan kokonaan palkkatulot. Tämä edellyttää sinua ottamaan ohjat ja tekemään itse itsellesi palkankorotus työn ulkopuolisilla toimilla. Yksinkertaistaen tämä tarkoittaa sijoittamista ja muita lisätulon lähteitä. Hyvien ja pitkäaikaisten sijoituksien arvo nousee ajan myötä ilman aktiivisia toimia. Mitä aikaisemmin aloittaa, sen parempi.

Bonuksena lisätienestien ohella seuraa yleensä se, että työssäkäynnistä tulee kevyempää, kun raha ei toimi enää työnteon pakotteena. Älä siis tee työtä rahasta - anna rahan tehdä työtä sinulle!

Tämän ensimmäisen opin kohdalla Kiyosaki puhuu myös oravanpyörään joutumisesta. Oravanpyörässä ihminen tekee töitä vain kuluttaakseen ja omistaakseen enemmän ja enemmän. Tähän kierteeseen ei kannata ajautua, sillä se on loputon, eikä johda mihinkään.

Opettele taloudellista kyvykkyyttä

”Raha ilman taloudellista älykkyyttä on pian entistä rahaa.”

Termi taloudellinen kyvykkyys / älykkyys tarkoittaa sitä mitä teet ansaitsemillasi rahoilla, miten toimit, ettei niitä viedä sinulta, kuinka kauan pidät ne itselläsi ja miten ahkerasti raha tekee työtä puolestasi. Ei ole mitään merkitystä kuinka paljon ansaitset, jos kulutat kaiken.

Talouden perusasiat on hyvä hallita. Näistä tärkein Kiyosakin mukaan on osata tehdä ero varojen ja velkojen välillä: ”Sääntö numero yksi. Sinun on osattava erottaa toisistaan varat ja velat, ja ostettava varallisuutta.” Lähtökohtaisesti velkoja tulisi välttää ja varoja lisätä.

Varallisuus tuottaa kassavirtaa, eli tuloa pankkitilillesi. Varallisuutta voi olla omistamasi kiinteistöt, joista saat vuokratuloja tai osakkeet, joista saat osinkotuottoja. Velat puolestaan vievät rahaa tililtäsi menojen muodossa. Velkoja on tyypillisesti asuntolaina ja kulutusluotot, joista joudut maksamaan korkoja, lainanlyhennyksiä ja kunnossapitokuluja tai kiinteitä kuluja. Huomionarvoista myös on, että esimerkiksi auto ei ole varallisuutta, eikä se tuo tuloja. Auton arvo laskee käytössä ja se itseasiassa muodostaa menoja. Tämänkin ymmärtäminen on taloudellista kyvykkyyttä / älykkyyttä.

Kun on taloudellista kyvykkyyttä, voi myöhemmin elämässään ansaita vapauden valita miten aikansa käyttää, sillä varat kasvavat automaattisesti itsestään.

”Se on kuin istuttaisi puun. Kastelet sitä vuosikausia, ja sitten eräänä päivänä se ei enää tarvitse sinua. Sen juuret ovat menneet tarpeeksi syvälle. Sitten puu tarjoaa varjoisan paikan sinun iloksesi.”

Huolehdi itse omista (raha)asioistasi

”Mind your own business.”

Mitä tapahtuu, kun työura loppuu syystä tai toisesta? Kuten edellä todettu, taloudellisen turvallisuuden peruspilareihin kuuluu se, että et aseta itseäsi riippuvaiseksi työpaikasta - tai kenenkään toisen rahoista mitä sikseen tulee.

Pidä siis itse huolta omasta toimeentulostasi. Hanki mahdollisimman varhain esimerkiksi osakkeita, rahastoja, kiinteistösijoituksia (huom. ei tarkoita omaa asuntoa), immateriaalioikeuksia tai osuuksia yrityksessä.

Opettele verotuksen kiemurat

”Verottaja haluaa aina enemmän, jos hänen antaa ottaa.”

Neljäs Kiyosakin vaurastumisen opeista liittyy verotukseen. Veroista ja verotuksesta välittäminen liittyy vahvasti omien raha-asioiden hoitamiseen. Verottaja ei tule koskaan kertomaan sinulle, miten voisit maksaa vähemmän veroja. Tämä on jokaisen omalla vastuulla.

Verovähennyksien ymmärtäminen ja veroissa säästäminen kasvattavat varallisuutta. Tätä monet menestyksekkäät yrityksien omistajat osaavat hyödyntää yrityksensä varallisuuden, ja sitä myötä oman varallisuuden kasvattamisessa.

Yksityishenkilöt voivat myös vaurastua ymmärtäessään verotusta ja etenkin verovähennyksiä. Valitettavan usein ihmiset eivät jaksa kiinnostua verotuksesta, vaikka pienellä vaivalla voisi kasvattaa käteen jäävää ansiota.

Keksi rahaa

”Todellisessa maailmassa eivät useinkaan pärjää viisaat vaan rohkeat.”

Luota itseesi erilaisten ideoiden ja kokeilujen suhteen, koska näissä voi piillä menestyksen avaimet. Samalla taloudellinen kyvykkyys / älykkyys harjaantuu.

Taloudellista älykkyyttä ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa talouden perustaidot, numeroiden ymmärtäminen, ymmärrys siitä miten raha tekee lisää rahaa esimerkiksi sijoittamalla, kysynnän ja tarjonnan lain hoksaaminen sekä yritystoimintaan liittyvien sääntöjen ja lakien ymmärtäminen.

Suurin varallisuus on tosiaan meidän mielemme, koska se mahdollistaa moneen. Luo uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja tavalliselle ”tee kovasti töitä, säästä ja lainaa” -ratkaisulle.

Yleensä ihmiset, jotka pelkäävät epäonnistuvansa, eivät myöskään menesty.

Tee työtä oppiaksesi

”Suosittelen sen sijaan nuorille, että he hakisivat työtä sen mukaan, mitä he haluavat oppia, eivätkä sen mukaan, mitä he haluavat ansaita.”

Viimeinen, kuten ensimmäinenkin Kiyosakin vaurastumisen opeista liittyy työntekoon.

Koska toisen palveluksessa olemalla harvoin merkittävästi vaurastuu, kannattaa sen sijaan keskittyä henkisen pääoman ja taitojen kehittämiseen. Missä ikinä haluatkaan kehittyä, valitse työsi tämän mukaan.

Menestymisen kannalta tärkein taito Kiyosakin mukaan on johtajuus: talouden, ihmisten ja kokonaisuuksien johtaminen. Lisäksi myynti, markkinointi ja viestintä auttavat elämässä. Näistä taidoista hyödyt koko elämäsi ajan – enemmän kuin tilille maksetusta rajallisesta palkasta.

Taitoja ei myöskään kannata rajata liian kapeaksi. Haluathan, että sinulla on useita vaihtoehtoja elämässäsi.

Loppuyhteenveto

Kiyosakin nettovarallisuus on joidenkin lähteiden mukaan yli 100 miljoonaa dollaria. Kiyosaki on sijoittaja, liikemies, kirjailija, puhuja ja talouden asiantuntija. Klassinen esimerkki siitä, että kaikkia munia ei kannata laittaa yhteen koriin.

Jotain häneltä voi siis oppia.

Itselläni on vielä matkaa tuollaiseen nettovarallisuuteen, mutta oikeita askeleita on elämän varrella otettu. Tulonlähteitäkin on jo useampi kuin yksi. Niin ja hei, ainakin yhdestä asiasta olemme samaa mieltä Kiyosakin kanssa: oma asunto ei ole varallisuutta, sillä se ei tuota kassavirtaa. Mutta tästä aiheesta voimme keskustella lisää myöhemmin 😉

Innostuitko sijoittamisen aloittamisesta? *Avaa tästä maksuton sijoitussalkku.

Huom. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Edellinen
Edellinen

Seitsemän askelta sijoittamisen aloittamiseen

Seuraava
Seuraava

Kompakti rahakirja noin 10-vuotiaalle lapselle