Olinko pääsemässä käsiksi varhaisessa vaiheessa ns. Momentum-ilmiöön?

Kaikki, jotka pörssiä ja markkinaa yhtään seuraavat, niin tietänevät, että erityisesti jenkkien puolella rajoja on paukuteltu niin yksittäisten osakkeiden ja tätä kautta myös SP500 ja Nasdaq-indeksien puolella. Moni osakesijoittaja on saattanut pohtia kannattaako nousevan pörssin kyytiin enää tässä vaiheessa hypätä. Vai olisiko jossain vielä löydettävissä ’aliarvostettuja’ osakkeita? Jokaisen sijoittajan on luonnollisesti itse tehtävä omat päätöksensä omaan tiedonkeruuseen pohjautuen, mutta tässä haluan jakaa oman lähiaikojen kokemukseni erään nousevan osakekurssin myötä, joka sai minut jopa pienen hetken ajan ajattelemaan pitäisikö nyt sijoittajaa vaikkapa velkavivun kautta tällaiseen osakkeeseen, joka vaikuttaa olevan hyvässä nousukurssissa. Aloitetaan tarina kuitenkin tutustuen lyhyesti siitä mistä momentum-ilmiössä on kyse.

MIKÄ ON MOMENTUM-ILMIÖ?

Aika ajoin markkinoilla käy niin, että jokin osake rupeaa nousemaan nopeasti, ilman mitään varsinaista syytä, kuten ilman positiivisen tulosvaroituksen antamista. Tällöin kyseessä voi olla momentum-ilmiö, jossa kurssivaihtelulla on itseään ruokkiva vaikutus - toimii molempiin suuntiin, eli myös alaspäin voidaan olla menossa. Momentum-ilmiössä sijoittaja ostaa nousevan kurssin osakkeita, vaikka lähihistoria ei tunnetusti takaa tulevaa kehitystä, mutta ostopäätöstä perustellaan itselleen sillä, että ’osake tulee jatkamaan nousua’. Nousevassa kurssissa sijoitusstrategiaan sisältyy korkea tuotto-odotus, mutta vastaavasti myös korkea riski.  Riskiksi voi muodostua ajoitus, eli kuinka osata päästää irti osakkeesta oikealla hetkellä ennen kuin trendi lähtee laskemaan.

Piensijoittajan kannattaa pitää mielessä, että momentum-ilmiö peruu tekniseen analyysiin, jonka kautta voi nähdä miten osake on liikkunut edellisten kuukausien aikana. Tarkemmin momentum tarkoittaa arvopaperien hinnoilla havaittua taipumusta jatkaa seuraavien kuukausien aikana nousuaan (laskuaan), mikäli arvopaperin hinta on noussut (laskenut) edeltävän 3-12 kuukauden aikana. Historiallisesti strategia on käsittääkseni toiminut hyvin. Tällä hetkellä esimerkiksi Tesla, voidaan nähdä olevan tämän tyyppinen momentum-osake: osake on vuodessa noussut yli 800 prosenttia (200usdà 2000usd ja nythän osake juuri splitattiin).

Seuraavassa analysoin esimerkin kautta, onnistuinko itse kohtaamaan tällaisen potentiaalisen momentum-osakkeen vielä, kun oltiin pohjilla osakkeen hinnan suhteen.

CASE: JUMIA TECHNOLOGIES ’ – HYPE NOSTI OSAKKEEN HINTAA?

Itse rupesin heinä-elokuun vaihteessa miettimään, että oliko yksi seuraamani osake saamassa tällaista momentum huumaa ympärilleen. Eli, kyseessä oli osake Jumia Technologies, joka listautui New Yorkin pörssiin keväällä 2019. Kyseessä on kahden saksalaisen perustuma verkkokauppa-alusta, joka toimii nimenomaisesti Afrikan mantereella. Yhtiö perustettiin 2012 ja jo 2019 listautui jenkkien pörssiin (Sivuhuomautuksena: jo tätä kasvutarinaa itsessään pitäisi mainostaa enemmän suomalaisille yrittäjille!!). Niille lukijoille, jotka eivät tiedä, niin itse seuraan aktiivisesti Afrikan markkinaa ja erityisesti miten länsimaalaiset yritykset siellä pärjäävät. Tämän takia Jumia ollut itselle tuttu jo ennen listautumista. Mutta palatakseni itse asiaan siis…

Korona dipit tulivat ja menivät erityisesti maaliskuussa. Kevään mittaan pörssit olivat jo nousussa, ja varmasti, kuten moni muukin sijoittaja, niin silmäilin, että löytyisikö vielä jotain ’edullista ostettavaa’. Huomasin, ettei Jumian hinta ollut lähtenyt nousuun mukaan toukokuussa. (Itse asiassa listautumisen jälkeen oli tasaisesti pudonnut 2019 syksyn mittaan ja korona ei siihen varsinaisesti mitään dramaattista dippiä tuonut). Toukokuussa tein useamman ostoyrityksen Jumian osakkeesta noin 4usd:n hintaan. Itse seuraan jonkin verran myös kenialaista mediaa – ja laajemminkin uutisointia liittyen koko Afrikan mantereeseen - joten olin tietoine yhtiön haasteista esim. ettei kassavirta todellakaan ole vielä hyvä, velkaa on ja jostain maista on vetäydytty kokonaan pois, joten nämä seikat selittivät varsin hyvin osakkeen matalaa arvostusta.

Kesäkaudella silmäilin välillä Jumiaa ja huomasin pientä nousua hinnassa, mutta ajattelin etten enää lähde siihen kyytiin. Meni muutamia viikkoja etten osaketta seurannut lainkaan, kunnes heinäkuun loppupuolella taas päätin katsoa, että missä mennään. Ja mikä pommi odottikaan: kurssi huiteli noin 17usd:n hujakoilla. Ihan valtava järkytys iski mieleen, kun laskin mitä summia olisin tienannut jos toukokuussa olisin edes hieman korkeamman ostotarjouksen tehnyt. Meinasi ihan hikeä pukata heinäkuun sateiden aikana, kun kaduin ’menetettyä’ mahdollisuutta. Analyyttisenä sijoittajan rupesin kuitenkin sitten heti selvittämään, että mitä ihmettä tässä oli muutamien viikkojen aikana tapahtunut. Aloitin lukemalla Yahoo Finance-sivuston kommentteja, koska sen kautta on hyvä saada hyvin realistisia näkemyksiä jenkkipiensijoittajien peliliikkeistä. Keskustelu Jumian ympärillä oli kiihtynyt ja esim. seuraavia kommentteja oli kirjoitettu:

“Started a position today. This company has huge growth in front of it.”

"This is gonna be $30 by next week Friday”

“Institutions are now buying their shares without a lot of noise. When people wake up, JMIA will be in 20s”

“How I fell buying shares of this stock that will make me tons of cash back over time”

”All in stock”

“Jumia is creating an ecosystem in Africa, this is something that Amazon or Alibaba have done it. This stock will just go up in long run.”

”50% up tomorrow!!! Oh yeah”

”Absolute golden opportunity.”

“Stay cool..this is an awesome company”

”Buy before too late”

“Jmia is the stock to invest for long run. I'M ALL IN”

“I’m truly proud to hold shares of JUMIA. I’m happy I was able to find such a great stock. I honestly didn’t expect such a huge run up today.”

Eli vahvasti suosituksia mennä jopa all-in, ilman sen syvällisempiä perusteluja. Itse yhtiöön perehtyneenä tiesin, että fundamentit eivät tätä näin voimakasta nousua tue. Ajattelin ottaa tämän nyt oppitapauksessa ja seurata mitä tapahtuu, kun yhtiö julkistaa Q2-tuloksena. Ja lopulta tämä päivä sitten koitti (12.8) – ennen Q2-tulosjulkistusta osake taisi jopa käydä 23usd paikkeilla. No, mitä tapahtui toisen vuosineljänneksen tulosraportoinnin jälkeen? Yhteenvetona tuloksesta todettakoon - kuten itse olin hieman aavistellutkin – numerot eivät olleet ’nättejä’: velkaantuneisuutta oli saatu pienennettyä, kuluja karsittua, mutta yhä haastetita. Huolestuvaa oli myös lause ’pandemic not increased demand..’

Mielenkiintoista miten osake reagoi? Samantien alas yli 20%.  Eli, hetken näytti siltä, että sijoittajat olivat hinnoittelemassa yhtiölle merkittävää läpimurtoa tulevaisuuden markkinoilla – kuten Teslankin tapauksessa on ollut. Jumian kohdalla vaan nouseva trendi ei sitten enää jatkunut: saattoiko tähän vaikuttaa sitten se, että Jumia toimii markkinoilla, joissa jenkkikuluttajat eivät tunne hyvin? Toki, edelleen moni uskoo, että pitkäjänteisellä sijoittajalle hyvä kohde. 

JOS EI MOMENTUM, MIKÄ SELITTI SITTEN ÄKILLISTÄ KURSSINOUSUA?

Tässä vaiheessa on taas tarpeen korostaa, että en ole sijoitusalan ammattilainen, joka itseäni fiksumpi varmastikin osaisi ko. kysymykseen vastata paremmin. Mutta arvauksia ja näkemyksiä voi jokainen meistä esittää. Eli, itse siis näen tilanteen seuraavasti.

Ensinnäkin, Jumiaa ei voi pitää momentum-osakkeena (kurssinousun pitäisi jatkuva vähintään sen 3-12kk), ehkä osa sijoittajista luuli sen muuttuvan sellaiseksi. Itse näen, että Jumia on yhä edelleen kasvuyhtiö, jonka arvo perustuu tulevaisuuden kasvuodotuksiin. Momentum-osakkeiden tapaan kasvuosakkeisiin liittyy suuria tulevaisuuden kasvuodotuksia, jotka voivat sitten pörssilistautuneissa yrityksissä arvostuskuplaan.  Odotuksista jääminen voi aiheuttaa pettymyksen ja seurauksena on kurssiromahdus. Näin näen Jumissa käyneen: moni jenkkiläinen piensijoittaja varmasti uskoi, että Jumia oli koronakriisin seurauksensa kasvattanut liikevaihtoaan hurjasti ja kun Q2-tulokset rävähtivät ilmoille, niin tajusivat ettei näin ollutkaan käynyt.

Mutta mistä sitten Jumia kova nousu johtui? Uskon yksinkertaisesti, että se oli seurausta jenkkien FAANG-yhtiöiden superhyvistä Q2-tulosjulkaisuista. Amerikkalaiset sijoittajat dollarin kiilto silmissä lähtivät etsimään muita hyviä uusia kohteita ja ehkäpä nopeaa ’rikastumista’. Itse asiassa osakkeen hinnassa tapahtui kova pomppu ylöspäin välittömästi, kun Amazon julkisti Q2-tuloksensa.

Eli, varmaankin jenkit rupesivat etsimään löytyykö vielä jotain alustatalouden firmaan, johon voisi lähteä mukaan. En usko, että Jumia on paljoakaan ollut esillä jenkkitalousmediassa, joten vasta nyt tajusivat tämän Jumia olemassaolon, se nähtiin seuraavana Amazonina. Tästä alkoi pienimuotoinen hypetys, ja useampi sijoittaja tuli mukaan.

Siihen markkinaan, jossa yritys toimii (Afrikan mantere) ei ole riittävästi perehdytty. Itse uskon yhä edelleen Jumiaan, mutta tiedän mitä varman toimitusketjun saaminen tarkoittaa siellä: verkkotilausten kotiinkuljetus järjestäminen Nairobin ja Lagosin kaltaisissa suurkaupungeissa on helpompaa kuin liiketoiminnan skaalaaminen maaseudulle. Vaikka covid- on lisännyt digitaalisia palveluita erittäin voimakkaasti, samalla myös markkinoilla on tullut paljon uusia palveluntarjoajia, jotka saattavat pystyä palvelun sekä kuluttajille että alustalla toimiville yrityksille edullisemmin.

Lisäksi pohdin sitä myös, että ehkä nousun takana oli myös jotain ’keinotekoista keplottelua’ ja joku taho teki tästä hyvän tilin (tähänkin saattaisi saada vastauksen, jos selvitteli ketkä ovat myyneet ja ostaneet näiden muutamien volatiliteettiviikkojen aikana). Osakehan kohosi heinäkuun aikana huimat reilut 180 prosenttia, joten varmasti jokunen nopean rahaa tehnyt sijoittaja on tämän mahdollisuuden onnistunut hyödyntämään.

MITÄ TARINA OPETTI: SÄILYTÄ MALTTI ’SIJOITUSKIIHKOSSA’

Aiemmin jo viittasin, että erään yönä, hiljaisina tunteina, luin tiivisti Yahoo Finance:n sivustolta sijoittajien kommentteja Jumiasta. Yön hämäryys sai minut melkein kuulemaan sisältäni äänen, joka kehotti laittamaan ’all in’, sillä niin vahvaa retoriikkaa esiintyi. En kuitenkaan itse osakesijoittamisella ’rikastumista’ tavoittele (tietenkin hyviä kauppoja on hyvä tehdä) ja näin pienten lasten velkaisena asuntolainallisena järki kuitenkin säilyi päässä – onneksi. Eli, kehotan jokaista; säilyttämään maltin sijoituskiihkossa’. Nämä kaikki ovat osittain sijoituspsykologiaan liittyviä asioita, ja voi olla vaikea kontrolloida omaa käyttäytymistä; sama ilmiö varmasti pätee myös rajuissa kurssipudotuksissa (kuten keväällä varmasti jokunen sijoittaja myös pohjilta osakkeitaan panikoidessaan).

Piensijoittajan on hyvä pitää mielessä, että kannattaa aina jonkin verran perehtyä osakkeeseen ja yhtiöön, johon on sijoittamassa. Ei kannata luottaa yleiseen hypeen, vaan vähintiäänkin hetken kriittisesti pohtia itse asiaa ja sitä mihin hype perustuu. Ja jos olet valmis hyppäämään kelkkaan, niin omasta elämäntilanteestasi riippuen muista se perusviisaus: sijoita vain sen verran, kun olet valmis menettämään.

Itse rupesin myös miettimään suomalaisten ja jenkkiläisten piensijoittajien eroavaisuuksia. Tähän aiheeseen en ole sen enempää perehtynyt, joten mitään tutkimuksen perustuvaa tietoutta on pysty jakamaan, itse hieman aavistelin, että jenkit saattavat mennä enemmän hypen mukana? Ja erityisesti tässä FAANG-yhtiöiden huumassa mietitään oisko vielä jossain osake, jonka avulla voisi päästä rikastumaan huimasti.  Olisi ihan mielenkiintoista perehtyä tähän teemaan enemmän.

Ja jos vielä kiinnostaa, niin Jumian osake on tällä hetkellä vajaa 10usd, aika näyttää mihin suuntaan se kehittyy, mutta itse uskon, että jatkossa äkillisiä yhtä suurta nousua välttämättä enää nähdä, vaan mahdollinen arvostuksen nousu perustunee jatkossa enemmän fundamentteihin. Mutta kuten aina sijoittamisessa, nämä ovat vaan veikkauksia.

Ps. Tule seuraamaan minua myös Facebook-sivustolle, sillä siellä saatan lyhyesti kommentoida ja nostaa esiin markkinapäivän mielenkiintoista, polttavia aiheita.

Edellinen
Edellinen

Villejä veikkauksia pörssin loppuvuoteen yhtiöiden q2 tulosten perusteella

Seuraava
Seuraava

Tarjoushaukasta taloushaukaksi