Näin tein harrastuksestani lisätulon lähteen ja vähensin palkkatyötä
Moni haaveilee lisätulon hankkimisesta ja mieluiten sellaisesta, mitä olisi helppoa tehdä kotoa käsin. Oman sivutoimisen yrityksen perustaminen voi olla mielekäs ja joustava tapa hankkia lisätuloja. Jopa omasta harrastuksesta voi tehdä lisätulon lähteen ja mikäs sen hauskempaa kuin tienata tekemällä jotain mistä nauttii.
yritysidean keksiminen oli vaikeaa, mutta näin onnistuin
Minulta kysytään usein, enkö uuvuta itseäni pyörittämällä yritystoimintaa palkkatyön ohessa. Jos ollaan rehellisiä, en osaa oikein kuvitella elämää ilman yrityksiäni. Ne ovat minulle ennen kaikkea tapa ilmaista luovuuttani, väylä kehittää itseäni ja keino auttaa muita. Kun tekee sitä mitä rakastaa, ei työ tunnu työltä.
On myös tärkeää turvata omaa talouttaan hankkimalla useita eri tulon lähteitä. Jos yksi tulon lähde loppuu, tuovat muut tulovirrat turvaa ja joustoa talouteen. Muutama vuosi sitten halusin hankkia lisätuloja ja päätin perustaa sivutoimisen yrityksen. Ajattelin, että oman palvelun tuottaminen olisi helpoin tapa tienata vähän extraa, koska silloin voisin itse päättää mitä teen ja milloin teen.
Alkuun minulla ei ollut mielessäni minkäänlaista yritysideaa ja sen keksiminen oli todella vaikeaa! Tunnustan miettineeni, että eihän minulla ole mitään osaamista. Olen terveydenhoitaja enkä ollut edes harrastanut mitään muuta kuin ryhmäliikuntatunteja ja nuorempana tanssia. Aloitin kartoittamaan mitä kaikkea osaan, mistä tykkään, mitä haluaisin opetella ja mistä olisi hyötyä myös muille. Tämä vaihe oli kaikkein vaikeinta yrityksen perustamisessa.
Hassua kyllä, olen nyt ohjannut ryhmäliikuntatunteja jo neljän vuoden ajan, vaikka ajattelin harrastavani VAIN ryhmäliikuntatunteja. Ohjasin alkuun myös lasten tanssitunteja, vaikka luulin ettei nuoruuden tanssi harrastuksesta olisi mitään hyötyä. Liikuntatunnit olivat ensimmäinen palvelu jota tarjosin. Muutin harrastukseni kuluerän sijaan tulonlähteeksi ja miten ihanaa onkaan ollut liikuttaa muita ja jakaa hyvää oloa! Lisätulon lähteen kannattaa olla ehdottomasti sellainen mistä nauttii ja mikä antaa enemmän kuin ottaa.
NÄIN RAKENSIN ENSIMMÄISEN YRITYKSENi
En ehkä ole ainoa jolla on tapana vähätellä omaa osaamistaan ja pohtia olenko tarpeeksi hyvä jossakin. Alun tuskailun jälkeen olen huomannut, että huijari syndrooma helpottaa kyllä tekemisen myötä. Hyvinvointipalveluyritykseni lisäksi olen perustanut toisenkin yrityksen ja ostanut kolmannen. Jos alkuun oli vaikeaa keksiä liikeideaa yritykselle, nykyään ideoita on enemmän kuin niitä ehtisi toteuttaa.
Olen ammatiltani terveydenhoitaja ja aloittaessani mietin kuumeisesti mitä lisäkoulutuksia vielä tarvitsisin, jotta voisin tuottaa hyvinvointipalveluja liikuntatuntien lisäksi. Loppujen lopuksi nimenomaan terveydenhoitajuus on ollut valttini yrittäjänä, vaikka ensin en nähnyt sitä mahdollisuutena. Aloin tekemään hyvinvointivalmennuksia ja opiskelin aihetta vielä lisää.
Koko yrittäjyystaipaleeni ajan olen kehittänyt aktiivisesti osaamistani ja hankkinut lisäkoulutuksia, joita olen pystynyt hyödyntämään. Kaksi vuotta sitten aloin treenaamaan puolimaratoniin. Sen sijaan, että olisin ottanut juoksukouluvalmennuksen, hankin koulutuksen, josta sain oman treenin lisäksi valmiuden valmentaa muita. Aloin ohjaamaan aloittelijan juoksukoulua samalla kun treenasin itse puolimaratoniin.
Tällä hetkellä hyvinvointipalvelu yritykseni toimii edelleen ja teen pääasiassa energiahoitoja. Alun perin kouluttauduin energiahoitajaksi voidakseni hoitaa itseäni ja läheisiäni, mutta päädyin hoitamaan myös muita. Teen hoitoja kotonani joustavina aikoina ja se on aivan ihanaa. Yrittäjyys on mahdollistanut työajan vähentämisen palkkatyössäni kouluterveydenhoitajana.
Toiminimen perustaminen
Yritys muodoksi valitsin toiminimen, mikä on helppo ja käytännöllinen oman pienyrityksen pyörittämiseen. Monia jännittää yrityksen perustaminen ja sen saatetaan pelätä olevan monimutkaista, vaikka se on itseasiassa hyvin helppoa ja nopeaa. Yrityksen voi perustaa netissä lähettämällä toiminimen perustamisilmoituksen kaupparekisteriin yritys- ja yhteisötietojärjestelmän kautta. Ilmoituksen hinta on tällä hetkellä 70 euroa, joten yrityksen perustamisen ei pitäisi jäädä hinnasta kiinni.
Jos oman toiminimen perustaminen tuntuu alkuun liian isolta askeleelta tai haluat ensin testata yritysideaasi, on olemassa helppoakin helpompia kevytyrittäjäpalveluita jolloin sinun ei heti tarvitse perustaa yritystä.
MITEN KEKSIÄ HYVÄ LIIKEIDEA YRITYKSELLE
Moni haaveilee sivutoimisen yrityksen perustamisesta, mutta toteutus hyvän liikeidean keksiminen tuntuu vaikealta. Yrityksen perustaminen on kuitenkin parhaimmillaan loistava kanava ilmaista itseään ja olla luova.
Yritysideaa pohtiessasi voit aloittaa vastaamalla itsellesi seuraaviin kysymyksiin:
Mitä tutkintoja, koulutuksia ja ammatillista osaamista minulla on?
Mitä harrastuksia ja intohimon kohteita minulla on?
Mitä vahvuuksia minulla on?
Mitä haluaisin oppia?
Missä asiassa minulta usein pyydetään apua?
Jos ajattelet nyt kuten minä ennen, että eihän minulla ole mitään erityistä osaamista tai vahvuuksia, kannattaa ottaa kynä ja paperi avuksi ja vastata yllä oleviin kysymyksiin mahdollisimman tarkasti. Laita ylös kaikki pienimmätkin asiat mitä mieleesi tulee. Jokainen osaa jotakin. Seuraavaksi käy läpi listaamasi asiat ja mieti mistä taidoista voisi olla apua myös muille.
YRITTÄJÄN TÄRKEIMMÄT TAIDOT JOIHIN KANNATTAA PANOSTAA
Sinun ei tarvitse olla syntynyt yrittäjäksi tullaksesi hyväksi yrittäjäksi. Yrittäjyys on ennen kaikkea jatkuvaa ongelmien ratkaisemista ja kehittymistä. Yrittäjä vuosinani olen selvinnyt monista sudenkuopista, joiden kohdalla osa saattaa luovuttaa. Olen kuitenkin huomannut, että parasta mitä voin tehdä on jatkaa sitä mitä olen tekemässä ja etsiä aina vain parempia tapoja tehdä sitä. Tässä kolme ominaisuutta joita pidän yrittäjälle hyödyllisinä ja tärkeinä:
Kyky tehdä päätöksiä
Yritystä perustaessa saatat miettiä paljon käytännön asioita, kuten minkä yritysmuodon valitset tai minkä nimen annat yrityksellesi. Käytännön asioihin ei kannata liikaa takertua. Pienien ja suurien päätösten tekeminen on osa yrittäjyyttä ja päätös on aina askel johonkin suuntaan. Epäröinti ja asioiden vatvominen taas estää etenemisen. Etenkin alussa käytännön asioita on paljon hoidettavana ja ne voivat aiheuttaa päänvaivaa. Päätöksiä ei kannata tehdä umpimähkään, mutta luota omaan arvioosi ja siihen, että ratkaisusi on siinä hetkessä paras mahdollinen.
Rohkeus
Yrittäjyys ei välttämättä sovi heikkohermoisille, vaan se kysyy rohkeutta ja luottamusta itseensä ja omaan visioonsa. Rohkeus on kuitenkin jokaisen opeteltavissa. Asia joka jännittää yrittäjyyden alkutaipaleella tuskin jännittää enää vuosien kuluttua. Tekemällä oppii ja itsevarmuus kasvaa. Saatat myös miettiä mitä lähipiiri ja muut ihmiset ympärillä ajattelevat siitä mitä teet. Mitä vähemmän mietit sitä mitä muut ajattelevat, sen parempi. Loppujen lopuksi ihmiset ajatellevat enemmän itseään kuin sitä mitä toiset tekevät.
Jatkuva oppiminen
Yrittäjyys on asioiden ratkaisemista ja ajan hermolla pysymistä. Aktiivinen itsensä kehittäminen vie eteenpäin ja mahdollistaa yrityksen kasvun. Paras muistisääntö on, että jos et tiedä miten jokin asia tehdään, etsi henkilö joka osaa ja voi opettaa sen sinulle. Uusien asioiden ja ongelmien edessä ei kannata lannistua. Ne ovat vain opin paikkoja, jotka kuuluvat yrittäjyyteen. Voit oppia mitä vain!
Yrittäjyys luo mahdollisuuksia
Yrittäjyys vaatii väistämättä resursseja kuten omaa työpanostasi, aikaasi ja usein myös investointeja. Ennen kaikkea se kuitenkin mahdollistaa paljon. Palkkatyössä voit vaikuttaa vain rajallisesti esimerkiksi työaikoihisi tai palkkaasi. Yrittäjänä päätät itse siitä mitä teet eikä tuloillasi ole kattoa. Jos haaveilet täyspäiväisestä yrittäjyydestä, voi sivutoimisen yrityksen perustaminen olla loistava ensimmäinen askel sitä kohti. Se mahdollistaa liikeidean testaamisen ja toiminnan kasvaessa voit jonain päivänä siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.