Näin valmistauduimme perhevapaisiin taloudellisesti

*Tämä blogiteksti on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Nordnet Suomi kanssa.

Voiko perhevapaat olla taloudellisesti hyvää aikaa? Perheenlisäys tuo mukanaan iloa ja odotusta, mutta samalla se saattaa asettaa haasteita, erityisesti taloudellisia. Perhevapaat tarjoavat mahdollisuuden viettää aikaa uuden perheenjäsenen kanssa, mutta niiden vaikutukset talouteen voivat olla merkittäviä.

Oma kokemukseni on, että perhevapaat voivat olla myös taloudellisesti hyvää aikaa. Esikoisen kohdalla tutustuin sijoittamiseen ja tein ensimmäiset rahastosijoitukset lapselleni ja myöhemmin myös itselleni. Emme ole joutuneet missään vaiheessa ottamaan lainoista lyhennysvapaata tulojen pudotessa (edes korkojen noustessa) ja ostin myös ensimmäisen oman sijoitusasuntoni perhevapaiden aikana.

Minulle perhevapaavuosia on kertynyt yhteensä noin kolme vuotta. Puolitoista vuotta molempien lasten kanssa. Vaikka perhevapaat sujuivat taloudellisesti hyvin, pitkä tauko työelämästä on saattanut vaikuttaa urakehitykseeni, se on takuuvarmasti vaikuttanut eläkekertymiin ja jonkin verran myös palkkakehitykseen.

Perhevapaiden tulojen menetystä paikatakseni olen panostanut sijoittamiseen, asuntosijoittamiseen, säästämiseen ja lisätulojen tienaamiseen yrittäjänä. Kokonaisuutena näillä olen pitkälti saanutkin tasapainotettua taloudellista miinusta, joka perhevapaista on syntynyt (eläkekertymiä lukuun ottamatta). Kaikkea ei tietenkään voi mitata rahassa, kuten kokemusta ja kasvua, jotka lasten kasvattaminen on mukanaan tuonut.

Perhepainvapaisiin varautuminen kannattaa, mutta omasta taloudesta huolehtimisen voi aloittaa myös niiden aikana

Me emme esikoisen kohdalla varautuneet perhevapaisiin juuri mitenkään. Laskimme toki elämisen kulut ja varmistimme, että pystymme ne kattamaan tulojen pienetessä. Esikoisen syntymän jälkeen kiinnostuin lapselle sijoittamisesta ja siitä, kuinka lapselle voi rakentaa taloudellista turvaa tulevaisuutta varten. Sen myötä kiinnostuin sijoittamisesta myös itselleni ja tässä sitä nyt ollaan, kirjoittamassa siitä ja rahasta muille.

Kuopuksen kohdalla raskausaika meni omakotitaloa remontoidessa ja taloudellinen tilanne oli kohtuullisen hyvä perhevapaille jäädessä. Siihen ei kuitenkaan erityisesti varauduttu, vaan talouteen ja tulevaisuuteen panostin perhevapaiden aikana säästämällä ja sijoittamalla.

Jos nyt kuitenkin tulisi eteen tilanne, että lapsilukumme kasvaisi, näin varautuisin perhevapaisiin:

1. Säästäminen ennen perhevapaita:

Ennen perhevapaiden alkamista on hyvä pyrkiä säästämään ylimääräistä rahaa. Tämä voi toimia puskurina perhevapaiden aikana ja auttaa kattamaan odottamattomia kuluja.

2. Budjetin tekeminen:

Realistisen budjetin laatiminen, joka ottaa huomioon perhevapaiden tuomat tulonmuutokset. Budjettisuunnitelma auttaa myös hallitsemaan menoja ja priorisoimaan tärkeitä kuluja. Budjetointi on meillä jo luonnollinen osa arkea, tulojen radikaalisti muuttuessa budjetoinnin rooli kuitenkin korostuu entisestään.

3. pitkällä Aikavälillä sijoittaminen:

Säännölliset sijoitukset voivat auttaa kasvattamaan varallisuutta ajan myötä ja paikata mahdollisia tulojen menetyksiä. Tätä on tullut toki jo kuopuksen kohdalla tehtyä, mutta kuten varmaan jokainen sijoittaja on joskus ajatellut: “ Voi kunpa olisin aloittanut aikaisemmin”. Olen viimeaikoina tutustunut myös Nordnetin sijoitusvakuutukseen, jonka hankkimista harkitsen myös lasten tulevaisuutta ajatellen.

Sijoitusvakuutus luo turvaa tulevaisuuteen

Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka sijoittaa mahdollisimman verotehokkaasti. Haluaisin myös valita sellaiset sijoitusratkaisut, jotka luovat arkeen huolettomuutta ja olisivat helppoja. Kiinnitin huomiota Nordnetin sijoitusvakuutukseen* muutamia kuukausia sitten somen kautta ja ajatus on jäänyt takaraivoon hautumaan.

Erityisesti sijoitusvakuutuksessa kiinnostaa sen verotehokkuus. Nordnetin sijoitusvakuutuksen* sisällä kertynyttä tuottoa ei veroteta voitollisia sijoituskohteita vaihtaessa, eikä sijoitusvakuutuksessa ei ole maksimitalletusrajaa, kuten esimerkiksi osakesäästötilillä on. Sijoitusvakuutuksen kautta on mahdollista sijoittaa sekä osakkeisiin, että rahastoihin. Lasten tulevaisuutta ajatellen sijoitusvakuutus mahdollistaisi sijoitusvarallisuuden siirron myös lapsille ilman testamenttia.

Sijoitusvakuutuksen minimialkutalletus on 5000€, mikä on paljon rahaa. (Kampanja-aikana 15.1.–29.2.2024 mukaan pääsee kuitenkin jo 1000 euron alkutalletuksella). Toisaalta verotehokkuuden ja pitkän sijoitustähtäimen vuoksi summan sitominen sijoitusvakuutuksen alkutalletukseen ei tuntuisi kummoiselta. Tulevaisuudessa tiliä on mahdollista käyttää myös luoton vakuutena, mikä asuntosijoittamisen näkökulmasta on minulle erittäin suotuisa vaihtoehto.

Perhevapaat tulevaisuudessa?

Meillä ei ole tulevaisuudessa suunnitteilla viettää enää aikaa perhevapaalla, mutta koskaan ei pidä sanoa “ei koskaan”. Haluan kuitenkin siis varautua tulevaisuuteen ja siihen, että jos joskus vielä herää toive “iltatähdestä” voin jatkaa sijoittamista myös perhevapaiden aikana. Toivon myös, että tulevaisuudessa lapsiperheiden tuista ei tehdä leikkauksia. Näen sijoittamisen myös tietynlaisena riskien minimoimisena ja mahdollistajana, jos tulevaisuudessa mieli muuttuisi ja perhevapailla saadut tuet olisivatkin nykyistä tukitasoa pienemmät.

*Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

*Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

-Annika

@annika.kajan

Edellinen
Edellinen

Vuosi 2023 oli taloudellinen floppi

Seuraava
Seuraava

Opiskelin sosiaalityötä, vaikka olin varma etten halua työskennellä sosiaalityöntekijänä