Mistä motivaatiota sijoittamiseen? Aloita 5% tavoitteella.
Edellisessä tekstissäni kirjoitin niistä asioista, joita on hyvä ottaa huomioon ennen sijoittamisen aloittamista. Niitä olivat muun muassa selvittää oma sijoitushorisontti ja oma sijoitusprofiili. Voit käydä lukemassa tekstin täältä.
Ensimmäinen konkreettinen vaihe on aloittaa. Oleellinen kysymys on myös se, minkä verran voi laittaa rahaa sijoituksiin. Toivon, että motivaatio säästämiseen ja sijoittamiseen löytyy viimeistään tämän tekstin luettua. 😊
Ihanteellinen tilanne olisi varmaankin se, että tilille jäävä ”ylimääräinen” raha sijoitettaisiin. Kysymys kuuluukin, kuinka monelle ylipäänsä jää ylimääräistä rahaa pankkitilille? Vai onko se niin, että vaikka tulot kasvavat, niin samalla kasvavat myös kulut ja kulutustottumukset, eikä edelleenkään jää mitään käteen? Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot -virsi kuulostaa tylsältä, mutta toisaalta voiko tässä kuluneessa sanonnassa kuitenkin piillä totuuden jyvänen?
Haastattelin pientä joukkoa tuttaviani, joita löytyy jokaisesta tuloluokasta. Hyvin tienaavien ja jopa suurituloisten, ei ollut kovinkaan paljon helpompaa laittaa rahoja säästöön tai sijoituksiin. Vaikka tulot ovat suuret, niin ovat menotkin. Omistamisessa ja shoppailussa nälkä kasvaa syödessä; helposti halutaan isompaa ja hienompaa, ja näin ei edelleenkään säästöön meinaa jäädä rahaa. Pienituloisten säästäminen on tulojen niukkuuden vuoksi lähtökohtaisesti haasteellisempaa, mutta ei mahdotonta. Olin todella vaikuttunut siitä, miten nerokkaita ja luovia keinoja säästämiseen oli keksitty!
Älä vertaa itseäsi muihin
Voisiko säästämistä tehdä omiin lähtökohtiin perustuen? Tarkoitan tällä sitä, että mitoittaa oman tavoitteensa, omaan tulotasoonsa. Vaikkapa opiskelijalle 30 euron kuukausittainen säästötavoite voi olla jo todella kova urakka, kun taas erittäin hyvin tienaavalle 100 euron säästämisen ei pitäisi olla homma eikä mikään. Ei lähdetä siis vertaamaan omaa tavoitetta muihin, sillä olennaisinta ei ole vertailu, vaan se, kuka ylipäänsä aloittaa ja tekee. Eikö vain? Ihan samalla logiikalla esimerkiksi Cooperin testissä 50-vuotiaan naisen tulosta ei voi verrata 25-vuotiaan miehen tulokseen. Vaikka 50-vuotiaan naisen juoksutulos jäisi merkittävästi kauemmaksi nuoremman miehen tuloksesta, voi se suhteutettuna olla huomattavasti parempi tulos.
Sopiiko, että heitän sinulle haasteen? Voitko koettaa säästää 5% nettotuloistasi ja laittaa tuon säästyneen rahan sijoituksiin?
Tässä esimerkkinä, millaisia summia se voisi tarkoittaa. Mikäli tulosi ovat:
- 100 euroa, on 5 % siitä 5 euroa
- 500 euroa, on 5% siitä25 euroa.
- 1000 euroa, on 5 %siitä 50 euroa.
- 2000 euroa, on 5% siitä 100 euroa ja niin edelleen.
Mikäli säästäminen on sinulle tuttua, paljonko tällä hetkellä saat prosentuaalisesti säästettyä? Pääsetkö tuohon viiteen prosenttiin, vai onko se kenties jopa enemmänkin? Mikäli säästäminen ei ole sinulle tuttua, ota tämä haaste vastaan, ja kokeile edes yhden kuukauden ajan säästää viisi prosenttia nettotuloistasi.
Entäs pienituloisen säästäminen?
Kun luin netistä säästämiseen liittyviä kirjoituksia, huomasin yleisen keskustelun olevan sitä, että pienituloisten oli hyvin hankala nähdä mahdollisuutta säästää yhtään mitään. Toisaalta, jos säästöön jäikin rahaa, sitä jäi niin vähän, ettei muutamien eurojen säästämistä koettu motivoivaksi. Ymmärrän tämän hyvin. Jos kuukaudesta jää yli viisi euroa, tekee se vuodessa 60 euroa sukanvarressa, eikä sillä etelänmatkaa tehdä. Haluaisin kuitenkin kannustaa ihan kaikkia, elämäntilanteesta ja tuloista riippumatta, edes yrittämään säästämistä, juurikin tällä viiden prosentin tavoitteella. Ja yrittää saada itsensä motivoitua siihen, että pienistäkin puroista voi kasvaa ihan mukava potti, kun vain sitkeästi jatkaa ja sijoitushorisontti on pitkä (vaikkapa parikymmentä vuotta).
Katso vaikka alla olevaa kuvaa. Alkutalletus 100 euroa, kuukausittainen talletus 50 euroa, sijoitushorisontti 35 vuotta. Melko vaikuttavat luvut, eikö totta?
Itse ajattelen niin, että nimenomaan juuri pientuloisenhan kannattaa säästää. Säästämisellä luodaan turvaa ja mielenrauhaa tulevaisuuteen. Se voi myös jossain vaiheessa lisätä valinnanvapautta, jos ei rahan takia ole pakkoa valita sitä kaikista edullisinta vaihtoehtoa, vaan voi valita sen mieluisimman ja ehkä sen hieman hintavamman.
Tuntuuko vieläkin mahdottomalta löytää rahaa sijoittamiseen? Jos säästäminen ei kerta kaikkiaan onnistu, niin onko mahdollista, että saisit kerrytettyä lisää tuloja? Ratkaisuja, vinkkejä ja ideoita sekä säästämiseen, että oman osaamisen myymiseen on netti pullollaan, joten lähde rohkeasti etsimään sieltä vinkkejä ja koettamaan erilaisia tapoja.
Mutta en jaksa odottaa!
Eikö säästäminen motivoi,sillä haluat elää nyt ja tässä hetkessä? Voitko onnistua löytämään jonkinmotivoivan säästötavoitteen, jota varten pistät rahaa jemmaan? Jos et onnistulöytämään minkäänlaista motivaatiota säästämiseen, niin onko sinun silloinhyväksyttävä se, että elät elämäsi loppuun asti niin sanotusti kädestä suuhun?
Yksi keino saada motivaatiota lisää, on tarkistaa netistä oma työeläkeote. Itselläni se ainakin oli karua luettavaa, enkä nykyisellä arviolla saisi edes kuukauden ruokaostoksia maksettua, saati että rahaa riittäisi lainojen maksuun tai mihinkään muuhunkaan.
Mutta katsotaanpa vielä kerran tätä yllä nähtyä kaaviota. Huomaatko mikä on tuoton osuus loppusummassa?
Tuoton osuus loppusummassa on reilu 70 000 euroa! Esimerkissä oletuksena on 7%:n tuotto, joka on realistinen tuotto-odotus useimmille rahasto- ja pörssisijoituksille. Jos samat rahat olisi jemmannut patjan alle, olisi potti 35 vuoden päästä 21 100 euroa (kaaviossa punainen viiva).
Aika todellakin on ystäväsi. Ystäväsi on myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi luokiteltu korkoa korolle- sääntö, jonka avulla voit lisätä loppupottisi summaa merkittävästi.
No oletko nyt valmis ottamaan haasteen vastaan? Jos vastasit kyllä, seuraava askel on tehdä säästämisestä ja sijoittamisesta säännöllistä.
Tee siitä automaatio
Olen itse palkkatyössä ja tuloni ovat säännölliset, joten tiedän tarkalleen, minkä verran saan rahaa, ja minä päivänä tuo raha ilmestyy tililleni. Tämä helpottaa automatisointia huomattavasti. Jos tulosi ovat epäsäännölliset, voitko kuitenkin arvioida tulojasi keskimääräisesti ja sen perusteella päättää summan, jonka voit sijoittaa? Voit aloittaa pienelläkin summalla. Esimerkiksi Nordnetillä pienin kuukausittain summa yksittäiseen sijoitusrahastoon on 15 euroa. Itse aloitin rahastoon säästämisen opiskeluaikana 30 eurolla. Se lähti samana päivänä, kun opintotuki tuli tilille.
Automaation paras puoli on se, että se tapahtuu itsestään eikä sitä tarvitse enempää miettiä. Jos sijoittamisesta ei tee automaatiota, saattaa helposti käydä niin, että sijoitukset jäävät tekemättä. Kannattaa laittaa automaattinen tilisiirto samalle päivälle, kun palkka tai muu tulonlähde tupsahtaa tilille. Mikäli siinä on suurta vaihtelua, milloin tuloja tulee, voi arvioida jonkun päivän vain ja huolehtia, että tilillä on silloin siirrettävää rahaa.
Aloitathan nyt?
Uskotko että pystyt ottamaan haasteen vastaan? Kokeile edes muutama kuukausi! Jos käy niin onnekkaasti, ettei säästämisen eteen ole tarvinnut ihan kauheasti ponnistella, niin jatka säästämistä. Jos tuntuu, että voisit vielä nostaa panoksia, kokeile säästää vaikka 7 %, tai jopa 10 %.
-Etta