Inflaatio — Rahojesi salakavala nakertaja
Muistatko, kun kymmenen vuotta sitten menit kauppaan kahdenkymmen euron setelin kanssa? Sait luultavasti tuolla rahalla suuremman kauppakassin kuin tänä päivänä. Syy: inflaatio.
Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä ajan saatossa ja se näyttäytyy meille kuluttajille hintojen nousuna. Vaikka sinulla olisi taskussasi saman suuruinen seteli kuin kymmenen vuotta sitten, rahan arvo on heikentynyt ajan saatossa ja et enää saa rahallesi yhtä paljon vastinetta nykypäivänä. Inflaatio tapahtuu niin hitaasti, että emme välttämättä kiinnitä siihen huomiota joka päiväisessä elämässämme. Inflaatio on kuitenkin voima, joka voi salakavalasti syödä taloudellista tilannettasi vuosien saatossa, varsinkin, jos et tee fiksuja päätöksiä rahojesi suhteen. Asuntosijoittajalle inflaatio voi olla kuitenkin paras kaveri, joka parhaassa tapauksessa jopa kiihdyttää vaurastumistasi.
Tässä kirjoituksessa käyn läpi sen, miten inflaatio vaikuttaa talouteesi ja miten erityisesti asuntosijoittajalle inflaatio voi olla vaurastumisen moottori.
Inflaatio nakertaa säästöjäsi
Mikä aiheuttaa inflaation?
Inflaatio voi aiheutua monesta eri syystä. Yksi näistä syistä on rahavarantojen kasvattaminen, eli uuden rahan painaminen ja laskeminen liikkeelle. Tämä valtioiden aiheuttama monetaarinen inflaatio on asiantuntijoiden mukaan yksi merkittävimmistä inflaation aiheuttajista.
Toinen syy inflaatiolle on kysynnän kasvu. Jos tarjontaa on vähän ja kysyntää on paljon, on selvää, että hyödykkeiden hinnat nousevat kilpaillussa tilanteessa.
Kolmas syy voi olla esim. tuotannon kustannusten nousu. Näin hyödykkeiden hintoja on pakko nostaa kattaakseen kallistuneet tuotantokustannukset.
Inflaatio nakertaa säästöjäsi salakavalasti
Jos haluat vaurastua, sinun on tiedostettava inflaation vaikutus talouteesi. Joidenkin arvioiden mukaan inflaatio on vähentänyt rahan ostovoimaa keskimäärin noin 1.2 prosenttia vuodessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Inflaatio siis nakertaa pikkuhiljaa ja salakavalasti säästöjäsi: lopulta huomaat, että säästöjesi ostovoima on tulevaisuudessa paljon matalampi kuin tällä hetkellä.
Tarkastellaan inflaation vaikutusta muutaman esimerkin kautta:
Sukanvarsisäästäjä: Kuvitellaan, että olet säästäjä, joka säästää rahaa sukanvarteen tai sängyn patjan alle. Olet säästänyt 10 000 euroa patjasi alle 10 vuotta sitten, vuonna 2010. Koska inflaatio on syönyt rahasi ostovoimaa keskimäärin noin 1.2 % vuodessa, tuon summan ostovoima tällä hetkellä on noin 1200 euroa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Jos inflaatio pysyy samalla tasolla tulevatkin vuodet, rahasi ostovoima tulee puolittumaan seuraavassa 30 vuodessa!
Käyttötilisäästäjä: Kuvitellaan, että säästät käyttötilillesi, jonka korko on 0 % vuodessa. Tämä skenaario on täysin verrattavissa sukanvarsisäästäjään. Tulet huomaamaan, että suurella työllä kerätyt säästöt hupenevat vuosien saatossa inflaation seurauksena ja 40 vuoden kuluttua rahasi ostovoima on puolittunut.
Säästötilisäästäjä: Kuvitellaan, että säästät säästötilille, johon pankki tarjoaa tyypillistä alle prosentin vuosikorkoa (esim. 0.8 %). Tämä korko ei riitä voittamaan inflaation vuosittaista vaikutusta ja myös tässä tapauksessa rahavarojesi ostovoima hupenee, joskin hitaammin kuin sukanvarsisäästäjän tapauksessa.
Sijoittaja voi voittaa inflaation
Inflaatio on säästäjälle uhka, mutta mites on sijoittajan laita? Sijoittamalla rahansa sijoituskohteeseen, joka tarjoaa inflaation voittavaa korkoa, on jo pelissä voittajien puolella. Sijoittaminen pörssiin, eli rahastoihin tai suoriin osakkeisiin voisi olla hyvä ajatus. Esimerkiksi, jos saat pörssistä keskimäärin 6 - 7 % vuosituottoa rahallesi, inflaation vaikutuksen vähentämisen jälkeenkin tuottoa jää viiden prosentin pintaan.
Asuntosijoittajalle inflaatio voi olla jopa paras kaveri
Väitän, että asuntosijoittajan asema inflaation kourissa on kaikista parhain. Tähän on monta syytä.
Ensinnäkin, jos sijoitusasunnon on hankkinut muuttovoittoisesta kaupungista, asuntojen vuosittainen hintakehitys mitä luultavammin voittaa vuosittaisen inflaation. Voit tarkastella asuntojen hintakehitystä viime vuosina näppärästi esimerkiksi Blokin palvelusta. Jos asuntonsa on valinnut alueelta, joka pitää pintansa hintakehityksessä, asunnon pitää hyvin arvonsa myös inflaation pyörteissä ja parhaassa tapauksessa jopa voittaa inflaation. Toki Suomessa asuntomarkkinat polarisoituvat ja asuntojen hintojen kasvu on keskittymässä yhä harvemmalle alueelle. Siksi kaupungin ja alueen valintaan on syytä kiinnittää entistäkin tarkempaa huomiota.
Lue artikkelini: Miten valita alue asuntosijoittamiseen?
Toiseksi, inflaation myötä myös vuokrilla on taipumus nousta. Pellervon taloustutkimuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokrien taso on noussut tänä vuonna 1.6 % ja viime vuonna 1.4 %. Vuokrien pysyessä inflaation vauhdissa, asuntosijoittaja saa varmistettua sijoitukselleen jatkuvaa tuottoa, eikä hänen sijoituksensa tuotto kärsi inflaation vaikutuksesta.
Kolmanneksi, inflaatio nakertaa rahan ostovoiman lisäksi myös olemassa olevan velan arvoa. Velkavipua hyödyntävälle asuntosijoittajalle tämä on erittäin hyvä uutinen, koska vuosien saatossa velan arvo supistuu inflaation vaikutuksesta. Esimerkiksi: kuvitellaan, että otit 10 vuotta sitten 100 000 euroa lainaa. Tällä hetkellä, kymmenen vuoden jälkeen tuon lainan todellinen arvo inflaation vaikutuksen jälkeen vastaa enää noin 88 000 euroa.
Älä anna inflaation nakertaa talouttasi
Tässä kirjoituksessa kävin läpi inflaation vaikutukset talouteesi, jos et tiedosta sitä ja annat sen vain syödä säästöjäsi hiljaa mutustellen. Ainoa keino puolustautua tätä hiljaista nakertajaa kohtaan on miettiä sijoituskohteita, joiden tuotot voittavat inflaation.
Itse olen tyytyväinen siitä, että sijoitan ensisijaisesti juurikin asuntoihin. Asunnot pitävät hyvin pintansa ajan saatossa, tuottavat tasaisesti vuokratuottoa sekä mahdollistavat velkavivun kautta merkittävän tuoton omalle sijoitetulle pääomalle. Inflaation hiljainen vaikutus myös asuntolainojeni nakertajana sopii minulle oikein hyvin!
Haluatko pysyä kartalla Kasvussa-blogin uusimmista päivityksistä? Klikkaa itsesi blogin Instagram-tilin tai Facebook-sivun seuraajaksi jo tänään! Muista myös seurata Rahamedian Instagramia, josta löytyy säännöllisesti uutta sisältöä.
HUOM! Tätä tekstiä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä asuntoja. Jokaisen tulee sijoituspäätöksiään tehdessään perustaa päätökset omaan arvioonsa riskeistä ja tuotoista sekä ottaa oma taloudellinen tilanne huomioon. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historia ei ole tae tulevasta.