Parikymppisinä asuntosijoittajiksi - miten kaikki alkoi?

Asuntosijoittaminen on ollut viime vuosien aikana erittäin suosittua ja olen käynyt monien kanssa keskustelua siitä, miten aloitimme mieheni kanssa asuntosijoittamisen ja toisaalta, miten se tulisi aloittaa. Tällä hetkellä talous- ja maailmantilanne voivat vaikuttaa siihen, että monet ovat saattaneet siirtää omia asuntosijoitushaaveitaan tulevaisuuteen. Yleisesti kuitenkin ajattelen, että asuntosijoittamisen aloittamiseen liittyy vahvasti mindset-puoli - uskaltaako ylipäätään sijoittaa rahoja vai onko helpompi laittaa rahat säästöön. Omalla kohdalla tässä on helpottanut se, että olen saanut kuulla muiden tarinoita siitä, miten he päättivät aloittaa asuntosijoittamisen, joten tähän peilaten ajattelin kertoa pienen tarinan siitä, miten me aloitimme asuntosijoittamisen vuonna 2019.

KAIKKI ALKOI SIITÄ ENSIMMÄISESTÄ

Tuohon aikaan olimme 23- ja 25-vuotiaita ja asuimme Jyväskylässä. Olimme ostaneet omistusasunnon ja tarkoituksena oli asua asunnossa kaksi vuotta ja myydä voitolla eteenpäin. Asunnon verovapaa myyminen olikin itselleni ainut asia, jota osasin ajatella tähän aiheeseen liittyen. Itse en ollut tutustunut asuntosijoittamiseen ja ylipäätään sijoittamiseen, joten itselleni sijoittaminen oli vierasta. Itse olin tottunut ajatukseen siitä, että kaikki ylimääräinen laitetaan säästöön. Mieheni Aarne oli tuolloin Talliosakkeella töissä ja oli alkanut ottamaan enemmän vastuuta myynnistä sijoittaja-asiakkaille, jolloin myös kiinnostus vuokranantajuuteen ja asuntosijoittamiseen oli herännyt. Tietysti puhe myös asuntosijoittamisesta oli kantautunut meille kotiin. Yhtenä päivänä Aarne tuli kotiin töistä ja kertoi, että nyt olisi hyvä sauma aloittaa asuntosijoittaminen, sillä yhteen Talliosakkeeseen oli tehty viiden vuoden määräaikainen sopimus isolle pörssiyhtiölle. Päätimme, että tämä voisi olla meidän testikohteemme eli saisimme kokemuksen siitä, olisiko asuntosijoittaminen meitä varten. Ja niin asuntosijoittaminen vei mukanaan. Meidän kohdalla pidän edelleen tätä kohdetta pelinavaajana - kun kerran uskalsi lähteä sijoittamaan, seuraavan kohteen ostaminen oli jo paljon helpompaa. Samana vuonna muutimme Helsinkiin ja ostimme täysin remontoitavan kaksion, jossa tarkoituksena oli asua kaksi vuotta ja myydä voitolla eteenpäin. 

Vuonna 2020 koen, että pääsimme jo uudelle tasolle asuntosijoittamisessa, sillä päätimme perustaa yrityksen asuntosijoittamista varten. Päätarkoitus tälle oli se, että lainat henkilökohtaisella puolella oli jo tapissa, joten pystyäksemme jatkamaan ostojen tekemistä, piti hajauttaa omistusta. Tällöin laitoimme pääosan säästöistä firmaan ja lähdimme tekemään ostoja firman puolelle. Samoihin aikoihin mieheni puuhasteli kavereidensa kanssa heidän perustamansa asuntosijoitusyrityksen kimpussa, jolloin saimme todella paljon oppia myös omaan tekemiseen sitä kautta. 

Ensimmäinen ostamamme kohde: Talliosake

ENTÄ RAHOITUS?

Rahoitus on tietysti asia, mikä pohdituttaa asuntosijoittamisen aloittamisessa. Monet myös pohtivat, ostaako sijoitusasunto vai omistusasunto ensin. Me menimme perinteisemmällä kaavalla ja ostimme ensiksi omistusasunnon. Ensimmäisen sijoituskohteen osalta taas muistan, miten kävimme keskustelua siitä, mistä repisimme rahat ensimmäiseen sijoitukseemme. Olinhan itse vielä tuolloin opiskelija. Muistaakseni käsiraha kerättiin mm. sen hetken säästöistä, Jyväskylän omistusasunnon voitoista ja minun opintolainastani. Kun saimme kikkailtua käsirahan ensimmäiseen kohteeseen, seuraaviin kohteisiin olikin jo helpompi pohtia rahoitusta - erityisesti kun operoimme tässä vaiheessa jo oman yrityksen kautta. Löysimme alusta alkaen todella hyvän pankin ja erityisesti pankkiirin, joka painotti sitä, että haluaa olla auttamassa vaurastumisessa, ei estämässä sitä. Koen tämän auttaneen aloittamisessa ja erityisesti myöhemmin kasvattamisessa.

MIKÄ MUU ASIA ON AUTTANUT ALOITTAMISESSA?

Tärkeänä asiana meidän tarinan alussa pidän myös sitä, että Aarne oli päätynyt sellaisiin työpaikkoihin, joissa puhuttiin myynnistä, sijoittamisesta, rakennuttamisesta ja ylipäätään yritteliäästä elämästä. Tällä tavoin Aarne kiinnostui näistä aiheista ja sai myös minut innostumaan, vaikka olimme vielä nuoria. Tätä kautta olemme päässeet tutustumaan entisestään asuntosijoittamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin ja osallistuneet tapahtumiin, joissa on päässyt tutustumaan vielä uusiin ihmisiin ja kuulemaan heiltä asuntosijoittamisesta. Kiteytyksenä haluan sanoa, että verkostot ovat ainakin meidän kohdalla olleet todella suuri tekijä asuntosijoittamisen aloittamisessa ja onnistumisissa. 

Jokaisella on varmasti oma uniikkitarinansa siitä, miten on päätynyt asuntosijoittajaksi. Meidän oman kokemuksemme ja sijoitusuramme näkökulmasta yksi tärkeimmistä asioista on ollut oikeiden ihmisten tapaaminen. Joten mikäli koet että haluat päästä eteenpäin sijoitusurallasi, olipa mikä tahansa sijoitusmuoto kyseessä, niin lämmin suositus verkostoitumiselle esimerkiksi somen kautta muihin sijoittajiin ja oppimaan heiltä! Ne käytetyt tunnit antavat varmasti parhaimman tuoton, niinkuin se on meillekin antanut. Ja mikä tärkeintä, oma ajattelu avartuu ja mahdollisesti saattaa löytää itsensä jonkin uuden edestä. Meidän kohdalla se oli asuntosijoittamisen aloittaminen vuonna 2019. 

Jaan elämäämme ja projektejamme Instagram-tilillämme, joten tervetuloa seuraamaan meitä myös sitä kautta. 


Edellinen
Edellinen

Hyvä, paha ja ruma opintolaina – näin tienaat ilmaista rahaa opiskeluaikana

Seuraava
Seuraava

Asuntosijoitus numeroina: flippi vs vuokra